Акушерката Емилия Ковачева ще получи нови обвинения за удари над други бебета

Дело срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла побой над бебе

© Георги Кожухаров

Дело срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла побой над бебеАкушерката Емилия Ковачева, обвинена в побой над новородено, е нанасяла удари на други поне три деца. Ковачева сама е изготвяла графиците за дежурствата и сама се е поставяла в нечовешки и ненормални условия на труд.


Това стана известно днес при разглеждане на искането на акушерката за промяна мярката й за неотклонение – от задържане под стража в по-лека. Тя е в ареста от април, а днес Софийски градски съд отказа да я постави под домашен арест. Ковачева е обвинена в опит за убийство на четири- дневното момиченце Никол.


Мотивът на съда да не измени мярката е, че заради характера и тежестта на повдигнатото обвинение и нанесените тежки телесни повреди на малкото дете, Ковачева се характеризира като лице, със завишена степен на обществена опасност и най – адекватната мярка спрямо нея е най – тежката, а именно задържане под стража. 
Освен това съдът отбеляза, че няма нови факти по делото, които да налагат тази промяна. Защитата на Ковачева поиска тя да бъде поставена под домашен арест, за да се грижи за детето й. Адвокатът Владислав Янев представи медицински документи за това, че родителите на акушерката пък страдат от аритмия и хипертония и това също налага тя да се върне у дома. Съдът отбеляза, че Ковачева няма опасност да се укрие - една от законовите предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение - защото има представен адрес, но няма доказателства за разколебаване на обоснованото предположение за авторство на деянието.


Адвокатът отбеляза, че Ковачева се чувства зле в ареста и оставянето й там ще се отрази на мотивацията й да се защитава. Според защитата прокуратурата е некоректна и провежда едностранчиво и необективно разследване.


Пред съда прокурор Николай Христов цитира резултати от експертиза, че акушерката е била в добро психично състояние към момента на извършване на побоя и е разбирала действията си. Той обяви, че разследването по случая Никол е приключило и в най – скоро време ще бъде внесен и обвинителният акт. Осем месеца е срокът за завършване на едно производство по разследване, като досега са минали само четири, отбеляза Христов срещу отправените от страна на защитата критики за бавене на досъдебното производство.


Прокурор Христов обясни, че преглеждането на записите от камерите в болница "Софиямед" за месец преди инцидента с новороденото момиченце Никол, е приключило през август. От тях се вижда, че от осем дежурства, в три от тях, Ковачева е удряла - с юмруци по главата и тялото -  и  други деца. 


Христов заяви пред медиите, че в най – скоро време ще бъде повдигнато обвинение и за останалите три случая. Тези обвинения ще бъдат отделени в други дела, като първо следва да се установи кои са децата, кои са родителите им и какво е здравословното им състояние. Хритов уточни, че техните травми най – вероятно не са като тези на Никол, след като няма постъпили други жалби до болницата или прокуратурата. Това обаче не означава, че не им е нанасян побой, както се вижда от камерите, заяви още Христов.


Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд. 

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тази женица е превъртяла напълно.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...Пред съда прокурор Николай Христов цитира резултати от експертиза.." КОГА е излязла експертизата? "Дневник" защо си замълча, ако е вече е готова тази експертиза? Да- знам, че не се намираме в с.з., но случаят беше много коментиран и обсъждан- няма начин една статия за експертизата на обвиняемата не събере много посещения и коментари, а това генерира доста добър трафик за "Дневник"....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "...Ковачева сама е изготвяла графиците за дежурствата и сама се е поставяла в нечовешки и ненормални условия на труд..."

  Сигурно само си е начислявала заплатата и сами си я е изчислявала...
  Тази болница е била на автопилот
  Ръководството - в затвора

  Уникално....

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Интересно ,защо ръководството на болницата не отговаря пред съда,че даже не е констатирало нередностите.

 5. 5 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Чакай, чакай. Ти пък! С тази статия се опитва да се уневини ръководството на болницата. Единственото, което те не са успяли да направят е да я спрат да работи извън законното време. Също така видеата на колегите й, признаващи, че и те работят така и са принудени да работят така, са долна инсинуация. Разбира се, че честните, неескплоатиращи хората "бизнесмени", които явно кихат достатъчно на правилните хора, не са виновни. В България няма виновни богаташи! Така пише в закона.

  Леко обезчовечен...
 6. 6 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Това се вижда на видеа от едва 8 нейни смени.
  А жената е работила поне година и половина - смятайте.

 7. 7 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тя вече е половин човек и нищо добро не я очаква. Хич да не се мотаят, а да я вкарват в затвора.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  "Ковачева сама е изготвяла графиците за дежурствата и сама се е поставяла в нечовешки и ненормални условия на труд."

  а такааааа... бе знаех си аз че се е самонастанила там... и фишовете за заплата сама си е подписвала, нали така

 9. 9 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#6] от "znaya":

  А тези камери никой не трябва ли някой да ги следи регилярно питам аз?

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Весело

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  упс

 11. 11 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#9] от "barefoot":

  Да, и на този, който следи също трябва камера да следи дали следи, а зад нея един още, който да я следи регулярно, а над него също камера ...

  Скапана работа.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Накрая няма да се учудя ако тази жена , не осъди България в Страсбург.....4 месеца не стига на нашето правосъдие да се натута да започне дело по един случай който трябва да е изяснен отдавна....Но тук проблемът е , че заедно с нея на подсъдимата скамейка трябва да седне и собственикът на веригата от болници и той си плаща за да я мотат докато я побъркат окончателно , а той излезне сух от скандала...
  Така е у нас ....

 13. 13 Профил на dill3
  dill3
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бебето ни е родено в тази болница във времето, когато и злокобната акушерка е била неин служител. Разбираемо, след случая започнах да преследвам ръководството на болницата за информация, графици с дежурства и т.н. Днес отново говорих с тях и отново отказаха да ми дадат каквато и да било информация. Разбирам логиката, че това е следствена тайна, че им е забранено да коментират случая, но ми направи много лошо впечатление постоянното им настояване, че в случая обвинението и престъплението е лично. Лично щеше да е ако съм наела тази акушерка да изражда детето ми вкъщи. В случая те са посредник и не е редно така да си измиват ръцете. Ясно е, че не могат нищо да направят към настоящия момент. Но е ясно и че са можели - не е нужно да се гледат камери, за да ти стане ясно, че въпросният случай не е изолиран. Защо месеци наред тя е биела деца и никой не е разбрал и взел мерки??? А какво остава за родителите, чиито деца са родени преди месеца, записан на видеокамерите - ще тънат в неведение и ще се оглеждат за всяка странност в поведението на децата им...

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Гневно

  Щом има и други случаи, ръководството на болницата също трябва да бъде подведено под отговорност. За какво са били тези камери там, за красота ли?

 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#13] от "dill3":

  Разбирам ви и ви съчувствам. Моят внук също е роден в тази болница, но се оказа, че въпросната акушерка още не е била постъпила на работа тогава. У мен обаче продължават да живеят съмнения дали пък такова поведение не е практика сред персонала. От личните си контакти с акушерки и сестри там не останах очарована. А при изписването детето беше много подсечено, после цяла седмица го лекувахме. После разбрахме, че това се случва масово с новородените днес по родилните отделения.

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Определено тази жена има нужда от специално лечение,но вината и е неоспорима.

  Tony
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ако дете, което вече може да говори, или зрял човек станат жертва на физическо малтретиране от медицински персонал те могат да го изразят и се оплачат. Но ако едно новородено е подложено на побой(защото това си беше такъв), няма шанс това да се разбере, освен както в този случай детето е с тежка политравма и черепно-мозъчна. Или ако някой, дето монтира камери се сети да проследява какво се случва по време поне на нощните дежурства!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK