Човек за никъде, или колко е толерантна България

Напоследък нашумя казусът на мигрант, скитащ се по улиците на София във видимо тежко здравословно състояние. Законодателството в България обаче поставя него и такива като него пред няколко избора - да просят, да работят нелегално, крадат или умрат

© Дневник

Напоследък нашумя казусът на мигрант, скитащ се по улиците на София във видимо тежко здравословно състояние. Законодателството в България обаче поставя него и такива като него пред няколко избора - да просят, да работят нелегално, крадат или умратБез право да напускаш страната, без право на работа, на здравна помощ, на социално подпомагане, на правна защита. Без какъвто и да било документ. Без родина, без гражданство. Без каквото и да било доказателство, че те има, че си човек. Несъществуващ.


Това в момента е съдбата на някои хора, имали лошия късмет да се окажат в България, бягайки от страните, в които са родени. Никой не знае колко са. Понякога техни казуси нашумяват, когато например биват намерени в безпомощно състояние из улиците на София. Проблемът обаче заплашва да се разрастне и да става все по-сериозен, защото хората, които търсят спасение в България ще се увеличават.


Отчитаме дейност и акции
"130 нелегални имигранти, задържани при акция...", "30 нелегални, хванати при операция...", "45 мигранти, открити при проверка на хостели...". Акциите за откриване на нелегални имигранти са регулярна дейност, обяви наскоро главният секретар на МВР Георги Костов след поредната из центъра на София. Той обаче нито беше питан, нито даде подробности за това какво всъщност се случва след подобни акции. А практиката е, че не следва почти нищо.


Какво трябва да предприемат институциите, когато страната откаже някакъв статут на закрила? В такъв случай /и ако човекът не е избягал нелегално междувременно, както постъпват мнозина/ би трябвало човекът да бъде върнат обратно там, откъдето е влязал или в страната, от която бяга - в страната на произход. Друга възможност законите не предвиждат и това е една от причините държавната машина да блокира както при случая с човека, намерен наскоро на улица в София в безпомощно състояние.


Нелегалните попадат в центровете на Дирекция "Миграция" /по-точно би трябвало да бъдат наричани "затворите"/. Там чакат екстрадирането си. И чакат. Чакат. Според европейските стандарти, а и българското законодателство, задържането може да продължи обаче до 6 месеца. А в този период България трябва да намери начин да изведе човека извън граница.


Накъде?


България има два избора къде да прати нежеланите - там откъдето са влезли, обикновено Турция или там, откъдето се предполага, че са хората.


Турция, която подписа споразумение с ЕС за обратно приемане на незаконно пребиваващи /едно от условията на ЕС за продължаване на преговорите за членство в съюза/ се ограничи до подписване на такова споразумение само със съюза. С отделните погранични страни обаче споразумения все още няма. Така нито България, нито Гърция, могат да върнат в Турция хора, които не приемат. Засега заради добросъседските отношения и заради относително малки брой на връщаните хора, Турция приема от България вякаква част от обявените за нелегални имигранти. Хилядите в Гърция обаче не биват приемани обратно. И е въпрос докога и колко ще продължи да приема Анкара от България.


Остава другият вариант - вървете си у вас си. Но къде е "у вас". Повечето имигранти унищожават документите си още преди границата или те им биват отнемани от каналджиите. А в България се представят от държави, които биха им дали предимство при кандидатстване за убежище. Често не може да се установи откъде са наистина. Така при отхвърляне на молбата или на няколко последователни молби за статут, предстои почти невъзможна процедура по изпращането на човека в родината му.


Е, не може ли да си му купим билет за Либия и да си ходи? Не. Все пак Либия трябва да издаде временен документ на този човек и да го допусне до територията си, да си го познае, да си го поиска. Колкото и някой да твърди, че произхожда от дадена страна, все пак там трябва да има поне някакви данни за него и държавата да иска да си го вземе обратно.


И какво правим сега?


Вземи ей тази служебна бележка и се оправяй - това е най-общо подходът на държавата в подобни ситуации. Ако в определения 6-месечен срок страната не може да екстрадира нелегално пребиваващия, трябва да го пусне. А ако го хване отново - отново да го пусне. Къде? На улицата. Да, чужденците, за да бъдат освободени, трябва да посочат адрес, на който ще пребивават. Дали той е фиктивен обаче никой не проверява. Преди време имаше случаи, когато имигранти просто взимаха и декларираха адреса на БЧК, който намираха на разпространяваните из лагерите бележки и това също минаваше, разказват активисти от НПО сектора.


Така на излизане от затвора човекът получава едно хвърчащо листче, на което се казва, че се предполага да живее някъде си. Бележката обаче...не е официален документ за никого. Дори за издаващите го от Дирекция "Миграция" на МВР. И ако го хванат отново, отново ще го задържат. И отново пуснат.


По-лошото - това не е документ за здравните органи, за социалните, за работодателите. За никого. С него дори не можеш да се махнеш от България. Всъщност не можеш нищо. Освен да просиш, да работиш нелегално, да крадеш или умреш. Дори не е ясно можеш ли и да умреш и по-точно какво ще правят властите след като умреш.


Статут на толерантност


Колко е толерантна България се опита да докаже през 2012 г. Тогава, след около 50 години умуване страната най-сетне се присъедини към две конвенции на ООН за лицата без гражданство, приети от международната общност между 1954 г. и 1961 г.


Конвенцията за статута на апатридите от 1954 г. признава международния правен статут на "лица без гражданство (апатриди)" и им гарантира упражняване на човешките им права без дискриминация, предоставяйки им достъп до документи за пътуване, документи за самоличност и минимални стандарти на отношение към тях. Конвенцията освен това повелява държавите - страни по нея, да улеснят интеграцията и натурализацията на лицата без гражданство, тяхната движима и недвижима собственост, авторски и промишлени права, право на сдружение и достъп до правосъдие, предвиждат се и гаранции за достъп до работа, отделено е място и на социалните грижи, настаняване в жилища, образование и др.


На базата на тази конвенция редица европейски страни, включително и Румъния например, имат т.нар. статут на толерантност или търпимост, който се дава именно на хора, които нямат право на друг статут, но в същото време няма и къде да отидат. Така поне им се гарантират минимални базови права - здравно обслужване, правна защита, някаква възможност за легално оцеляване.


Така поне съответната страна знае къде е този човек. С какво се занимава. Може да го издири. Не е на улицата, представляващ опасност не само за себе си, но и за всички.


Толерантна България обаче така и не направи втората стъпка. И така и не въведе в законодателството изискванията от конвенцията.


Така всичко в нея на практика остана само на думи.


Ничия отговорност


И така, въпреки отчитаните акция след акция, задържани след задържани...по улиците на София ще продължават да се скитат хора, изпаднали в абсолютна невъзможност за легално оцеляване. Ничия отговорност. Ничие задължение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Конвенцията за статута на апатридите от 1954 г. признава международния правен статут на "лица без гражданство (апатриди)" и им гарантира упражняване на човешките им права
  ===============================
  АвторКАта не е забелязала че сме 2015 г. и "апатридите" не се съобразяват с нищо докато не направят онова което сметнат за добре за себе си. С помощта на прикриване на самоличността си, криминални структури и много пари и без да се съобразяват с никакво законодателство. От 1954 пък съвсем. ЕС реагира като прехвърля вината на най слабите , между които и демократична Бългерия, самата тя цъфнала и вързала.

 2. 2 Профил на Timur&commandos
  Timur&commandos
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Платена статия на БХК. Не забелязваме как пострадалите от наводненията в Мизия посрещат зимата, но се тревожим за хора, които идват в Европа не за да работят, а за да лежат на гърба на някого.
  Авторката колко емигранти ще вземе в дома си?

  www.timurcommandos.blogspot.com (или просто напишете "Тимур" в полето за търсене на Гугъл)
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално  Добре поднесен материал

  и аргументирана позиция.

  Законодателната инициатива, обаче е блокирана.
  Ако МС внесе подобаващи промени >
  те ще бъдат подкрепени от ДПС,
  ще бъдат атакувани от АТАКА, Патриоти и подобни >
  а ДСБарките ще Цвъцкат удобно > Бостан.

  - Та така .... уважаема ... скоро нищо !

  настроение > добронамерено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Бла-бла-бла...подкрепям действията на държавата.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2833 Весело

  Интересно какви други очквания има авторката насред национал-расисткия делириум обхванал целокупния матрял? Че държавата и институциите могат да си позволят нещо повече? Съчувствие? Ха!

 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  А българските пенсионери, които с 200 лв на месец живеят кучешки живот. А са се трудили цял живот.
  Живеят си кротко изоставени, и от тях никой не се интересува

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Тия дето ни учат сега на толерастия, забравят, че заради тях България и българите в нея изчезват по-бързо, от колкото при 500 години турско робство!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Изводът от тази статия е, че трябва да правим всичко възможно, да не допускаме влизането на такива хора в страната. Защото след това е изтървана работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"Lemmy"]Интересно какви други очквания има авторката насред национал-расисткия делириум обхванал целокупния матрял?[/quote]
  Не съм сигурен, че очаква нещо, но поставя точно проблема.

  Иначе делириума на първосигналният матрял е видим. Едиснтвено по-драматична беше еуфория когато се > "Шарлиха" ...... и когато правеха
  "февруарски форумно-орлов-мостови бунтове"

  настроение > жизнерадостно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И като е мигрант, с какво е по различен от нсшиъе клошари и бездомници?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#10] от "barcelonski":

  Без коментар.
  Все пак, неслучайно си все още ГЕРБер

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Въх, разплаках се....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Е, "Дневник" продължава напоително да ни облъчва по темата. Няма как, трябва да се усвояват грантове от "Америка за България".

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Весело

  Както казва колегата oporna_to4ka:

  Да се внушава: ЕМигрантите са образовани, работливи и приветливи хора, на които нетолерантните и зли европейци не им даваме шанс!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Весело

  [quote#9:"barcelonski"]настроение > жизнерадостно [/quote]

  Това от събирането на русофилите в България, където се бяхте цъфнали и вие ли е такова ? Разбрах, че сте си заформили и кютек даже ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#2] от "Timur&commandos":

  Я не лицемерничи, не ти пука за тези от Мизия

  Birds of a feather flock together.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  [quote#14:"Читател"]Дневник" продължава напоително да ни облъчва по темата[/quote]
  Явно са им "дърпали ушите" за публикацията на вчерашното видео как онея паразити изхвърлят водата и храната..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  [quote#7:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Тия дето ни учат сега на толерастия, забравят, че заради тях България и българите в нея изчезват по-бързо, от колкото при 500 години турско робство! [/quote]

  Не е точно така. Няма да се уморя да го повтарям. Завърших една от елитните софийски гимназии. Почти всичките ми приятели са завършили някоя от тях. От моя клас 18 от 27 избягаха. Процентът е сходен и в другите.

  ИЗГОНИХА НИ ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ. Не Костов, не Борисов, не евреите, не Америка за България, не масоните или рептилите. 90% от избягалите от моето поколение (1984) ги изгониха червените мутри. Америка за България не ни пречи. Пречи ни ченегесарницата.

  И второ - ако не искаш България да се обезлюдява, ти пиле колко деца направи ? Аз до тук 1, признавам си, но имам и време за други

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Е, тези хора пострадаха от инвазията на демократичната общност. А България меко казано е съучастник. Полага ни се да окажем някаква помощ на бежанците. Без да роптаем.

 25. 25 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#3] от "barcelonski":

  F for Fail.
  F за тоя коментар. Внесете такъв закон, гарантирам ти че ще се намери мнозинство. РБ + ГЕРБ + ДПС 100% ще подкрепят. Ама сте популисти до дупка. Или поне го внесете, па нека го отхвърлят бе

  15.02.1989 - 07.02.2018
 26. 26 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Брей, облъчването е почнало още преди 7:30!
  [quote#0:"статия"]Повечето имигранти унищожават документите си още преди границата или те им биват отнемани от каналджиите. [/quote]
  Ей тук авторката е благоволила да ни осведоми коя е причината да се случва така. България и българите ли са виновни, че в опита си да легнат на социална хранилка в най-бедната страна в Европа, всякакви съмнителни елементи от Африка и Азия извършват престъпление още с влизането си у нас?

 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  В статията не прочетох и дума за промяна, камо ли цяла оформена идея за оправяне на тази, очевидно не наша каша...

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4": Влъх да се разплаче. По скоро си трие ръцете от собствено удовлетворение и в очакване да погълне следващата си плячка.

 29. 29 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ми човекът си е клошар. Дали е местен или вносен клошар, каква е разликата?! Двора е статията, но не подсказва никакво решение на проблема.

  chavo64
 30. 30 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Въпросният човек ако е със статут на бежанец или в бежански център получава медицинска помощ, нали така? Или бъркам.

 31. 31 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Аз не разбирам защо всички недоволстват от статията. Автора не изказва мение за или против имиграцията, просто показва съществуващ легален Параграф 22 в Българското законодателство. Ното повече, нито по-малко.
  Всеки БЪлгарин би трябвало да е загрижен за такива недомислия. Ако не за друго то най-малко за собственото си добруване - не може да има държава която да толерира нерегламентирано състояние на живи хора. А както се разбира от статията до и на умрели.
  За какво ги арестувате като така или иначе не знаете какво да правите с тях? Или им дайте някъкви БЪлгарски документи за временно пребиваване и право за работа или ги екстрадирайте. Но каквото и да правите напишете си закони за това. Това е което се пледира в статията. Аз не видях никъде да пише че някой трябва да приема бежанци. Но ако не ги приемаш - не ги приемай! Или ги прати към Европа или обратно в Турция или подпиши договор с Афганистан или Туркменистан или с Бамбустан и ги събирай по 200 човека и ги карай там всяка седмица. Но не ги дръж насила без да имат право на работа, на документи и дори без право да се махнат от България.

  California Über Alles
 32. 32 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Кога ще спрете да ни натрапвате как едва ли не сме длъжни да се интересуваме от тези така наречени "бежанци". Авторката да си вземе у тях 5-6 като е толкова състрадателна

  twitter.com/voxybg
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  Това не са хора БЕЗ гражданство а хора които крият гражданството си съвсем умишлено !!!Тази конвенция не се отнася за тях !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 479 Весело

  Едва дочакахте понеделник сутрин, за да започнете с нова вълна облъчване и опити за вменяване на чувство за вина. Авторката сигурно не е спала цяла нощ от нетърпение да си пусне материалчето.

 35. 35 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  иди се запознай от близо с тези "бежанци" преди да лепиш етикети или поне ходи след тях и чисти

  twitter.com/voxybg
 36. 36 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По улиците на София има много хора като този и никой не е писал статии за тях досега.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  [quote#37:"Galata"]Абе, вие собствените си пенсионери не гледате, камо ли бежанци ще поемите! [/quote]

  Знам какво е да си пенсионер в Турция, а по-кротко, че на тая тема турчин по-добре и гък да да не казва

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много сервилна и глупава статия.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 40. 40 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Galata":

  Точно така, в София хиляди бродят по кофите - луди (не са в лудниците), алкохолици, наркомани, пенсионери, цигани, деца, деца, деца!
  Нашта кокошка обаче взима пари само за интеграция на бежанците.
  А дори не знае откъде е тоя човек. Той е иранец, доста висок е и е изкукуригал. Ако е тоя дето аз го знам, рецитираше някакви персийски поети на Попа.

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Щом нямат хляб, да ядат пасти"... и си загубила главата на гилотината. Неможе без социализъм. Държавата трябва да инвестира в държавна индустрия: лека и тежка. Индустрията пъглъща огромен човешки ресурс. Ако имаше социализъм, нямаше да има криза с бежанците. Проблемът е, че човекът е топлокръвно животно, подържа 37 гр. телесна температура и трябва да набива (да се храни най- малко 3х дневно). Не знам германците откъде ще осигурят на 1 млн бежанци, храна, отопление и покрив над главите без социализъм.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Гневно

  Юлианке, да използвам език от преди 1989. Това е гнусен пасквил, с който си печелиш хонорари.
  Стигнала си да плюеш народа си, по-зле си от Албена Шкодрова, която пишеше статии в белградската преса срещу България.
  Пу!

 44. 44 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "sherekhan":

  Ми поне си знае урока, дали го спазва си е негова работа.
  Турците са добри хора по начало, поне така изглеждат. Ама с такъв як пердах всеки ще е добър. Една агитка за мач не могат да направят, щото веднага идват да ги бият.

 45. 45 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#23:"Youtube.Пу"] ги изгониха червените мутри. Америка за България не ни пречи. Пречи ни ченегесарницата. [/quote]

  а кой ако не братска Америка разреши на бившите комунисти да станат капиталисти, сривайки икономически и социално страната?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 46. 46 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "bobhunter":

  И те не знаят.

 47. 47 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#44] от "Радио Плутон":

  Тук не става въпрос дали са добри хора или не, а за демонстрация на арогантност и "ти видиш ли, ние колко сме напред". Само че човешкото развитие не се измерва само с ръст на БВП-то, а с къде, къедо по-важни и фундаментални неща, като свобода на словото, ниво на образование и т.н.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "sherekhan":

  Да. Изглежда на арогантност, но може и да е подбъзикване.
  Особеност на интернета. И ние изглеждаме зли, мрънкащи и противни. Така не се води разговор между хора, но интернетът предразполага

 50. 50 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "Galata":

  Евала, колега! Може да си зъл и арогантен, ама и аз казвам същото !

 51. 51 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "Galata":

  Именно. Нека първо си оправим вътрешните проблеми и тогава да приемаме бежанци, не като Турция, която има за цел да ръсте демографски, нищо, че има фундаметални проблеми с демокрацията и е изостанала културно от модерния свят.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 52. 52 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  *расте

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 53. 53 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#48] от "Galata":
  Да не говорим за това, какви са им пенсиите...
  Темата е огромна. Просто, България е малка и бедна страна. Това е истината.И ако трябва да се дават париза едн нещо, то най-вероятно не трябва да се дават пари за друго нещо. Тоест, взимам от едно място, даваме на друго място.

 54. 54 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Толерантност и България са несъвместими понятия...

  Liberate Your Mind!
 55. 55 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "baghatur":

  Сериозно? Аз пък на първо четене не се сещам за по-толерантен от нашия народ.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#41:"bobhunter"]"Щом нямат хляб, да ядат пасти"... и си загубила главата на гилотината.[/quote]


  А в наши дни политиците могат да си загубят главите, ако кажат, че пастите са свършили и хората трябва пак да почнат да ядат хляб.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Колкото толкова. Това е толерантност на ръба на оцеляването.

 58. 58 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "sherekhan":

  Абсолютно сериозно!

  Liberate Your Mind!
 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  То от много толерантност сме я докарали до тука (под кривата круша).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#58] от "baghatur":

  Не знам къде живееш, ама по-голяма толерантност от това да храниш 1млн. цигани, докато те те яздат, изнасилват баба ти на село, крадат ти жиците и гумите от колата и раждат по 10 деца, има ли? И към политиците сме най-толерантни.
  Аз не се сещам за по толерантен народ от нашия! Съвсем сериозно.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 61. 61 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не разбирам защо толкова много хора приемат темата толкова лично... всъщност разбира - гузен негонен бяга.

  В тази статия никой не говоир за нетолерантността на българите, а за некомпетентността на българските институции. Те са некомпетентни не само що се отнася до бежанците, но и в много други отношения.

  В рамките една статия няма смисъл да се кажат абсолютно всички проблеми (пенсионери, бездомни българи, цигани, здравеопазване и т.н. и т.н.), защото темата ще се размие ... за това има други статии.

 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  [quote#6:"stenli1"]А българските пенсионери, които с 200 лв на месец живеят кучешки живот.[/quote]
  "Бедността е справедливото наказание за глупостта и мързела." Което чудесно обяснява ситуацията с нашите и японските пенсионери (онези пенсионери-туристи с фотоапаратите). ама им се присмивахме:
  "Мъничка японка ще си взема, всичко в моя дом ще е Хитачи,
  ще натрупам много, много йени, повечко работят там обаче..."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4637 Любопитно

  До коментар [#31] от "Pontif А":

  Моето мнение е същото. Явно има пропуски в нашето законодателство. И особено в частта за репатрацията на хора, които нямат нито бежански, нито хуманитарен статут.... тези хора, очевидно трябва да се репатрират, обаче явно нашите власти не правят това всеки път... сигурно защото и това струва пари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пак промивка на мозъка с пропаганда.

  В България според мен са ангажирани Нова телевизия и няколко други медии за пропаганда на това колко добре е да се приемат хората от Близкия Изток.

 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#45] от "borko_to":

  Ко рьечи ? Как така Америка им е разрешила?

  Тоест някой е изначално длъжен да се погрижи за нас. Да ни оправи държавата, да ни подреди обществото , да ти сипе една паница боб и да каже - кусай чадо!!!

  Пиле, Америка няма нищо общо с нашите капиталисти. Това, че вив сте провал и ги оставихте да се вихрят, си е наш проблем. Сега поне на нас не пречете да се разправим с тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 426 Неутрално

  авторката пропуска, че текстовете на конвенциите важат за хора, които са адекватни и коректни спрямо приемащата държава, спазват правилата й, правят усилия да се интегрират, не лежат по улиците, не се пропиват и не чакат да ги разкарват като куфар с линейки насам-натам! За такива като този Конвенцията няма как да се приложи, дори и да искаме...

 67. 67 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Повечето коментари тук доказват твърдението, че всеки народ си заслужава управниците и съдбата.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 68. 68 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#21:"Darth Plagueis"]В съседна статия се казва как Германия ще отдели 6 млрд евро за бежанците.
  Тук стадо примати квичи без дори да е прочело статията и без да знае какво пише всъщност в нея. Матрял.. [/quote]
  Съжалявам, че ти сложих минус по навик. Защото много рядко сме на една позиция. Но в случая не те прецених правилно. Подкрепям изцяло становището ти!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 69. 69 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарите и техния тейтинг показва колко е толерантна България (между другото, оправете името на държавата ни в текста под снимката- пише се с главна буква).

  Митът за толерантния българин е пълна измислица и може да предизвика само усмивка. Ние сме сред най-расистките, ксенофобски, женовраждебни (не женомразещи, внимание), животномразещи нации в Европа като процент от населението. В З. Европа съществуват същите емоции, който е живял там знае как третират българите, но те са приети за негативни. Там подобно държание и мисъл се асоциира с ниско образование и бедност. В България е повсеместно, подстрекавано и подкрепяно. Както се казва: "Крушка си има опашка". Обществата са на дадено ниво на развитие заради това какво представлява, какво правят и в какво вярват. Ние сме една развиваща се, средна работа държава. Само претенциите ни са големи.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 70. 70 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Държавните институции не работят, обществените още повече, неправителствените пък съвсем и всички те са РАБОТА СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ на българи. Кой е виновния!? Ние не поглеждаме да подпомогнем съседите си, та на улицата ще се спрем! Но всеки отговаря са действията си пред Този, който му е дал способността да обича или да мрази и да избира между двете. Късмет !

 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#45:"borko_to"]а кой ако не братска Америка разреши на бившите комунисти да станат капиталисти, сривайки икономически и социално страната?[/quote]

  До коментар [#45] от "borko_to":

  Кога пък Америка е можела да разрешава или забранява нещо в България? Ти да си виждал някога жив Американец в България?
  Къде сравняваш влиянието на САЩ, които нямат никъква политическа, икономическа или културна връзка с България и СССР/Русия които управляваха БЪлгария директно 45 години и сега вече 25 чрез ДС и де факто всички политически партии.
  Кой е човека на САЩ в България? Сидеров? Доган? Станишев? Орешарски? Първанов? Ненормалния Цар доносник на ДС? Бойко телохранителя на Тошо? Коя партия е повлияна от САЩ?
  Айде стига с тези Путиновски опорни точки, бе! За всичко престъпления които правят комунистите и олигарските в България, САЩ са ви виновни! То бива мерзавци ама чак пък толкова. Винаги се търси причината на грешното място само и само руските протежета да прогресират.
  Всички са скочили тука против бежанците без дори да разбират че това безхаберие и жестокост с които правителството третира бежанците е същото с което третират БЪлгарите. Наистина нацията ни оглупя невероятно! За всичко са виновни САЩ, За Прехода, за бежанците за това че такива като Доган и ДС ни управляват ... На глупака му подхвърли кокал да дъвче и да се залъгва с него и после си прави каквото искаш. Сега този кокал е САЩ и бежанците. И докъто дебилите псуват САЩ и 10 хиляди нещастника моито са по малко от 0.1% от населението на БЪлгария, хитреците като Пеевски ще ви свалят и гащите.

  California Über Alles
 72. 72 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Отново статия в стила "дайте да дадем", отново призиви НИЕ да дадем, без личен пример. Вместо да пишете текстове, що не го приютихте някъде в редакцията, не платихте прегледа му при лекар? Що не проявихте съпричастност ВИЕ, а искате НИЕ? Ама по- "хуманно" е да охкаме и ахкаме по форумите. Що защитници се изредиха тук да размахват пръст, че сме расисти и не сме европейци. как пък един от тях не го прибра в мазе или свободна стая. Аман от лицемерна човечност. Все другите това, другите онова и никога в 1 л. ед.ч.

 73. 73 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  А аз очаквам авторката да даде личен пример като се погрижи за този човек, без да чака държавата. В германия как са се организирали "доброволците", НПО-та- балони, аплодисменти, хляб и сол по гарите, жилища. Та така и тук, ама е по-лесно от лъскавото офисче да назидаваш и проповядваш хуманност и човечност, докато бършеш сълзи с копринени кърпички...

 74. 74 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#7] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Пич, няма да ги трогнеш. те са на хранилка и няма да ритат срещу хляба си.

 75. 75 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "Youtube.Пу":

  хахах толкова с мита за високообразованите ислямски имигранти.

 76. 76 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":

  Това че ти искаш да оказваш е чудесно, но защо искаш и ние да го правим. прибери си го и си го гледай, свободен си да проявиш пълна съпричастност. Но не искай останалите също да го искат.

 77. 77 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 536 Любопитно

  "Конвенцията освен това повелява държавите - страни по нея, да улеснят интеграцията и натурализацията на лицата без гражданство, тяхната движима и недвижима собственост, авторски и промишлени права, право на сдружение и достъп до правосъдие, предвиждат се и гаранции за достъп до работа, отделено е място и на социалните грижи, настаняване в жилища, образование и др."

  Ехе, направо да ги вкарваме в парламента на министерска заплата, викаш.

  В САЩ допреди ВСВ, имигрантите са минавали един медицински преглед и който е здрав го пускат в страната и каквото сабя покаже после - при роднини, в приюти на НПО-та, общежития и т.н. Не са се качвали на гърба на останалите, а веднага са се хващали на някаква работа или в армията, като донаборници.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  [quote#76:"bee"]Това че ти искаш да оказваш е чудесно, но защо искаш и ние да го правим. прибери си го и си го гледай, свободен си да проявиш пълна съпричастност.[/quote]

  Ние сме съучастници в престъпление и е редно да поемем част ат щетите, които са огромни. Пък вие правете, каквото си щете.

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5382 Гневно

  До коментар [#78] от "Judjuk":

  ти ако си съучастник и престъпник то аз не съм ! Дори се чувствам жертва на престъплениеЯ !!! КАПИШ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#10] от "barcelonski":Твоите родители явно са били такива. А това, дето мошениците купуват с бонови книжки за един долар , кой го е построил ? Още не можете да наваксате да крадете построеното от нас.

 81. 81 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  България, като страна по договор, е задължена да го спазва. Този договор се отнася за лица без гражданство и лица с неуточнено гражданство, което при загуба или унищожаване на документи, автоматично е така.
  Това не е свързано с големи разходи (спрямо размера на бюджета), а със систематика при прилагане на правото - нещо, което в България куца с двата крака и то не само в областта на човешките права. Т.е. гореизложените аргументи за пенсиите, за циганите и прочие са правно нищожни, без да са фактологически неверни. Казано с думи прости, ако си уредим този проблем, това няма да повлияе на парите за пенсии - сумите са пренебрежимо малки, нито ще забави или влоши ситуацията с циганите - решават се по различни линии.

  Много бих искал повечето форумци да мислят с главите си, а не с разпенените си емоции.

  E PLVRIBVS VNVM
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  До коментар [#81] от "PavelCZ":

  лица с неуточнено гражданство, което при загуба или унищожаване на документи, автоматично е така.

  би ли ми посочил това къде го пише защото моментално си "загубвам" личната карта и отивам в Америка - според твоите твърдения !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#82] от "КМЕТ В СЯНКА":

  http://www.unhcr-centraleurope.org/bg/pdf/resursi/konvencii/konvenciya-za-statuta-na-apatridite-ot-1954g.html

  Член 1, дефиниция на апатрида. Внимание - САЩ не са подписали конвенцията. Ако човек ще прави маймунджулъци, трябва да е проверил предварително къде ще минат.

  Иначе, в Чехия вече имахме подобна история на пражкото летище - един си беше унищожил документите и отказваше да каже от къде е. Задържаха го около 6 месеца на летището - там има килии. Междувременно течеше международно разследване, намериха му родината (мисля че се оказа пакистанец, не помня вече) и го репатриираха с първия полет.

  Преди около година и половина пък имаше подобна афера с чех в Норвегия - и той си беше унищожил документите, говорил добре английски и играел амнезия. И него го разконспирираха след няколко месеца цирк и го върнаха в Чехия.

  E PLVRIBVS VNVM
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  До коментар [#83] от "PavelCZ":

  тогава нашите "специалисти" За какво ВИ даваме заплати ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  До коментар [#83] от "PavelCZ":

  прочети и Чл.2 от същата конвенция - дали НЕЛЕГАЛНИТЕ имигранти отговарят на това условие?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те след като си унищожават документите или си ги дават на каналджии, ние ли да сме загрижени за статута им? Тия хора телепортират ли се, ако пазим границата те не би трябвало да са тук? Какви апатриди, човек за да вземе документ трябва вече да има други документи че е той, снимка, заявление да попълни и такса да плати. Ако някъде раздават така документи за самоличност, би било център за снабдяване на измамници.
  "Турция, която подписа споразумение с ЕС за обратно приемане на незаконно пребиваващи /едно от условията на ЕС за продължаване на преговорите за членство в съюза/"
  А това пък е пълен абсурд, нали ако приемат Турция екстрадираните ще могат пак да дойдат. Все едно да обещаеш безплатни цигари на пушач, при условие че спре цигарите.

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7689 Неутрално

  Не ни вменявайте вина.България е приела арменците,когато са били погонени от турския геноцид,спасила е своите евреи и винаги е била толерантна към различните.Но и тези,които са намерили тук дом и родина, са се държали с уважение към страната и хората.Не виждам такова отношение от пристигащите в момента.Те смятат,че всички са им длъжни,лъжат,не си носят нарочно документи и смятат,че могат да нарушават закони,както си искат.Това не може да се приеме за нормално.

 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#87] от "rosiraycheva50._":
  Не разбираш. Те унищожават документите си за да отидат в Европа. Ако искаха да останат в България щяха да ги запазят.

 89. 89 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много благодаря на редакцията, че макар и поне с два месеца закъснение най-после получих отговор на въпроса ми какво става с неполучилите статут. Все пак мисля, че инфото им е непълно, защото няма статистика на колко души е било дадено подобно тескере и колко от тях всъщност остават завинаги по улиците на градовете ни. Бих ги посъветвал да изискат тази статистика и да ни я предоставят за по-нататъшни разсъждения над този очевидно сериозен проблем.

 90. 90 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#85] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма законово противоречие, доколкото всяко лице без документи нарушава само закона за придвижване с лични документи, за което се задържа до установяване на самоличността му. Което именно е състоянието с тях - те са задържани в законния срок, в който държавата е длъжна да установи самоличността им, или да ги пусне с временни документи - цитираните от мен случаи на нелегална миграция на пражкото летище и на чех в Норвегия.

  E PLVRIBVS VNVM
 91. 91 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не разбрах за какви специалисти става въпрос. Аз съм онколог.

  E PLVRIBVS VNVM
 92. 92 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 258 Неутрално

  В Западна Европа никога не се оставя човек без медицинска помощ,независимо от кой край на света е.В България оставят собствения си гражданин,да умре на улицата,ако няма социално осигуряване,изпаднал в бедност по независимо какви причини,и не може да си плати.

 93. 93 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  “Господа управляващи,
  Европейската християнска цивилизация отново е пред тежки изпитания и заплахи с непредвидими последици.
  Към Европа са тръгнали милиони. Наивно е да се успокояваме, че става дума само за бежански вълни, движени от хуманитарни подбуди. Пред очите ни се извършва опит за превземане на Европа и унищожаване на християнската цивилизация.
  Днес нахлува един милион, но се готвят десетки милиони. От тях реално малцина са гонени и клани от ордите на Ислямска държава. Много от тъй наречените бежанци са добре подготвени за бъдещи терористични атаки из цяла Европа джихадисти.
  Значителна част преминава през нашата страна. Но за разлика от Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Сърбия, Германия, Австрия и други, българските управници и политици мълчат.
  Господа управници, призоваваме ви да не мълчите и наблюдавате трагичните процеси, като чакате указания и решения отвън, нехаейки за катастрофичните заплахи, надвиснали над Европа и нашата страна, но заемете ясна и категорична позиция, отстояваща висшите национални интереси.
  Събудете се, вразумете се!
  Не чакайте да избухне справедливият народен гняв и недоволство. Търпението на българския народ не е безгранично.
  Помнете, че носите историческа отговорност!
  акад. Георги Марков
  акад. Константин Косев
  акад. Васил Гюзелев
  акад. Ваньо Митев
  акад. Дамян Дамянов
  акад. Благовест Сендов
  чл.кор. Васил Николов
  чл.кор. Васил Проданов
  проф. Валери Стефанов
  проф. д-р Йордан Ведър
  Стоян Райчевски
  Иван Гайтанджиев
  Иван Гранитски
  Боян Ангелов
  Панко Анчев
  Никола Инджов
  Евтим Евтимов
  Лиляна Стефанова
  Кольо Георгиев
  Петър Анастасов
  проф. Борислав Стоев
  арх. Здравец Хайтов
  Вели Чаушев
  Григорий Вазов
  Ценко Минкин
  Хайгашод Агасян
  Найден Вълчев
  Стефан Мавродиев
  Подписката е отворена и продължава…”

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK