При проверки са открити 5354 строежа върху свлачища, обяви министър Павлова

Снимката е архивна

© Асен Тонев

Снимката е архивнаПри проверки на 699 свлачища, от инспекторите по строителен надзор в страната, е констатирано че върху тях има 5354 строежа, обяви днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В отговор на въпрос от депутата Слави Бинев, тя допълни, че за 5057 от тях, разрешение са дали местните общини.


В същото време е установено, че почти 4000 от обектите са изградени в нарушение на закона, без водопровод и канализация, което допълнително активизира свлачищата. "Поради тази причина подготваме промени в закона", обяви Павлова, без да даде повече подробности.


Министърът посочи още, че 60% от регистрираните 2000 свлачища в страната с в урбанизирани територии, като повечето от тях са в Северна България. "Утвъдена е нацонална прогама за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, включитено ефектите на ерозия по Дунавския бряг и ебразията по Черноморското крайбрежие", уточни Павлова.
Тя допълни, че всички свлачища са анализирани и приотизирани в четири групи. Набелязани са и три групи мерки за справяне с тях - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни до 2020 година.


Финансиране, за реализация на мерките, ще се търси от бюджетите на регионалното министерство, общините, пътната агенция, Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, както и около 56 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK