Левицата и десницата отбелязаха по свой прочит 9-ти септември

Паметникът на съветската армия в София

© Надежда Чипева, Капитал

Паметникът на съветската армия в СофияС декларации от парламентарната трибуна Реформаторският блок и БСП отбелязаха 71-та годишнина от 9 септември 1944 г.


За реформаторите това е не просто годишнина от една мрачна историческа дата, а кулминацията на едно пълно столетие на политическо насилие в българската история и днешните бежанци бягат от същия режим, наложен на 9 септември в България. За БСП 9 септември символизира приноса на българската съпротива срещу фашизма и гарантира преориентацията на България от съюзник на хитлеристка Германия в държава, която воюва на страната на съюзените народи.


Днешните бежанци бягат от същия режим, който беше наложен на 9 септември в България
Днес ние отново свеждаме глава на тази дата и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не просто от деветосептемврийския преврат в България и репресиите след него, репресии, отнели живота на хиляди български комунисти, анархисти, социалдемократи и други представители на лявото пространство в България. Не е нужно да изтъкваме единствено личността на Трайчо Костов сред многото жертви, негови съпартийци. Така че тук не става дума за партийно противопоставяне, става дума за противопоставяне на политическото насилие, на диктатурата и на техния символ и кулминация в лицето на деветосептемврийския преврат", заяви съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев.


След този преврат България смени лагера - от единия уродлив тоталитарен режим на 20 в. към другия уродлив тоталитарен режим на 20 в., от съюзници на едните станахме неделима част и най-верен представител на другия тоталитарен режим. В продължение на 45 години, а боя се, трябва да кажем, в много отношения в продължение на 70 години, той ни откъсна от нормалните европейски демократични ценности, от съзнанието за обществения мир като най-висша ценност и политическото насилие като най-уродливо проявление на политическата власт, продължи Кънев.


Според него режимът ще остане неизбежно записан с черни букви в страниците на историята на нашата страна, жертвите на който надхвърлят може би 300 000 души, режим, който изгони стотици хиляди през телените мрежи извън границата на България. И днес, когато наблюдаваме как през падналите телени мрежи на псевдонацистките, т.нар. социалистически баасистки режими, и съюзниците на комунистическия режим в Северна Африка и арабския свят бягат стотици хиляди, най-уродливото нещо е ние да казваме, че грешка е било падането на тези режими. Тези хора бягат от същия режим, по същия начин, по който две трети от моите връстници избягаха между 1990 и 1995 г. в момента, в който телените мрежи на комунистическия режим паднаха, посочи Кънев.


"Нито ще забравим как още първите дни след 9 септември комунистическата партия започна саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията, на църквата, на местната власт, отново повтарям – огромна част от тях противници на съюза между България и Германия през Втората световна война, нито ще забравим как в последните си издихания комунистическия режим се обърна към крайния национализъм и превърна България от 80-те години в страната с най-голяма заплаха за етнически конфликт", се казва в декларацията.


"Освен че в целия този период комунистическата партия унищожи политическия, икономическия и културния елит на България чрез политическото насилие от началото до края на режима, тя нанесе тежки рани на обществото ни, които далеч не са зараснали. Не е никак трудно да видим, че етническата и верската рана от 80-те години също не е зараснала в българското общество. И тук ще кажа нещо повече – докато политическото насилие не бъде признато и отречено, тези рани няма как да зараснат. Докато обществото не мине през процеса на покаянието и прошката, тези рани няма как да зараснат", заяви Кънев.


Обществото ни ще продължава да страда от спомена за политическото насилие, няма да бъде защитено нито от нови негови прояви, нито от непознатите в българската история до 80-те, до 1985 г. прояви на расизъм и на верска нетолерантност, нито от непрекъснато избуяващите през последните години престъпления на омразата, нито от други форми на остро противопоставяне, се посочва в декларацията. То няма да има културата на приобщаване на новото, на различното, която днес виждаме в държави от Северна и Западна Европа, които са осъдили и отхвърлили политическото насилие. Нещо повече – културата на компромиса в политиката и на търсене на общия интерес няма да се наложи без историческо признание на последиците от политическото насилие.


Няма как да приемем компромиса за категория на политическия морал, докато не сме приели насилието за най-голямото зло в политиката, заяви лидерът на ДСБ. Според него това не е направено - ние не сме определили политическото насилие като еднозначно най-големия враг на демокрацията, на свободата, на сътрудничеството и на добруването в едно общество, това нещо просто в българската политика не е еднозначно казано.


"Засега, а може би завинаги, ние оставаме длъжници пред паметта на всички жертви на комунистическия режим и на всички други жертви на политическото насилие в България. Пред тях и пред себе си, поне ние от РБ, даваме дума, че няма да спрем да разказваме на младите хора в страната си за ужасите на тоталитаризма и насилието, за злото, наречено комунизъм, че ние няма да спрем да отхвърляме насилието във всяка негова форма", каза още Радан Кънев.


СДС: Никога повече комунизъм


В декларация, изпратена до медиите, членовете и симпатизантите на СДС, се прекланят пред паметта на жертвите и пострадалите от деветосептемврийския преврат в България, когато на власт застава един от най-жестоките и антихуманни режими на управление - комунистическият. "Режим, който в продължение на 45 години откъсна България от демократичните и европейски ценности. Режим, който ще остане записан с черни букви в страниците на историята на нашата страна, жертвите на който надхвърлят 300 000 души."


"Не можем и няма да забравим как още в първите дни след 9 септември 1944 г. комунистическата партия започва саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията. Без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души. Незаконният Народен съд произнася повече от 2600 смъртни присъди и повече от 1200 доживотни. Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България", се казва в документа.


От СДС напомнят за изградените десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща тези, които дръзват да я критикуват и да се противопоставят на режима, а десетки хиляди българи намират смъртта си в тях. "Няма как да забравим този мракобесен период от новата българска история. Няма как да забравим жертвите и репресираните от комунистическия режим. Завинаги ще останем длъжници пред паметта им", се посочва в декларацията.


"Пред тях и пред себе си, ние, членовете и симпатизантите на СДС, даваме дума, че няма да спрем да разказваме на младите хора в страната ни за ужасите на това минало и за злото, наречено комунизъм", обещават те.


БСП:  Да се противопоставим на надигащия се екстремизъм във всички негови форми


"Повечето забележителни дати в нашата история предизвикват противоречиви оценки. Така е и с 9 септември 1944 г. Но има факти, които не могат да бъдат заобиколени и не са подвластни на времето", заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.


Според него е добре да се припомни на поредния 9 септември какво са загубили мнозинството български граждани, откакто е започнало политическото отричане и идейното заклеймяване не просто на една обществена система, а на самата идея и социална практика на социализма. "Така хората трябваше да се откажат, а после да забравят, че всеки човек може да има работа, дом, сигурност, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование, общество без драстични имуществени неравенства", каза Стоилов.


По думите му в десетилетията след 9.09.1944 г. България е достигнала до групата на първите тридесет държави в света според индекса на човешкото развитие и на икономическия си капацитет. "Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място в него. Все повече развиващи се страни, на които сме помагали, ни застигат и надминават", каза още той. Но призна, че през  годините на прехода има области, в които се е постигнал значителен ръст: на безработицата и на милионерите, на неграмотните, на емигранти, които трайно напускат България, на броя на партиите, медиите, рекламата, на банки, на болници, на университети.


Янаки Стоилов е категоричен, че сега трябва решително противопоставяне на надигащия се екстремизъм във всички негови форми. "Европейският съюз и НАТО трябва да решат ще воюват ли решително и последователно с "Ислямска държава" или ще участват в хибридна война с Русия", коментира той.


Според БСП историята показва, че когато България взема решения под натиска на някой от "големите началници" и след това търпи тежки поражения, рано или късно идва 9 септември. Той е на мнение, че тази дата е сложила началото на революционни преобразувания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършат радикални промени. БСП обяви необходимостта и набеляза път за такива промени", подчерта Стоилов и допълни: "Обръщаме се към нашия народ да поиска от политиците и да участва в тези промени! За социална справедливост, за истинска солидарност и за икономическо развитие!"

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 281 Неутрално

  9 септември е много тъжен ден за България.

 2. 2 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Каква левица?! Най -големите капиталисти в БГ са комунисти "социалисти".

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  '''кулминацията на едно пълно столетие на политическо насилие в българската история и днешните бежанци бягат от същия режим,...'' Много се извинявам, но това не можах да го схвана.???

  [email protected]
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  За БСП 9-ти септември символизира приноса на българската съпротива срещу фашизма и гарантира преориентацията на България от съюзник на хитлеристка Германия в държава, която воюва на страната на съюзените народи.
  ...
  Отвратителен цинизъм ... сигурно за това ни направиха берлинската стена, да общуваме по-лесно със съюзените народи, и затова избиха и вкараха в затворите "агентите" на съюзените народи !
  За БСП тази дата символизира едно - как бащите и дядовците им дойдоха на власт, което никога по друг начин не би им се случило !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България няма нито левица, нито десница.

 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пиша, ще ме изтрият, трия.
  Пиша, ще ме баннат, трия.
  Пиша, псувам, трия.

  Толкоз.

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  О, комуненца, какво точно празнувате бе?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  АМАН ОТ ТЪПО ТЕАТРО!!!!
  Къв "по-различен" прочит на 9ти Септември може да направи Боце-"десното", с червената Партийна книжка още в джоба му, бе???
  Ами приятеля му Божо-Агента дето и министър на ГЕРБ беше???? Ами всички останали комунисти и ченгета от ГЕРБ??
  от заглавието:
  "Левицата и десницата отбелязаха по свой прочит 9-ти септември"

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  "За БСП 9 септември символизира приноса на българската съпротива срещу фашизма..."
  БСП не разбраха ли,че нито е имало фашизъм в България,нито съпротива,за каквато говорят.Но виж,след 9.9.1944 г незнайно откъде и как,станаха хиляди.

 10. 10 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това кажи му комунист и няма какво да го обиждаш - най-глупавите, ретроградни и .... (тук сложете каквот си искате). ПРи всички положения и най ретроградните (не че другите са стока). Това е пагубна дата за нас! За Активните борци срещу националсоциалистическите мандри (понеже тук фашизъм не см чул да е имало!) е било добре...

  www.soundcloud.com/x2805
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 619 Неутрално

  На 9 септември 1944 в България бе наложени политическият разврат (Мих. Миков, днес), който продължава и до днес.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#9] от "rosiraycheva50._":

  Абе то и преди 10 -ти ноември нямаше антикомунисти, а после незнайно от къде станаха милиони. Не ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  най-лошото на тази иначе трагична годишнина е, че националните предатели от БКП/БСП продължават да ни тровят живота и след 89г.

  за една цигара марихуана има закон и затвор, а за такива брутални родоотстъпници и гъзолизци (някои от които с психични отклонения) - наказание няма.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Къде е тази левица, хотелиери, бизнесмени и "енергиини " специалисти.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  Къде пък са милиони? Антикомунисти има не повече от 15% у нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Може да се каже, че в икономическо и социланото си развитие от 1978 година да сега БЪлгария в света има релативно най-добри позиции спрямо останалите държави в периода 1970-1985 година.

  Тоест, трябва да приемем 9.9.1944 като позитивна дата в Българската история.

  КОга е била БГ 9 милионна население, кога е имала силна индустрия, кога е правила компютри, кога е летял българин в Космоса - това е точно в периода няколко десетилетия след 1944 година.

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  "БСП: Да се противопоставим на надигащия се екстремизъм във всички негови форми"

  да, БПС както винаги се бори с екстремизма, като включва в арсенала си само екстремни мерки.

  нали не сте забравили, че БПС наричаше протестите срещу Делян Пеевски:
  "протестите на красивите, умните и способните"

  и се опитваха да ни изкарат долни и продажни екстремисти?!?
  тая партийка докато не се саморазпадне (остават й още няколко години до пълна деградация), няма да има спокойствие за България...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Цивренето за понеслите наказанието си колаборационисти с Хитлер е излишно.
  Това са били необходимите жертви за по-нататъшното развитие на България. А и те не са били стока, получили са каквото са търсели.

  Важното е, че след 1944 държавата тръгва в добра посока - икономическо развитие, индустриализия, социално развитие - постига се почти пълна грамотност, масово безплатно образования.... СОЦИЛЕН ОПТИМИЗЪМ е имало в обществото.

  Сравнете с картината сега - в обществото твърдо цари масов песимизъм и дори отчаяние.
  Вървим наникъде.

 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЕвразиецЪТ":

  Кога елитът на нацията е бил убиван? Кога обикновените хора не са можели да се движат свободно в и извън държавата? Кога е имало тотална цензура във вестниците и радиото и телевизиите и книгите? Кога децата и войниците е трябвало да се кълнат във вярност на чужда държава?

  Чугуни с чугуните.

 21. 21 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Освен с приказки чакаме и с дела - лустрация , декомунизация, демутризация.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "ЕвразиецЪТ":

  и сме само 60 пъти по зле от всички - бегай у Северна Корея да ги видиш! Всяка вечер по тъмно казат на слънчевата повърхност! И са МЕЖГАЛАТИЧЕСКИ шампион по всички спортове на планетата! И са толкова задоволени че се самоограничават и самонаказват от съпричастност към по-бедните от тях Амеркинанци и европейци!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  До коментар [#19] от "ЕвразиецЪТ":

  Ще има декомунизация в България. Малко позакъсняла, но ще има.

 24. 24 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Стоилов си остава Стоилов.Комунист до мозъка на костите, "червен и у червата"-по тяхни думи.Каква само йезуитщина,какво лицемерие.На 9 септември били започнали революционни промени.С насилие и убийства на десетки хил., без съд и присъда. С разсипване на бълг.село и прогонване на селянина,пословично свързан със земята си.Разграбване и унищожаване на отглеждани с грижа стада от десетки хил.глави добитък.Тогава е истинската разсипия на селск. стопантво.Това ли са им революционните промени,довели до КАТАСТРОФА на България

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Излишни приказки. Най ме беше яд на манифестациите, че малкото кръчми по центъра им забраняваха да сервират алкохол заради празника. Само блъсканица, гюрултия и загубено време.

 26. 26 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "кулминацията на едно пълно столетие на политическо насилие в българската история и днешните бежанци бягат от същия режим, наложен на 9 септември в България."

  Леле, леле, колко нискоинтелигентни елементи има в Народното събрание...

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  До коментар [#26] от "Союз Нерушимый":

  Този бисер - същият от коментара ми горе и от форума никой не можа да го обясни.Сложиха му минуси, а не разбрах в какъв смисъл....бежанците бягат от деветосептемврийския режим ...или той бяга от тях...

  [email protected]
 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Една от най-черните дати в най-новата българска история!

 29. 29 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Гневно

  9 септември 1944 г. е най-черната дата в цялата история на България!!!

  Няма шики-мики.
 30. 30 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Какъв срам, какъв резил, че за изреклите въпросния бисер се води, че уж са гласували т.нар. "умни и красиви"

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 31. 31 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  На 9.9.1944 г. СССР насилствено установява у нас тоталитарен комунистически режим по съветски образец. В следвашите 45 г. лишава всички българи от собственост и от земя, корумпира ги като разделя нацията на привелигировани и безпартийни, отучва ги да работят, защото българинът работи на своята собственост, не на общата и ги дехристиянизира. В резултат нацията намалява, като този процес е от 1970 г., когато имаше ергенски данък за тези неженени и без деца. През 1987 г. социалистическият лагер банкрутира, а България е изоставена и взема колосални за онова време заеми за да оцелее. Нещо като "Прелъстена и изоставена", само дето не е имало прелъстяване а изнасилване.

 32. 32 Профил на finpoint
  finpoint
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На фона на
  Званиетo "Активен Борец Против Фашизма и Капитализмът"
  Българската азбука на братята Кирил и Методий е проста игра на думи.

 33. 33 Профил на block
  block
  Рейтинг: 874 Неутрално

  9-ти септември няма да го забравим и няма да го простим. ще върнем с лихви

 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  681-1944
  Така пишеше на герба на комунистическото деспотство.
  На Черния Девети на България бе наложен престъпен режим, който може да се сравни по своите фатални последици само с османското владичество.
  Да защитаваш престъпния комунистически режим е и престъпление, и скудоумие.
  ...Имали сме, видите ли, компютри.
  Днес само фирма Перси сглобява повече компютри от сглобяваните в Правешките заводи. Фирма Перси е лидер в качеството и при тестове най-често бие западни аналози. А фирми като Перси има много и много и не правят никому впечатление.
  ...Имали сме, видите ли, роботи.
  Днес десетки са българските фирми, които ПРОИЗВЕЖДАТ, а не само ПОЛЗВАТ роботи. Имам предвид 3-Д принтери с фрезови манипулатори, които изцяло се правят у нас.
  ... Имало било "работа за всички". Ми да, аз работех здраво като архитект, а колежките ми - чертожнички със средно образование, зад гърба ми плетяха пуловечета в работно време, но получаваха повече от мен, защото имали по-дълъг трудов стаж. Днес те са червени бабички, въздишащи по соца.
  Девети септември разврати българския народ.
  Лечението ще е трудно, но аз вече виждам оздравяването.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  По БНТ преди малко даваха комунистическия пропаганден филм "Най-дългата нощ". И това се дава от националната телевизия платена от нашите пари на 9 септември ! Такава наглост и дебелоочие от страна на "надпартийната" БНТ отдавна не беше проявявана. А вие ще ми говорите за декомунизация ! Срам и позор за БНТ и нейното ръководство !

 36. 36 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "angevins":
  Има да чакаш.
  Щом толкова страх е предизвикал коментара ми 8

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Радан Кънев в този случая си е подбрал по-добри речописци.
  Смаян съм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#21] от "angevins":

  Ще си останете с чакането......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":

  Цели 15%? Не мога да повярвам! Каква масовост, наистина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK