Антикорупционният закон катастрофира още на първо четене (обновена и видео)

Меглена Кунева

© Юлия Лазарова

Меглена КуневаАнтикорупционният закон катастрофира още на първо четене и не беше приет от парламента. За" гласуваха 101 депутати, "против" – 38, 72 се въздържаха. ГЕРБ и Реформаторският блок гласуваха в подкрепа, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака" се въздържаха. Същото направиха и представителите на БДЦ, а други двама гласуваха против.


Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като Закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия, приета през пролетта. Очакването беше с него да се даде знак, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено трябваше да  обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата и да започне работа от началото на 2016 г.


След като правителството вече веднъж отхвърли идеята за независим разследващ орган, приемането на закона беше единственият шанс България да демонстрира воля за борба с корупцията. 
В момента цялата власт по противодействие на корупцията е концентрирана при главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана по силата на споразумение, в което е записано, че агентите на ДАНС и служителите на МВР са изцяло на подчинение на прокуратурата.


Законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.


След заседанието Кунева заяви:


"Законът е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават."


По думите й подробна оценка предстои да бъде направена от Реформаторския блок и "със сигурност от ГЕРБ". Тя припомни, че проектът е минал в четири парламентарни комисии. "Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля. Корупцията е много тежка в България. Тя не се лекува със заклинания и билки, а трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше", заяви още Кунева и обяви, че за нея той е кауза с абсолютен приоритет. 


Проектът беше отложен в последния ден на депутатите преди ваканцията им заради процедурни хватки от страна на БСП и ДПС. Тогава съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви,че ако коалицията между ГЕРБ, ДПС и АБВ се запази, ще се стигне до нови избори.


"Все едно педофил да предлага закон за защита на децата..."


Във втория работен ден след почивката депутатите започнаха именно с проекта. Дебатите преди гласуването включваха обвинения, че новото бюро щяло да бъде "ново Гестапо" ("Атака") премина през опасения от репресия (ДПС) и стигна до припомняния за времето на управление на Иван Костов (БСП).


"Този закон има кусури, затова е предвидено да има второ четене, но всички заедно трябва да поведем битка с корупцията. Ако не поведем такава битка, означава, че осигуряваме незаконни доходи на хора по високите етажи на властта. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат към корупцията", заяви от парламентарната трибуна Методи Андреев от ГЕРБ. Той обвини критикуващите закона от БСП, че нямат чиста съвест.


"Трудно се издържат речите на апологети на Костов, за който президентът казваше "Иване, кажи си". Малко ми е странно как вие от ГЕРБ правите говорител по тази тема човек, който се свързва с оня период, в който се наливаха основите на приватизацията и корупцията", се включи лидерът на БСП Михаил Миков.


Според Миков "няма аргументи какво от прословутата структура БОРКОР не сработи. Може би има един отговор – където има страх, има върховенство на закона. Не, в демократичната държава, това е политически рекет".


От ДПС заявиха, че с проекта се легитимира моделът "Филип Златанов" и чрез новото бюро се цели разрешаваме на теснопартийни интереси и притискане на неудобните. По думите на Мустафа Карадайъ, който говори от името на движението, не може да бъде подкрепено нещо, което


урежда анонимни сигнали, защото това би било "ежедневен лов на вещици"

Появява на Карадайъ предизвика реакция от страна на Патриотичния фронт: "Това лице ли сега говори за репресия? Ето такава репресия ви пожелавам на всички - да бъдете репресирани с един апартамент от по 100 кв., струващ от по 100 хиляди лева, и по този начин да се чувствате репресирани", заяви в отговор Валентин Касабов.


Изказване направи и Волен Сидеров от "Атака". По думите му не може автор на антикорупционния закон не може да е вицепремиерът Меглена Кунева. "Това е все едно педофил рецидивист да предложи закон за защита на децата. Това е човек, който излъга. Този човек трябва да бъде даден на съд, а не сега да предлага един некадърен закон, бездарно написан. Това е един фашистки закон. Готви се създаването на едно ново Гестапо. Меглена Кунева няма място в това правителство", заяви още Сидеров.


В защита на Кунева, се включи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той призова онези, които са притеснени от антикорупционния закон, да излязат и да го кажат. "Нека да не крием страха си от разследване на корупцията и на нашето имуществено състояние с бизнеса. Излезте и кажете: Шубе ме е. Не искам да се публикува информация за мен, притеснява ме този закон и това звено. Но недейте да хулите хората", заяви Радан Кънев.

При първото гласуване от 212 присъствали, 102-ма подкрепиха законопроекта, 39 бяха "против", а 71 "въздържал се". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска прегласуване, защото някои депутати не успели да упражняват правото си на вот. При повторния вот от 211 присъстващи, 101 подкрепиха проекта, 38 бяха против, а 72-ма се въздържаха.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK