Над 130 души са задържани при акция срещу нелегални имигранти в София (обновена)

Над 130 души са задържани при акция срещу нелегални имигранти в София (обновена)

© Красимир ЮскеселиевНад 130 души са задържани при акция на Държавната агенция "Национална сигурност" и МВР срещу нелегалните имигранти и трафика на хора, съобщи Би Ти Ви.

 
Акцията е проведена в района на Женския пазар и Лъвов мост, като задържаните не са имали документи за самоличност и не владеели български език.  Засега няма информация сред тях да има издирвани от други държави, съобщава Нова ТВ. 


Задържаните първоначално не са могли да дадат обяснения пред органите на реда за пребиваването си у нас. Впоследствие 8-9 души са представили документи, че имат статут на бежанци, в момента имаме 125 задържани, каза главният секретар на МВР Георги Костов пред Би Ти Ви.


Той допълни, че акцията е рутинна, като от началото на годината българските власти са задържали над 16 хиляди нелегални мигранти. По думите му броят на задържаните във вътрешността на страната е съизмерим с хванатите на вход и на изход на границите - по около 5 хиляди души.


Георги Костов допълни, че от началото на годината около 200 български граждани са привлечени под наказателна отговорност за нелегално превеждане на хора през границата.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Брееееее, "Дневник" получи прозрение!

  Тази новина беше гореща още вчера, с вечерните новини на "Нова". Язък за дигиталната среда, в която оперирате, уважаема редакция. Такова забавяне на поднасяне на информацията е безумие. Ама тук не е сефте.

  Инак тази акция оборва тезата на Бъчварова, че през нас се минавало трудно. По-скоро бежанците и нелегалните бягат от една мизерия и не искат да се натресат в друга такава.

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]По-скоро бежанците и нелегалните бягат от една мизерия и не искат да се натресат в друга такава.[/quote]

  +1

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#1:"Читател"] тази акция оборва тезата на Бъчварова, че през нас се минавало трудно[/quote]
  +

 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дано се погледне вече по сериозно на проблема, защото в предишната акция бяха заловени героите от Австрия но ....бяха пуснати, независимо че всички са били регистрирани престъпници. Последствията ги видяхме.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Задържани и най вероятно като се изпълнят човешките им права-Да бъдат прегледани от лекар,да получат безплатна адвокатска помощ,да се нахранят и наспят,ще бъдат пуснати.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#4] от "baxter":

  У нас повечето акции са за парлама. Малко PR пушилка в лицето на плебса. Иначе по същество ни стратегия, ни нищо. Работи се на парче, както дойде.

 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#1:"Читател"]Такова забавяне на поднасяне на информацията е безумие. [/quote]

  До коментар [#1] от "Читател":

  Не са глупави,всяка информация струва пари,време и т.н. а така е чиста работа,преписваш и толкоз.

 8. 8 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 357 Неутрално
 9. 9 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  И много правилно! Друга опц.ия една цивилизирана държава няма

  .
 10. 10 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 357 Неутрално
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"enero"]И много правилно! Друга опц.ия една цивилизирана държава няма[/quote] А една цивилизована държава трябва ли да спазва собствените си закони и по-специално тези- Наказателен кодекс Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от сто до триста лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И още- НК Чл. 227. ..., нов - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) (1) Който наеме на работа едновременно пет или повече незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.
  (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец, за който деецът знае, че е пострадал от трафик на хора.
  (3) Който наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец, ненавършил 18-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до тридесет хиляди лева.
  (4) Който системно наема на работа един или повече незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева.
  (5) Наказанието по ал. 4 се налага и на лице, което наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец при условия на труд, които съществено се различават от условията на труд на законно наети лица и накърняват човешкото достойнство.
  (6) В маловажни случаи по ал. 2 - 4 наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и глоба от хиляда до десет хиляди лева

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Още има, не са само 120. Продължавайте!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Какво стана сега- когато заговори законът и то - Наказателният ни закон, кривозащитниците се скриха, а? А иначе призовават за спазване на българските закони, които според тях, защитавали нелегалните чужденци у нас, не ги третирали като престъпници и за това - само заради това!- трябвало да се спазват от държавите органи....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Радват се... каква ни е ползата да ги храним в арестите и преди да ги освободят да се направи някаква регистрация, че са били тук. На тези хора целта не е България, те искат да продължат към Германия, Норвегия, Дания и т.н. Нямаме никакъв интерес да съществуват документи установяващи, че тези хора са влезли в ЕС през България, така няма и риск някой ден да ни ги натресат обратно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#15:"gripen"] На тези хора целта не е България, те искат да продължат към Германия, Норвегия, Дания и т.н[/quote]
  Докато съществува ЕС регламент Дъблин 2 , България ТРЯБВА да ги пропуска БЕЗ даване на статут от нас, към Германия. Друг да им бере гайлето, друг да им дава статут! Нека си спазваме нашите закони и след това- БЕЗ СТАТУТ да ги пускаме на Германия- нали меркел ги вика- тя да им дава статут на бежанци!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Малко са хванали.Около Лъвов мост вече няма българи ,който и да хавнат, ще има защо...

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Кой кривозащитник е сложил минус на българските закони? Някой, който печели по 3-4 К евро от трафик на нелегални имигранти в България ли? Някой, който се явява помагач на нелегалните имигранти в България и им дава разяснения как да избегнат българското правосъдие? Трябва да има МВР акция за такъв субект и за организираната му престъпна група, занимаваща се с трафик на хора!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Поредната PR акция на МВР.....

 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Да им дръпнат по един здрав бой в кауша и по живо и здраво към границата, там на изпроводяк по още някоя палка за да се разчуе

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  Ако не бяха хванали няколко каналджии в чужбина , МВР щеше още да си чопли носа , ама сега трябва да имитират дейност...

 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "logika":

  Някой с достъп до две-три ИП-та. Споко, сега аз ти сложих по два плюса вече - един извън профила ми и един от профила ми.

 23. 23 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 878 Неутрално

  "задържаните не са имали документи за самоличност и не владеели български език"
  това ли са извършените престъпления според МВР? това не са престъпления. Дневник, не преписвайте ПР съобщенията на МВР, това не е журналистика.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#23:"Forrest Gump"] това не са престъпления[/quote] Хайде де- нелегален чужденец,без документ за самоличност, без владеене на език и най- важното- не може да обясни: 1. Как е попаднал в България 2.Защо пребивава в България и 3. Къде му са документите за самоличност? Т.е.- подкрепяте наводняването на България със ВСЯКАКВИ чужденци без документи за самоличност, сред които може да има и спящи клетки на терористи и ислямска държава? Вие да не сте от бхк или от друго правозащитно НПО?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) (1) Този закон определя условията и реда, при които чужденците могат да влизат, да пребивават и да напускат Република България.
  Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г.) Чужденец по смисъла на този закон е всяко лице, което не е български гражданин.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Чужденец е и лице, което не е гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Членове на семейство на чужденец по смисъла на този закон са:
  1. съпруг/съпруга;
  2. деца на чужденеца и на неговия съпруг/съпруга, включително осиновените, които не са навършили 18-годишна възраст и не са сключили брак;
  3. деца, включително осиновените, на чужденеца, които не са навършили 18-годишна възраст и не са сключили брак, когато той притежава родителските права и децата се намират на негова издръжка;
  4. деца, включително осиновените, на съпруга/съпругата, които не са навършили 18-годишна възраст и не са сключили брак, когато той притежава родителските права и децата се намират на негова издръжка.
  (5) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Когато чужденецът вече има съпруг/съпруга, живеещ с него на територията на Република България, не се разрешава събирането на семейството с друг съпруг/съпруга.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Закон за чужденците в България
  Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) (1) Чужденец може да влезе в Република България, ако притежава редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и виза, когато такава се изисква.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Не се изисква виза, когато това е предвидено в Регламент (ЕО) № 539/2001 на Съвета, в други актове на ЕС с обвързващо действие, в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Министерския съвет.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Не се изисква виза и когато чужденецът притежава валидно разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) След приемане и одобряване на заявление за събиране на семейството на членовете на семейството се издават визи по облекчена процедура при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#22:"Радио Плутон"]Някой с достъп до две-три ИП-та.[/quote] Да- и аз мисля така. За да се прави това за коментари точно по тази тема, значи дейността му е възмездна- т.е. платена... Оттам нататък нещата стават ясни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#18:"logika"]Някой, който печели по 3-4 К евро от трафик на нелегални имигранти в България ли? Някой, който се явява помагач на нелегалните имигранти в България и им дава разяснения как да избегнат българското правосъдие? Трябва да има МВР акция за такъв субект и за организираната му престъпна група, занимаваща се с трафик на хора! [/quote]
  Който помага на такива хора да напускат границите на България халал да са му не 3-4 К евро, а десет пъти по толкова. Прави добро на всички ни, а за услугите му парите не излизат от нашите джобове. Виж ако някой си позволи тук да вкара ,,бежанци,, държавата трябва показно да го смачка, за поука.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#28:"gripen"]Който помага на такива хора да напускат границите на България халал да са му не 3-4 К евро, а десет пъти по толкова.[/quote] Проблемът му е , че той не "помага" на такива хора да НАПУСНАТ България, а им "помага" ДА СЕ УСТАНОВЯТ в нея! В статията няма данни от колко време тези чужденци пребивават на българска територия - може да са тук от 2-3 дни, а може и от 1-2 години...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]Ако не бяха хванали няколко каналджии в чужбина , МВР щеше още да си чопли носа , ама сега трябва да имитират дейност... [/quote]
  ++++++++++++++
  Това е обяснението че последните дни се размърдаха. Демонстрират пред Брюксел че се борят с нелегалният трафик. Пък и пред избирателите които доста са се развълнували последните дни като гледат какви вълни заливат други страни.

  Но истинското изпитание ще е когато унгарците запечатат границата и сърбите ги пренасочат към нас. Тогава тези хиляди дневно на нас ще се стоварят. Все пак страна от ЕС, има някакъв шанс за статут, пък и къде да ходят, зима идва.

  Тогава МВР министърката ще я оплеска защото на практика при сърбите ние граница нямаме. Да има и късмет да стане преди местните избори доста глас ще изгуби ГЕРБ и доста ще отидат в ПФ.

  И второто изпитание ще е когато започнат да пристигат квотите от ЕС. Ще има бунтове където се опитат да ги настанят, ще се мотат от един град в друг навсякъде пъдени. Накрая ще ги стоварят в София, тя Фандъкова е свикнала вече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#22:"Радио Плутон"]Някой с достъп до две-три ИП-та.[/quote]
  Елементарно става и да си само с обикновена връзка но няма да го кажа как. Правил съм си експеримент, спокойно се слага плюсче със скорост ~15с. Без никакво програмиране, с общо достъпни средства. Ако пък се включи програмист безпроблемно може да те залее със стотици гласувания. Ей сега ще и сложа на logika 5-6 плюса на #18 за демонстрация

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#31:"Fred"]Ей сега ще и сложа на logika 5-6 плюса на #18 за демонстрация[/quote]
  Оппа, готово. Малко повече за да ги докарам до 18

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Законът какво казва в такива случаи.

 34. 34 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 741 Неутрално
 35. 35 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Само ме радва това, защото там не са само престъпници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK