Поне 300 роми от "Максуда" могат да гласуват с регистрация на несъществуващи адреси

Справката, предоставена от администрацията на варненския район "Младост" на 9 септември т.г.

© Кметство

Справката, предоставена от администрацията на варненския район "Младост" на 9 септември т.г.Близо 300 роми, от разрушените на 20 август т.г. незаконни къщи във варненското гето "Максуда" ще могат да гласуват на предстоящите кметски избори във Варна независимо, че адресите, на които са регистрирани, вече не съществуват. Това показва справка, предоставена на "Дневник" на 9 септември от кметството в район "Младост", където се намира най-голямата циганска махала в града.


Сравнение с данните от последните избори за местна власт във Варна – редовните през 2011г. и частичните от 2013г. показва, че такъв брой гласоподаватели представлява около една шеста от необходимите за решаването на изхода от предстоящия вот.


"Към настоящия момент не живеят на адресите си 520 души, от които до 18 годишна възраст 233. От направената справка в националната и локална база данни се установи, че адресите им не са заличени", гласи справката, подписан от кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов.
Допълнителен проблем в случая е и фактът, че


данните, цитирани в писмото едва ли са точни


защото напълно съвпадат с посочените от администрацията на районното кметство още на 12 август - седмица преди акцията по разрушаването.


Тогава Христо Христов съобщи, че според Националната система за гражданска регистрация "ЕСГРАОН" в определените за събаряне 58 къщи в "Максуда"са били регистрирани 520 души.


На 20 август, по официални данни на районното кметство "Младост" в "Максуда" бяха съборени 46 къщи, като събарянето на останалите 12 е определено като "предстоящо". Но въпреки това в справката от вчера броят на хората, за които се твърди, че вече "не живеят" на адресите си е отново 520 души.


Точността в случая е важна, тъй като ромите от "Максуда" и останалите гета във Варна формират


основния контингент на купените гласове


които през последните години решаваха изхода от изборите за местни органи на властта във Варна.


Сега, след началото на поредната акция за събаряне на незаконни къщи, техните обитатели остават в т.нар. "уязвими социални групи" като към проблемите им бе добавена и липсата на дом преди зимата. Техните избирателни нагласи могат лесно да бъдат манипулирани с обещания за решаването на жилищни, продоволствени и други проблеми.


На последните редовни избори за местна власт във Варна през 2011г. бившият кмет на града Кирил Йорданов спечели третия си мандат с разгромяващите 92,6 % (или 2 325 гласа) от действителните бюлетини именно в секции, където гласуват предимно роми. Става дума за 10 варненски секции, намиращи се в районите "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос", с. Каменар и "Младост".


Друга справка показва, че на частичните избори за кмет на Варна, проведени на 30 юни 2013г., кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели пред независимия си конкурент Христо Бозов само с около 2 хил. гласа. Това само потвърждава факта, че подобен брой избиратели ще бъде достатъчен за решаването на изхода и от предстоящите редовни избори за местна власт.


Около 2 хил. гласа е и "тежестта" на един съветник в 51 членния Общински съвет във Варна.


Пак толкова избиратели са необходими и за определянето на превес при определянето и на районните кметове в общината.


Според членове на Общинската избирателна комисия до момента не е известен случай, при който адресните регистрации на граждани, живели на вече несъществуващи адреси да са били заличени.


Потвърждение на тези твърдения е фактът ,че пак по данни на районното кметство "Младост" в списъците на службата за гражданска регистрация все още фигурират и 15 души, живели някога на ул. "Ралица" №2. Постройката, която се е намирала там, е била разрушена преди години при изграждането на кръгово кръстовище на ул. "Девня", но обитателите й продължават да се водят по адресна регистрация на същото място, тъй като отписването им може да стане само по тяхно изрично желание.


В средата на юли м.г., по време на друга акция по разрушаване на негодни за обитаване общински сгради, от кметство "Младост" във Варна предоставиха на "Дневник"  данни, според които поне двама бивши кметове на района са издавали невалидни служебни бележки за настаняването на бездомни ромски семейства в  тях. След събарянето на къщите, обитателите им изгубиха правото да получат общински жилища, тъй като бяха категоризирани като "самонастанили се" в общински имоти. До момента не е известно дали и техните адресни регистрации са заличени.


Анализът на изборните манипулации през последните 20 години у нас показва, че именно маргинализираните обществени групи са най-сериозната част от


арсенала на т.нар. "брокери" на платени гласове.


Те най-често разполагат с надеждни контакти в местните администрации от където получават бази данни с хората, настанени в общински социални бази, ползващи социални помощи, патронаж и др. Под заплахата, че могат да бъдат лишени от тях тези хора лесно се поддават на натиск за гласуване в полза на един или друг участник в изборите.


Около 300 такива гласа бяха "произведени" на 20 август само в едно от варненските ромски гета - "Максуда".

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето затова ги има незаконните постройки.
  Ако някой случайно още не е разбрал...

 2. 2 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1107 Гневно

  Гнус!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много тромава администрация!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Че те ,ромите ,кога са се страхували от закона.За тях даже няма закони.

 5. 5 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#4:"rosiraycheva50._"]Че те ,ромите ,кога са се страхували от закона.За тях даже няма закони. [/quote]

  Айде да се поспрете с това измислено "роми", ако може. Наричат се цигани!

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Циганите са най-желаните гласоподаватели, затова администрацията се грижи за тях. За тях законите не важат.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "На последните редовни избори за местна власт във Варна през 2011г. бившият кмет на града Кирил Йорданов спечели третия си мандат с разгромяващите 92,6 % (или 2 325 гласа) от действителните бюлетини именно в секции, където гласуват предимно роми." - Герберти, да не кажете после че не купувате циганора?

 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Всички сме заложници на порочната система ромите да решават изборите. За това не се решава и "ромският" въпрос в България. Нито ромската престъпност, нито гетата, нито ромският
  паразитизъм!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 9. 9 Профил на iris
  iris
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ами заличаването на тези адреси е изцяло в ръцете на господин кмета на района. По-добре да издаде заповед вместо справка.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Портних иска служебна победа. Нищо ново.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не се фокусирайте върху хората, които си продават гласа. Бедни, необразовани и отчаяни винаги е имало и ще има. Мислете за хората, които им купуват гласа. Ето ТОВА трябва да се наказва от закона (и не само на хартия или пожелателно), ако искаме да спре да се случва.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK