Нови вещества влизат в списъка на забранените за приложение в медицината

Нови вещества влизат в списъка на забранените за приложение в медицината

© Анелия НиколоваПравителството одобри промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, с което добави нови вещества в списъците към документа.


Шест нови вещества влизат в списъка на "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина". Целта е разпространението и употребата им да бъдат поставени под контрол.


Става дума за вещества от групата на синтетичните канабиноди и на триптамините и те са идентифицирани от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР. Някои от веществата вече са поставени под контрол в други държави от ЕС, както и в САЩ, изтъква в мотивите си за промяната здравното министерство.
Други две вещества влизат в списъка "Рискови вещества" – зопиклон и цинолазепам. Причината е увеличена употреба на лекарствени продукти, които ги съдържат, в резултат на което се развива зависимост и/или се наблюдават съпътстващи патологични състояния.


От пресслужбата на правителството съобщават, че очакваният резултат от промяната е да се ограничи рискът от злоупотреба с веществата, както и предотвратяване на трафика и разпространението им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK