Европейски ден за солидарност с бежанците ще се проведе с шествие в София

Европейски ден за солидарност с бежанците ще се проведе с шествие в София

© ReutersШествие от Женския пазар до сградата на Европейския парламент на ул. "Г.С.Раковски" ще се проведе в подкрепа за хората, "бягащи от война, насилие и нищета". Така в България ще бъде отбелязан Европейския ден за солидарност с бежанците. "Крайно време е да се изправим срещу смъртоносните граници, издигнати в наше име. Крайно време е да окажем съпротива на идеята, че Стената е единствен източник на сигурност. Искаме да кажем на всички мигранти: Вие сте добре дошли!", пише в страницата на събитието във Фейсбук.


Акцията има и шест искания, сред които:  спиране на производствата по Дъблинското споразумение; спиране на смъртта по границите и осигуряване на легални пътища за мигранти търсещи закрила и работа; спиране на държавното производство на бездомност и нищета сред мигрантските общности; спиране на депортациите; рестартиране на програмата за спасяване в Средиземно море Mare Nostrum; спиране на показните наказателни акции на ДАНС сред мигрантските общности.


"Видяхме снимките. Чухме историите. Разбрахме статистиката.
Казват ни, че Крепостта Европа означава сигурност. Но ние знаем по-добре. Тя означава смърт и страдание. Една огромна трагедия се разгръща по границите на Европа и между тях. От преобърналите се лодки в Средиземно море до изоставения камион в Австрия; от жигосването на български работници в Германия до малкия Айлян, удавил се в морето до Бодрум, заедно с нашата човечност", пишат още организаторите, които призовават повече хора да дойдат.


"Защото това не е проблем, засягащ само шепа сирийци, осмелили се да рискуват живота си в морето. Всички ние имаме роднини и приятели, емигрирали в чужбина. Политиката на ЕС ни поставя в ситуация, в която това да бъдем мигранти не е абстрактна възможност, а често пъти последен шанс за спасение и по-добър живот. Залогът е нито повече, нито по-малко от бъдещето на Европа: ще имаме ли Европа на бодливата тел, стените и оградите?"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK