Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.

Николай Цонев, бивш военен министър

© Юлия Лазарова

Николай Цонев, бивш военен министърБившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 15 000 лева, съобщи "Правен свят", позовавайки се на справка. Тя показва, че Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди за дело срещу него от 2002 г.


Тогава Цонев получи обвинения за длъжностни престъпления, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август - декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.


Според обвинението така той е ощетил с над 900 хиляди лева ведомството. Разследването  беше прекратено година по-късно, но през 2009 г. военните прокурори го възобновиха. Впоследствие Цонев беше оправдан на три инстанции.
На първа инстанция бившият военен министър е поискал обезщетение от 50 хиляди лева за неимуществени вреди. Съдът приема, че заведеното дело е създало изключителни притеснения и стрес на Цонев, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена.  Съдът приема, че е достатъчно обезщетение за неимуществени вреди са 30 000 лева на Цонев. Отделно той е обезщетен и с почти 10 000 лева за имуществени вреди – разходи за адвокат и лихви от внесени парични гаранции.


Софийският апелативен съд (САС) обаче е намалил сумата до 15 000 лева. Въззивната инстанция приема, че до възобновяването на делото Цонев не е имал повод да изпитва тревоги, а в периода 2002-2003 г. той не е бил публична личност и "липсва обществен резонанс на наказателното преследване".
САС отчита, че срещу Цонев впоследствие е воден "показен" наказателен процес. Решението на съда не е окончателно и е обжалвано пред Върховния касационен съд. Срещу Николай Цонев бяха заведени общо 4 дела, като всички приключиха с оправдателни присъди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK