Кирил Йорданов ще се кандидатира отново за кмет на Варна

Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил Йорданов



Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обяви днес, че възнамерява да се кандидатира отново за поста. Той щял да бъде издигнат от политическа коалиция, която в момента била в процес на регистрация.


Заявявайки намерението си да се кандидатира за пети мандат като кмет на Варна Йорданов обясни, че "има какво още да направи за Варна и че линията, която в миналото бил поел се е оказал вярна за развитието на града".


Кирил Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до март 2013г. когато ГЕРБ, партията, която издигна кандидатурата му за четвърти пореден мандат, оттегли политическата си подкрепа за него.




Решението на ГЕРБ беше продиктувано от най-масовите протести във Варна след 1989г. Заради тях оставка подаде и тогавашния министър – председател Бойко Борисов.


С искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна на 20 февруари 2013г. пред парадния вход на варненското кметство се самозапали Пламен Горанов. След смъртта му гражданите на Варна започнаха да трупат пред сградата на общината грамада от камъни, като символ на искането си за оставката на Йорданов.


Фотогалерия: Грамада за Пламен >


По време на трите пълни и четвъртият недовършен мандат на Кирил Йорданов Варна се превърна в символ на упадъка в периода на прехода.


Градът изгуби позицията си на най-динамично развиващ се център след столицата, бизнесът замря, западна културата.


Видимите последици от четиринайсетгодишното управление на Кирил Йорданов беше съсипаната инфраструктура на Варна. Изтичането на средства от бюджета на грлада през обществени поръчки с предрешен край беше един от "запазените знаци" на управлението на Кирил Йорданов.


Първият, който днес заяви подкрепата си за Йорданов беше проф. Александър Чирков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK