Бивш общински имот във Варна е продаден на "Кауфланд България" за 18.3 млн. лв.

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").

© БГНЕС, Капитал

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").Близо 18.3 млн. лв. е цената, на която компанията "Спортен комплекс Варна" е продала на командитно дружество с участието на "Кауфланд България" терен от 14.46 дка в жилищен комплекс "Бриз юг" във Варна. Това става ясно от справка в регистъра на Агенцията по вписванията. Продаденият имот е част от 136 дка собствени парцели, които през 2005г. община Варна апортира в съвместното си дружество с "Химимпорт". Тогава те бяха оценени на общата сума от 12 млн. лв.


Целта, с която беше основан  "Спортен комплекс Варна" беше строителството на нов градски стадион на мястото на разрушения "Юрий Гагарин". По тази причина одобрението на сделката с "Кауфланд България" рябваше да мине през Общинският съвет във Варна, което се случи на 30 март т.г. Според взетото тогава решение всички средства, спечелени от продажбата на някогашния общински терен, трябва да бъдат инвестирани в грубия строеж на нов градски стадион. На практика обаче няма никакви гаранции, че сега това условие ще бъде спазено.


"Това, което зная е, че строителството на първия етап – грубия строеж на стадиона, трябва да започне всеки момент, но не ми е известно да е насрочена точна дата за началото на работата", това каза Софрониева днес за "Дневник".
Продажба на терена, отразена в регистъра на Агенцията по вписванията на 8 август т.г., е в отговор на решение, взето от съвета на акционерите на "Спортен комплекс Варна" на 25 юли м.г. С него на съвета на директорите на компанията бе възложено да търси варианти за финансирането й чрез "кредитиране от външни институции, емитиране на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други възможни форми за привличане на финансов ресурс с оглед изпълнение на задачите на дружеството".


"Явно няма пари! А защо няма - нямам никаква представа!", коментира тогава решението Софрониева.


За първи път "първа копка" на мястото, където трябва да бъде построен новия варненски стадион беше направена през 2007г. Церемонията се състоя на 12 септември – месец преди проведените тогава местни избори и беше важна част от кампанията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. След нея обаче строителство не започна.
През 2011г., когато също бяха проведени избори за кмет и общински съветници, темата за новия стадион отново беше използвана в кампанията на Йорданов, а той спечели четвърти пореден мандат във Варна.


По непотвърдена информация на "Дневник" поредната "първа копка" на стадиона трябва да се състои отново преди предстоящите избори за местна власт, насрочени за 25 октомври. Причинта за това са опасенията както на общинската администрация и управителното тяло на "Спортен комплекс Варна", че ново отлагане на строителство би могло да бъде използвано в негативен план в предстоящата кампания.


Докато "Спортен комплекс Варна" търси начини за привличането на външно финансиране за реализацията на целите му, отчет на дружеството за 2013 г. сочи, че то е отпуснало заем в размер на 1.148 млн. лв. на професионален футболен клуб "Черно море" АД. Негов мажоритарен собственик с 97% от дяловете е компанията "Химимпорт Бимас". Тя е свързана с "Химимпорт" чрез "Българска корабна компания".


През 2013г. към този договор е подписан анекс, с който крайният срок за изплащане на задълженията по лихвата и главницата е отложен за 30 юни 2020 г.


Пак според финансовия отчет на "Спортен комплекс Варна" общите му приходи от продажби за 2012 и 2013 г. възлизат на 421 хил. лв. Част от тях - 392 хил. лв., са придобити от отдаване под наем на имоти, апортирани от община Варна при учредяването на компанията.
От тази сметка излиза, че заради участието си в дружеството всяка година общината губи по 196 хил., които би могла да получава като наем за имотите си.


Вместо в бюджета й обаче тези пари потъват в търговско дружество, което не изплаща дивидент.


След съдебната регистрация на съдружието с "Химимпорт" обаче имотите, с които община Варна е влязла в него, са изгубили статута си на общинска собственост и вече представляват собственост на друго юридическо лице - "Спортен комплекс Варна".


При това положение за общинската администрация не остава нищо друго освен за пореден път да участва в перизборна "първа копка" на стадиона, който по план трябваше да бъде открит още през 2010г.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Кауфланд = Купувам земя

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се плюе Портних и ГЕРБ с всички възможни начини.
  Да се внушава, че са корумпирани, че лъжат, че мажат, че крадат... Белким нещо стане и Трифонов, Клисарова, Костадинов и Папазов го катурнат... смях...
  Главен изпълнител за Варна - ченгето Спас.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Като чета историята, си правя извода, че пионерният опит от схемата "Пловдивски панаир" е стигнал до Варна

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Вместо стадион, Кауфланд.
  Страхотните инвеситори, които дават 600лв. заплата на 30 човека в един магазин.
  Честито на варненци.
  В Щатите отдавна тези маркети се правят извън населените места.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно, когато става дума за заводи и производства, германците казват че сме корумпирана и рискова страна, а когато става дума да ни вземат търговията на дребно се оказва че не сме толкова рискова и корумпирана страна. Мисля, че е крайно време да се обясни на немците, че срещу всеки Кауфланд очакваме поне по 1 производствен цех. Ако не, да си събират багажа.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#5] от "42":

  Ами в интерес на истината не трябва да се забравя факта как в България вече си има поне стотина герм. завода за авточасти.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Ами щом 600 лв. са малко - нека 30 те души да идат да бачкат за конкуренцията....

 8. 8 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ф.Нинов":

  Стотина ?!? Надали има и 10 !!!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#5] от "42":

  Оказа се, че веригите правят м/у 4 и 5 млрд.лева на година.
  Веднъж печелят от 30% минимална надценка, втори път печелят техните производители.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Весело

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  Като затворят 4-5 магазинчета с хранителни стоки наоколо, които издържат 4-5 семейства, ефекта за икономиката е отрицателен. Дори като включим ДДС-то. Защото пък тези магазинчета продават български стоки на производители, които не продават във веригите.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Госпожа Валентина Симеонова явно не е за тази длъжност щом казва, че няма пари и не знае защо няма пари. Как може да се направи юридическо лице, което да отговаря за тази земя и този проект и в същия момент представителя да не знае какво се случва. И не знам как може общината да губи за нещо, което не е тяхно изцяло и те не са мажоритарните собственици на земята. Просто Общинския съвет да се стегне малко и да не обвинява, че другите са им криви, а да се организират и да наемат хора, които могат адекватно да отговорят на въпросите на гражданите и да задействат процедурата по строежа.

 12. 12 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Това не е новина, не знам журналистът защо се е заял точно сега, може би заради изборите.
  Става въпрос за едни дървени борси, а и нали с тая продажба се финансира строежът на стадиона. Като човек който живее наблизо един Кауфланд със сигурност ще ми дойде добре, повечето големи магазини за съжаление са в западната част на града, така наречената промишлена зона. Което си е доста неудобно.

 13. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Един път вече го писах,да го пишем пак!Мястото се намира вдясно по пътя за Виница,над плувният басейн.Стратегическо за Кауфланд,улавят целият поток от живущи Горна трака,Виница,Сотира,Акчелар,Куманово,и.т.н
  Имащите дребен бизнес изгарят.Малцина ще оцелеят.Дават работа на 20,закопават 200.Това е равносметката.Отделно Общината финансира,мажоритаря на общото дружество,защото той няма пари.Сълзи и смях,пълен трагикомизъм.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#8] от "42":

  Точният брой на фирми произвеждащи авточасти в България е 49, от които
  - 27 са чуждестранни фрими
  - 22 са български фирми
  Доставящи компоненти за 80% от европейските автомобили на стойност €200млн./г. = 4.5% на целия износ и 2.5% от БВП.
  В сектора работят 25 хил. българи.

  http://de.peopleandcountries.com/article-3908-1.html

 15. 15 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Кауфланд не са виновни.
  Виновните са ТИМ и техните марионетки в Общината.

 16. 16 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#15] от "trafopost":

  А? Ми да излизаме от Евросъюза, че да няма от тия западни хипермаркети в България и да пазарим само от Берьозка и Корекома. Хайде стига. Мястото си е супер за такъв магазин, нагоре има цели квартали където местните магазинчета ги цакат с монопол.

 17. 17 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Ченге, ченге...колко да е ченге Спас?

  Има ли сделка за 18.3 млн. лв.с някогашен общински терен - има!
  Има ли условие парите да са само за стадион - има!
  Има ли начин да бъде проверено дали условието ще бъде изпълнено - няма!
  Ясно ли е дали изобщо ще има трета "първа копка" и дали тя няма да е част от трета поред предизборната кампания - не е ясно!
  Е, тогава, какъв Портних, какъв Трифонов, какви 5 лв. mtmvb ?

 18. 18 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#12] от "orbit":

  Заяждане е, че някой посочва с пръст поредния епизод от поредната грандиозна кражба ли?
  Откъде накъде с продажба на общински имоти трябва да се финансира стадиона, нали това всъщност беше задължението на ТИМ и затова те бяха партньор на Общината?

 19. 19 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#16] от "orbit":

  Не се правете на неразбрал/а!
  Ясно написах, че проблем с Кауфланд няма, има проблем с поредната кражба на общински имоти, парите е видно в чий джоб влизат (не на Общината).
  Или днес просто трябва да изкарате едни пари от тролене?

 20. 20 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#18] от "trafopost":

  И кое е кражбата? Спортен комплекс Варна продава няколко декара от техен си имот за да финансира строежа. Да събира от дарители ли? Парите не падат от небето, нали се сещате.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Щом е толкова печеливш този бранш, българският едър капитал отдавна е трябвало да бъде в играта... ама цъ.

 22. 22 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "orbit":

  Въпросът е дали при липсата на система за контрол (ОБС - Варна на практика вече е разпуснат) "Спортен комплекс Варна" ще вложи парите в стадиона. Или ще си плати дълговете с тях? Ясно и просто!

 23. 23 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#20] от "orbit":

  Все едно вие и аз да си направим общо дружество.
  Вие влизате с имоти, а защото нямате пари да строите върху тях, аз влизам със задължението да финансирам строежа на стадион и няколко търговки обекта и хотели върху тези имоти.
  Но години наред ви лъжа, че ще строя (правя една-две, а скоро ще направя и трета копки). За капак след всички тези години ви карам да продадете някои от имотите си, защото аз нямам пари да се включа. Но наред с всичко това аз държа основния пакет акции от новото дружество (когато сме вписвали дружеството оценката на вашите имоти е занижена с доста спрямо пазарната такава, а моите пари така и не се знае къде са, а вие никога не сте получавал дивидент от наеми на все още незастроените имоти, както и няма да получите пари от продажбата на този парцел, който сега продаваме, защото аз уж ще използвам парите да строя стадион...или така обещавам, нищо, че трябваше да го строя с мои си пари) .
  Хем вие давате всичко-и имоти и пари, хем аз продължавам да държа големия дял от иначе общото ново дружество.
  И щеше да е ОК ако ставаше дума само за частници и техните бизнес отношения, но в случая "издоената" е Община Варна.
  Сега стана ли ви по-ясно?

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":

  Магазинчета няма да фалират, защото са по - добри от веригите!

 25. 25 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Продаването на земята за Кауфланд е нещо съвсем нормално. Съвсем нормално е и партньорството между частна фирма и община, погледнете Европа, там това е практика и на тях им се получава. Но когато стане нещо такова тук всички реват, че парите отивали в нечии джоб, ами нали за това се прави бизнес, за да се изкарват пари и да се градят капитали, с които капитали се прави още нещо и т.н. Защо трябва да ни е грижа, че кварталното магазинче на баба Пена ще затвори, като се отваря голям хипермаркет, който може да обслужи повече хора и да предложи много повече?

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Фантастико също имат сериозен дял. Единствените хипермаркети в които звучи музика, а не рекламни послания.
  В много от тях има прясна риба.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":

  Виж моля ти се немците защо протакат договора със САЩ и дали техните застрашени производства не са също толкова добри, като нашите магазинчета.
  Това е политика и икономически процес, винаги има по-ефективна компания, значи ли, че във всеки бранш трябва да останат по няколко мегакорпорации?

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Щатските и германските фирми нямат допирни точки.
  Американците никакви ги няма там, където германците са силни... и обратното.

 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Значи продаденият имот от 145 хил.кв.метра,или 145 декара,бил част от имот от 136 декара,които община Варна апортирала през 2005 в съвместното дружество...
  Интересна аритметика..Мога ли да попитам редакцията 145 декара каква част се падат от 136 декара?

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ф.Нинов":
  Да.Едните са много силни в тежкото машиностроене, автомобилостроенето,химията,другите в информационните технологии и интернет.В един хипотетичен футуристичен сценарий,при който двете страни се обединяват,ще се получи наистина технологична и икономическа суперсила,невиждана никога в историята...

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Типичната гербава схема. Гарантирано от Портних, слугата на ТИМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#30] от "eurogi":

  Харктерното за областите, в които са силни:
  - американците е, че имат висока норма на печалба и главният фактор е бързина (да откриеш и наложиш тренд)
  - германците е, че имат ниска норма на печалба* и главният фактор е педантичност (да управяваш комплексни технологични процеси)

  * ниска норма на печалба те предпазва от конкуренция

 33. 33 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Като тръгнат такива коментари и разбирам че изборите са наближили.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Цитат от отпратката към статията :
  """... на мястото на разрушения "Юрий гагарин". ..."""
  """... "Юрий гагарин". . . .""
  -------------
  Скъпо ми Дневниче ,
  вече ги нямате за нищо правописа,
  граматиката и българския език !
  Ако и у нас се приложи закона за опазване езика , както във Франция , от глоби няма да изкарате и пари за заплати !
  Давате ЛОШ пример с това неглижиране !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#2] от "mtmvb":


  [quote#2:"mtmvb"]Да се внушава[/quote]

  [quote#2:"mtmvb"]Да се плюе[/quote]

  Тикваров, забравил си да се прехвърлиш на другия си ник - опорна точка.
  Тъпир!

 36. 36 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":

  Не е ли по- смислено да разсъждаваме над темата - общиснка земя, дадена в частни ръце уж за нещо добро, продадена за 18 милиона, от коиот Общината няма да види и лев?

  А иначе частните магазинчета не плащат често осигуровки, данъци, хигиета липсва, а черната каса - почти гарантирана.
  Пропуснах да спомена и по- високите цени с малък избор и неясен произход.
  Ако малките магазинчета са добри, ще оцелеят, защото имат предимства пред безличните хипермаркети. Другото се нарича конкуренция и свободен пазар и вие можете да продължите да пазарувате, където и както намерите за добре.

 37. 37 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "eurogi":

  Става дума за 14.46 дка от 136 апортирани

 38. 38 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Българският едър и не толкова едър капитал не може да се конкурира с немските инвеститори на общия пазар в ЕС поради лихвените разлики. Кауфланд и Лидл вземат от разни световни фондове на 1.5% лихва, като злите езици разправят че кредитите са държавно гарантирани от Германия, а други зли езици разправят, че немските инвеститори по други немски програми им се опростяват разни сериозни проценти от инвестицията. Срещу това всеки български инвеститор с кредит от 10 и нагоре % гори като факла и единственото с което може да запуши дупките е ниските заплати. Сега и най-простите би трябвало да вденат защо заплатите в България са ниски и кой е виновен за това.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 39. 39 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "ial":

  Проблемът е, че пазарът не е свободен и не е с еднакви условия за всички. Това е тежка форма на социализъм, която българите трябва добре да разпознават за разлика от западняците.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 40. 40 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ф.Нинов":

  Цитираните числа са абсолютно изсмукани от пръстите 200млн евро не правят 4.5% от износа на страната. Дайте по-сериозно по темата.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 41. 41 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "42":
  10% и нагоре лихви в момента няма в България.Вчера Алианц банк ми предложиха кредит по Джеръми с 2.35% лихва,масовите са около 5-6%

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#38] от "42":

  Интересно обаче, че въпреки неизгодните лихви българският едър капитал е изкл. добре представен в други доста атрактивни браншове като:
  - цигари & тютюн
  - логистика (национална и международна)
  - земеделие
  - строителството
  - фармацефтиката
  - химията
  - хотелиерство и ресторантьорство
  Как ли злите езици си обясняват тази особеност?

 43. 43 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "42":
  А оборотният ми кредит ,който ползвам от ДСК,в момента е на 3.9%..И то далеч не съм някой важен или стратегически клиент...

 44. 44 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ф.Нинов":
  Не са неизгодни чак толкова лихвите,не ги слушай,едва ли си имат понятие какви са лихвите в момента за бизнеса...
  По програмата Джеръми точно сега търговските банки предлагат лихви от 2.35%,а иначе обичайните за редовни клиенти са около 3.5 до 5% в левове.
  В Германия вероятно са по-ниски,но тук пък разходите за труд са по-ниски и данъците са много по-ниски...

 45. 45 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ф.Нинов":

  Цигари и тютюн са акцизни стоки и там печалбите са огромни.
  В логистиката не мисля, че сме постигнали нещо особено
  В земеделието няма нищо пазарно, там всичко е фондове.
  В строителството се препират пари или се строи по европрограми с големи печалби и комисионни.
  Фармацевтиката е на чужди фирми, те си се финансират отвън.
  Същото е за химията, доколкото я има.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#40] от "42":

  Не са 4.5% , а 1% от износа на страната, което пак си е цифра...

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#44] от "eurogi":

  2.35% лихва никак не е зле!

 48. 48 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Все паке добре ,че са дали 18 мил.
  Ако беше поредния местен инвеститор терена щеше да струва баснословните 1,8 мил.и то с разсрочено плащане ,докато дойде някой да го купи за 20 мил.До сега рядко се купуваха точно ОБЩИНСКИ имото за повече от 1 /един /лев на квадрат.

 49. 49 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#39] от "42":

  Пазарът не е напълно свободен, защото мутри и олигарси, българи- измислени герои, подкупват, страхуват и крадат под благовидния поглед на прокуратура и полиция. С други думи корупция, кражби и удари под кръста навсякъде, където се вижда, че някакъв бизнес може да носи доходност.
  Останалото е мързел и липса на креативност и поемане на риск от нас като начия и индивиди.
  резултата - най- бедната и мизерна членка на ЕС (добре, че поне ни пуснаха вътре, че сега щяхмеда сме по- зле и от македонците).
  И ако не е натиска от ЕС и американците, отдавна да сме станали тотално блато.

 50. 50 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "ial":

  Абсолютно не съм съгласен, че българите са мързеливи, некреативни или не поемащи риск. Просто устремът на хората бе спрян когато видяха, че ЕС е някаква още по-уродлива форма на СССР.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 51. 51 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#50] от "42":

  Всеки има право на мнение.

  Но се огледай наоколо - виж колко концепции се разработени от българи (некопирани) в България, работят успешно у нас, че и в чужбина?
  Ако не бяхме мързеливи, а и прости, държавата ни щеше да е далеч по- добре. Защото тя е огледало на самите нас - корупция, беднотия, изхабена инфраструктура, неефективност, мръсотия, нисък морал и простотия.
  Разбира се, генерализирам, с което поемам риска и да сгреша или прекаля, но не мисля, че съм далеч от реалната картима в татковината.

 52. 52 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "ial":

  Системата на Запада е скапана и неминуемо схожда към корупция, беднотия, изхабена инфраструктура, мръсотия, нисък морал и простотия. Просто по-дисциплинираните общества схождат по-бавно, а инициативни като нашето бързо напипват слабите места на системата и схождаме бързо. Но крайната спирка е една и съща.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 53. 53 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Под всяка статия за Варна и TИM баба Султанка стройно организира тролски атаки. Вече ви знам и по никове.
  А иначе отскоро забелязвам. че се прокрадва нова опорна точка: "Няма достатъчно хора да се пълни стадиона, а и подръжката му е скъпа. По добре е само да освежим Тича"

 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Весело

  [quote#29:"eurogi"]Мога ли да попитам редакцията 145 декара каква част се падат от 136 декара?[/quote]
  учудващо малка част , от нечия комисионна . 9 дка , стратегически инвеститор .... ми малко си е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Обхвана ни мания да строим стадиони и спортни зали.Нищо,че футболът ни никакъв го няма,а залите са прекалено скъпи за поддръжка.

 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално
 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално
 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#57] от "hope":

  Виж какво пише в статията, която си ми дала:
  "Основното притеснение е как ще се разрешават евентуални спорове. Те се страхуват, че американските мултинационални компании ще използват клаузата за уреждане на спорове между инвеститор и държава, за да заобиколят националните съдилища и да изнудват правителствата в своя полза."

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#56] от "hope":

  Виж тук за какво иде реч:
  "Генномодифицираните храни и правилата за защита на инвестициите са сред най-широко обсъжданите страни на търговското споразумение, а думите на министър Шмит станаха повод за широка кампания в подкрепа на нюрнбергския ростбратвурст, който се ползва със защита от ЕС като регионален специалитет.
  Наденичките са обект на стриктни местни регулации от 14 век насам; още през средновековието нюрнбергският росбратвурст, който не отговарял на стандартите за качество бил изхвърлян в реката, която минава през града."

 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#57] от "hope":

  Значи освен вурстаджиите от Нюрнберг, кой друг в Германия се страхува от американска конкуренция?

  Музикалната група The BossHoss и те ли се страхуват, че ще залезат?

 61. 61 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#23] от "trafopost":

  Нямах твоите нерви да го обеснявам
  толкова подробно.Все пак ентелегентни
  хора пишат здеьс.Поздравления.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 62. 62 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "Спас Спасов":
  Така става.Първоначално беше написано 145 000 кв.метра.

 63. 63 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#17:"Спас Спасов"]Ченге, ченге...колко да е ченге Спас?[/quote]

  Че кажи им истината, че Стадион няма да има докато не се усвои всичко около него, че просто Стадиона е повод да се промени статута на всичко около него.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ф.Нинов":

  43% от немците са против споразумението, това е много висок процент. Едва ли е само заради арбитражен съд и търговски спорове.

  http://news.ibox.bg/news/id_1422042498

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#64] от "hope":

  Ами нормално е голямата част от населението да са против всичко ново. В конкретния казус има страх от "отровно" щатско ГМО. Това не е български феномен.
  Иначе в Германия има хиляда фирми, които и сега са номер едно в СВЕТА! Тях не ги е страх, че номер пет ще ги измести. Нали все пак оттам тръгна дискусията. Не трябва да отклонява фокуса.

 66. 66 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#63] от "borko_to":

  Да, ще се промени целия статут на Варна! Град Варна, с прекрасен стадион ''Варна''!

 67. 67 Профил на theredone
  theredone
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чак да му стане интересно на човек как автора ще обясни решението на съпартийците си от ДСБ-Варна да подкрепят за кандидат за кмет човека на собствениците на "Химимпорт"? Нещо много нехигиенично? Или га има лев, кой ти глеад хигиената?

 68. 68 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Срещу какви задължения е "импортирана" тази земя, че се налага продажбата й за да започне строежа на стадиона?!? Нали срещу земята е трябвало да се внесат пари за стреоеж или?!? То ако ще е с продажба, можеше и общината сама да си продаде парцела и да започне стадиона? "Инвеститора" нещо дал ли е? Инвестирал ли е? ...риторични въпроси.

 69. 69 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "theredone":

  Мислиш ли, че има кандидат за кмет, който да не е "подкрепен"? Едва ли "залагат" само на един кон. По скоро бих предложил, че "залагат" на всички имаши шанс, за да няма празно.

 70. 70 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Практически общината финансира ТИМ!
  Практически ТИМ краде/източва нашите пари!
  Стадион скоро няма да има, явно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 71. 71 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 214 Весело

  До коментар [#70] от "gotze":

  Ех Гоце, не си ли минавал покрай стадиона да видиш че се строи?
  Всички крадат от Гоце, Гоце вярва само на това

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK