Депутатите отхвърлиха идеята на Москов за национален регистър на психично болните

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов

© Анелия Николова

Министърът на здравеопазването д-р Петър МосковБлизо четири часа продължиха днес споровете по Закона за лечебните заведения, който се гледа на второ четене в комисията по здравеопазването в парламента. С единодушие депутатите отхвърлиха идеята на вносителя - Министерството на здравеопзването - да бъде създадена база данни за хората с психични разстройства, преминали през центрове за психично здраве в цялата страна. 
 

Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на подобен регистър, с аргумента, че дори за депресивни мимолетни състояния, които се срещат при една четвърт от българите, ще се попада в него. Освен това е в противоречие с други закони като този за личните данни, допълниха от ДПС. 
 
"Текстът е предложен съвсем добронамерено, истината е, че в момента има действащ текст в Закона за здравето, който казва, че такива регистри се поддържат регионално. Ако имаме притеснения по-скоро трябва да искаме отмяна на цялата регистрация на такива заболявания, каквото надявам се да не предлагаме. Тези регистри не работят и на регионално ниво, не се поддържат", отговори от своя страна Петър Москов. 

Най-много време на днешното заседания депутатите отделиха на 


Националната здравна карта


Те одобриха създаването й, като компилация от регионалните здравни карти, но запънаха на това дали Здравната каса ще се съобразява с нея при сключването на договори. Това предложение е всъщност в основата на реформата на Москов, която предвижда по-строги критерии за лечебните заведения и подбор при финансирането от касата, вместо сегашното положение, в което НЗОК е длъжна да сключи договор с всеки, който пожелае, независимо от това дали в даденото населено място вече има достатъчно болници, или не. 
Спорният текст: "Чл. 34а. В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, Националната здравноосигурителна каса сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването." 


Депутатите в опозиция се възпротивиха с аргумента, че ако хипотетично има две болници на равно ниво, изборът ще се прави неясно, и може би - политически оцветено. Министърът на здравеопазването защити предложението си като заяви, че "Това е тежък текст, който носи след себе си последствия. Целта на Националната здравна карта е да гарантира достатъчност. Но разковничето е точно в това - че си давате сметка, че в момента зад повечето болници  вече стоят политически интереси и те могат да бъдат прекъснати".


В подкрепа на Москов застанаха Реформаторите и ГЕРБ. Димитър Шишков от РБ посочи като пример за дисбаланса в сегашната система това, че в Пловдив има 48 лечебни заведения - колкото няма в цяла Северна България. Според защитниците, Националната здравна карта няма да има смисъл без императивното й налагане като контрол за ограничения ресурс на НЗОК. 


След почти двучасови спорове, комисията остави окончателното гласуване на точката за утре, когато отново ще има извънредно заседание, посветено на Закона за лечебните заведения. 

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Много ясно че ще отхвърлят. Нали голяма част от тях ще попаднат вътре.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Весело

  Какъв деен министър! Предлага нови регистри, нови 20 честни частни болници изникват, когато СБ казва, че 50 болници стигата за малка Б-я, и самов С-я има над 80 ЧАСТНИ такива.
  Лекарства изчезват по негово време, заради реекспорт, който не бил незаконен. Бил той от Челси, много важно! Все по медиите се мъкне, но ЕДИН, ЕДИН не го е предложил на прокурор!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Весело

  Уплашили са се да не попаднат в регистъра.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Защо,някои от депутатите да не би да се страхуват да не попаднат в този списък.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Всъщност, отдавна трябваше да има електронно правителство. И всякакви видове регистри, включително и този да бъдат включени в него...

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Трябва да има такъв регистър,дори и особено за психично проблемните хора.В това няма нишо срамно и страшно.,напротив,това доказва тесногръдието на депутатите!

  Tony
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  [quote#0:"статиа"] Депутатите отхвърлиха идеята на Москов за национален регистър на психично болните [/quote] Дали депутатите защитават само себе си, или и някой "свръхдейни министри"? Нали и онези от вас, които от десетилетия живеят в чужбина си спомнят българската поговорка
  "луд умора няма"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От кога ,групата на Волен .
  Има мнозенство?

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  До коментар [#6] от "I know everything": има ли такъв регистър в сащ, в твоя щат? или където там си ти?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1693 Весело

  мда и ще им слагат печат
  НЕ СЕ ВОДИ НА УЧЕТ

 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Разстроено

  До коментар [#6] от "Free person":
  Чрез отказ от такъв регистър всъщност бандитско-депутатско-ченгеджийско лоби си оставя отворена врата за възможността да обявят за луд всеки неудобен. Този похват се прилага особенно дейно от имотната мафия, свързана с ченгета, депутати, следователи със запорирани 100 бона, адвокати, бивши съветници на бивши президенти от пеУнишко.....
  'Отворена система" позволява да бъде ударен всеки един набелязан и дори да се окаже с десетилетна история на психическо заболяване.
  Поредната далавера на парто-мошенниците.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Защо министъра не предложи задължителен психопреглед на депутатите, все пак те са нещо повече от водачи на автомобили?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1131 Любопитно

  "Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на подобен регистър, с аргумента, че дори за депресивни мимолетни състояния, които се срещат при една четвърт от българите, ще се попада в него."

  Да, и при това положение, Парламентът би бил празен...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Трябва да има такъв регистър,а тежките случаи да бъдат в съответно заведение,не навън.

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#14] от "xmm":

  хмм не са навън вътре са в Парламента

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Един свестен министър. И ще му пречат естествено... Рови в тавата с баницата и разбърква парчетата...
  притеснени са момчетата...

 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Весело

  "Депутатите отхвърлиха идеята на Москов за национален регистър на психично болните"

  Оти списакот нема да е пълен!
  Требе да е +240!

  Да разлая троловете!!
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Разстроено

  Поредната неадекватност. В момента, ако се налага лечение на психично болен, който не иска да се лекува, но е опасен, както за себе си , така и за околните, трябва да се обърнеш към прокуратурата и до 30 или 40 дни те трябва да проучат случая.
  А, междувременно този човек, който не е и виновен за състоянието си колко поразии може да направи. И тези хора са оставени /в мнозинството от случаите/ сами на себе си и на роднините си. Ш.БАНА държава, в която властва неадекватността, простотията и наглостта.

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  До коментар [#11] от "clutch": [quote#11:"clutch"] си оставя отворена врата за възможността да обявят за луд всеки неудобен. Този похват се прилага особенно дейно от имотната мафия, свързана с ченгета, депутати, следователи със запорирани 100 бона, адвокати, бивши съветници на бивши президенти от пеУнишко.....
  'Отворена система" позволява да бъде ударен всеки един набелязан и дори да се окаже с десетилетна история на психическо заболяване.
  Поредната далавера на парто-мошенниците. [/quote]
  Такваз дАржава що прави у ЕС?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо ли?
  Защото някои с жълти книжки няма да могат да станат депутати.
  А иначе е крайно наложително да се върне този регистър, защото и президент могат да ни предложат такъв дори...

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#15] от "1001":

  Имах предвид обикновените болни

 22. 22 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#12] от "mitko11":


  [quote#12:"mitko11"]Защо министъра не предложи задължителен психопреглед на депутатите, все пак те са нещо повече от водачи на автомобили? [/quote]
  Той министъра, освен това, трябва да предложи и същия преглед на целия министерски съвет, начело със премиера, министрите и разбира се и помощниците им!
  Освен чистачките, в министерствата не би трябвало да има никой, който да не е проверен дали е с психически годен за работата му там !

 23. 23 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Хаос, хаос му е майката!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 24. 24 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 717 Весело

  "Депутатите отхвърлиха идеята на Москов за национален регистър на психично болните"
  Ха, ха, смЕх... Е как нЕма да я отхвърлят, нали всичките са за записване в тоя „национален регистър на психично болните"

 25. 25 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#1:"гарата"]Много ясно че ще отхвърлят. Нали голяма част от тях ще попаднат вътре.[/quote]
  Глупости. Ще им отпадне далаверата 15 лева за служебна бележка. сега всеки луд от Смолян може да отиде и да си вземе бележка от Пловдив, че "не се води на диспансерен отчет". И да се въоръжи с "Калашников". Ама в Смолян. Пък той не е луд в Пловдив. 15 лева.

 26. 26 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1579 Разстроено

  То вече не могат да обвинят никого, че е луд - всеки го изкарва културни и битови особености.
  А истинските луди са настанени в такива заведения и такива неща се вършат вътре, че приличат на втори-трети кръг на ада!
  Но бедно (духом и материално) общество не може да се грижи за инвалиди и болни!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 27. 27 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 862 Любопитно

  На някого явно му трябва, случаят в незнам кой си град ,когато българин с психически проблеми, изби, няколко български командоси да продължава .Има и други стотици престъпления, умишлено покрити или неразследвани за хора трябващи да попаднат в този списък.След поредното убиство властимащите потриват ръце, доволни, че не са потърпевши.

  Ръй! Ръй!
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обяснението е просто - всички барабар с правителството ще влязат в този регистър в категория психопати

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#5] а позитронно?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#27] като му нахлуват в дома, какво да прави? Да ги почерпи с кафе?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#27] от "Клюводървец":

  Оказа се, че в случая изстреляните куршуми са само от автоматите на командосите.....т.е. командоса е застрелян от свой колега, и случая се покри...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 32. 32 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#31] от "mitko11":

  Защо тогава псевдо убиеца е още в затвора ?

  Ръй! Ръй!
 33. 33 Профил на Ханс Исмаилоглу - мургав ариец
  Ханс Исмаилоглу - мургав ариец
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Москов може да е имал "благи" намерения, но
  ПРОЕКТЪТ В ТОЗИ СИ ВИД Е ФАШИСТКИ!

  ПРАВИЛНО са го ОТХВЪРЛИЛИ!

 34. 34 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Идеята за единен психиатричен регистър е много добра.По този начин ще се води точната бройка на психично болните.Регистъра постоянно ще се контролира и тези които не отговарят на критерийте ще се изваждат от него.Това ще подобри не само грижите за тези болни,но също и адекватното медикаментозно лечение.Слушайте министъра,човека е умен.Рядко срещано в нашия политически театър.

 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Става дума за депутатите от комисията.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 36. 36 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абсолютно е наложително да има такъв регистър, за да няма после оправдания на полицаи, че не знаели някой луд ли е или не. Абсурдно е отхвурлянето, тия дупетати са за трепане... Имам болен човек в семейството и само аз си знам през какво съм минал, но в това отношение България е на нивото на Африка. А тоя дето се изказват срвщу закона, дано да ви се случи половината от преживяното от мен, да ви дойде акъла в промитите тикви. Заради вас се разцепва общественото мнение и няма достатъчен публичен натиск върху парламента да си върши работата - да приема закони, с които да подобрява нещата. Ма то е ясно де, свинята си харесва кочината...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Хубаво е да има такъв регистър, ама да го обмислят хубаво и по какви критерии ще се прави

 38. 38 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#36] от "The_Curious":

  Искрено Ви съчувствам за личната драма. Всеки един от нас си мисли, или поне се кръсти, че това няма да се случи на него.
  Това не е проблем, който опира само до полицаите, както казвате.
  Проблемът обхваща и имуществото на хората, неспособни да се грижат за делата си, та дори и за определен период от време.
  В тази връзка, особено неадекватен е аргументът, че това би влязло в противоречие с други закони като този за личните данни, например. Лични данни? Та ние сме една шепа хора и е въпрос на време да се превърне в находка, ако не попаднеш на роднини, съседи, съграждани, съселяни или близки и далечни познати.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 39. 39 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  трябва да има такъв регистър

 40. 40 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Където има желание се намира и начин. Да се компютризират (ако вече не са) регионалните регистри и Здравната каса да не заплаща лечението на хора, които не са в съответния регистър, за да се гарантира вписването в регистъра. И да се осигури електронен достъп до всички регионални регистри на институциите, които имат нужда от това. И voila - ето ви национален регистър.

 41. 41 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#40] от "Калник":

  Много добра идея.
  Москов да засилва електронните здравни карти по скоро!

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  "Освен това е в противоречие с други закони като този за личните данни, допълниха от ДПС. "

  Всяко медицинско лечение е в противоречие със закона за личните данни. Няма как медицината да лекува някого без да знае кой е и от какво страда.
  Изплащането на социални помощи също е в противоречие със закона за личните данни. Няма как да се плати социална помощ без да се знае точно на кого се отпуска и за какво се отпуска.
  Тия крадци от ДПС искат цялата държава да разтурят!

 43. 43 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  като ги ступа някой луд ,тогава ще крещят до припадък

 44. 44 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ДПС ДА СЕ МАХА ОТ БЪЛГАРИЯ

 45. 45 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А кой казва кой е луд и кой - не? След като цялата тази "наука" е измислена.

  Това може да бъде доста опасно, защото всеки може да бъде изкаран психично болен, особено ако е политически неудобен:

  Ето и пример как се правят злоупотребите и манипулациите с помощта на прокурори:

  http://www.monitor.bg/article?id=311682

  Всеки пети у нас - с психични отклонения
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1127390

  Ако съдим по изборните резултати през 2001 например, и не само, 80% бяха психично болни.

  Също, както е казал поета "тук свестните смятат за луди".

  В други случаи лудостта може да е симулативна, но необходима - с цел изпълнение на важни задачи и освобождаване от наказателна отговорност, или за лични цели - освобождаване от казарма, която пък би убила, или друго. И в тези случаи ако всичко е в регистър, следва орязване на правата на незаслужаващи.

  Така че ние казваме "НЕ".

  http://i.imgur.com/ZhhS7OS.jpg

 46. 46 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#45] от "Anonymous":

  Принципно си прав, но по същата логика могат да те изкарат крадец, изнасилвач, убиец - да искаме декриминализиране на тези престъпления тогава, а? Няма да ти пожелавам да ти се случи, да имаш болен в семейството и да трябва да търсиш решение някакво. Само ще ти кажа нещо друго - като няма единен регистър, болния си вади медицинско в друг град, че е здрав и започва работа в медицинско заведение примерно, щото докторите бягат от БеГе и има дефицит на кадри. А после се случват разни неща, като оная акушерка дето преби бебе.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 47. 47 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#45] от "Anonymous":

  ПП И тази наука хич не е измислена, има си и физологични показатели за тези проблеми, които се хващат с изследване на кръвта и следене на картината в определен период от време - на хормоните. Но в БеГе няма култура за здравеопазване, масово не се познават признаците на мании, обсесивни разстройства, БАР, кога се квалифицират като необходими за лечение и т.н. Всеки си е малко луд, но някои може да са обществено опасни, жалко, че политиците отказват да мислят в перспектива и да предвиждат проблемите - но то е заради хората, които мислят по същия неадекватен начин.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK