България ще създаде спецзвено между МВР и прокуратурата срещу каналджиите на имигранти (допълнена и видео)

Бежанци на Сръбско-Унгарската граница

© Георги Кожухаров

Бежанци на Сръбско-Унгарската границаБългария настоява за синхронизация на законодателството на страните-членки на ЕС с цел сериозно увеличаване на санкциите срещу хората, превозващи нелегално през граница имигранти, както и с това престъпление да се бори обща европейска прокуратура. Страната ни вече работи за създаване на общо специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях.


Това се разбра от днешното изявление на тримата вицепремиери в правителството, които тази сутрин обсъдили с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов безпрецедентната бежанска криза, пред която е изправена Европа.


България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск като Гърция и Италия. В същото време предлага да се обмисли и вариант за отваряне на такива центрове в основните страни на произход на имигрантите, както и в погранични на тях държави, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Създаването на такива центрове в страните най-близко до държавите на конфликти, откъдето тръгват потоците, ще намали притока към Европа, посочи и външният министър Даниел Митов.
Очаквано България за пореден път потвърждава желанието си за промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, изискващо бежанците да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, ако са избягали от тези страни и са се отправили към вътрешността на Европа. България иска да има единен бежански статут, валиден за цяла Европа или единни молби за закрила. Вицепремиерът Меглена Кунева отбеляза, че на практика Германия не прилага Дъблинското споразумение и не връща бежанци, като според нея това говори, че е необходима зцялостна ревизия на практиките за връщане и трябва да бъде изработена нова европейска политика по този въпрос.


За да могат да бъдат връщани по-лесно имигрантите, които не отговарят на условията за закрила, страната ни отново поиска единен европейски списък на сигурните държави на произход. Така ако чужденец е с националност от страна от този списък, молбата му ще бъде по-бързо отхвърляна и той ще бъде по-лесно връщан обратно. В тази безпрецедентна криза ЕС не може да си позволи да приема и икономически имигранти, трябва да се прави разлика между хората, бягащи от конфликти и тези, които търсят икономически по-добър живот, затова е необходимо създаването на такъв единен списък, коментира и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.


Бъчварова намекна, но не каза директно, че страната ни ще се съгласи с актуализираните европейски квоти за разпределение на новопристигнали бежанци и ще приеме не както се очакваше 500, а 1500 от новодошлите. Във връзка със задълбочаване на кризата и увеличаване на притока, разбираме необходимостта от завишаване на квотите, важно е обаче те да бъдат съобразени както с възможностите на всяка от държавите да предостави еднакви условия за прием, като в целия ЕС, така и с желанието на самите бежанци, заяви Бъчварова.


Вицепремиерите акцентираха и върху необходимостта от обща външна политика на ЕС, която да е насочена към потушаване на конфликтите, водещи до сериозните бежански потоци. Необходимо е ускорено да се работи за потушаване на конфликтите в страните, създаващи условията за големи бежански потоци, отбеляза и външният министър Даниел Митов по време на изявлението. По думите му държавите от Близкия Изток също трябва да поемат по-голяма отговорност.


Меглена Кунева отбеляза още, че е необходимо да се създаде обща европейска структура, заедно с нужната администрация към нея, която да работи по бежанските и имигрантски въпроси. В момента имало само една институция, в която имало 80 човека.


Кунева съобщи, че е разговаряла днес и с министъра по европейски въпроси на Румъния, която вчера обвърза приемането на нови бежанци с членството на страната в Шенген. България и Румъния не споделят гласовете за ренационализация на границите, които се чуват напоследък и подчертават още веднъж необходимостта от укрепване на Шенген именно сега, заяви Кунева.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ами те каналджиите и сега си сътрудничат с МВР.

  Tony
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Браво за 3 години решиха ,че има каналджии и трябва да ги ловят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 605 Весело

  Още чиновници трябват...има място на Самара за още

  БГ Самара - най-големият самар

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А турските служби ще участват ли?
  Иначе няма смисъл.
  Нали отттам тръгва потокът...

 5. 5 Профил на ohnoiskill
  ohnoiskill
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хайде уредихме място за още няколко заплатаджии. Иначе добър ход - каналджиите ще фалират, защото на прекалено много хора на няколко нива ще трябва да бутнат подкуп.

 6. 6 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  това е някаква поредна показна акция
  за да се симулира дейност.
  въпросът не е в бежанците, въпросът е, че
  путин и сие подържат открито ражима на башар асад
  и войната, която той води срещу народа си. руснаците
  са съучастници в геноцида на асад. ердоган също има
  амбиции, но не срещу ислямска държава, а срещу кюрдите.
  а ние трябва да сме активни, да предлагаме дипломатически
  и политичиске решения. не да мърморим как трябва да се
  ловят каналджиите. това е вменено на държавните институции.

 7. 7 Профил на Говори Блиц
  Говори Блиц
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Първо нямаше да приемаме бежанци (така каза Боко преди месец), след това изведнъж се пръкна някакво число 500, и сега гледаме 1500 бежанци са изтеглили късата клечка и са се запътили към България. 'Що не вземат да ни ги изпратят всичките, не вярвам някой от нашите политици да възрази - те с всичко се съгласяват.

 8. 8 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  Тъй, тъй, СПЕЦ звено със синекурници на високи заплати. И "нови" закони. Симулация като за пред дебили. А доходоносната търговия с бежанците ще си продължава почти необезпокоявана. Не стана ли вече ясно на всички, че сме на този хал заради властимащите, чиито собствени интереси - да се натъпчат до пръсване, са над всичко в територията? Без значение от последствията...

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Цацата за 2 лв полезна работа не е свършил.
  Само бди като орлица над Боко и Доган и имитира "дейност"

 10. 10 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#1] от "Free person":.................

  Абсолютно сиправ .... циганските махли в София са превърнати на транзитни центрове с "емигранти".

  Трудно е да повярвам ,че МВР - ДАНС . . . неЗнаят ???

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Че то каналджийството е стар занаят в България. Сега се усъвършенства. Основно босовете на каналджиите са араби, придобили гражданство или постоянно пребиваване още преди да започне конфликта. Същата тази банда направиха сериозни пари и с вноса в Сирия на автомобили с българска регистрация за нуждите на джихада. Е, дано да започне да се работи по въпроса, още повече проблема касае националната ни сигурност. Кой знае?

 12. 12 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Българското EU-колониално правителство да каже на данъкоплатците (матряла) каква им е емигрейшън позицията ,че на ????

  BBC - диаграмата е притеснителна

  http://snimki.be/store/1/651441701631.jpg

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Част от нашите предложения са много добри, само не разбрах- ние защо се съгласяваме с квотите, вместо да мотивираме отказът си да приемаме бежанци?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... и отново, нищо ново под слънцето - незаконната дейност ще се приватизира от някакъв измислен “държавен орган“ ... спец, мец клец - звено или каквото и да е там. Дупка за рекет и за крадене на пари!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Държавата купува къщи в обезлюдени села, дава им земя и възможност да си изкарат прехраната. При неспазване на законите на страната - обратно откъдето са дошли. Ако им се работи де... че се съмнявам.

 16. 16 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак няма угодия. Правителството предпиело стъпка за справяне с каналджийството и българиския матр'ял пак недоволен.

 17. 17 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Още бюрокрация, още държавни учреждения, още заплати за пиене на кафе платени от нашите данъци.

 18. 18 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ... и ефектът от това ще е покачване на цената за трансфер.

 19. 19 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#16] от "boikogerb":

  Всичките гербери, все едно един к*р ви е правил, еднакво прости и малоумни сте !

 20. 20 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Най големия застъпник на ЦУНАМИОТО от ислямисти сприхавото и злобно старче Ж.К.Юнкер на който Винету щедро ивенстира парите на (матряла) даде 100 млн. евро за плана "Юнкер"

  Българското EU-колониално правителство незабавно да каже на данъкоплатцити каква им е емигрейшън позицията (какво се е договорил с авера Юнкер)?

  BBC - диаграмата е силно притеснителна!

  http://snimki.be/store/1/651441701631.jpg

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Някои от предложенията не са лоши. Но и да се изпълнят, пак няма да се реши този проблем. Да видим кога Западът ще узрее за идеята, че без колонизация на изпадналите в хаос и гражданска война територии няма да се мине. Пряко волята на онези, които подклаждат конфликтите като Русия и Иран.

 23. 23 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  [quote#10:"ба'Йван"]Трудно е да повярвам ,че МВР - ДАНС . . . неЗнаят ??? [/quote]
  Не само знаят, а са на върха на тази "хранилка"...

  Форумът е в будна кома...
 24. 24 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Супер, точно имахме нужда да плащаме заплатите на още няколко хрантутника! Че са ни малко наличните!

 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  За управляващата каста,демографски срив няма! Нови роднини,близки и приятели са се устремили към държавната софра,срещу което ще имитират дейност. Ще ловят каналджии,защото досега е нямало кой да го прави.
  [quote#0:"статията"] да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях. [/quote]
  А според цитата излиза,че се ангажират и с разбиване на строгите санкции,освен с мрежите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#16:"boikogerb"]Пак няма угодия. Правителството предпиело стъпка за справяне с каналджийството и българиския матр'ял пак недоволен.[/quote]


  според теб, това не влиза в задълженията на митническите служби, полицията и ДАНС и съответно съблюдавюно от прокуратурата, така изброените точно за каква обществено полезна дейност взимат заплати наистина не знам

  Cogito ergo sum :)
 27. 27 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Не ни трябват звена и нови закони, а само няколко смели прокурори..
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=449104645269511&set=a.165019793677999.1073741830.100005099370799&type=1&theater

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Защо трябва да има съвместно звено.Какво занчение има,ако всеки си върши работата.

 29. 29 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Новото поредно драстично доказателство за наглостта на мафията в прокуратурата и властта в България. Мисля, че вече е абсолютно невъзможно и за ЕС, и за всички западни държави и посланиците им да се правят, че не виждат и не разбират, че организираната престъпност трайно се е настанила по върховете на властта и особено в прокуратурата и главна прокуратура, МВР, службите, ВСС:
  (обърнете внимание на престъпното поведение, действия и бездействие и на шефа на Софийска градска прокуратура Христо Динев, както и на прокурорката Боряна Бецова - едни от най-гниките ябълки в пройуратурата при жестоката и оспорвана конкуренция в това отношение там)

  "Прокуратурата е бездействала над година, за да отърве министър на Орешарски

  16:31 | 8 септември 2015 | България | Красен Николов

  Държавното обвинение е бездействало над година, за да изтече давността за наказателно преследване срещу бившия министър от кабинета "Орешарски" Иван Данов и делото срещу него да бъде прекратено. Веднага след това Софийската районна прокуратурата е образувала дело за набеждаване срещу главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който разкри как Данов е източвал френската социална система.

  Всичко става ясно от постановлението за прекратяване на досъдебното производство срещу Чобанов, с което Mediapool разполага.

  Със замитането на случая се е ангажирал лично шефът на Софийска градска прокуратура Христо Динев. Неговата реакция идва след намесата на международната организация "Репортери без граници" в защита на журналиста.

  Всичко започва през юни 2013 година, когато "Биволъ" съобщава, че от септември 2004 до май 2005 министърът на новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби.

  В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, сочи разследването. Министърът категорично отхвърля тези заключения.

  Давността за извършването на подобно престъпление в България изтича десет години след деянието, освен ако властите не образуват дело. Това означава, че след месец май 2015 г. Иван Данов, който бе известен като протеже на ДПС в коалиционния кабинет с БСП, може да се чувства безнаказан според българския закон.

  Така и става

  Първоначално прокуратурата не се сезира от публикацията на "Биволъ", но Атанас Чобанов внася официален сигнал в началото на 2014 година. Прокуратурата има повече от година да реши дали да образува поне досъдебно производство срещу Данов, за да предотврати изтичането на давността. Софийската градска прокуратура обаче отказва с аргумент, че няма данни за престъпление. Постановлението е на известната прокурорка Боряна Бецова, която оневини и Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Така давността за Иван Данов продължава да си тече

  Журналистът обжалва пред Софийската апелативна прокуратура. От там също отказват да образуват дело срещу бившия министър, но вече с други аргументи. Апелативната прокуратура явно е изчакала да мине месец май 2015 г., за да изтече давността. Едва тогава тя обявява, че в сигнала на журналиста има данни за извършено престъпление от страна на Иван Данов, но давността вече е изтекла и дело не може да започне.

  Изключително съмнителните и цинични действия на държавното обвинение обаче не спират до тук. Почти на секундата Софийската районна прокуратура се задейства срещу самия Атанас Чобанов и му образува дело за набеждаване на Иван Данов. Забележете, прокуратурата завежда дело срещу журналиста по състав от Наказателния кодекс, който гласи, че той е "знаел", че Иван Данов е невинен, но въпреки това го е набедил. По нареждане на прокурор Деян Славов от районната прокуратурата журналистът е бил викан пред полиция да дава обяснения.

  Работата няма как да изглежда по-нагласена

  Новината за досъдебното производство срещу Атанас Чобанов бе разпространена от "Биволъ" вечерта на 4 септември и на следващата сутрин от Mediapool.

  На 8 септември сутринта международната организация "Репортери без граници“ излезе на сайта си със становище, в което окачестви започването на досъдебно производство срещу журналиста като политически мотивирано и призова прокуратурата да го прекрати. Часове по-късно градският прокурор на София Христо Динев издава постановление за отмяна на решението на районния прокурор.

  Аргументите на Динев са, че няма основания да се търси наказателна отговорност от журналиста. Градската прокуратура вече смята, че Чобанов е постъпил като добросъвестен гражданин и е сезирал държавните органи с убеждението, че съобщава данни за извършено престъпление от Иван Данов.

  Остава въпросът дали българската прокуратура е постъпила като добросъвестна прокуратура.

  Обикновено в такива случаи набеденият Иван Данов може да заведе срещу журналиста частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. Той няма как да заведе такова, защото делото е прекратено, въпреки че има данни за извършено престъпление.

  Според “Биволъ“ целта на прокурорската акция е била “сплашване, тормоз, призовки и разпити...“. Екипът на сайта подозираше, че делото може да е използвано като претекст за подслушване на разговорите между журналистите.

  Делото срещу Чобанов бе поредната акция на българската прокуратура срещу медия извън кръга “Пеевски“. Преди две години срещу журналист от Mediapool бе започнала проверка за публикация, свързана с нарушения при употребата на СРС-а от прокуратурата. После започна цялостна данъчна ревизия и прокурорски проверки в “Икономедия“. Само преди месец бяха активизирани стари дела срещу издателя на “Клуб Z“.

  Казусът с оневиняването на бившия министър не изглежда да е някакво изключение в практиката на прокуратурата при мандата на нейния ръководител Сотир Цацаров. По-рано през тази година районни прокурори "изтърваха" давността по делото срещу брата на Иван Драшков – Петър. Прокуратурата оневини и бившия шеф на столичното следствие Пепи Еврото, след като три съдебни инстанции го посочиха като участник в "емблематичен" случай на провокация към подкуп. Прокуратурата не съобщава нищо и за стотиците незаконно разрешени СРС-та от съдии от Софийския градски съд.

  В същото време е известно, че политиците много се стараят да не ядосат с нещо главния прокурор, тъй като той можел във всеки момент да извади "нещо" срещу някого. Това е патентованият български модел за борба с престъпността и корупцията по върховете на властта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK