Ново разцепление в БСП заради местните избори

Ново разцепление в БСП заради местните избори

© Надежда Чипева, КапиталПредстоящите местни избори доведоха до поредно разцепление в структурите на БСП. Осем от номинираните 25 кандидати за общински съветници във Видин напускат листата заради несъгласие с местното ръководство, а вчера Изпълнителното бюро на БСП взело решение за разпускане на общинския съвет на партията в Пазарджик.


Тясното партийно ръководство на БСП предлага на Националния съвет да прекрати мандата на общинския съвет на партията в Пазарджик заради лошото й организационно-политическо състояние и номинацията за кмет на областния управител от АБВ Трендафил Величков. Формиран е организационен съвет за подготовка на пълен цикъл отчети и избори в срок до 6 месеца. Той ще включва петима души и ще се ръководи от Янаки Стоилов.


Междувременно днес 30 социалисти от видинската организация се разграничиха от партийния си лидер Пламен Трифонов заради подкрепата към сегашния кмет на града Герго Гергов, съобщи пресцентърът на партията. Осем от 25 номинирани за общински съветници напускат листата на БСП заради действията на председателя на Общинския съвет на БСП – Видин, Пламен Трифонов. "Ние оставаме в БСП, но заради неговото поведение ще сменим партийната организация", заявиха те.
Димитър Велков, областен председател на младежите и зам. областен председател по организационните въпроси, подчерта, че до края на седмицата близо 300 души ще се отчислят от Видинската общинска организация с председател Пламен Трифонов.


Социалистите се разграничили и от стила на управление на Пламен Трифонов и ръководството на партийната организация, защото с действията си те не работели за партията и за идеята БСП. Според тях, криейки се зад идеите на БСП, Пламен Трифонов и ръководството на партийната организация търсели само лично облагодетелстване. "Този стил на поведение на председателя на общинския съвет е вреден, ограничава инициативата на партийните членове и на съветниците", заяви Кръстьо Спасов, два пъти областен управител на област Видин, цитиран от пресцентъра на БСП. 


От групата на социалистите, в която влизат както млади членове, така и дългогодишни деятели на партията, споделиха силната си тревога, че с поведението и действията на Герго Гергов се уронват престижът и достойнството на една стогодишна партия, както и на членове и симпатизанти, поради което те се разграничили и от Герго Гергов.


Социалистите подчертаха, че времето е показало, че личните му интереси и амбиции са надделели над отговорността да служиш на гражданите на Видин. "Той не отстоява идеята на БСП за солидарност. Не може и да подкрепим човек, който все още е следствен, пуснат под парична гаранция", се посочва в прессъобщението. Обща е оценката на социалистите, че зад действията на Гергов и Трифонов стоят лични мотиви, задкулисни игри, политически заигравки.


Те подчертаха, че на общинската конференция е взето решение да не се издига кандидат за кмет. "Предстои решение на Националния съвет, с което ще стане ясно дали ще бъде издигната една или друга кандидатура, която да олицетворява идеите на организацията, да затвърждава принципите за единство и справедливост и солидарност. Ние правим политика и нашата политика е принципна, а чрез действията си Гергов и Трифонов не работят за политиката на партията, която е насочена към гражданите на Видин", заяви Димитър Велков.


Социалистите допълниха, че на общинската конференция е било решено да подкрепят кандидатурата на Гергов, но издигнат като независим от инициативен комитет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK