"Говори Георги Марков" - пет поредни съботи по БНР

ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА ГЕОРГИ МАРКОВ НА ПЛОЩАД ЖУРНАЛИСТ

© Надежда Чипева

ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА ГЕОРГИ МАРКОВ НА ПЛОЩАД ЖУРНАЛИСТЗадочните репортаж от България" на Георги Марков незадочно ще звучат пет поредни съботи по радио "Христо Ботев". Предаванията няма да са само радиодраматизации, а водещият Тони Николов ще води разговори. Поредицата ще започне с четене на увода към "Задочни репортажи от България" от актьора Стоян Алексиев тази събота. Коментар за значението на творчеството на Марков, ще направят писателят Димитър Бочев, Георги Мишев, Деян Енев и Димитър Кенаров.


Следващите дати са 19, 26 септемри, 3 и 10 октомври от 15.30 ч.


На 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Писателят издъхва на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс". След неговата смърт на Запад излизат "Есета" и "Задочни репортажи за България". У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 г.


В София, на площад "Журналист" миналата година беше открит паметник на писателя. Върху него е изписано: "Живите затварят очите на мъртвите,/Мъртвите отварят очите на живите".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK