БСП: Борисов се скри зад Кунева и Бъчварова за бежанците

Атанас Мерджанов

© Анелия Николова

Атанас МерджановПозицията на българското правителство за бежанците не е на висотата на предизвикателствата, кабинетът трябваше да убеди европейските институции, че България е от страните, чиито капацитет за прием е почти изчерпан. Това коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов, цитиран от партийния пресцентър, по повод днешните изявления на тримата вицепремиери и външния министър Даниел Митов.


След среща при премиера Бойко Борисов за безпрецедентната бежанска криза стана известно, че България настоява за синхронизация на законодателството на страните - членки на ЕС, с цел сериозно увеличаване на санкциите срещу хората, превозващи нелегално през граница имигранти, както и с това престъпление да се бори обща европейска прокуратура. Страната ни вече работи за създаване на общо специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях.


"Правителството продължава да подценява проблема с бежанците в България. След специално проведена оперативка със своите министри, премиерът Бойко Борисов дори не се яви да оповести своите решения. Може би, защото решения няма", коментира по-късно Мерджанов. 
Вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова са натоварени с огромно предизвикателство, с което не могат да се справят и не му прави чест на Борисов да се крие зад тях, смятат от БСП.


Социалистите напомнят, че правителството приветства новата програма на Европейската комисия, според която в България ще пристигнат над 2000 бежанци от други страни - членки на ЕС. Тази позиция не отчита факта, че ние сме гранична страна и че при нас бежанският поток не се очаква да спре, отбелязва Мерджанов.


"Правителството трябваше да убеди европейските институции, че България е от страните, чиито капацитет за прием е почти изчерпан. За нея не следваше да се определят нови квоти за прием от вътрешността на Съюза, а да й се помогне да посрещне наплива, който идва отвън. Това е криво разбрана солидарност, защото тези нови 2000 души не искат да живеят у нас. Как ще ги задържим тук? Насила?", коментира още Мерджанов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK