Ромите в Гърмен изобщо нямали информация какво алтернативно настаняване им се предлага

Гърмен

© Георги Кожухаров

ГърменОбщина Гърмен не е дала никаква информация на жителите на ромския квартал "Кремиковци", чиито къщи днес бяха съборени, както и на останалите жители на махалата, които предстои да останат без домове, за това какво алтернативно настаняване би могла да им предложи. Това каза пред "Дневник" Даниела Михайлова - адвокат на семействата от квартала и ръководител на правната програма на сдружение "Инициатива за равни възможности". По думите й властите изобщо са нямали такива алтернативни варианти.


Според Михайлова правата на хората от "Кремиковци" са били нарушени и заради умишлено краткия срок между времето, в което са били уведомени за събарянето, и фактическото сриване на домовете им днес. На 2 септември, сряда, на вратите на къщите са били разлепени уведомленията, а пет дни по-късно се пристъпва към събарянето. Така хората, дори да са искали, не са имали време да потърсят защита и да постъпят като в предишния случай на през юли, когато две семейства спряха срутването на домовете си след писмо от съда по правата на човека в Страсбург. Адвокатът оспорва и самия начин на уведомяване - чрез разлепване на съобщение, а не чрез лично връчване на информацията. В сезон, в който местните жители са по цели седмици в гората, за да берат билки и боровинки и да изкарват прехраната си, някои са научили за предстоящото събаряне в последния момент, отбеляза Михайлова.


Това са част от аргументите, с които по думите на Михайлова засегнатите семейства ще се обърнат към съда в Страсбург и ще заведат дело за нарушени права.
Наскоро от община Гърмен съобщиха, че нито един от жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен не е попълнил декларация за социално и имотно състояние, както и за желанието си да бъде настанен във временно жилище. Попълването на такива декларации бе едно от решенията на общинския съвет от края на юли, за да може да продължи принудителното премахване на незаконните къщи.


От сдружение "Инициатива за равни възможности" казаха днес за "Дневник", че са поискали информация от общината за това какви изобщо варианти за алтернативно настаняване са били планирани. Но до момента нямали отговор. И преди време, когато били връчвани декларациите, жителите на "Кремиковци" питали какво се предполага да е временното настаняване, за да знаят с какво се съгласяват. Тогава служители на местните власти казвали, че все още нямат представа, разказа Михайлова.


Като аргумент, че всъщност е нямало алтернативни варианти, Михайлова посочи още призива на кмета Минка Капитанова местните хора да настанят в домовете си роми от "Кремиковци", останали без къщи. Ако имаха къде да настанят тези хора, щяха ли да предизвикват гнева на местните и да ги призовават те да помагат, коментира адвокатът.


Михайлова отбеляза още, че всички семейства в "Кремиковци" са в една и съща ситуация - това са единствените им домове и няма къде да отидат, когато те бъдат съборени. Не отговаряло на истината и твърдението, че част от тях са били привлечени от други градове, за да влияят на изборния процес - дори на много от най-възрастните жители на квартала актовете им за раждане били от Гърмен.


Тъй като ситуацията е еднаква, се предполага, че Европейският съд по правата на човека щеше да реагира идентично с предишния път от юли и щеше да издаде привременна мярка за спиране на събарянето днес, коментира Даниела Михайлова. Знаейки това, властите според нея умишлено не са оставили достатъчно време на семействата да реагират и да се обърнат към съда.


С голяма вероятност предполагаме, че сега семействата ще спечелят делото, което ще заведат в Страсбург, и за това ще плащат всички заради упорството на властите и желанието да се удовлетворят националистическите тенденции в обществото, заяви адвокатът.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Неутрално

  Адвокат ..... лъже като дърт м......л.

  [email protected]
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хаха, циганин и адвокат никога не лъжат...

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ами като не знаят какво значи алтернативно,така ще е

 4. 4 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 493 Неутрално

  А нещо съд за лъжесвидетелстване?

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 5. 5 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 561 Гневно

  Адвокат Михайлова, а нашите права не са ли нарушени, когато им плащаме помощите, а те строят незаконни постройки, за да могат да си отглеждат децата, които ще родят след 10 години и на тях трябва да плащаме майчинство?

  Като това са им единствените възможности къде да живеят да не строят по 2-3 етажа къщи, а да си ги узаконят.

  Impossible Is Nothing
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Това само показва колко безхаберни са тия хора и как единственото от което се вълнуват е как да паразитират върху гърба на всички ни!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ами нямат тази информация, ама имат друга - например как да се жалват до БХК и да пишат измислени истории...

 8. 8 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#6] от "barel":

  Докато има такива хора като госпожа Михайлова и БХК ще си мислят само как да паразитират.

 9. 9 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Весело

  Има места за настаняване на всички роми (не-само от Гърмен) в София, ул. "Върбица" № 7 (централата на БХК)!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  госпожа михайлова трябва да бъде подведена под отговорност заради подтикване към неспазване на закони.

 11. 11 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Те тия винаги са ни чули, ни разбрали. А както бях писал и преди и пак ще припомня: закона е абсурден. Да не можеш да събориш незаконна постройка без да предложиш друго жилище означава, че всеки без собствено жилище може да си построи една колиба където си иска и няма да може да му я бутнат законно без да му предложат общинско жилище.

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...На 2 септември, сряда, на вратите на къщите са били разлепени уведомленията, а пет дни по-късно се пристъпва към сабарянето. Така хората, дори да са искали, не са имали време да потърсят защита..." Хайде де- колегата отлично знае, че това изобщо не е аргумент- и 24 часа да са имали, са могли да си организират правната защита чрез наемане на адвокат...Да- има стагнация в клиентелата ни, но аргументите на колегата не са юридически издържани точно в посочения цитат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 598 Гневно

  А бе те ромите все нещо недоразбрали, все някой не бил им обяснил... Че от овощна градина плодове не се берат; че керемиди и тухли не се взимат; че релси не се разглобяват; че децата трябва да ходят на училище; че електроенергията не идва от въздуха и само трябва да се протегнеш, та да я вземеш; че сексът за удоволствие се прави с презерватив; че пари се изкарват с работа и никой не ти е длъжен; че ако работиш трябва да си вършиш работата сериозно и т.н.

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Те ромите,единствената им информация е,кога ще се раздават социалните помощи.Друго не ги интересува.

 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Естествено, че нямат информация! Те никога нищо не знаят и за нищо не са виновни! Дори да са наредени на опашка за помощи, те пак няма да знаят нищо!

 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#0:"жителите на Кремиковци питали"]питали какво се предполага да е временното настаняване, за да знаят с какво се съгласяват.[/quote]

  И ако не се съгласят какво?

  – А бе, Манго, тия два кубика дърва дето задигна от двора ми – да ми ги върнеш веднага!
  – Я! А ти какво предлагаш? За да знам дали да се съглася...

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Алтернативно, без да съм кмет, им предлагам да се включат в преселението към Германия и Франция. Пара бол, толерантност, нема бач, бюргера е свикнал да го крадат и изнасилват, права има, е - има и по некое задължение като например пандела , ама и там е в пъти по-харно от нашите тюрми....Ако скъсаш пагоните на ченге на улицата нема да те бият, а ще те вкарат на санаториума за няколко години. Рай. Пък и социалните помощи ако ги добараш с 12 деца си патрон - от сутрин до вечер бира и гюбеци....

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 18. 18 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не чули, не разбрали та взели, че се услушали! А сега какво?

 19. 19 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И да има информация - как да я разберат, като не могат да четат и пишат.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Себориха им къщите в Гърмен, сега ви идват за съседи във вашия блок, няма да се плашите...

 22. 22 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "На 2 септември, сряда, на вратите на къщите са били разлепени уведомленията, а пет дни по-късно се пристъпва към събарянето. "

  Нали има влезли в сила решения отпреди 3 години, защо са изненадани? Сигурно, защото някой им е казал, че ще се размине.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Весело

  Ми да изхвърлят кметицата за несправяне с работата си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ромите в Гърмен изобщо нямали информация какво алтернативно настаняване им се предлага

  еби му мамата, 100 цигански организации, бхк-та, дпс-та, икономедия... от помагачи не можеш да се отървеш, а накрая работа нулева!

 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Нямат информация, защото не може да се открадне, а трябва да се чете.

 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Нямам нищо против събарянето на незаконните ромски постройки, но някакси НЕЗАКОННИТЕ МУТРЕНСКИ, КМЕТСКИ, ПРОКУРОРСКИ И ДЪРЖАВНИСЛУЖИТЕЛСКИ ХОТЕЛИ, ВИЛИ И БИЗНЕС СГРАДИ ме притесняват в пъти повече.

 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Весело

  Ами то затова се ходи на училище....за да разбереш какво означават думите настаняване, алтернативно и прочие.....

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  Защо тъй ги абстрахирате ромите ма, какоууууу?

 29. 29 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Циганите вечно са така...ни чули - ни видяли. Вечно нещо не им е по угодата, всички с тях трябва да се съобразяват. Да вземеш една тояга, че наред да ги зачешеш.

  Да живее България и българският народ.
 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Даниела Михайлова, кой е виновен, че са неграмотни и българския им е чужд език? Или разбират само като им изнася?

  100 тояги на голо за адв. Даниела Михайлова

 31. 31 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Аре бе, всички разбрахме какво става в Гърмен, само те не са. Пък и сами да разпитат, няма моята къща да бутат.

 32. 32 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 488 Гневно

  Адв.Михайлова.

  Това не са домове, това са опасни за обитаване сгради. Строени без каквато и да е документация. Утре ако стане земетресение, а регионът е земетръсен и тия сгради паднат върху населяващите ги и ги убият Вие ли ще поемете отговорността?

  Или пак кметът ще е винове че не е спазил законът и не гио е съборил

 33. 33 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 743 Неутрално

  ЕСПЧ в Страсбург е отхвърлил трето искане за налагане на привременни мерки – спиране на изваждането и разрушаването на незаконно построени жилища в квартал Максуда. Така че не се знае дали семействата в Гърмен ще спечелят делото. Въпросът е, защо Дневник не отрази тази новина?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 34. 34 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не са за бой циганите, а адвокатите им.. Онези гнусни жалки човечета, които ги подкокоросват да правят безобразия, за да могат адвокактчетата жалки - да правят нови и нови пачки от "решаване на проблемите".

 35. 35 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дундурук":

  Незаконните хотели и мутренски вили са недоказуемо незаконни. Или успяват да се озаконят. Тука и мангалите щяха да ги озаконят, както на мног други места, обаче местните и нацитаа не дават. Там е проблема.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо никой не предлага алтернативно настаняване на всички бездомници, които обикалят улиците на големите градове????
  Значи за цигани без един ден трудов стаж и за имигранти, влезли в страната незаконно, без документи, може, а за БЪЛГАРИ-бездомници - не може???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Весело

  а бе казвайте, че сте сирийци и бегом към Германия - какво чакате?

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  Гуша Миихайлова да не се е е залюбила с някои от маалата, та лъже като тях

 40. 40 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Адвокатът оспорва и самия начин на уведомяване - чрез разлепване на съобщение, а не чрез лично връчване на информацията. В сезон, в който местните жители са по цели седмици в гората....???
  Какво предлага госпожата-някой да ги търси по горите ли?

 41. 41 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":

  В ГФО на БХК за 2013 е отразено, че към 31 декември комитета разполага по депозитни сметки с една сума от ок. 550 (петстотин и петдесет) хиляди лева. Година преди това сумата по депозитни сметки е била "едва" 430 ()четиристотин и тридесет хил. лева, т.е. за година депозитите на организацията са нарастнали със 120 хил. лева.

  Няма да коментирам какъв бизнес трябва да развиваш, за да направиш такива пари.

  Но ако от БХК действително са толкова човеколюбиви (или по-точно - циганолюбиви) биха могли да вдигнат 5-8-10 къщички на общински или държавен терен и да ги подарят или поне предоставят за безвъзмездно ползване на цигански семейства.

 42. 42 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Адвокатски номера с цигански привкус. Нали още преди месеци беше обявено, че 124 къщи са незаконни?

 43. 43 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Интересно кой ли "захранва" г-жа Михайлова, та толкова се е загрижила, че сега всички ще плащат за упорството на властите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK