ГЕРБ ще издигне Константин Пенчев за член на Конституционния съд (допълнена)

В Народното събрание се проведе избор на омбудсман Константин Пенчев

© Анелия Николова

В Народното събрание се проведе избор на омбудсман Константин ПенчевПарламентарната група на ГЕРБ ще предложи настоящия омбудсман Константин Пенчев за конституционен съдия. Около това са се обединили депутатите на заседание късно в сряда, научи "Дневник". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред журналисти, че предстоят разговори с останалите парламентарни сили за номинацията на Пенчев и затова ще изчакат с внасянето й.


Мандатът на Пенчев като национален обществен защитник изтича на 20 октомври и на негово място парламентът вече избра Мая Манолова. Номинацията на Пенчев за втори мандат беше внесена в последния момент от Реформаторския блок, но на тайното гласуване получи масова подкрепа от ГЕРБ, които така и не обясниха защо не предлагат свой претендент за омбудсман. 


Според ГЕРБ, макар и предложен от Реформаторския блок, те не са гласували за него. Още преди началото на процедурата за избор на омбудсман името на Пенчев беше сред спряганите за член на Конституционния съд. "Смятаме, че това е един достоен човек. Цялата парламентарна група застава зад неговата номинация. Когато започне процедурата по съответното внасяне на документите за съответните кандидати, ние ще внесем това предложение", коментира по-късно пред журналисти шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и уточни, че са водени разговори с Пенчев, който е дал съгласие, а номинацията му е съгласувана и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той отрече номинацията на Константин Пенчев за конституционен съдия да има общо с избора на Мая Манолова за омбудсман. "Няма никакви такива сценарии, договорки, сделки", уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и разясни, че в чисто морален аспект, Константин Пенчев е достоен юрист, който спокойно може да бъде конституционен съдия на България. "Смятам, че дори в морален план трябва да имаме консолидация на групата и тя беше спонтанно изразена с одобрението, което беше от колегите депутати", коментира той.
На въпрос кога се очаква да се стигне до избор, Цветанов сподели, че очаква да се случи преди местните избори.


Парламентът трябва да избере един член на институцията, който да влезе на мястото на Красен Станчев. Неговият мандат, както и на още трима съдии - двама, избрани от президента (Димитър Токушев и Пламен Киров), и един от квотата на върховните съдии (Благовест Пунев), изтича на 10 октомври.


Все още не е известно кога президентът ще издаде указ за избраните от него двама конституционни съдии. По информация от "Дневник" от депутати обсъжданите имена са на бившия министър-председател Филип Димитров и на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. От президентската администрация нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.


Членът на Конституционния съд от квотата на върховните съдии ще бъде избран на общо събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд. Все още не е известно кога ще бъде то.
Между двете институции има негласно правило, "джентълменското споразумение", според което при ротациите в КС, ВКС и ВАС се редуват в излъчването на представител. Според това споразумение, което досега винаги се е спазвало, е ред на Върховния касационен съд.


По информация на "Дневник" съдиите ще излъчат повече от един претендент. Преди време "Медиапул" писа, че с най-голям шанс е председателят на Съюза на съдиите Борислав Белазелков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK