АБВ и БСП гласуваха в комисия против промените в Конституцията за съдебната реформа

Чавдар Георгиев присъства на заседанието и изрази позицията на левицата.

© Анелия Николова

Чавдар Георгиев присъства на заседанието и изрази позицията на левицата.АБВ и БСП гласуваха против промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Новите разпоредби, внесени преди ваканцията на депутатите, бяха одобрени от специалната комисия в парламента. За тях гласуваха 10 народни представители от ГЕРБ, ДПС, БДЦ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.


Новият проект за промени в основния закон беше подписан от 180 депутати, сред които и трима души от АБВ. Днес Лъчезар Никифоров, който е сред тези трима, заяви от името на групата, че не подкрепят текстовете, защото не споделят начина, по който се провежда реформата. "Символично подкрепихме внасянето на новия проект, но запазваме своите резерви относно разделянето на ВСС на самостоятелни колегии", заяви Никифоров. 


От името на БСП в залата беше Чавдар Георгиев, който заяви, че левицата няма да гласува "за" проекта, защото предлаганата структурна реформа на Висшия съдебен съвет няма да допринесе за по-добрата работа на системата. Левицата е против и разпределението на прокурорите в прокурорската камара.
Това гласуване няма отношение към подкрепата, която законопроектът може да събере на първо четене в парламентарната зала. Текстовете, постигнати след едноседмични преговори между партиите през юли, предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари - прокурорска и съдийска, като решенията им няма да зависят от пленума.


В проекта е записана още възможността за пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. В проекта не беше включено предложението за намаляването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване. 


Два гласа недостигат, или нов сезон за договорки
"Оставаме в усилията за промяна в Конституцията. Възможно е на първо четене да гласуваме "за", но със сигурност на второ четене, когато става дума за втория пункт - за разпределението на квотите в колегиите, ние ще бъдем против, освен ако нещо не се случи дотогава", посочи лидерът на АБВ Георги Първанов преди време, малко преди внасянето на новия проект.


Ако тримата депутати от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров решат да не гласуват "за", а зад проекта застанат всички останали вносители, проектът ще има 177 гласа (ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и четирима независими депутати). Единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона отсъстваше при събирането на подписите, но се очаква, че ще застане зад промените. Това означава, че проектът ще събере 178 гласа, което не е достатъчно за преминаване на промените по бързата писта. Ако този вариант се случи, следващото четене ще е между два и пет месеца от гласуването. Което означава, че промените ще останат за разглеждане за след местния вот.


Позицията на партията на Георги Първанов е по-скоро неясна. Трима депутати от АБВ бяха съвносители на проекта, но на комисията в парламента днес

© Юлия Лазарова

Позицията на партията на Георги Първанов е по-скоро неясна. Трима депутати от АБВ бяха съвносители на проекта, но на комисията в парламента днес


Новата разменна монета - броят на прокурорите в прокурорската камара
В комисията днес не присъстваха представители на съдебната власт - само член на Инспектората към съдебния съвет. От становищата на прокуратурата, Висшия адвокатски съвет и Инспектората към ВСС, качени в сайта на комисията се вижда, че дебатът ще се завърти до разпределението на прокурорите, избрани от парламента в прокурорската квота.


В новия проект е записано, че обвинителите, посочени от Народното събрание ще са равен брой спрямо тези, избрани от самите прокурори. Заради този текст, а и във връзка с разделянето на ВСС, ДПС поискаха тълкуване от Конституционния съд. Искането беше подписано от над 100 народни представители. Преди време "Дневник" научи, че становището на докладчика по делото - Румен Ненков - е че то е недопустимо. То ще бъде гласувано в средата на септември и от останалите членове на Конституционния съд.


На комисия днес БСП и АБВ открито се обявиха против това разпределение в квотата, а ДПС намекнаха, че са направили компромис с този текст. След заседанието правосъдният министър Христо Иванов припомни, че още през април, когато идеите на управляващите за промени в Конституцията бяха представени, беше съобщено, че те са съгласувани с т. нар. трима големи, сред които е и главният прокурор. 


"Тогава си стиснахме ръцете с главния прокурор за един човек повече от парламентарната квота. В този смисъл - след като имаме тази ясна уговорка, няма поле за повече спорове за разпределение на квотите. "


От ДПС обявиха подкрепа за проекта. Според тях, каквато и форма да придобие във финалната си фаза, той трябва да допринесе до подобряване и усъвършенстване на управлението на съдебната система и успешното продължаване на реформата. Точно на обратното становище беше Казак през юли, когато първият проект, който е много подобен на настоящия се разглеждаше в комисия: "Желаем съдебна реформа, но проектът не ни убеждава, че ще бъде постигната по този начин и ни навява сериозни съмнения, че преследваните цели са други, зле прикрити, а именно премахването на последните остатъци от независимост на съдебната власт", каза тогава депутатът от ДПС.


"Това е компромисен вариант, голяма част от спорните текстове отпаднаха, за да се стигне до този текст, на който и ние станахме съвносители. Още тогава заявихме че имаме резерви към квотното разпределение в т.нар прокурорска колегия във ВСС", заяви днес Казак.

Атанас Атанасов

© Георги Кожухаров

Атанас Атанасов


ГЕРБ и Реформаторите искат радикална реформа
На заседанието присъстваха и двата депутата, членове на комисията от Реформаторския блок - Атанас Атанасов и Димитър Делчев. Делчев беше в чужбина, когато първият проект беше гласуван и отхвърлен от комисията. Освен това при събирането на подписите на вносителите за втория проект, той за малко да не го подпише, заради несъгласие с отпадналите текстове.


"В проекта има недостатъчно предложения. Бяха направени редица компромиси, за да събере подкрепа. Аз се уповавам на законадателната процедура и предполага, че между първо и второ четене ще добавим неща. Обществото иска не да махаме, а да добавяме. Надявам се това да се случи в следващите месеци", заяви днес Делчев

"Този проект не е това, което искахме и което смятаме, че трябва да бъде гледано. Трябва да има по-радикална реформа. Но тъй като бе прието основното ни предложение – разделянето на ВСС, подкрепихме проекта, защото това е малка, но много важна крачка", заяви Атанас Атанасов. По думите му  спекулативно се внушава, че в прокурорската колегия политическата квота ще има надмощие. "Това не е вярно. Паритетът е удачен за регулиране на кадровия процес в тази централизирана система", уточни Атанасов, сравнявайки управлението на държавното обвинение с това на съда.

Подкрепа беше изразена и от представителите на Патриотичния фротн и БДЦ. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че има индикации, че становището на Конституционния съд ще бъде ясно преди второ четене. По думите му новият проект ГЕРБ остава в подкрепа на принципите, заложени в първия проект. "Това е задача в перспектива, процесът ще продължим да отстояваме заложените там идеи", коментира Кирилов. "Всички тези процеси протекоха пред цялото ни общество. То познава вече в детайли конституционната материя и основите в съдебната  власт". Според него това е още едно  положително обстоятелство, защото откритият дебат по промените е предизвикал "съпричастността на българските граждани". 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ако някой е очаквал, че тия няма да слагат бананови кори на всяко едно човешко начинание, то горчиво е бъркал.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 909 Неутрално

  ОчевАдно на БСП и АБВ им харесва съдебната система в сегашния и вид. За разлика от всички останали българи!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 801 Неутрално
 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Едва ли тези промени ще направят съдебната система по-бърза, по -ефективна и по-справедлива. Те няма да направят корумпираните магистрати честни и морални , а всякакъв род престъпници ще продължават да тормозят обществото.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Че кой е очаквал друго от тия? Тия ще правят сечено докато ги има по върховете!!!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "Само АБВ и БСП гласуваха против промените в Конституцията за съдебната реформа в комисия"
  Събрахме се!

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#2:"today"]ОчевАдно на БСП и АБВ им харесва съдебната система в сегашния и вид. За разлика от всички останали българи! [/quote]
  Тези двете партии не трябва да влизат в следващия парламент!
  Очевидно те не мислят за България и нейните граждани!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#7:"Храбър"]Тези двете партии не трябва да влизат в следващия парламент! [/quote]
  Не е трудно - просто трябва едни поне 300 000 българи - гъбари да отидат за половин час до кварталното училище, и готово - тогава и ДПС ще е с клепнали уши ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#7] от "Храбър":

  едната със сигурност е вън, другата - с най-малка група!

 10. 10 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е единствения начин да губят електорат(освен онази с косата, която атакува най-вече техния електорат поради средната му възраст) - като с подобни действия показват директно за какво се борят.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Конституцията нали е тяхна рожба.Макар и осакатена,ще я бранят докрай.

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2160 Любопитно

  А къде е индивидуалната конституционна жалба в тоя законопроект бе... това ли ви е скапаната реформа - жалби от вас? Няма ли някой да ги попита какво гласуваха в стратегията миналата година и какво внасят сега?

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Днес Лъчезар Никифоров заяви от името на групата, че не подкрепят текстовете.Как може човек да смята,че го управляват нормални хора.

 14. 14 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Как няма да са против, като в цялата съдебна власт, на всички възлови места са само техни хора.Последните 15 години се изпълниха толкова политически поръчки и се вгорчи живота на толкова невинни хора, за разлика от мутрите и контрабандистите, които си карат джиповете и си живеят живота в места като Бояна като в холивудски филм!

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#9:"zidane"]едната със сигурност е вън, другата - с най-малка група! [/quote]
  Тази същата (АБВ) и сега не би трябвало да е в парламента, защото я вкараха с измама в последния момент на парламентарните избори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2160 Весело

  [quote#13:"chicago514"]Как може човек да смята,че го управляват нормални хора. [/quote]
  а де... звездата им Калфин си изкара кандидат-президентската кампания с обещания за индивидуалната конституционна жалба... сигурно затова са против 'риформата' ма си траят в името на стабилността на държавката хахаха

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#11:"rosiraycheva50._"]Конституцията нали е тяхна рожба.[/quote]
  Да си припомним, че и тогава голямата част сините депутати се обявиха против тази конституция.
  Даже направиха града на истината като излязоха на палатков лагер пред парламента!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Весело

  Е, сетне ще натякват с "Казахме ви, ама кой да ни чуе ."...

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#18:"dimko"]Е, сетне ще натякват с "Казахме ви, ама кой да ни чуе ."..[/quote]
  Точно!
  Хе желаят да работят за реформи и промени, целенасочено разрушават всеки опит за развитие и покачване качеството на работа на обществените системи, а после се подиграват и оплюват властта, която желае да промени нещата към по-добро.
  Ето защо АБВ и БСП са ненужни в парламента. Те не работят в полза на обикновените хора и затова трябва да бъдат изхвърлени от всички елементи на законодателната и изпълнителната власт.
  Същото се отнася и до ДПС!
  Гласуване му е майката!
  Масово и целенасочено гласуване!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много правилна позиция на БСП и АБВ! Браво!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":

  защо? Така спират неолиберализма и либертарианството, както и невидимата ръка на пазара?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":
  А имаш ли с какво да защитиш лозунга си?
  Много се съмнявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  От 144 депутата на СДСто, 105 депутата на СДСто гласуваха ЗА Конституцията!

  Конституцията ни е една от най-модерните в Европа, но не се спазва, защото законите ни са неолиберални и пазарнофундаментални.

  Какво конкретно не ти харесва в Конституцията?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "deutschwagen":

  Например.

  Какво не ти харесва в Конституцията?

  Тя е една от най-модерните в ЕС.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  Тя е модерна и отговаря на нуждите на едно съвремено общество. Неолибералните и пазарнофундаменталните закони са проблемът, не Коституцията.

  Какво не ти харесва в Конституцията?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#24] от "socialen":

  Глупости, пълна е със спънки. А аз лично много бих побарал Конституцията относно бюджета за съдилищата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Очевидно АБВ и БСП имат претенции върху някои от елементите на конституционната промяна, но не желаят да ги развият преди изборите, защото силно ще понижат броя на желаещите да гласуват за тях.
  Наистина със спирането на тези промени още в комисията те ще получат някакъв отрицателен резултат на изборите, но той сигурно няма да бъде толкова отрицателен какъвто би се получил, ако пренията около тези конституционни промени се случат преди изборите.
  Мислете как жестоко са се наточили да се съпротивляват червените и колко много са необходими тези промени за подобряване живота на обикновените хора, както и за възстановяване справедливостта в съдебните дела и в цялата държава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "deutschwagen":

  Ти изобщо не си разбрал същността на думата "Конституция". Не и е работа да прави неолиберални, либертариански и пазарнофундаментални бюджети в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  [quote#26:"deutschwagen"]А аз лично много бих побарал Конституцията относно бюджета за съдилищата. [/quote]
  ....и особено резултатите от тяхната работа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Любопитно

  До коментар [#28] от "socialen":
  Каква е "работата" на конституцията?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":

  Като не знаеш, защо се изказваш!

  Кажи какво не ти харесва в нея?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#31] от "socialen":
  По-скоро ти не знаеш, щом отбягваш отговор!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Надявам се на местните избори хората също да гласуват против вас.

 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Борисов защо уреди Мазолова за омбудсман??

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#28] от "socialen":

  Как бе! Неолибералите, либертарианците, и тяхната сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и Неговата Чудодейна, Самолековита Сила (НРПНЧСС) са винаги виновни за всичко, от краха на ссср до краха на Сириза. Та какво остава за някакви си поправки в конституцията.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "deutschwagen":

  Много добре го описа!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3492 Весело

  До коментар [#35] от "deutschwagen":
  Този демонстрира "познанията" си около конституцията и промените в нея още като започна да навира в спора пазара и пазарните отношения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Те гласуват против промените , а народът - против тях .
  Вече всички играят със свалени карти , настава последната битка за оцеляване на нацията - демографско и икономическо ...

 39. 39 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално
 40. 40 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Снимката е показателна - никому неизвестен мишок на фона на Бенковски, Захари Стоянов и Ботев. За такива ли продажници като вас си дадоха живота?

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Цялата парлама е хвърляне дървени трици в очите на хората и имитиране гърчове на червейче на кукичка . Нуждата от промяна в съдебната система в този вид е нужна колкото на сляп очила за триизмерно виждане . Представете си само - За подобряване работата на инспектората към съвета , е необходима промяна на Конституцията . Никой от тези радетели реформатори не е запознат с детайли от работата на системата . За всички от тях е достатъчно , че общественото мнение е заявило - Съдът е Мафия. Прокуратурата е Мафия . Следствието е Мафия . Банките са мафия . Пенсионерите са алчни мафиоти . Профсъюзите са мафия . Полицията - и тя е мафия - тя пази другите мафии . А НС и правителството , които ежедневно са обявявани за мафия и им се иска оставка ? И какво е заключението - че сме мафиотска нация . Която реве от съдебната система . И иска да я формира по свой образ и подобие . За да настъпи мир и благоденствие след реформата . Ядец - мафиотските фамилии ще продължат да се стрелят . И така до подмяната на нацията , със сирийци , примерно . Както викаше КриСталина

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Единственият цивилизован изход (без задкулисни пазарлъци ) от тази ситуация, който може да икономиса време и нерви, е нови избори! Затова смятам,че след местните избори, когато разпределението на силите се изясни повече или по-малко обективно, е правилно да се тръгне към общи президентски и парламентарни избори. Най-малко това дължат на българите тези, които сега се мъчат да изобразят някаква полза за страната от този парламент.Сегашното е ходене по мъките, а времето си върви...

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  [quote#27:"Храбър"]ислете как жестоко са се наточили да се съпротивляват червените и колко много са необходими тези промени за подобряване живота на обикновените хора, както и за възстановяване справедливостта в съдебните дела и в цялата държава[/quote]

  Айде , умнико , отвори Конституцията и посочи с пръстче поне един член и поне една точка или параграф от него , в които да става въпрос за нещата ,които според реформаторите , трябва да се променят . Защото Конституцията е сборник от Членове и точки от тях по различните й раздели . Айде дай нещо конкретно , та да се разбере , че поне си прочел нещо от този основен закон . Ама едва ли ще се решиш на подобен експеримент ...

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  [quote#42:"Дон Кихот"]Най-малко това дължат на българите тези, които сега се мъчат да изобразят някаква полза за страната от този парламент.Сегашното е ходене по мъките, а времето си върви... [/quote]

  Нищо не дължат на никого . Просто системата е такава , че демокрацията ще продължава да ражда несправедливост , безработица , оттам бедност , от нея се придобиват болести , а от тях следва преселение към Великите ловни полета . А както знаеш , никой не може да ти направи това , което сам си направиш . Народа е разделен на цветни парченца , от които не може да се сглоби пъзел . Обречена работа е . Щом и гладотията не може да ги обедини , значи няма гладотия . Или пък гладните са много изпростели и съзерцават само пъпа си . Така че , едни нови избори , парламентарни и президентски накуп , няма ни на йота да променят общия ландшафт . Може козметично да се промени само разположението на муцуните по стъпалата към върха , но ще си бъдат старите муцуни .Със същите възможности , със същите гуши , със същата лакомия и същата всеобща некадърност . От пясък въже не става . Иначе за четвърт век щяхме да сме се избесили .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK