Инициатор на защитата на Божидар Димитров - с пряк финансов интерес от проекта за Плиска

Инициатор на защитата на Божидар Димитров - с пряк финансов интерес от проекта за Плиска

© Анелия НиколоваПодписка в подкрепа на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров внесоха днес в Министерския съвет инициаторите й от фондация Тангра Таннакра. Подписката дойде в отговор на критики срещу дейността на Божидар Димитров и петиция за неговото пенсиониране като директор на музея.


Двама професори от СУ "Климент Охридски" - Ивайло Дичев и Калин Янакиев, внесоха преди десетина дни искането за пенсиониране на Димитров. В отговор на това две фондации - Тангра Таннакра и "Приморско-2004" започнаха две подписки в защита на Божидар Димитров, като днес двете, подкрепени от около 3600 души, бяха внесени в Министерския съвет.


Днес председателят на Тангра Таннакра Петко Колев изложи основния аргумент в защита на Божидар Димитров: "Трудно се гради, лесно се критикува". И го повтори многократно преди и след внасянето на подписката.
Така отговори и на редицата въпроси около критиките към директора на НИМ - че гради бутафория, че има недостатъчно прозрачно изразходване на бюджетни средства по различни проекти около него, че бюджетни средства за различни проекти отиват направо в НИМ, без да е ясно защо са поверени именно на Божидар Димитров.


На внасянето на подписката не присъства представител на фондация "Приморско-2004". А Колев не пожела да коментира в детайли факта, че председателят на "Приморско-2004" Сашо Велев всъщност има пряк финансов интерес от дейността на Божидар Димитров и конкретно около проекта за строителство на Голяманта базилика в Плиска. След няколко въпроса в тази посока, Колев само каза, че инициативата за подписката не е чак толкова важна, а това, че много и различни хора са я подкрепили.


Сашо Велев е един от хората, които ще изпълнят силно оспорвания проект за строителство на Голямата базилика. Средствата за започване на строителството са от бюджета, но без конкурс или друг мотив бяха предоставени от Министерството на културата директно на Националния исторически музей. Божидар Димитров пък си избра консорциума "Армира 2013" за изпълнител на задачата.


В "Армира 2013" влизат фирмите "Софиийски строител" и "Стройекспрес-НН". А управител и собственик на "Софиийски строител" е Сашо Велев - председателят на фондация "Приморско-2004".


Макар сега сумата за Голямата базилика да не е много голяма, практиката е изпълнителите, започнали един обект, да го довършат. А и наскоро Димитров потвърди отново сметките, че цялостната реставрация на Голямата базилика се очаква да излезе около 8 милиона лева.


Пред "Дневник" Димитров обясни и как се е стигнало до избора: "Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума - три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове". Така на практика Димитров е предопределил изхода от публичната покана, която е пуснал за строителството.


Самият той отбеляза още, че фирмите в консорциума са изпълнявали преди обекти, свързани пряко с НИМ и Божидар Димитров - крепостната стена в Созопол, Боянската църква, Вила "Армира" и др.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Скудоумие, дребнотемие и дребнодушие...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Разкарайте дъртото ченге от НИМ, баста!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Както казваше един преподавател по история, "интереса клати феса". Някой като се юрка така да защитава нещо, причината обикновено е точно финансова.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":

  Някой като се юрка така да защитава нещо, причината обикновено е точно финансова.
  --------------------------------------------
  Като да го събаря пък е от чиста филантропия.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "Гради БУТАФОРИЯ".
  Просто и ясно, и най-вече - истина.
  Всякакви аргументи "за" това безумие са несъстоятелни. Аз и никой трезвомислещ интелигентен човек не би посетил тези нововъзникнали "крепости" и "църкви", освен ако не търси увеселение, кебабчета и да разходи децата сред някакъв декор. Бутафорен декор.
  За мен това е унищожаване, а не съхраняване на историята на България!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Според Тангра Таннакра прабългарите са открили Америка, Австралия и топлата вода.

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 543 Любопитно

  "Днес председателят на Тангра Таннакра Петко Колев"
  Ужас. Този навремето не беше ли нещо като Йоло Денев.

 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Bez cirkove, napravo za na6ti drOgare...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "Пред "Дневник" Димитров обясни и как се е стигнало до избора: "Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума - три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове"."
  " и наскоро Димитров потвърди отново сметките, че цялостната реставрация на Голямата базилика се очаква да излезе около 8 милиона лева."
  Ченгето само разказва за престъпните си действия.....
  Това малоумие ли е,.....или нещо още по-сериозно.

 10. 10 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 478 Неутрално

  От тази базилика са останали един ред камъни. Трябва да се изгради наново ... И няма да бъде бутафория защото ще Втората голяма базилика върху основите на Първата голяма базилика. Действащ храм , а не музей......Това трябва да се направи....

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  С поздрав от Иво Сиромахов

  Дневникът на Божидар Димитров

  16 август 2010
  Какъв е тоя шибан народ бе, какви са тия шибани колеги? Постоянно ме иронизират, постоянно омаловажават великата ни история. Открихме мощите на свети Йоан – не били негови! Навремето открих край Созопол Ноевия ковчег – не бил Ноев ковчег, еднодръвка било. Ами еднодръвка е! Малка шибана еднодръвка, щото по времето на Ной не е имало шибано корабостроене. И на тая еднодръвка Ной е качил всичките шибани животни и са стигнали до Созопол. Имам неоспорими доказателства за това. Погледнете как изглежда Созопол и ще разберете, че в голямата си част той е застроен от животни, които хал хабер си нямат от градоустройство и архитектура.

  17 август 2010
  Сега пък тия шибаняци нещо се обидили, че съм ги нарекъл „шибани”. Какво толкова съм казал? По принцип човекът е шибано нещо, особено ако е жена. Глобално погледнато много хора са шибани и продължават да бъдат шибани. В добрия смисъл на думата. Какво обидно има? Самият аз съм шибан министър в едно шибано правителство. И се гордея с това.

  19 август 2010
  Снощи с колеги археолози се понапихме така и се натъкнахме на изключителна археологическа находка. Открихме Троянския кон! Със сигурност е троянски, защото го намерихме край Троянския манастир, беше вързан до оградата. Моята хипотеза обаче е, че троянският кон всъщност е кобила. Иначе откъде ще влязат войниците? През гъза ли? По-важното е, че Троянският кон е изконно български! Скопските и атинските историчари да го духат! Наздраве!
  Трябва да кажа на Бойко да развием троянски туризъм, крайно време е.

  28 август 2010
  Чувствам се странно раздвоен. Хем съм историк, хем съм политик. Всъщност и двете професии са изградени върху лъжата. Историците лъжат за миналото, а политиците – за настоящето.

  29 август 2010
  Снощи с колеги археолози се понапихме така и до кръчмата открихме някакви кости. Според повечето колеги това са кости на овца, но мен тая версия не ме устройва и се скарахме. Със скелет на овца няма да се прочуем. Пуснах съобщение до медиите, че сме открили динозавър.

  31 август 2010
  Ей, много шибан народ сме, не е истина просто. Журналистите ме съсипаха от подигравки за тая овца-динозавър. Не било динозавър, не знам какво си било. Викам: а вие, откъде знаете как са изглеждали динозаврите? Да не би баба ви на село да е гледала динозаври! Главите ви са пълни с щуротии и шибани джурасик паркове. Историческата истина е, че всички динозаври всъщност са били еднакви. Просто археолозите сглобяват костите им в различни конфигурации.

  2 септември 2010
  Днес посетих разкопките край Търново. Колегите археолози са открили много запазени човешки останки от началото на 13-ти век. Показаха ми ги и ме попитаха какво мисля. Викам: по това, което виждам, може да се предположи, че средновековните българи са живели под земята, предимно са лежали и са изглеждали като скелети.

  4 септември 2010
  Направих така една лека обиколка по черноморските курорти и ми хрумна нещо много интересно. Според мен Херкулес не е изчистил авгиевите обори, а просто ги е пренесъл в България.

  7 септември 2010
  Снощи с колеги историци се понапихме така и до кръчмата открихме огризка от ябълка, доста запазена. Колегите се отнесоха доста високомерно към находката, викат: кво толкова, неква ябълка. Според мен обаче това е ябълката на Адам. Имам неоспорими доказателства за това. Първо: ябълката е изгризана, както пише и в Светото писание. И второ: неслучайно имаме хан Кардам. Като махнем буквите „к” и „р”, става Адам! Страхотно, нали? Но човек трябва да се понапъне малко, да помисли. Големите открития не идват наготово.

  12 септември 2010
  Снощи с едни рибари от Приморско се понапихме така и на плажа намерихме странен ръкопис. Според рибарите е на немски, обаче аз им викам: с тоя немски няма да се прочуете. Моята хипотеза е, че ръкописът е на староарамейски. Понапънах се да го разшифровам и какво се оказа! Оказа се, че това са Скрижалите на Завета! И че божиите заповеди не са десет, а само една и тя гласи: „Частицата „не” се пише отделно от глаголите. Например: не убивай, не кради, не прелюбодействай и т.н.”

  14 септември 2010
  Вчера с колеги археолози взехме едно шише узо, разгледахме остров Свети Иван, до моя роден Созопол и открихме, че това е потъналата Атлантида! Още Платон, както знаете, намеква, че Атлантида е била някъде край Созопол и – подчертавам – не казва нищо за жалкия Несебър! Казах на Бойко, че най-сетне сме открили Атлантида, а той малко така ме напсува и каза да не го занимавам, щото играел тенис.

  Текстът е публикуван в сп. MAXIM, октомври 2010

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До където са се докоснали тази прослойка дс-герб нищо добро не е станало. Останките от историята станаха пълна бутафория. От възстановките на Царевец, през Плиска, скоро ще видите умопомрачителна "реставрация" на т.н. блато в Сердика.

 13. 13 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Весело

  Против съм начинанията на този представител на "българската" история made in USSR.

  Да помисли заедно с министъра на културата как съветските паметници да влязат в киното и да се спечели нещо от тях, а не да харчи средства от бюджета. По-добре да се занимае с премествания като този на паметника на цар поробител до НС.

  Не му е мястото там след като руските власти нападнаха другия ни братски народ в Украйна и завзеха Крим.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  Нищо чудно за герберастията.

  А призивите за събаряне и строеж наново демонстрират пълната милиционерска тъпота и неграмотност...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4659 Гневно

  Интересчиите ще унищожат България.
  Работят усилено както по унищожението на нейните природни дадености, така и по унищожението на нейната история и исторически ценности!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  каквато и статия да се появи,който и да се изкаже ,все същите коментари - дс, комунисти,съветски другари,аман ,писна ми

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Пред "Дневник" Димитров обясни и как се е стигнало до избора: "Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума - три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове".
  ...
  Абе, готини, това ли ви е проблема ???
  Димитров не е искал 2-3 години обжалвания и съдебни процедури, няма ощетена фирма, няма и фаворизирана ... ТОВА ЛИ ВИ Е ПРОБЛЕМА ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 922 Неутрално

  2-рото ГЕРБ правителство уверено се доближава по безхаберност, беззаконие и простотии до Орешарската простотия.

 19. 19 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  СТИГА С ТИЯ МИНУСИ БЕ ,СМЕШНИ СТЕ

 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Вчера един уважаван журналист (има все още такива) казваше, че разходите на бюджетните пари са преди всичко въпрос на приоритет и затова не одобряваше решения от типа "ще вземем тези пари от тук за да ги дадем там".
  Та се питам дали е възможно правителството да смени малко приоритетите. Вместо да залага на разрушаване на археологически находки, чрез строеж на бутафории, с което освен историята се съсипва и една туристическа ниша (кой платежоспособен чужденец или българин ще дойде на някакво подобие на "Дисниленд", приоритет да бъде развитието на науката. Тогава правителството ще има аргумент да отпусне 8 млн. лева на Роженската обсерватория. Така освен режийните разходи ще има възможност да се направи и по-сериозен ремонт на съоръженията. И да се помисли дали е възможно да се предложи и туристическа услуга там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#17] от "роджър":Безкрайна наглост. За тези думи вече трябваше да има информация, че е уволнен. Това си е склоняване към картел. Ами ако четвърта фирма е искала да участва?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Всичко и всички в комоидно-гербавата камарила са обвързани в една безкрайна далавера. Тя ги сплотява, води и им осмисля ''управлението''.

 23. 23 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 484 Неутрално

  все още се намират жени, които мислят БД за много "секси" не чак толкова, като ББ, но все пак.

 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#21:"Gopeто"]Това си е склоняване към картел. Ами ако четвърта фирма е искала да участва? [/quote]
  Еехх ... какво е картелно споразумение, пише в чл. 15 и следващите от ЗЗКонкуренцията, съмнявам се да си го чел ... ако греша, извинявам се, но тогава би означавало, че нищо не си разбрал
  Склоняване ?
  Смешно !
  Ако имало четвърта фирма ?
  Ами нали това казал Б.Д. - че поканил ВСИЧКИ три фирми - кандидати, нямало е четвърта и пета ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 25. 25 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "две фондации - Тангра Таннакра и "Приморско-2004"

  Тези дни прочетох нещо дето смая. В НПО-та членуват два милиона човека и въртят бизнес за 1 милиард лева. Това си е чиста кражба и тези фондации и НПО-та трябва да минат през много, ама много ситно сито, за да се разбере кой кум, кой сват, кой ма булката брат.

 26. 26 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#9] от "zegi":

  Малоумие, подплатено с арогантност и липсваща връзка с реалния свят. Те милиционерите са си така.

 27. 27 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#23] от "jalal_al_din":

  Уверявам те, че няма

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#25:"grajdanin1"]Това си е чиста кражба[/quote]
  Кое по-точно е "кражба" ???
  Фондациите не извършват стопанска дейност, и не формират /респективно не разпределят/ печалба ...
  И къде прочете тази "потресаваща" информация, пардонь ?
  Какви са тия БОМБАСТИЧНИ алабализми, бе човек ?
  Два милиона българи участват във фондации ???
  Бреййй

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Комунистически мурафети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK