Здравната каса няма да финансира всички болници (допълнена, видео)

Петър Москов.

© Юлия Лазарова

Петър Москов.Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече няма да финансира всички болници в страната. Необходимостта от конкретен брой лечебни заведения и лекари ще бъде определяна в Националната здравна карта. В областите, където съществуват повече болници, отколкото заложените бройки, решението с кои да се сключват договори ще бъде взимано от директорите на регионалните здравни каси (РЗОК) по критерии, определени с наредба от Министерския съвет. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за лечебните заведения.


Текстът, който предизвика спорове в пленарна зала и обвинения за създаване на предпоставки за корупция и политически сделки, бе приет с гласовете на 83-ма народни представители, а 15 депутати от БСП и ДПС гласуваха "против". 

"С приемането на този член вече не пациентът избира, а някой друг му посочва къде да се лекува. Ако приемете това нещо, всички ние ще признаем, че в момента парите не вървят след пациента", заяви Емил Райнов от БСП преди гласуването. Хасан Адемов от ДПС каза, че се налага двоен стандарт при сключването на договори с болниците, има хипотеза за корупционен натиск, а пациентите на практика ще бъдат ограничени при избора си в кои болници да се лекуват, защото водещо ще бъде дали имат договори с касата.
"Това означава, че РЗОК има такава хипотеза да налага политическа бухалка върху директорите на лечебни заведения. Ако сегашните директори не си го позволяват, ще дойде време, когато ще назначите директори на регионални здравни каси, които ще се възползват от този текст", заяви Адемов. Изказването му предизвика здравния министър, който взе думата от парламентарната трибуна.
"Преди малко народен представител ясно декларира, че директор на болница е политическо решение, защото здравната карта можела да се разправи с политически неудобни болници. Ето срещу това трябва всеки разумен човек в тази зала да се изправи", заяви Москов.


"Защото, ако болницата е място за политически назначения, тогава наистина сме го закъсали много. Днес в българския парламент бе произнесена истината, и то не от мен, а от народен представител – сериозна част от лечебните заведения са механизъм за облагодетелстване на политически партии. Ето срещу това е механизмът на здравната карта", заяви министърът. Той изтъкна, че няма европейска държава, в която болница може да бъде разкрита без критерии, а в случая те ще са на Министерския съвет. 
Депутатът от БСП Янаки Стоилов направи предложение за промени, които да указват, че директорите на РЗОК сключват договори с болниците след конкурс, но това бе отхвърлено. 


По-рано министър Москов каза пред депутатите, че със създаването на Националната здравна карта се цели да се спре безразборното роене на болници, като се даде и възможност те да се обединяват. В здравната карта ще бъдат заложени потребностите и достъпът на хората до медицинска помощ на териториален принцип, както и наличните лечебни заведения и спешни центрове. По нея ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всяка област на страната.


Депутатите гласуваха за създаването на комплексни мултидисциплинарни центрове за деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести. Промените дават възможност тези пациенти да получават цялата им необходима помощ в болниците за активно лечение, вместо да им се налага да обикалят по много места.


Въпреки обещаната преди дни от премиера Бойко Борисов пълна подкрепа за здравната реформа след отхвърлянето му в комисия депутатите приеха редактиран вариант на текста, който засяга въпроса с комплексното решение. Така при определени заболявания от основния пакет, които изискват комплексно лечение, здравната каса ще сключва договори само с болници, които могат да го осигурят.


Обединенията на бившите диспансери за психично здраве, онкологичните и кожно-венерическите с местните болници ще стават само по желание, а не задължително, както предлагаше здравният министър. Според окончателната версия, болниците няма да има нужда да се сливат, а ще могат да сключват договори помежду си, с цел да гарантират, че разполагат с нужните кадри, апаратура и инфраструктура.


Оставено бе изискването директорите на диагностично-консултативните центрове да са специалисти в здравната сфера. По предложение на управляващата партия ГЕРБ отпадна условието те да имат специалност по здравен мениджмънт и медицинска информатика. 


С окончателното приемане на промените в Закона за лечебните заведения бе отхвърлено и предложението на здравния министър за приватизацията на държавните болници. Срещу идеята се обявиха още на първо четене и представители на управляващите, и на опозицията, а премиерът Борисов лично "помоли" Москов текстовете да отпаднат преди влизането на проекта в зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Колкото повече наливаме в бездънната здравна каца, толкова по-зле става...

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Етатистката простотия е улица без изход. Утре, когато тези болници останат без конкуренция, ще почнат да си правят каквото си искат. Тогава ще се понесат поредните вехти легенди за онзи умел "стопански и партиен ръководител", който като разбрал, че рейтингът му е 5% одобрение, вдигнал телефоните и изкомандвал, до 2 дена всичко да е оправено, че ще им секвестира лицензите...

  Етатискта простотийка. Хората не се усещат какво става, защото министърът на хартия се води "десен". Ако това го беше направила Таня Андреева, вече да сме на улицата.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Весело

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  За някои зле с бездънната здравна каца, а за други по-щедра от родна майка...

  [email protected]
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Решението е да има втора каса,която да вземе останалите болници,а хората да решават в коя да се осигуряват.Така конкуренцията между двете ще бъде в полза на хората...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ще ме прощавате, ама Здравната каса НЕ ФИНАНСИРА БОЛНИЦИ, А ПАЦИЕНТИ! Хайде стига комунизъм - ние да плащаме, а някой да ползва безплатно....

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Весело

  Спокойно!
  Църкви има - над 8000.
  И джамии - над 1100, за тези с различна ориентация.
  Изборът е наш (ваш).

 8. 8 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 294 Неутрално

  най-после една добра новина!
  Браво

 9. 9 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Любопитно

  [quote#5:"sto67nes"]Решението е да има втора каса,която да вземе останалите болници,а хората да решават в коя да се осигуряват.Така конкуренцията между двете ще бъде в полза на хората...[/quote]
  Звучи добре. Ама я помисли малко - как ще се конкурират двете каси: пред нас - като искат различни вноски или пред болниците - като им предлагат различни цени на пътеките? Или пак пред нас - като ни предлагат различен комплекс услуги - прегледи, направления, пътеки, безплатни лекарства и пр.?
  И ако това все пак стане - кой ще контролира всичко това, което ни се предлага на нас като пациенти? Ти, аз (всички) сега не можем да се оправим сред конкуриращите се предложения на мобилните оператори или дори сред предлаганите ни видове сирене. А как ще изберем по-добрата каса? И кой ще ни помогне - подкупен лекар от някоя от тях ли? Или ще хвърляме ези-тура?

  Поздрави
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Пешко Левото просто въведе ОРАНИЧЕНИЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО на здравни услуги и купонна система в здравеопазването където държавното прасе -касичка се спасява като спира да плаща на всички изпълнители с цел оцеляване на собствената си кожа. И нито дума за необходимостта от наличие и на други опериращи здравни фондове, нито думичка за конкуренция и избор на изпълнители , какво остава за избор на пациента. Дори при тошовия социализъм имаше 2 вида салам 'кучешка радост' и два вида сирене. Но при Пешко Левото ЕДНА КАСА -ЕДНА ПАРТИЯ-ЕДИН ИЗБОР- НЗОК.
  КПСС-БКП-КПСС-БКП-КПСС-БКП (надпис: 'бурни ръкопляскания'.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Без реформа -кАрупция , с рИформа ,пак

 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Готов съм да се обзаложа, че всички частни болници ще имат договор с НЗОК.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  [quote#12:"it"]Готов съм да се обзаложа, че всички частни болници ще имат договор с НЗОК. [/quote]

  Е, някои са "по-частни" от други така, че и там ше има цеТка...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "Защото, ако болницата е място за политически назначения, тогава наистина сме го закъсали много."

  Това го казва човекът, който уволнява всеки директор на болница, който не е съгласен с него!

  Сега Петър Болшевиков ще назначи свои хора навсякъде и ще коли и беси!
  Честито ви социализъм!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 15. 15 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  ГЕРБ си вкараха поредния автогол!

  Ако Боко очаква благодарност от ДСБ- арките, значи е пълен наивник.
  Очаквам нови крясъци"Бостан!" по изборите.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 16. 16 Профил на just
  just
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Реформа-проформа, НЗОК трябва да финансира само държавни
  болници, частните да се финансират от частни здравни фондове, така е в Румъния, така е в Англия,
  който иска да се осигурява в частен здравен фонд нека да го направи. Сега е пълна анархия, в София има над 100 болници, в Пловдив над 50 болници, това е безумие. И най-богатата здравнва система в света не може да понесе това. Най-бедната държава в ЕС има най-голям брой болници на глава от население и броят им се увеличава постоянно.
  От там трябва да започне реформата, второто е да се откриват лечебни заведения според здравната карта на страната и чак тогава идва изискването да се осигурява комплексно лечение а не само на парче.

 17. 17 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#9] от "Starec":
  Искаш да кажеш, че конкуренцията вече е лошо нещо и монополът е по-добрият избор така ли?
  Ще дам пример - в бензиностанция Лукойл в Македония днес дизелът струваше 1.50 лв.

  neam_dumi
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Днес изпитах това , за което говореше Москов.Приеха мой близък в болница и му казаха ,че ще го изпишат в събота ,добре обаче изследванията излизат за един ден ,и не знаят какво му има сърце ли е ,херния ли е.И сега му правят снимки ,изследвания ,лекарства, храна и му казаха ,че няма да го излекуват да си търси нещо друго ,ама касата ще плати ,а за него на никой не му пука и няма да го излекуват.Така че правилно пипа Москов.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Щом Москов казва, ахъ ша стани

 20. 20 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не може ли едно нещо да се каже от НАС: хората без здравна застраховка им поемат разходите БОЛНИЦИТЕ! Къде има такова нещо по света? Болниците ли трябва да поемат социалните случаи, които не са тяхна работа? Нали ги накараха да бъдат търговски дружества? Е, защо ги карат да лекуват безплатно? Кой го плаща това - ами лекарите с безплатния си труд! Не виждате ли, че младите лекари се изнасят на тумби, а тезил които остават, са лекарите пред пенсия! И утре като се пенсионират, кой ще ни лекува? Журналята ли или политическото блато? И кой бил най-лошия платец към здравната каса? Ами държавата, т.е.чиновниците й! Да, роднините от село на политическите партии, дето си ги назначават, идвайки на власт и уволнявайки предишната селяния (не е географско понятие, а манталитет)! Т.е. държавата прехвърля на болниците социалните случаи, прехвърля им и чиновниците си и очаква от тях да работят като търговски дружества! От къде взима парите - ами от безплатния труд на лекарите! И заради това ги разгониха! Имаш ли квалификация, нямаш право да печелиш - ще забогатееш само от бигбрадъри, плейметки, златки и прочие простотии!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ....решението с кои да се сключват договори ще бъде взимано от директорите на регионалните здравни каси....
  -------------
  Дано да е правилното.
  Интересно ще е кои ще отпаднат.

 22. 22 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#7] от "М.Георгиева":

  здравната карта ще включва ли необходимите църкви и на съответните места необходимите джамии за да се приключва напълно лечението на здравно осигурените

 23. 23 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "М.Георгиева"
  За елюменатйетйе забрай да каеш. И за юдео-масоните, дет ядът деца, грис-халва и пуешки езици с трюфели и каперси за закуска.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 24. 24 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Чудя се на Москов, какво още прави в това правителство...

  Форумът е в будна кома...
 25. 25 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#3] от "cinik":
  Ето заради такива ваши мнения ви ценя!
  Казвате истините, които за конкретни съсловия не са удобни, не си поплювате да вадите на показ и десните ни кирливи ризи, а дори и тогава не ви разбират.
  Москов се опитва да балансира между поне три стола:голяма част от лекарското съсловие е с десни разбирания, котка червената масова мъгла със / крайно небходимата/ социална страна на здравеопазването, и трето-поредната партийна далавера-здравеопазването и всичко, свързано с него.
  В резултат на което доволни НЯМА! И всичко си тече по старому, но с нови номенклатури и документи Идилия.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 26. 26 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това добре, но малко след дъжд - качулка. Отмяната на приватизацията може да е нож с две остриета, защото сега държавните болници нямат ресурс за обновяване и съответно могат да отстъпят пред новите болници, като ...Мед и хххМед, които противно на опасенията на Адемов, може да се окажат по-конкурентни и по-предпочитани от з.карта или РЗОК-овете. Така, е странно е кой се противи толкова на такава стъпка. А опозицията като се напъвала напъвала и накрая се о....а.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 27. 27 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Този е абсурден министър. Ако това е дясното, лявото трябва да е батко Махно в бяла престилка...
  Вместо да въведе реална конкуренция на няколко здравни каси, той коли и беси като Ким Ир Сен!
  И като болницата в Лясковец, примерно, не покрие стандартите му и не сключи договор с НЗОК, кой ще лекува местните? Те защо плащат отчисления за здравно осигуряване?


 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#25] от "clutch":

  Благодаря, за съжаление съм безкрайно улеснен в това начинание. В крайна сметка, ако не беше тази каскада от грешни ходове, нямаше да сме на 45% от средния БВП за ЕС. Обезпокоителното е, че вече 10 години тъпчем на едно място и не скъсяваме дистанцията по никакъв начин.

  Това вече е крайно озадачаващо, защото има природни закони за изравняване на потенциалите. Пример - закона за скачените съдове. Друг пример - смесването на солена и сладка вода, когато влезнат контакт, чрез осмотичното налягане. Друг пример - ако в единия край на биотопа има 2 животно на кв.км. , а в другия - 6, скоро се усредняват и стават 4 на 4.

  Това, че ние сме събрани в един дом с 3 пъти по-богати държави и вече 10 години тъпчем на едно място, се дължи изцяло на про-активни управленски действия, които дърпат държавата надолу. Решението чиновникът да замени пациента при избор на болница, учениците в частни училища да си поделят таксата на всяко пето другарче, "акциите" на ДАНС срещу бежанците по хостелите (вместо срещу политическата престъпност) - всичките заслужават видно място в този черен списък.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#27:"D-r D"] болницата в Лясковец, примерно, не покрие стандартите му и не сключи договор с НЗОК, кой ще лекува местните? [/quote]

  Аз за болницата в Лясковец най-малко се притеснявам. В "специалната наредба на МС" задължително ще оставят вратички за общините на коалиционния партньор ДПС и за случаите, когато кост-бенефит анализът загубени-спечелени гласове не излиза. "Общини със сложен релеф", "Болници с висока гражданска оценка", "Болници с ремонтирани фасади по Красива България"...... В края на деня, единственият водещ фактор ще бъде "с колко се укрепваме във властта и с колко се отдалечаваме". И това, разбира се, с перспектива най-много до следващите избори, т.е. 1-2 години. Дотогава печелим време и мислим за следващото шаманство.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 30. 30 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Тоест, търсен лекар, с висок социален принос, не би имал възможност да избира реда и мястото, където да предлага своите умения, а ще трябва да го направи на терен, посочен и управляван от някой друг. Казано иначе, лекарят ще трябва да приеме намаляване на възнаграждението му и вероятно - по-неблагоприятни работна среда и условия на труд .
  Д-р Москов опитва да мине за човек, комуто е чужд популизма, а говори за пациента, все едно той е единственото съществено звено в системата. Умението и отговорността на медика са не по-маловажни от нуждите на болния.
  Ами добре. Опитайте.
  Само имайте предвид, че унижението и обезценяването на медика са изживени в миналото от едни, а за други са стигнали дъното и че няма да върнете "качествените ръце" в "тресавището", наречено държавни болници. Нито ще успеете да навържете "синджир роби в бели престилки", лишени от самочувствие и готови безропотно да работят за жълти стотинки, та дори и работодателите да са частници.

  Най-добре е всеки пациент да си направи "собствен здравен фонд". Така ще успее поне частично да запази личното право на избор и да отвори нужната му врата.
  В противен случай го чака конвейер, а от него се ......затъпява.

 31. 31 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#27] от "D-r D":

  Бъди сигурен, че всички държавни и общински болници ще останат на т.н. .здравна карта.

  Промяната касае само частните болници- лошите, които са трън в окото на Петър Болшевиков.

  Обаче- накрая на годината рекорният дълг ще бъде точно на държавните и общински болници и д-р Болшевиков ще плаче за покриването му с моите и твоите данъци.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#31] от "mr.demons&wizards.":

  Toчно така. Пълно е с общини, на които 2/3 от бюджета са субсидия от републиканския. Но това не им пречи, от мизерните си средства да покриват на първо място загубите на лазарета - селска гордост. Ако имаше едно нормално правителство, щеше да им спре централния трансфер, докато не спрат да пилеят. Накрая се разчита на фатални инциденти като тетевенския, за да могат да закрият нещо си по палиативен ред.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 33. 33 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#31] от "mr.demons&wizards.":

  Не се заблуждавайте, че това е някакъв болшевишки реванш срещу частника.
  Тъкмо обратното е. Частникът в здравеопазването обикновено е богат и с удобни политически познанства човек, който много добре лавира в ситуацията и оцелява благодарение на това си качество.
  Примерът със затворената частна търговищка болничка не бива да ви вкарва в заблуждение.

  Това, което прави Москов, е целенасочено въвеждане на купонна систева м здравеопазването, както точно се изрази колега по-горе. Бедните няма да оцелеят, ама те не са интересни - вниманието е към богатите, които могат да плащат и не се интересуват от плащанията от НЗОК.

  С Москов здравеопазването започна видимо да се изражда.

 34. 34 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  А как трябва да се процедира с малките общини и болници-либерализиране на пазара и който оцелее или ?

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Докторите искат един бездънен бюджет за здравеопазване и да "лекуват" колкото им душа иска.
  За това на една позната на около 75 години и направиха изследвания за 2000 лв. в една провинциална болница, заради едно разстройство.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitalcho":

  Пазарът към ден днешен може да се смята за достатъчно отворен и точно в тези условия сума болници от десетилетия я карат на загуби, които се покриват от общините, въпреки плачевното финансово състояние на повечето от тях.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 37. 37 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitalcho":

  Здравеопазването преди да е бизнес е социална дейност. Прекаляването с неолиберални подходи и "пазарни" принципи доведе до невъзможност значителна част от населението реално да има досег до здравна помощ.
  Я пробвайте след 7-мо число да вземето от личния си лекар направление за преглед при специалист или за изследване - свършили са...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#16] от "just":

  най много болници на глава от населението ,най малко доктори на глава от населението ,на първа линия особено по периферията

 40. 40 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  аз съм доктор и също съм си правил няколко пъти по 1000 лв изследвания за неясна диагноза ,какъв ти е проблема ,не винаги всичко го пише на челото , толкова прост народ не съм виждал като тук .

 41. 41 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#37] от "D-r D":

  Комбинацията........................иначе всяко едно залитане в крайността......................води до сегашната ситуация
  [quote#37:"D-r D"]Я пробвайте след 7-мо число да вземето от личния си лекар направление за преглед при специалист или за изследване - свършили са...[/quote]
  Ето нагледен пример от соца и регулациите.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  Ако е вярно, че 12 от общо 23 депутати-реформатори не са участвали в гласуването, сега е редно москов-радански да снизходят на Мутрата и да го целуват къде са черните топчета между пръстите на краката.

 43. 43 Профил на Mariola Ognyanova
  Mariola Ognyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спрете се да вършите глупости.Пощурихте и болни и лекари,срамота е това което вършите с този народ.Нашето поколение е последното което лекувате,наследниците ни се лекуват в чужбина.Не останахме много не ни карайте да живеем остатъка от живота си в агония.

 44. 44 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Москов добре ги засече. Което е фрапантно и абсурдно е, че "либералите" се оказаха най-големите защитници на конкуренцията, а БСП-арите - най-върлите бизнесмени. Така наистина видяхме истинските им лица, сега всеки да си направи изводите, кой какво подкрепя или не във форумите и кой му плаща за това. Да не споменавам огромната здравна неграмотност и задлъжнялост на хората, на фона на безброй "здравни" медии, така, че съмнително е колко от хората, като чуят тази тема, наистина разбират за какво става дума и как точно ги касае. Препоръчвам като добра референция доклада на световната банка и книги по темата - напр тази на Джеймс Хендерсън.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 45. 45 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А най-просто и ефективно би било всеки осигурен да има "кредитна" медицинска карта в съответствие с осигурителния си принос и да получава лечение там,където ТОЙ избере!Така наистина парите ще вървят с пациента и там,където предоставят най-добро лечение.Така добрият лекар ще получава добро възнграждение за знанието и труда си,а мърлячите да си сменят професията,ако не искат да са гладни.Няма НЗОК,няма 28 РЗОК,няма чиновници,няма гявол.Ама заради всичкото това "няма" ,няма и да има здравна реформа,защото какво ще папкат нашите хора-чиновници?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK