Избирателите вече могат да проверят онлайн дали са в партийна подписка за изборите

Избирателите вече могат да проверят онлайн дали са в партийна подписка за изборите

© Юлия ЛазароваОт днес всеки избирател вече може да провери онлайн дали името му неправомерно е включено в подписката на някоя от партиите или коалициите, регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври. 


Справката може да бъде направена на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), в секцията "За избирателите". Предварително трябва да бъде поискан персонален идентификационен код (ПИК). Той се получава на заявения от избирателя електронен адрес и се активира чрез натискане върху линка в съобщението. След това кодът трябва да бъде въведен в полето за търсене в сайта на ЦИК заедно с имената и ЕГН-то. 


Избирателите вече могат да проверят онлайн дали са в партийна подписка за изборите

© Дневник


Резултатът от проверката отнема няколко секунди, като включва всички вече проверени от комисията подписки. До 13 ч. днес това бяха подписките на 19 партии, коалиции и инициативни комитети. 
Ако избирател установи, че името му е използвано неправомерно, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни чрез онлайн формуляр.


Проверката няма да е възможна само за местните коалиции, които се регистрират в общинските избирателни комисии, които пък нямат законово задължение да обявяват публично подписките.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK