БСП наказа предизборно три общински ръководства

БСП наказа предизборно три общински ръководства

© Пресцентър на БСПБавно, постепенно и сигурно закриват БСП, така социалист обобщи днешното тричасово закрито заседание на националния съвет на левицата. На него бяха наказани със смяна ръководствата на три общински структури - Пазарджик, Аксаково (Варненско) и Златарица (Великотърновско).


Това са оздравителни мерки, които предприемаме паралелно с кампанията за местните избори, коментира лидерът на партията Михаил Миков. Той допълни, че не става въпрос за санкция, а поемане на отговорност, включително и от националното ръководство.


Той съобщи, че за първи път след промените на устава се прилага мярката организационен  съвет, или временно ръководство. Според Позитано 20, смяната в Пазарджик е заради лошото идейно-организационно състояние на структурата.
Участници в пленума коментираха, че истинската причина за това е подкрепата на кандидата за кмет на АБВ Трендафил Величков. В крайна сметка пленумът избра за кандидат за кмет на Пазарджик адвокатът Стоян Парпулов.


Според заместник-председателя на БСП и депутат от БСП Янаки Стоилов, това действие може да окуражи голяма част от твърдото ядро и разколебаните да подкрепят кандидата на левицата.


Междувременно социалистите от Пазарджик изпратиха декларация до пленума на БСП, с която атакуват Стоилов. "Действията на Изпълнителното бюро са подтикнати от Янаки Стоилов, с цел саморазправа с общинската организация и опити за налагане на "удобно" ръководство, и са следствие от отказа на общинската организация през декември да проведе пълен цикъл от отчети и избори", се посочва в документа.


От стъпването си в Пазарджик Янаки Стоилов и координаторът на НС на БСП в областта Евгений Белий създават интриги и грубо се намесват в работата на структурата, посочват още пазарджишките социалисти. Те изравят съмнение, че решението е продиктувано от личното его на Янаки Стоилов и това работи в интерес на сегашния кмет Тодор Попов.  


В декларацията се посочва още, че областите, през които е минал Стоилов, са в едно и също състояние – разбити организации, налагане на послушни ръководства и никакви успехи на избори. Стоилов не отговори на обвиненията.


На пленума днес не е била обсъдена кризата във Видинската организация, където около 100 социалисти, сред които и депутата от региона Филип Попов, се отчислиха от структурата в знак на несъгласие с политиката на местния лидер Пламен Трифонов. Той подкрепя за кандидат за кмет сегашният управител Герго Гергов, който беше наложен преди четири години от Миков, а сега е разследван за незаконни обществени поръчки.
Социалистите утвърдиха днес 15 кандидати за кметове на общини. Сред тях е и Лена Енева за Габрово. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK