Как изчезва човек в бедствено състояние и какво (не) прави държавата по въпроса

Как изчезва човек в бедствено състояние и какво (не) прави държавата по въпроса

© Анелия НиколоваЧовек във видимо тежко здравословно състояние живее върху стар матрак на тротоара на улица "Цар Иван Асен ІІ" в центъра на София в продължение на няколко дни. На многократните позвънявания на спешния номер 112 от минувачи и хора от квартала, Спешна помощ отговаря, че не може да поеме случая защото вероятно мъжът е неосигурен и нелегален. Той се представя като бежанец от Либия, но няма лични документи. Нито Държавната агенция за бежанците нито други компетентни органи се отзовават.  


След многобройните сигнали на мястото се появават и екип на Спешна помощ и полицейски патрул. Откарват човека във Военномедицинска болница, където го произнасят за "клинично здрав", въпреки че според свидетлеските разкази не може да стои на краката си и е безпомощен. Оттам с ескорт от полицаите е отведен в бежанския лагер във Военна рампа, за да пренощува, но на сутринта изчезва и сега е в неизвестност. Според гражданите, които са проследили историята, не е бил в състояние да си тръгне сам и по-вероятно е бил изгонен.


Тази история разказа "Офнюз" на 21 август. Със сайта са се свързали хората, подали сигналите до 112. Те са пуснали и оплаквания до отговорните ведомства за безхаберието, с което е игнориран човекът. В последствие в отговор на гражданското писмо, Министерството на здравеопазването разпореди проверка по случая в Центъра за спешна медицинска помощ на София.
"Дневник" се опита да провери случая и зададе куп въпроси на компетентните институции, но така и не получи отговори. Попитахме например Държавната агенция за бежанците какво трябва да предприемат, когато знаят за бедстващ на улицата имигрант и ако не тя, то коя е отговорната институция в случая. Запитването от една седмица все още е без отговор, и след настояване получихме само устното обещание, че ще опитат да отговорят до петък. 


Попитахме също и МВР каква е процедурата при спешен случай с хора без документи за самоличност в безпомощно състояние или за имигранти с отказан статут за закрила. От там обаче препратиха въпросите ни на Столичната дирекция, откъдето единствено потвърдиха за случая и не коментираха повече. (Процедурата е да се намеси дирекция "Миграция" към МВР, но в случая се е въздържала.)


Само Министерството на здравеопазването отговори бързо, с уточнението, че не е компетентният орган за разчитането на закона за бежанците и че въпросите по-скоро трябва да се адресират към МВР. Обясниха и, че според Закона за здравното осигуряване спешна помощ не може да бъде отказана на човек в нужда, независимо от неговото гражданство, местожителство и лечебно-осигурителен статут. Освен това имигрантите се осигуряват от държавата и се ползват от същите права като на български граждани от датата, в която подадат молба за бежански статут или закрила до приключването на производството. В конкретния случай - "вероятно състоянието на човека наистина не е било спешно" - обяснил дежурният експерт на МЗ на сигналите на хората. 


Нищо от това няма значение.


Фактът е, че човек в безпомощно състояние лежи на някоя улица в София и това не представлява интерес за отговорните институции. Всъщност и отговорите им не са от такова значение, защото очевидно написаното в закона и случващото се в действителност нямат общо. Може пък случая да е прецедент, непредвиден в нормативната уредба и устройствата на органите... но едва ли. 


Ако има някаква полза от тази история, тя е че повдига сериозни въпроси, които могат и да получат отговор, ако се повтарят достатъчно дълго от достатъчно много хора:


- Защо институциите си прехвърлят отговорността вместо да действат? 
- И да решат да действат - какво могат да направят, когато няма инфрастурктура за бездомни и за бездомни - болни? 
- Какво се случва с бежанците в България и още ли е чудно, че са започнали да я заобикалят на път към "белия свят"?
- Колко хора са в подобно състояние и чия е вината? 


И накрая - завинаги без отговор: Каква е стойността на човешкия живот в България? 

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  От статията става ясно едно, по-добре е такива хора въобще да не бъдат пускани в България отколкото цял живот след това да се чудиш какво да ги правиш.

  Не можем да станем пансион за безпомощните и бедните на целият свят, не е това начинът за решаването на социалните проблеми.

  Отдавна е казано, "Вместо да му дадеш един хляб днес и после така всеки ден по-добре му дай мотика и го научи как сам да се изхранва". Помощи там на място решават проблема не да ги мъкнем тук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Стойността на живота в България зависи от това, колко човекът е в състояние да плати. Точка.

  В подобна ситуация в страната ни може да се озове не само беженец, но и всеки български гражданин.

  В цялата тази невероятно тъжна и срамна история е най-интересно, как нормални хора, българи, след като заемат държавна служба стават не-човеци. Или само такива ги назначават на държавна работа?

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Задаването на въпроси е хубаво, лесно и доходно занятие. Но истинската журналистика е в намирането на отговорите. А то така...

 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Как преживяват пенсионерите-български граждани и какво (не) пише Дневник по въпроса. Статията (по-скоро) дописката е мамипулативна. Дайте да решим нашите си проблеми, а после дс леем крокодилски сълзи по непотвърдени истории.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Явно институциите в България са склонни да следват принципа, че ако кон си счупи крака трябва да бъде застрелян. Очевидно е, че не можем да помогнем на всички, но ако твърдим, че сме що годе цивилизована държава трябва да има поне някакъв механизъм за подобни ситуации. Ако ще и само за PR за пред туристите да е...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник пак ще ми скрие коментара, но аз ще си кажа: Спрете с тия манипулативни статии, спрете атаките си към българите и България. Всеки знае кой ви финансира, знаем и целта им. Поне имайте някакво достойнство и не действайте така примитивно и досадно.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  На това на анлийски му казват да "лаеш на грешното дърво". Не знам как очакват държавата да третира човешки чужденците, при условие, че тя не третира човешки собствените си граждани. Сигурен съм, че там където държавата се отнася добре към чужденците, се отнася добре и към гражданите си.

  Иначе матрака го отнесоха едни цигани с конска каруца.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Откарват човека във Военномедицинска болница, където го произнасят за "клинично здрав", въпреки че според свидетлеските разкази не може да стои на краката си и е безпомощен.
  ------------------------------------------------------------------------------
  От това изречение са възможни само два извода.
  1. Лекарите в Военно-медицинска АКАДЕМИЯ са некадърници, неможещи да определят обективно здравословното състояние на един човек. Това в нак-добрия случай, иначе са просто престъпници.
  2. Свидетелите разкази са със степен на достоверност на разказите за Йети, сълзите на Дева Мария, НЛО и други подобни.

  Като се отчете и факта, че в тоя човек феномално "изчезва", аз моя извод съм си го направил..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "sophia_gr":

  Ми не, не е манипулация това. Същото се случва с нас, с хора работили и плащали данъци в нашата си страна, но останали безпомощни, ако не се намери някой напорист или богат син/дъщеря, за да поеме грижите за нас.

  Аз видях как умира човек, оставен на произвола, просто защото близките му бяха със сериозни психиатрични разстройства. Просто това не се случи на улицата.

  Така че това са нашите проблеми, а бежанците са просто повод дасе замислим. Но можем и да не се замислим и просто да кажем, че журналистите са платени агенти.

  И не, нямам особен милозлив патос към мигрантите. За себе си направих проучване, поставих се в ситуация, в която да натрупам личен опит малко и имам много сериозни резерви.

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Факта, че такава информация излиза на всеослушание а не е подметена под килима е много показателен, че България, бавно но сигурно върви към гражданското общество, което е коректив на държавата. Това е добра тенденция. "Ние гражданите срещу политиците и институциите" е първата крачка. След време дано да стане гражданите и институциите срещу нарушенията на законността, морала и справедливостта.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Трянваше ли дасепояви

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Те отговорите са ясни на ВСИЧКИ - ако няма кой да задава въпроси ребром НИКОГА НЯМА да се получат отговори!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 13. 13 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"Ridiculous"]Ми не, не е манипулация това. Същото се случва с нас, с хора работили и плащали данъци в нашата си страна, но останали безпомощни, ако не се намери някой напорист или богат син/дъщеря, за да поеме грижите за нас.

  Аз видях как умира човек, оставен на произвола, просто защото близките му бяха със сериозни психиатрични разстройства. Просто това не се случи на улицата.

  Така че това са нашите проблеми, а бежанците са просто повод дасе замислим. Но можем и да не се замислим и просто да кажем, че журналистите са платени агенти. [/quote]

  Само един въпрос имам: кога сте чели в Дневник цяла серия, точеща се месец вече, в която да се описва мизерията на бедни и изоставени от СВОЯТА държава българи?

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "sophia_gr":

  Само един въпрос имам: кога сте чели в Дневник цяла серия, точеща се месец вече, в която да се описва мизерията на бедни и изоставени от СВОЯТА държава българи?
  ------------------------------------------
  Ами то за такива серии не дават траншове.
  Засега де.
  Ако се появи донор- ще четем.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  По скоро очевидците са хора с медицинско образование и опит и имат по- адекватна оценка от докторите. В крайна сметка, разбираме не само от футбол и политика...

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Лошото е, че у нас по принцип никой не се грижи за бездомниците. Трябва да има центрове за прегледи ,обезпаразитяване и др. За кучета има ,за хора няма.

 17. 17 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Няма да се изненадам, ако някой ден прочета, че "предприемчиви хора" са разкрили "Склад за резервни части"...

  Форумът е в будна кома...
 18. 18 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Гневно

  Стойността на живота в България зависи, както една либерална медия би трябвало добре да знае, от пазара на живота в България.

  Затова, какво правим за реформирането и либерализирането на пазара за живот в страната?

  (Да ме прощава Господ , че се бъзикам с автора на гърба на клетия човек. Ама не мога да се сдържа)

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#0:"Статията"] След многобройните сигнали на мястото се появават и екип на Спешна помощ и полицейски патрул. Откарват човека във Военномедицинска болница, където го произнасят за "клинично здрав", въпреки че според свидетлеските разкази не може да стои на краката си и е безпомощен. Оттам с ескорт от полицаите е отведен в бежанския лагер във Военна рампа, за да пренощува, но на сутринта изчезва и сега е в неизвестност. Според гражданите, които са проследили историята, не е бил в състояние да си тръгне сам и по-вероятно е бил изгонен.
  [/quote]

  Аз имам един въпрос към авторката на статията, а също и към всичките състрадателни свидетели, наблюдатели и т.н. които с такива героични усилия са го закарали до ВМА и след това проследили до бежанският лагер: Защо просто не го приехте в домът си, да го нахраните, да се изкъпе?

  В цял свят състраданието е личен акт, нещо даваш от себе си. Само тук за състрадателни се пишат хора които не искат нищо да дадат, искат за всичко държавата да дава.

  Ами поне един от тях дава апартамент под наем, има необитаема къща на село, да го приюти този човек и да го храни. Колко от страдалците пишещи тук са го направили?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  На мен лично ми стана омерзително от тази "статия", и повечето "коментари" ... прегледали го и казали, че е клинично здрав - НЕ Е ВЯРНО, казват форумните специалисти !
  Закарали го в лагера за бежанци, и оттам "изчезнал" - ГАДНА ДЪРЖАВА СМЕ, казват същите !
  Той "се представял" за бежанец от Либия - ВЯРНО Е, подемат всички в хор ... КАКВО СТАВА ТУК ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво може да направи нашата неолиберална, либертарианска, обективистка, пазарнофундаментална страна с 10% плосък данък!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаждане от мен към 112 преди 1 година:
  Аз: Добър ден, искам да съобщя за припаднал възрастен господин пред блок ХХХ, проверих - има пулс, но не реагира и не в съзнание. Името ми е .......................
  112: Приемаме обаждането и ще го изпратим към бърза помощ
  След още 5 обаждания от други хора които минаваха от там и 1 час по-късно отново разговор, но този път директно с Бърза помощ:
  Аз: Моля ви да пратите спешно кола, човека не изглежда добре и е в безсъзнание от 1 час.
  Бърза помощ: Имаме 2 коли на адрес и 2 пратени за катастрофа. Други коли няма и ние няма какво да направим! (всичко това обяснено с повишен тон тип "карам ти се!"
  След 1 час и 40 мин. дойде човек и с личния си автомобил закара дядото в Пирогов.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  В България ни да си жив,ни да си умрял.

 24. 24 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#2] от "alg57373608":

  Защото ги е страх ,че ще платят те.На българина най-големия му страх е да не плати нещо на някой друг или малко по-скъпо, както се казва да не се мине.

 25. 25 Профил на Григоров
  Григоров
  Рейтинг: 227 Неутрално

  [quote#1:"Fred"]От статията става ясно едно, по-добре е такива хора въобще да не бъдат пускани в България отколкото цял живот след това да се чудиш какво да ги правиш. [/quote]

  Ти си невменяем.

 26. 26 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Как изчезва човек в бедствено състояние и какво (не) прави държавата по въпроса"
  От така разказаната история някои хора, както и някои журналисти, плюс , разбира се сума ти пишещи във форума, нямат никаква представа от реалния живот и/ или съзнателно лъжат и изкривяват действителността. Основния извод който се натрапва е, че въпросният бежанец се е опитал да се възползва от състрадателността на хората, действително нищо му няма по отношение на здравето и е изчезнал от бежанския център защото не иска да бъде регистриран, да му бъдат взети отпечатъци и т.н. Съзнателно, предполагам са изпуснати някои важни подробности, като например, на кой точно се е представил за бежанец от Либия или на къкв език точно му е снета анамнезата от докторите , въпреки , че имало свидитили , които считали, че той не може да стои на краката си.
  Последното съждение обаче от милозливите граждани направо кърти мивки с алогичноста си. "не е бил в състояние да си тръгне сам и по-вероятно е бил изгонен." Толкова е просто: Ако не е в състояние да тръгне сам, просто не може да бъде изгонен, трябва да бъде изнесен.

 27. 27 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred":

  тоест вие сте против свободата на придвижване?

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  [quote#22:"Георги"]След 1 час и 40 мин. дойде човек и с личния си автомобил закара дядото в Пирогов.[/quote]

  Хайде на бас - не е бил “Fred” или Софиа_гр.
  Фред, и на мен ми е до горе от "тъмните" ни съграждани - ток, вода, социални и какво ли не. Смятам обаче, че на ЧУЖД гражданин от човешка гледна точка сме длъжни да помогнем.
  Институциите в страната се отнасят в повечето случаи по същия безсърдечен начин и към нас, българите, а те получават заплати и осигуровки точно от нашия джоб!!!
  Не казвай голяма дума, че от добро положение в живота, много лесно се стига дъното. Не ти го желая!

 29. 29 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#25] от "Григоров":

  А ти ми оправи деня!

 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Добре че беше един нелегален либиец, за да се сетите какво става по улиците на София с хората в безпомощно състояние.
  Но на фона на тренда, българите някак си не се забелязват.
  Доста лицемерно, Дневник.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много уместни въпроси, браво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 475 Гневно

  Закон за Гражданска Регистрация /ЗГР/ в чл. 99 или 99а пише, че
  В ДЕНЯ НА УЗНАВАНЕТО ЗА БЕЗДОМНИКА,
  КМЕТ или ПОЛИЦИЯ СЪДЕЙСТВАТ за НЕЗАБАВНОТО настаняване в задължително-предоставяната от Общината услуга:
  Временно настаняване /общежитие, приют и т.н./! Която се предоставя от Кметовете и е на 'делегиран бюджет' от държавата, от поне 2001г.!
  Колко ли Кмета знаят това и колко ли Общини имат такъв резерв от свободни помещения, легла стаи и т.н.?!
  Шах?

 33. 33 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 475 Любопитно

  До коментар [#30] от "rapidfire":

  Не прибързвай с определенията - не знаеш дали не подгряват кампания за 'Жега' към много от негодните кметове?! 08х

 34. 34 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 730 Разстроено

  [quote#2:"alg57373608"] как нормални хора, българи, след като заемат държавна служба стават не-човеци.[/quote]

  [quote#2:"alg57373608"]само такива ги назначават на държавна работа? [/quote]
  Система - през отвор за Компир не можеш да прокараш Тиква!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  От така представената история не може да се разбере абсолютно нищо, обаче авторът води абсолютно съзнателно публиката към "правилните" изводи - че България е безчовечна държава, оставяща хора да умрат на улицата. Аз пък си правя съвсем други изводи, защото за разлика от повечето БГ-журналисти, житейският ми опит не е трупан в Студентски град и интернет сайтове. На тоя свят има хора, и то не един или двама, които много добре могат да се преструват и да измамят околните с цел лична изгода, като за целта разчитат именно на състраданието им. Няма да коментирам близки и приятели, сигурен съм че всеки има такива. Аз обаче съм срещал и чужденци, уж "бедстващи", които се правят на ограбени, онеправдани, гонени и т.н. Когато им предложиш да ги заведеш до посолството на съответната държава обаче нещо се дърпат (като си измислят всякакви оправдания - включително че там ще им се случи нещо) и започват да искат - първо храна, после ти излизат с разни схеми как им трябват 300 лева за билет за влака, с който ще отидат при роднини някъде си и т.н. Та и този тук вероятно е симулирал и 100% е искал пари (което тук не се пише, щото не е "правилно", а като са го завели в болницата е нямало как да ги излъже. Съответно после веднага е духнал от приюта, щото няма работа там. Айде на бас, че ще се появи на някоя друга улица още утре, ако вече и не е там.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "sophia_gr":

  Не искам да споря с теб, но за мен всеки повод да се замислим за това състояние на нещата е добре дошъл.

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  То отношението спрямо българските граждани какво е, камо ли към емигрант ? А иначе в София има монахини на майка Тереза, които се грижат за болни и умиращи. Те ще свършат повече работа от нашите скапани институции.

 38. 38 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  а дали трябва някой специално да се грижи за тях? много бездомници живеят на улицата съвсем доброволно. и със сигурност, ако има специални служби за бездомници, където да ги хранят, поят, обличат и пр. СРЕЩУ НИЩО, знаеш ли колко "бездомници" ще се появят?

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#38] от "raz_2_tri":

  Донякъде си прав ,но има и много болни и страдащи хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK