Обръч от археологически обекти за реставриране

Обръч от археологически обекти за реставриране

© Анелия НиколоваГолямата базилика в Плиска, крепостните стени в Созопол, ранновизантийската крепост Акра в Черноморец, крепостната стена на полуостров Урдовиза – Китен. Тези обекти имат повече общо от очевидното, че са паметници на културата. Те правят обръч около Националния исторически музей и неговия директор Божидар Димитров. Обръч, по който средства от държавния бюджет, приоритетно се насочват от Министерството на културата към НИМ, а оттам се разпределят често към едни и същи хора. С един и същи проектант на обектите. Това показва справка, която "Дневник" направи за консервационните и реставрационни работи на тези обекти в последните години.


От последния случай - реставрацията и консервацията на Голямата базилика в Плиска, ясно се вижда по каква схема се върти обръчът.


На 7 май тази година правителството реши да отпусне 500 000 лева за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица. От тях 267 700 лв са заминали към НИМ, сочат данни, получени от "Дневник" от Министерството на културата. Тези пари трябва да са за реставрационни и консервационни работи по Голямата базилика. От своя страна НИМ и директорът Божидар Димитров следва да изберат изпълнител.
На какво основание парите отиват точно в НИМ,
защо Димитров движи проекта


защо той избира изпълнител, защо той назначава консултант, който до края на строителството ще получава средства за дейността си - това са все въпроси, които министерството на културата не изяснява (какво отговориха от ведомството по тези теми вижте в карето).


Оставен да ръководи тези средства, Димитров избира и консултант - арх. Юлий Фърков. Както и консорциума "Армира 2013" за изпълнител. Преди време Димитров разказа как се е стигнало до избор на консорциума - той пуснал публична покана за строителството и се явили няколко фирми. "Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума - три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове", разказа пред "Дневник" Димитров преди време.


Впоследствие пред "Дневник" той се отрече от това - първо каза, че думите му са извадени от контекст, после че не ги бил казал така, а накрая  - че дори да ги бил казал, нямал това предвид. "Тези думи за създаването на консорциума, не знам дали така съм ги казал, както пишете. Не сте ме разбрали вероятно. А може и аз да не съм се изказал правилно, аз съм слаб в тази материя като изказ, не е история. Аз не бих могъл да създам този консорциум по простата причина, че той е създаден две години по-рано за вила "Армира", която няма нищо общо с НИМ. Това, което им казах, а и на вас също и сте го трансформирали някъде, според мен неправилно, че когато са подавали документи, съм казал сигурно, че се радвам, че се явяват. И че поне две фирми, тоест не два, а три, аз смятах, че са три и от това личи, че аз не знам какво представлява този консорциум, бях останал с впечатление, че са три. Не е ли това доказателство, че аз не съм го създавал и че дори не знам колко фирми са", така сега обясни Димитров думите си, че той е накарал отделните кандидати да се обединят.


От това обаче не става ясно тогава защо първоначално отделните кандидати, които и според директора на НИМ са имали намерения да кандидатстват отделно, впоследствие са се обединили.


Димитров сам каза преди време също, че познава отдавна фирмите - те били работили и по Боянската църква, крепостните стени в Созопол и др.


Стари връзки


показва и справка в регистрите на ДАКСИ. В консорциума "Армира 2013" влизат фирмите "Софиийски строител" и "Стройекспрес-НН". В момента управител и собственик в "Софиийски строител" е Сашо Велев. Велев, който е и председател на Фондация "Приморско 2004" - инициатор на подписка в защита на Божидар Димитров от последните месеци, управлява строителната фирма от 2008 г. насам. Тогава той е получил дела си (50 на сто от собствеността) от Кирил Арнаутски.


Арнаутски пък е управител на друга, свързвана с Божидар Димитров фондация - "Созопол". Допреди прехвърлянето на дяловете дори седалището на "Софийски строител" и на клона на фондация "Созопол" в София са били на един адрес - кв. Орландовци, ул. "Нешо Бончев" 15, сочи ДАКСИ.


Връзката на двете фондации - "Приморско 2004" и "Созопол", както и на техните председатели, може да бъде видяна също и чрез адресите на двете организации. От 2006 г. поне до 2010 г. адресът на "Приморско 2004" всъщност е идентичен с този на "Созопол" - гр. Созопол, ул. Милет 50. Едва през 2012 г. фондацията на Велев поне формално се отделя и се прехвърля на адрес в Приморско.


В същото време на адреса в Созопол се води и фирмата на Кирил Арнаутски - "Кибор-Кирил Арнаутски".


Чрез "Кибор" пък може да се проследи предисторията на схемата, по която сега "Софийски строител" ще получи бюджетни средства през НИМ. Макар на сайта на фондация "Созопол", а и никъде в публичнодостъпните данни да не може да бъде намерена справка по какви обекти в Созопол и региона са работили фондацията и фирмата на Кирил Арнаутски, документи от течаща в момента проверка на НАП на "Кибор", с които "Дневник" разполага, показват, че фирмата е работила по поне 12 проекта по Черноморието. Тя например е правила консервационни и реставрационни работи в античния град Аполония - Созопол,  на крепоста Акра, нос Акин в Черноморец, на северната крепостна стена в Созопол, на крепостта Урдувиза в Китен и др.


И всички тези обекти са получавали финансиране също като при Голямата базилика - с постановления на Министерския съвет са отпускани средства към Министерството на културата, а оттам - на НИМ.


Например с постановление на Министерския съвет 178 от 9 август 2012 г. се отпускат пари от държавния бюджет "за дейности по опазване на недвижими културни ценности", в размер общо 910 000 лв., от които по бюджета на Министерство на културата за Националния исторически музей – 415 000 лв. Парите за музея, ръководен от Божидар Димитров, са "за археологически разкопки и консервация на крепостната стена "Созопол" – 325 000 лв, както и за археологически разкопки и консервация на средновековната крепост Акра – 90 000 лв."


В началото на март 2013 г. правителството, тогава макар и в оставка, решава на последното си заседание да даде още пари на музея - с постановление на 64 от 8 март се коригира бюджетът на Министерството на културата "за финансиране на дейности на Националния исторически музей по опазване на недвижими културни ценности – 805 000 лв. Тук се отпускат още бюджетни средства за разкопки и консервация на средновековната крепост Акра – 250 000 лв., за разкопки и консервация на северната кула на средновековна крепостна стена в Созопол – 55 000 лв., за разкопки и консервация на зона Провлака в Созопол – 250 000 лв. и за крепостната стена на полуостров Урдовиза в Китен – 250 000 лв.


Отпуснати общо по двете постановления през НИМ са 1 220 000 лв.


Още в първия работен ден на 2013 г. /преди второто министерско постановление/ в института за паметниците на културата с поредни входящи номера са внесени за съгласуване проектите за консервация и реставрация на повечето от финансираните с постановления на правителството обекти - северната крепостна стена на Созопол и прилежаща кула, крепостите Акра и Урдувиза. С проектант и съответно консултант пак арх. Юлий Фърков, който също консултира и строителството на Голямата базилика в Плиска.


По всички тези обекти, движени и финансирани от НИМ, е работила фирмата на Кирил Арнаутски. "Ние сме само подизпълнители, не мога да ви кажа от къде е било финансирането на тези обекти", каза пред "Дневник" Арнаутски. Той заяви, че проверката на НАП на фирмата му за обектите по консервация и реставрация на различни паметници на културата не го притеснява, а била нормално и рутинно нещо. Данъчните още не били приключили работата си.


Точно къде и колко са изразходваните средства за различните обекти по Черноморието пък няма публични данни. Дали има нарушения могат да кажат единствено данъчните и Сметната палата. Практиката обаче без конкурс или по напълно неясен принцип да се предоставят средства от държавния бюджет на една организация, било то и Националния исторически музей, извиква съмнения. А връзките между изпълнителите на обектите, финансирани от НИМ по Черноморието и в Плиска, също повдигат въпроси.


Изборът на проектант и консултант също не е без значение - той оформя сметките и планира сумите, които се очаква да струват съгласуваните проекти. А и взима консултантски хонорари докато тече строителството. В конкретните случаи все един и същ архитект.


"Хал хабер си нямам защо и как са свързани",
заяви Божидар Димитров


Кой с кого е свързан не ме интересува, какво като е свързан, ако не са извършили нарушение на законите, допълни той. Мен ме интересува само, че са направили един много хубав обект, който и сега е за пример - вила "Армира", отбеляза директорът на НИМ.


"Не знам как са свързани. Те си подават оферти за участие, един консорциум и печели. Оттук нататък кой с кого е свързан, как е свързан, кой на кого е тъща, сестра, мен не ме интересува. Интересува ме консорциум "Армира 2013". Има ли нещо лошо срещу него, дела, лошо ли работи и т.н.? "Армира" се сочи за пример от всеки. Какво да ме интересува повече? Аз да не съм следствие или ДАНС, икономическа полиция?", заяви Димитров.


Посочи, че така или иначе е нямало друг кандидат. И отново отбеляза, че фирмите, имащи право да извършват тази дейност по консервация и реставрация, са единици - 7-8.


Директорът на НИМ отбеляза, че арх. Фърков е проектант на много обекти, някои нямащи нищо общо с музея - на Ларгото в София, на крепостта при Пещера и при Хисарлъка.


Димитров подчерта още, че НИМ не е най-големият бенефициент от парите на Министерството на културата. И се изненада от медийния интерес към толкова нищожна сума, която сега се отделя за Плиска. Той уточни, че от пуснатите според поръчката 210 700 лв., за консервация и реставрация ще отидат едва 119 000 лв., а останалите били за съпътстващи неща като почиствания, дренажи и др.


Макар сега сумата за Голямата базилика да е малка, практиката е изпълнителите, започнали един обект, да го довършат. А и наскоро Димитров потвърди отново сметките, че цялостната реставрация на Голямата базилика се очаква да излезе около 8 милиона лева. Сметките, които се правят, се одобряват и отчитат от консултанта на обекта.
 


Министерство на културата не обясни защо именно НИМ е избран да ръководи проектите по черноморието и в Плиска
"Дневник" зададе редица въпроси до Министерството на културата с желанието да разбере защо музеят е избран да ръководи проектите в Созопол, Черноморец, Китен, Плиска и съответно да разпределя държавното финансиране. Ясен отговор не беше получен. Ето и част от самите отговори:


Какво е правното основание тези средства да се предоставят за управление и разходване на НИМ? Защо е избран именно този музей и защо изобщо се налага средствата да бъдат преразпределяни към второстепенни разпоредители с бюджетни средства и те да ръководят проектите?
- Финансирането от страна на Министерството на културата на теренни археологически проучвания, теренна консервация и дейности по консервация и реставрация на недвижими културни ценности се осъществява по Програма 1 "Опазване на недвижимото културно наследство" към "Политика в областта на опазването на културното наследство и подпомагане създаването и разпространението на изкуство, на културни продукти и услуги" на министерството. Средства за такива дейности не се разпределят само на музеите – второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на културата, но и на музеи от цялата страна, въз основа на сключени договори за съответната дейност и в рамките на финансовите възможности на министерството. Така например на Регионален исторически музей - Шумен през 2014 година са отпуснати 350 000 лв. чрез бюджета на Министерството на културата за консервация, реставрация и социализация на обект "Арена" в Археологически резерват "Ранносредновековен град Плиска". За 2015 г. за археологически проучвания и теренна консервация с Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН са сключени договори за общо 26 обекта. Сключени са договори и с още 13 регионални и общински музея от страната. На НИМ за Голямата базилика в Плиска не са отпуснати 500 000 лв, а 267 700 лв.


Каква е връзката между НИМ и обекти, намиращи се на териториите на черноморски общини (Созопол, Черноморец, Китен и др.), както и на територията на комплекса Плиска?
   - Археологическите обекти, произхождащи от територията и акваторията на България, са публична държавна собственост, а що се отнася до археологическите резервати, какъвто е Ранносредновековният град Плиска, те са изключителна държавна собственост. Националният исторически музей /НИМ/ е държавен културен институт и според разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/ националните музеи осъществяват дейността си на територията на цялата страна.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Кирил Арнаутски и неговата фондация Созопол заедно с Божидар Димитров явно са направили новият, созополски, обръч. И диктуват както и къде да се прави. Не зная как се случи така, че един посредствен историк, е шеф на един от най-важните български музеи толкова много години, и също така, от толкова много години, се разпоражда и задкулисно насочва пари към родното си място. Той, Созопол, има нужда от инвестиции, както всеки един български град, но нека да е всичко прозрачно, а не така, със съмнения за поредната далавера.

 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1042 Гневно

  Навързани като свински черва. Обръчи, обръчи и пак - пари от държавата към едни и същи хора. И пак - сътрудник на ДС... Хрантутник на "антикомуностическата" партия ГЕРБ, любимец на Бащицата. Срам и позор!
  Вън дъртото ченге от НИМ!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Абсурдно е да се мисли, че Б.Д. може да се промени на тези години! Наложително е неговото и на много други менте специалисти пенсиониране.....

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Аз съм казал..
  Не съм ги казал...
  ..извън контекста..
  .. не знам как е създаден консорциума...
  слаб съм в тези приказки, не е история...
  И че поне две фирми, тоест не две, а три, аз смятах, че са три и от това личи, че аз не знам какво представлява този консорциум,
  Приказки на малко дете, което е наясно, че е направило голяма беля, но не се дава!
  Обръчи по догановски за дребна сума - 119 000 лв. Дребна сума!!! ! И други суми - все дребни.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Цитат: "... От тях 267 700 лв са заминали към НИМ ..." А закъде трябва да заминат парите за реставрация на старините? За ЦСКА или за отбора по класическа борба?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Ами ако разбираш от музийно дело и история и имаш референции подавай документи за НИМ! Да пазят място!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#6] от "boby1945":
  Директора на НИМ трябва да има авторитет, освен да е специалист. Боя се, че Божо го загуби от няколко години насам....Има много други хора които могат да станат директори, аз съм в друг бранш.

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Разстроено

  Нищо ново в държавата българска. Все алваджии и бозаджии.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Божо и опит има и авторитет, и познания на матРиала, умее да представя интересно и атрактивно българската и световната история на хората, и най-важното има практика.....

  А иначе директори винаги се намират......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Цитат: "... "Дневник" зададе редица въпроси до Министерството на културата с желанието да разбере защо музеят е избран да ръководи проектите в Созопол, Черноморец, Китен, Плиска и съответно да разпределя държавното финансиране. ..."

  А кой да бъде избран да ги ръководи друг, Сашо Апашо или Херо?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":
  Интересен е, но спекулира много с историческите данни. Не сме толкова велики.....А в чалга проявите с Боко се излага!.....

 12. 12 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Хубав материал за Арнаутски има тук. Аз бих го попитал, как е възможно преди 23 години да изтегли кредит, и то за астрономическа сума...
  Защото, аз имам спомен от това, което беше тогава и банките определено не даваха ипотечни кридити. Въобще, процентите на даваните от тях крадити бяха доста високи.

  http://www.dnevnik.bg/morski/big_fish/2007/08/09/366573_stroitel_na_minaloto/

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Аман от жълти новини и клюки.
  Не е важно при кого отиват парите , а дали работата е свършена и кой носи отговорност за това.
  Защото има хиляди провалени инвестиции с формално перфектни процедури, за които трябва да се пише.
  А кой спечели или загубил търг си е въпрос на интерес и неговата рутинна защита.

 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Като няма пари > защо няма ?

  Като има пари > защо така ??!

  Никой не Ви кара да харесвате Божо и никой не може да Ви забрани да мрънкате.
  Проведеното "разследване в ДАКСИ" е само за да наведе на мъката за корупция.
  Ако е незаконно >
  направо ги внасяйте в Прокуратурата. Ама не е.

  Посоката е вярна !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#12:"Додо"]как е възможно преди 23 години да изтегли кредит, и то за астрономическа сума... [/quote]
  Преди 23 години, т.е. в 1992, нямаше нищо по лесно от това да теглиш кредити... даже се поощряваше от властта, политиците и даже корифеите в БНБ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  Естетическите критерии
  на цвъцковците и досадните мрънкачи

  нямат никакво значение за финансирането
  на тези важни археологически обекти.

  Успех !!!

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на hubaveca
  hubaveca
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо не ми трябваше да чета! Влезнах в Матрицата само като видях комбинацията между снимката и заглавието! Браво, Дневник, 6 точки!

 20. 20 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Е, за наши хора винаги е лесно. За мен не е било никак лесно. Въпросът беше риторичен.

 21. 21 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#1:"Додо"]Не зная как се случи така, че един посредствен историк, е шеф на един от най-важните български музеи...[/quote]

  Моля, не обиждайте историците.
  Слушал съм му простотиите на тема "история" по телевизията - положението е повече от плачевно.

  "Да, България"
 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#2:"virtual brain"]И пак - сътрудник на ДС...[/quote]

  Този специално е по-скоро опортюнист/самодеец влязъл под кожата на Боко Първи.
  Истинската ДС-мафия обикновено не си губи времето със суми от по няколко стотин хилки.

  "Да, България"
 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#13:"България подкрепя тероризма?"]Дори само факта че Божидар Димитров бърка в здравето на такива като вас е достатъчен да бъде поздравен и подкрепен. Пукайте се от истерия 365 дни в годината либеруги долни! [/quote]

  Дори и да му каже човек колко глупаво е нещото написало горния шедьовър, то с празното си между-ушно пространство нищо не би разбрало...

 24. 24 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Неутрално

  чалга правителство ,чалга шеф на ним ,у нас почти всичко е чалга

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Всеки с обръчите си се защитава.
  Доган с едни, а този с други.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":
  Да псуваш и унижаваш хората не е интересно и атрактивно, а цинично и обидно. Според закона неговото място трябва да се заеме след конкурс, на какъвто тъпия доносник не се е явявал. А тъпият му началник, също алкохолик - Вежди - ревльото не си помръдва миризливия задник да организира такъв.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Абе много копаят тия. Археологическата мафия май влиза под държавна закрила. А как се разпределя намереното.... Много съмнения вече...

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#18] от "barcelonski":Важните археологически обекти трябва да се изучават от археолози, не от алкохолици. Да се реставрират и консервират според професионалните правила, а не да се правят на кебапчийници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#6] от "boby1945":
  Не е достатъчно. Даже не и нужно. Конкурс за директор на НИМ няма. А на Веждито не му е нужен знаещ и можещ човек.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 602 Неутрално

  добро журналистическо разследване - браво на автора!

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945": Парите трябва да отидат за консервация, реставрация и разкопки. Не за строежи на Хоремаг и Скара - бира върху археологични разкопки. Ако не могат да се финансират разкопките, нека се консервират и парите да се насочат по друг приоритет - например възстановяване и издръжка на астрономическата обсерватория в Рожен. След това като се намерят пари, но достатъчно да се финансират разкопки, консервация и реставрация. НО ПО ПРАВИЛАТА! Не според кефа на мутри и алкохолици.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В една нормална държава тоя щеше да си политиканства в някое местно кафене и никой не би му обърнал грам внимание, нежели да го цитират през ден и да го лансират като "професор", "историк".
  Ченгеджийска психика -неизтребима арогантност и наглост.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3903 Весело

  А бе, май отдавна е време "момчето Божко" /по Цончо Родев, Отвъд синия праг/ да стане дядо Божко и да ходи да си седи под асмата и смокинята! Ама пусто око човешко лакомо, не се насища!

 34. 34 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1053 Весело

  Бойко като халиф раздава пари от хазната на везира си Божо.
  Той пък ги дава на своята си хранена рая.
  Как се връщат парите по обратния път - никой не казва...

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#9:"boby1945"]Божо и опит има и авторитет, и познания на матРиала,[/quote]

  Ма как да ги нема... Нали е професор, хахахах


  Гербаво-комуноидната калинка отдавна трябва да е в бюрото по труда, но у нас ДС произходът гарантира позиции, постове и облаги.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#24] от "Stewie":

  И много чалга крепости ни построи шиб@ният „професор“...

 37. 37 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 374 Весело

  Роднина
  Милиционер
  Роднина
  Милиционер
  Роднина
  Милиционер...........

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Любопитно

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Практиката му в какво е? В крадене и усвояване? Кой открадна Паисиевата история?

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#37] от "Президентът на Галактиката":

  Роднина ,ченге ,милиционер

 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Весело

  Каквото и да си говорим, става въпрос за пари! За много пари...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#40] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Както виждаш от текста на статията не става
  [quote#40:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]става въпрос за пари! За много пари...[/quote] Циферките, цитирани, са мизери....
  Ако нещо е много то завистта в коментарите е наистина много...


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#1] от "Додо":
  ''...Не зная как се случи така, че един посредствен историк, е шеф на един от най-важните български музеи толкова много години...''
  Дали в основата на случването не стои една латентна българска организация създадена по образец на КГБ, наречена несполучливо Държавна Сигурност?

 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#38] от "hodounski":

  "Паисиевата истори" си е български "оригинал" и който я е взел от гърците е направил народу угодно дело.....
  Виж който я върна на крадльовците византийци, той е за бой, ако е българин, разбира се!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  И все пак каква е връзката на НИМ с тези дейности? Освен, че шефа му е близък с баш шефа. поради което на пенсионна възраст продължава да е на държавна служба.
  И къде отиде националния археологичен музей и института на БАН?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#36] от "hodounski":
  И резултатът в крайна сметка почти винаги е плачевен, демек по-зле отколкото нищо да не правят! Е, усвоени са винаги "едни пари" де...
  http://m.clubz.bg/4333-na_vyrtelejkata

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Весело

  [quote#39:"hodounski"]Роднина ,ченге ,милиционер[/quote]
  Не е ли по-правилно:
  Роднина-ченге-милиционер!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Любопитно

  ако реформаторите ги беше грижа за техните избиратели ,отдавна да ни бяха освободили от това недоразумение ,все пак са управляващи а не лукови глави ?

 48. 48 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "errata":

  Извинявам се и си посипвам главата с пепел

 49. 49 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#42] от "yorddj":

  Има голяма вероятност! Другар на другар око не вади!

 50. 50 Профил на marinbg
  marinbg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В Румъния за по 5,000 (ПЕТ ХИЛЯДИ) евро почват да ги разследват и прошка няма!!! Крадци долни, къде спи тая прокуратоура зимен сън?

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#44] от "Цецо":

  Повече от пряка! Във всички случаи!!
  Както личи от името НИМ националната история на България се пази там.
  [quote#44:"Цецо"]И къде отиде националния археологичен музей и института на БАН?[/quote] ами и те са там....
  Ако "шумът" е кой да води бащина дружина, то това ми се струва неуместно в случая....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 442 Весело

  да кажа за схемата от 10 лице: 1. наемат се разни мангали, т.нар. роми от околните села за разкопките на които се плащат КОМАНДИРОВЪЧНИ пари без да са сключени трудови договори. 2. тези консорциуми освен парите по договорите им се наливат и разни за непредвидено-аварийни ремонти. изливат се разни кубици бетон и реално нищо не може да се разбере.
  3. дневник - има и непроведени обществени поръчки, изискайте по програмата за достъп до информация одитни доклади от министерството, проверки на инспектората и т.н. там е интересното.
  поздрави

 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Нормално е да идат парите в НИМ, да не искате да отидат в Драгалевци и на Раковска да ги опапате по реформаторски

 54. 54 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  А бе, как такъв "невежа" е ръководил НИМ десет години...???
  Тва да го изкъртат от историята, че е срам за всички...

  Форумът е в будна кома...
 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#31:"Gopeто"]консервация, реставрация и разкопки[/quote]
  Разкопки, консервация, реставрация....Лошото е че след това са оставени да буренясват. Или няма свястна инфраструктура.

 56. 56 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Освен обръчите колко кладенци с вълшебна вода е открил този лолью, а може и морето да е със свещена такава, па да се хванат за ръка с тиквата и да идат да се йорданосат, че е свемогъща, лечебна, се знае нали всичките фикалии се стичат там!!!

 57. 57 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Фондация Созопол се помещава в НДК - мисля на 7 - ми етаж а автомобилите с паркоместа са в ниво -3 а на Нешо Бончев в бившата Ме Зе База на Софстрой фирмите плащат наем на съпруга на Жени Живкова доколкото си спомням и ако е ме лъже паметта.

 58. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 479 Неутрално
 59. 59 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Като има съмнение има и ред по който да се провери всичко....Най-лесно е да се плати на жълтата преса и да се оплюе и очерни дадена личност или институция.Пък и с това си вадят хляба драскачите,да изпълняват желанията и интересите на определени,пари имащи кръгове и личности....

 60. 60 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тройното ченге е за освидетелстване.
  И прибиране на тихо и прохладно място.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Какво още трябва да се напише за Божидар Димитров,че малко да се засрами и да се оттегли.

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  типичен пример за изземване
  и прешишаване на правомощмия.
  НИМ е музей. функцията му не е
  да прави оценки, да съгласува, да дава
  становища. божидар димитров еднолично
  си е присвоил правото, което на на НИКН
  (национален институт за културно наследство).
  НИКН е институцията, която се занимава с паметниците
  на културата.
  да не се бърка в неща, от които нито разбира,
  нито иска да разбира. той иска трибуна да си
  прави пропагандата на псевдопатриотични идеали.
  има си и съратници, като вежди рашидов, който
  гледа само някакви далавери и подобни глупости
  как да направи.

 63. 63 Профил на Vasil Grudev
  Vasil Grudev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Заливът Болата-езерото ще правя природен парк за водоплаващи птици.смятам да затворя достъп до черно море от към бг.страна....забранил съм всякакви дейности- разкопки реставраций и пр.....

 64. 64 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега ще видите и "блатото" в Сердика какъв дисниленд е станало

  благодарение на същите обръчи.

 65. 65 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#61] от "rosiraycheva50._":
  Да се засрами?
  Говорим за ченге от ДС, ама гербаджийте явно си го 'аресват...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 66. 66 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  А за директор на НИМ няма ли по-достоен (евентуално назначен с конкурс) според народняшката партия, от едно скандално компрометирано ченге от ДС?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 67. 67 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":
  Имаше Институт за паметниците на културата - Рашидов го унищожи ... и даже в този форум се подигравахте с хората от НИПК ... е сега си имате баш консултант / ала Ахмет Доган/ , които ''реставрира'' де що има ...
  Няма Венецианска конференция , няма правила!
  Факта, че ни прави за срам пред света са без значение!

 68. 68 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 217 Весело

  Националния исторически музей и неговия директор Божидар Димитров.
  +++

  директорът ДС-доносник, с риза разкопчана до пъпа - както подобава на всеки селски бек.

 69. 69 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  И че поне две фирми, тоест не два, а три, аз смятах, че са три и от това личи, че аз не знам какво представлява този консорциум, бях останал с впечатление, че са три. Не е ли това доказателство, че аз не съм го създавал и че дори не знам колко фирми са", така сега обясни Димитров думите си, че той е накарал отделните кандидати да се обединят.

  Този май има сериозни смущения във връзката с главния мозък.

 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#67:"raytcho"]Имаше Институт за паметниците на културата - Рашидов го унищожи [/quote]
  а има си го НИПК-НИКН.
  с редуциран състав.
  с редуцирани правомощия от
  рашидов в полза на разни консултанти,
  божидаровци и ко. въртят си някакви
  безмислени далавери със историèското ни
  наследство. не им пука.
  сребролюбци. за това са във властта.
  да лапат, а не да допринасят с нещо за
  опазване на културното ни наследство.

 71. 71 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Преди около 30 години съм била в Плиска и сега като виждам какви сгради, какви базилики се издигат там, направо съм смаяна. Дали е добре да дострояваме това, което е открито от археолозите, или е по-добре да го оставим в този вид, в който си е било. Аз видях Плиска такава, каквато беше открита от братята Шкорпил, а не в сегашния и вид, който има малко кичозно звучене.

 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Не е баш така. На някои им даваха без гаранция, на други не. На мен например ми праснаха много тежки условия и отпуснаха малка сума, макар и гарантирано с продаваема недвижима собственост. Та ако си човек на някой човек, става. Ако не ......

  chavo64
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#72] от "chavo64":

  Нещо не си подходил правилно, щом са ти създавали трудности.... не си почукал на правилната врата....
  Естествено в Ориента за да стане нещо, трябва да са спазени ред условия, помага и това което казваш....
  [quote#72:"chavo64"] ако си човек на някой човек, става. Ако не .[/quote]
  Учените икономисти му викат на това "Корпоративен капитализъм"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#73] от "boby1945":

  "Учените икономисти му викат на това "Корпоративен капитализъм"!!! "
  По скоро комуняшки дебилизъм!

  chavo64
 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#67] от "raytcho":

  Институтът за паметници на... сам се провали както знаеш, никой не го е "унищожавал" насила ... Зависи си от хората .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#74] от "chavo64":

  Е е сега е понятно що не са ти дали евтинко заем, когато на куцо и съкато даваха евтинко заеми.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Голямата базилика в Плиска, крепостните стени в Созопол, ранновизантийската крепост Акра в Черноморец, крепостната стена на полуостров Урдовиза – Китен.
  Този списък е признание за мащаба на дейността за опазване културното наследство. Освен това е от изключителна важност за опазване на историческата памет на българите. Досегашната дейност /от времето на социализма и след това/ в тази посока беше нулева.
  Обаче това политически е голя реклама за ГЕРБ. Обаче не е реклама за БСП и ДПС.
  И сега:
  -Божидар Димитров е бивш от БСП.
  -Божидар Димитров е бивш от ДС.
  -Божидар Димитров е корумпиран.
  -Обръчи, обръчи и пак - пари от държавата към едни и същи хора. И пак - сътрудник на ДС... Хрантутник на "антикомуностическата" партия ГЕРБ, любимец на Бащицата. Срам и позор!
  -Божидар Димитров е един посредствен историк.
  Господа ако имате съмнения - има и ред по който да се провери всичко. Скочете, събудете Цацаров, вдигнете правосъдната система на крак и му дайте да разбере на това мръсно ченге,че така не може да продължава.

 78. 78 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#76] от "boby1945":

  На куцо и съкато да, на читаво не.

  chavo64
 79. 79 Профил на mirack
  mirack
  Рейтинг: 217 Неутрално

  боби1645 да не би да ти плаща на коментар "професора".

 80. 80 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Мъка, мъка,а,а! Казионните псевдо " видни специалисти и историци-консултанти, историоведи, културоведи "свикнали на държавни "кифтета" , май че останаха без кинти. Разните фирми на БСП , ДПС и др. , също свикнали на бюджетните "кифтета" , подцениха въпроса и не се явиха на конкурса . Сега "Кинтовата палачинка" се обърна и милиони не влизат в джобовете им и те "ривът". Мъка,а,а , мъка! И затова се плюе огън и жупел с всички сили и средства. Отмъщението преди всичко. Естествено в тая работа се ангажира и всичко реакционно , разни "водещи" журналисти в някои медии с неприкрита омраза към сегашното управление, така да се каже, враговете на твоите врагове ти стават приятели.

 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Страната ни затъва все по-дълбоко в гнусота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK