Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура

Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура

© Георги КожухаровТеатър, концерти, кино, места за арт инсталации, велоцентър, социално-информационен и диагностичен център. Това са част от предложенията за нов облик на подлеза пред Централната гара в София, които организацията UnderGara ще предложи на Столичната община.


Проектът, който ще бъде представен следващата седмица, е финансиран от самата местна управа по програма "Европа" през 2015 г., въпреки че през тази година концепцията за ключово място в столицата се промени и бъдещото развитие зависи основно от общинската фирма "Пазари Възраждане".


Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура

© Георги Кожухаров


Предложенията
В концепцията на UnderGara, с която "Дневник" разполага, се предлагат в подлеза да се обособят места за събития, сред които театър, концерти, дизайн, кино, като за прожекции може да се използва мултифункционалната зала или съществуващото кино в самата жп гара, ако е запазено след ремонта. Също така се предлага да има места и за съвременно изкуство - изложби, видеоинсталации, резидентна програма, пърформанси, арт инсталации, обучения, конференции и семинари, както и велоцентър, защото в близост има велоалея.


"Целта е зоната около ротондата да се превърне в една от основните велоточки на града ни, което да стимулира и по-сериозното използване на този вид транспорт като пример за добре изграден велоцентър с всички прилежащи услуги към него – части, охраняем велопаркинг, сервиз и др.), пространство за скейт (в партньорство със "София скейт сити")", пише в концепцията.


От UnderGara предлагат създаването на социално–информационен и диагностичен център в партньорство с БЧК, "Каритас" или фондация "Конкордия", арт книжарница/читалня, заедно със Сдружение за градски читални, паркинг, зелени площи и други.


Зоната около паметника на ротондата е подходяща за открита сцена, като се предлага съществуващият фонтан да се преобразува в такава сцена, която ще има 360 градуса видимост, а в непосредствена близост до нея има голямо закрито помещение, което би могло да бъде многофункционална зала. "Така се осигурява възможност за представяния на събития и на открито в топлите месеци и на закрито през останалото време от годината, т.е. програма от 12 месеца в годината. Тук е важно да се отчете и амфитеатралното разположение на пространството."


Предложението е съотношението между нестопанска и стопанска дейност да бъде 50:50 в началото на проекта. "Така ще видим впоследствие към кое от двете има по-голям интерес, което да обуслови евентуална промяна или преразпределение", смятат от UnderGara. В подлеза има над 140 свободни, но изоставени помещения. Намира се на ключово транспортно място.


Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура

© Георги Кожухаров


Проблеми


Според UnderGara мястото има недобър имидж за София както в национален, така и в международен план, заради впечатленията на хора, посетили мястото, още повече при наличието на приета културна стратегия за града. "То се почиства и мие веднъж годишно, като събраните боклуци дори не се изхвърлят, а се "скриват" в тъмните и необитаеми помещения, което крие сериозни екологични рискове. Едва след стартирането на дейностите ни по проекта започна да се обръща по-голямо внимание на чистотата и хигиената там, но все още е крайно недостатъчно."


Като част от проекта се е провело и социологическо проучване, според което нито един от анкетираните не определя състоянието на подлеза като добро, а едва 5% от тях го определят като задоволително. Останалите го определят като лошо или много лошо.


"42% от запитаните са на мнение, че за това носи отговорност и вина Столичната община", показват резултатите. Обособяват се два проблема – хигиената на мястото и неговата сигурност, например обществена тоалетна с отвратителна миризма, мръсотията и отпадъците и невъзможността да се поддържа чистота от нормален порядък.


"За сигурността всеки трети запитан заявява, че подлезът се е превърнал в криминогенна област, в която пребивават често престъпници, обирджии, наркозависими и наркодилъри, проституиращи и др. Пряко свързано със сигурността е и липсата на осветление през тъмната част от денонощието (всеки пети запитан). Дори се посочва от 7.8% от анкетираните, че преминаване през пространството в сегашния му вид е опасно за живота", показва изследването.


Предложенията са мястото да се изчисти трайно и изоснови всяка една изоставена клетка и въобще целият периметър на бъдещите дейности; да се изградят поне две обществени тоалетни, които да бъдат безплатни, в т.ч. и една и две бани към тях; от пространствата да се отстранят всякакви криминални елементи и проституиращи; да се постави навсякъде осветление и видеонаблюдение; да се подсили физическото присъствие.


UnderGara – първият творчески клъстер в София, съставен от творчески бизнеси, обединени в една локация. Сред организациите в него са "ДОМА арт", "Трансформатори", "Група град" и други.


Цялата концепция в детайли ще бъде представена на 10 септември в 17 ч. в залата на "Трансформатори" на бул. "Христо Смирненски" 1, до Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  "То се почиства и мие веднъж годишно, като събраните боклуци дори не се изхвърлят, а се ,,скриват" в тъмните и необитаеми помещения, което крие сериозни екологични рискове."Типичната ни мърлявщина.А иначе са добри предложенията на UnderGara.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Ценреална гара и театър?
  Това виц ли е? Там положението е много зле ,просто тряба да се засипе този подлез и да се върши!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За чалга герберизма сигурно театър и гара, при това нейния подлез, са съвместими. Може би трябва да има и джаз-клуб, зала за камерни симфониети, литературен клуб за публично четене и сказки, гурме-заведения и бутикови ресторантчета...

 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Някой да ми обясни, на прост български, какво ТОЧНО е това "социално–информационен и диагностичен център", моля?

  Нещо като поликлиника? Пункт "Спешна помощ"?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Той трябва да е съвместим със стандарта и културата на хората, които използват жп и автогарата.
  Какви театри, какви места за култура? Ха-ха
  Някакви магазини за 1лев и дрехи втора употреба. Нещо такова.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

  В подлеза на ректората има един такъв център, който винаги е празен. Сигурно изпускаме едни 2000лв. наем на месец + две служителки по 1000лв, отопление. Ето едни 60000 на година, които отиват на вятъра.
  С тези смартфони кой ще търси информация по този начин?

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Само да не няма проститутки, клошари, пияници, които пикаят по стените

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#5:"hope"]Някакви магазини за 1лев и дрехи втора употреба. Нещо такова. [/quote]

  Ами то в момента е така. Тоест викате да не се прави нищо?  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  В момента определено не е най-приветливото място, но пък преди ремонта беше направо опасно за минаване. Та напредък има, но за пореден път се прави нещо и се оставя без поддръжка или е недоизмислено и няколко години по-късно трябва да се мисли за нова концепция. Дали това се получава заради корупция, некадърни чиновници или нещо друго не знам, но определено докато не почнем да дообмисляме и да пазим направеното държавата ни няма да стане истински хубаво място.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Като входящ пункт на хора,пристигащи в София, може би инфо пойнт с безплатни карти на София, с евентуално инфо за паметници и музеи и т.н. би било може би подходящо да съществува в гарата или в подлеза на гарата.
  За да изглежда този подлез в нормално състояние е необходимо да има следното: чистота, осветление, видимо присъствие на охрана, видеонаблюдение, правилният микс от наематели на магазините (мисля си, че наличието на арт зона, от една страна и наличието на бинго и кебапчийници от друга, няма да сработи добре )

 11. 11 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 536 Неутрално

  В подлеза има над 140 свободни, но изоставени помещения.

  Това показва ясно , защо идеята е тъпа и общината не бива да харчи тези пари , може само да се почисти да се пребоядиса и горе долу да му дадат някакъв приличен вид , то ако има интерес и пазар ще заработи веднага дали ще е кино дали ще е нещо друго търсенето ще определи...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#10] от "Додо":

  Кой ще плаща за това?
  Брошури могат да се раздават и от една будка 2/2м.


  До коментар [#8] от "FvH":

  Ако не стигат парите от наемите за подръжка, значи трябва да се използва толкова пространство, колкото да преминават хората, за градския транспорт. Защо да субсидираме някакви магазини и арт центрове?

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  А дано Фъндъкова да не е платила нищо на "първия творчески клъстер", за безумните идеи.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Подлез е място за преминаване,не пазар със сергии и будки.
  Осветление,чистота и охрана.Тук там някоя будка за вестници.
  Стига простотии.

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#10] от "Додо":

  ++++++
  и аз не мисля, че културните центрове, в описаната форма, са най-необходимите при една централна гара

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Любопитно

  Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура плюс

  много зарзават, проститутки и клошари..

  ))

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Централната гара си е една недомислица още от началото на 70-те..... Мислеше се нещо като централните гари на германските градове от началото на 20 век.
  Само че днешна София не е Будапещта от 1890 и Келети не се получи...
  Затова и сега се чудят с какво "съдърание" да напълнят огромните застроени обеми ......
  Театър, кино, места за култура, едва ли ще им се отвори парашута....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Любопитно

  Относно местата за култура, общината да направи едно пилотно проучване сред сводниците !

  Те са извор на гениални идеи.

  )))))

 19. 19 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Проблемите на предгаровия площад или т.н. Ротонда започнаха още по времето на Софиянски.
  Наля една камара пари за необмислен, чисто технически, ремонт, даде близо 1М марки / тогава/ за тента...
  Отделно всички тези пустеещи помещения в по-голямата си част са продадени по негово време и на предшественика му Янчулев, като терени и сега текат едни преговори и съденици с общината...
  Най-добре е цялото място да се направи един голям кенеф, такъв, какъвто е вече 15 години или да напълнят подлеза с пръст и отгоре да засадят райграс...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 20. 20 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  За проекта - на пръв поглед типична кичурия софийска още в заданието - с многото несъвместими функции, което ме кара да мисля, че истински няма да работи добре нито за една от тях. Наистина - "Осветление,чистота и охрана" и никакви тъпи сергии. Но най-вече Чистотата ми е най-трудно да си представя.

  Вижте на какво прилича сравнително малкия подлез в самия център на бул. Левски до Спортната палата. Ми то е ужас някакъв! Полепнала вековна мърсотия по пода, фасове, боклуци. Това не пречи на населението всред тази неизмивна мърсотия да продава разни неща и баници, да рекламира Българския туристически съюз и какво ли не. Кога ли Софийската община проумее, че подлезите, както и тротоарите трябва да се мият, с машини, редовно, а не само около изборите. Безнадежно.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#18] от "Ерих Хартман":

  ....и помещенията няма да са празни

 22. 22 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Даже и две безплатни бани ще има...а нещо, СПА-център, басейни с минерална вода, сауна, зала за масаж и прочие екстри, няма ли да направят Данчето & Диков, че като надойдат влаковете с хилядите "гости" на София, да имат всички удобста да се влеят в "икономиката" ни...???

  Форумът е в будна кома...
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според мен културни събития могат да се случват не само в идеалния център на Софиа,а защо не и в подлеза на Централна Гара и Автогара.Защо трябва да мислим,че този подлез трябва да е завинаги обречен на урина,на магазинчета за по 1 лев,на клошари,на надрусани изоставени деца.
  Нека да бъде облагородена Гарата,а и пътуващите с влак или автобус не са втора ръка хора,много от тях са хора,които предпочитат да не пътуват с автомобил,а да се наслаждават на страната ни,да се възмущават от грозните неща,просто да наблюдават и мислят,това не са бай Ганьовци или мутри.

  Tony
 24. 24 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ghost":

  Идеите не са на общината, а на някакви архитектчета. Гледат да измъкнат някакви пари от софиянци за псевдоинтелектуалните си напъни.
  Според мен трябва да има информационен център, ресторант и кафенета за пристигащи и чакащи и някакви магазинчета, но защо във вмирисания и мрачен подлез? Сградата на Гарата е огромна празна структура, там има място за всичко.
  Впрочем, сетих се за прекрасната гара отпреди 1974, която можеше да се остави като архитектурен паметник.

 25. 25 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#21] от "xmm":

  В никакъв случай !

  )))

 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#11:"Tru Soulja"]В подлеза има над 140 свободни, но изоставени помещения. [/quote]
  Половината отмах ще бъдат наети като зали за.....ъъъ...тайландски масаж на дъмпингови цени,а другата половина ще бъдат наети като зали за душевен релакс и отмора между тропическа растителност в изсушен вид....

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#4:"Мойше! Толкоз!!!"]Някой да ми обясни, на прост български, какво ТОЧНО е това "социално–информационен и диагностичен център", моля? [/quote]

  Мойше, че ще те информират социално и диагностицират джебовете вербално.
  Прав е Кирето да направят един голям нужник като емблема даже този на Деивид Черни си е баш за там.
  Хората не се качват на влак те Голем Хаус правят.

 28. 28 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Удачно за това място би било да се окрупнят търговските площи с магазини от типа на Била (като подлеза при СУ), за които реално би имало интерес от преминаващите оттам хора. Всичко останало трябва да се изрине или зазида и да се осигури лесното и безопасно преминаване, каквато е и задачата на един подлез.

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  А идеи как да се премахне смрадта? Наскоро нали чистиха, имаше и репортаж в Дневник. Седмица след това минавах през подлеза, смрадта си стои.

 30. 30 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Що се хабите за нулеви индивиди?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако направят и концепция как да накарат шофьорите на таксита да не пикаят в градинките и подлеза...

 32. 32 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Весело

  Класически концерт за флейта и арфа
  С композиции на Бах, Моцарт, Мелартин, Дебюси...

  В подлеза на Централна гара....

  А може и сингъл .. само на флейта !

  ))))

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 332 Неутрално

  тези идеи изобщо не могат да се разглеждат
  без да се взема предвид резултата от реконструкцията
  на самата гара. доколкото знам приемното фойе ще се редуцира,
  ще се появят обществени услуги. малко ми се струва,
  че се прави нещо, като упражняваме се в професионална гражданска съвест, ама нещо като самореклама. да се борят
  с истинските корупционни практики, да влизат в сос, да
  обжалват престъпни промени в градоустройството на София.
  не да правят паркетни пируети.

 34. 34 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Страхотна концепция но аз не съм от София и не ме интересува. Все пак успех с концепцията и пожелавам все повече да концептуирате в аспекта на тафтологията и перманентния ъпгрейд.

 35. 35 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Поредните упражнения на псевдо урбанисти, безработни социолози и НПО празноглавци! Нищо няма да се случи, ами поне да зазидат ненужните пространства, осветят, сложат въоръжена охрана и поддържат хигиената.

 36. 36 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Да се обърне особено жнимание на обществените тоалетни в Централна - тип "заслон "...

  ))

  ..най-вече заради "сюреализма " при хората, който си е част от душевността на всеки индивид !

  )))))

 37. 37 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 308 Весело

  [quote#32:"Ерих Хартман"]
  А може и сингъл .. само на флейта ![/quote]

  То и сега се концертира от талантливи мургави флейтистки, в полумрака на естествения арт декор и екзотични ухания! Що да се харчат пари! Пък и публиката е срамежлива - ако подлеза се освети, отливът на ценителите на този камерен жанр е сигурен!

 38. 38 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Столичната община да се премести на предгаровото пространство и подлеза. Всичко друго е щурутия..

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "За сигурността всеки трети запитан заявява, че подлезът се е превърнал в криминогенна област"
  Така е открай време, пълно е с мангали и криминални. Това не е място за култура, там има направо отровна атмосфера. Предложението е глупаво и неосъществимо. Лично аз не бих отишла там на театър, предвид на това, което може да ми се случи след театъра. Просто да забравят за тези утопични картини, погледнете реалността в очите.

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#23] от "Free person":

  Хубава идея , могат да вземат пример от пловдивчани , направиха си автогара Родопи супер и бизнеса на хората върви будки , баничарници , павилиончета , ресторанти , кафенета и всичко е много чисто прилича на летище , за мен СО престъпно е бездействала и не е ремонтирала този подлез ,и не го е стегнала така , че да се прави бизнес от малки и семейни фирми това минимално усилие би донесло повече ползи отколкото ,ако го направят подлез на културата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#28] от "imar":

  Ако през подлеза минаваха достатъчен брой потенциални клиенти на хипермаркет, отдавна да са направили.
  Всъщност от там не минава никой, за това липсват инвеститори.
  И затова Данчето иска с нашите пари да развива културна дейност

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Като предложения добре, ама колко ще се задържи и пак ще настане мизерия не се знае.

 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Може би пункт в който ще раздават безплатно спринцовки и презервативи на "обслужващия" пътниците персонал

 44. 44 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 911 Неутрално

  абе не знам какво ще правят, но на първо место трябват да премахнат отвъртителна та миризма.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 45. 45 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Тези идеи са прекрасни но трудно осъществими. БДЖ остана в периферията на транспортните услуги. Влакове ползват най-вече хората от близките до София градове да идват с тях на работа.
  Така, че да се посрещат културни нужди в подлеза е нереалистично. Онези, които гравитират около ЖП гарата биха оценили по достойнство единствено публичен дом, пийп шоу и отделни видео кабинки. Киното иди-дойди.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 46. 46 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Ако мястото бъде чисто ,осветено ,с камери и полиция може да се намерят достатъчно наематели.

 47. 47 Профил на curiousmind
  curiousmind
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак се слага каруцата пред коня. Нека се оправи гарата, нека гарата започне да функционира нормално, нека има нормален подлез, през който да не се преминава на прибежки, нека хората да поискат да минават оттам и чак тогава да се мисли с какво да се разнообрази сивотата на подлеза и на преминаващите.
  Глупости на търкалета са това, театър и култура на място без инфраструктура и най-вече без мисъл. Как точно хората зад идейния проект си представят, че някой би се насочил към гарата заради "театъра и киното в подлеза"... Май пак става въпрос за "едни пари".

 48. 48 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#4:"Мойше! Толкоз!!!"]какво ТОЧНО е това "социално–информационен и диагностичен център", моля? [/quote]
  Социална информация и
  Социална диагностика с (векторни)направления за N-ти Km

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 49. 49 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 716 Разстроено

  [quote#47:"tinamisu"]Пак се слага каруцата пред коня. Нека се оправи гарата, нека... [/quote]
  Грешно! На масата(проектната), винаги трябва да бъдат заедно и каруцата, и конят! Иначе става манджа с грозде!
  Най-доброто решение е цялостното решение!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK