КФН е на път да ограничи достъпа до информация

Председателят на КФН Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров

Председателят на КФН Стоян МавродиевКомисията за финансов надзор (КФН) е на път с нова наредба тихомълком да ограничи достъпа на граждани до информация за дейността си, пише в днешния си брой "Капитал Daily". Регулаторът контролира застрахователи, пенсионни фондове, борсови компании, инвестиционни схеми и други с активи за над 22 млрд. лв.


Вестникът съобщава, че на заседание на 20 август ръководената от Стоян Мавродиев комисия е приела на първо четене проект за промяна на своята наредба №45 от 2012 г., която регламентира достъпа до съхраняваните от институцията документи. Документът е обявен за обществено обсъждане до 5 септември. 


Според мотивите за промяната предложенията са "основно правно-технически и са насочени към осигуряване на пълно съответствие на разпоредбите на наредбата с изискванията на Закона за достъп до обществена информация". Посочва се обаче, че наредбата вече няма да обхваща документи, съдържащи професионална тайна, и се обяснява, че документи ще се предоставят само при "нормативно основание".
Пред "Капитал Daily" адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" очертава няколко основни проблема на предлаганите промени, които на пръв поглед не изглеждат значими, но подменят философията на Закона за достъп до обществена информация. 


Първият е, че навсякъде в досегашния текст на наредбата, където се говори за "достъп до информация", формулировката се променя на "достъп до документи". Вече в заявлението, което трябва да подаде интересуващ се гражданин, трябва да се посочи документът, до който желае достъп, а отпада възможността да предостави описание на исканата информация.


"Проблемът тук е, че на гражданите се възлага задължението да посочат в заявлението си за достъп точен документ, който искат да получат. По този начин съществено се стеснява обемът на правото им на достъп до информация, защото в редица случаи те не знаят предварително в кой документ се съдържа информацията, която ги интересува", обяснява Кашъмов. "Точно по тази причина новото поколение закони за достъп до информация, които вече са над 100 в света, боравят с терминологията "достъп до информация", а не "достъп до документи", казва той.


Друг проблем е, че се разширява обхватът на документи, които няма да бъдат предоставяни, с тези, които съдържат професионална тайна. По смисъла на ЗКФН това е "информацията, която комисията създава и получава във връзка с изпълнението на нейните функции и която представлява търговска, банкова или друга защитена от закона тайна или чието разгласяване ще увреди търговския интерес на поднадзорните лица".


"Практически това обхваща всичко, което вече не е публична информация (която обаче няма особен смисъл да се иска изрично от КФН). Освен това е добавен и още по-неясен текст, че документи ще се предоставят само при наличие на "нормативно основание", без да има яснота какво означава това понятие, нито кой ще трябва да преценява наличието му", коментира "Капитал Daily" .


Същевременно отпада текстът, вменяващ задължение на председателя на КФН да предложи на комисията да прецени дали при поисканата информация има надделяващ обществен интерес. Логиката и разпоредбите на ЗДОИ предполагат, че ако се установи такъв, институцията трябва да предостави информация, независимо че по този начин може да се накърнява нечий частен интерес (разкриване на търговска тайна и т.н.).


"Капитал Daily"  уточнява, че от КФН не са отговорили на въпросите на редакцията с каква цел се правят промените, нито как ще се процедира с исканията за достъп до обществена информация, а не на конкретни документи, ако промените бъдат приети след изтичането на срока за обществено обсъждане - 5 септември. 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Големи проблеми с този малък Мавродиев.

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пак ще ни цакат с топла бира...

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Туй слугинче на мафията на снимката, ако Боко не го разкара скоро, съвсем ще лъсне Бостана.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 623 Гневно

  Нова държава в държавата. Няма ли това край бе?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Този Боце си го дундурка, защото трябва да изпълни мръсната работа по заличаването на следите за КТБ.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  КФН без Пеевски по Пеевски. От Мавродиев друго не очаквай.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Тоя бе адвокат по регистрация на офшорки, преди да заеме сегашния си пост! Регистирирал е офшорки на Цветелина, поне 1 неработеща на Боко, А президент Росен Плевнелиев толкова често е ползвал услугите му по регистрация на офшорки, че там се е запознал с жена си! След поемане поста председател на КФН, избран от мнозинството на ГЕРБ, 90% от работещите напускат КФН, и си намират работа за чужди администации!
  Така в демократична Балгариа, адвокат по регистрации на офшорки, но близък до силните на деня, оглавява институията, която трябва да проверява И това!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Браво, Герб! Защитавайте Пеевски!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2455 Любопитно

  Че то пък някой очаквал ли е друго от бате Гойко?

 10. 10 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Харчиш държавни пари=няма тайни.Простичко е.Каква демокрация, какви пет лева, ако горното не е безусловно правило?

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 822 Неутрално

  сто пъти ви пиша,имам данни и свидетели за поведение на тоя повтарящо прегрешението на строскан , нося си сам отговорността за написаното , УБЕДЕН СЪМ ЧЕ НЯКОЙ ОТ ВАС ИМА ИНТЕРЕС ТОВА КОЕТО ГО ПИША ДА БЪДЕ ПОТУЛЕНО,ДАЖЕ И ЗАБРАНА МИ СЛОЖИХТЕ,4И4Е СЪМ

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А дали не е време да се ограничи достъпът до кислород на г-н Мавродиев??

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Отговорността за това, че наглото мафиотче от снимката, продължава още да е начело на КФН и продължава да си обслужва безпрепятствено мафията е изцяло на ГЕРБ!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Повече инциденти с фалкона са необходими, за да бъде свален Мавродиев!

 15. 15 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Всички са много "демократични" и чок ачик - докато се възседнат властта.

  Като усвоят властта - всичко започва да им пречи, журналистите ги "дразнят" с "тъпите" си въпроси; разни "нахални" НПО-на смущават летаргичния им сън..
  Въобще... мъка, мъка...

  От къде време да се занимават със същинската си работа, като толко много народ си няма друга работа, ами само им досажда със съществуването си!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Мавродиев се вживява в ролята на "Вълкът от Уолстриит" като разликата с Джордан Белфърт по чиято автобиографична книга бе създаден филмът е в годините , приликата е ,че прототипа от филма е лежал четири години в затвора а нашенския "вълк" е в очакване.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Още една държава в държавата.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4588 Гневно

  Меко казано скандална идея.

 19. 19 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 20. 20 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 21. 21 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 22. 22 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 23. 23 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK