Работа без договор установила всяка осма проверка по морето

Работа без договор установила всяка осма проверка по морето

© Анелия НиколоваНарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на специалната инспекционна кампания по морските курорти, съобщиха от Главната инспекция по труда.


Традиционно институцията засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.


По време на кампанията са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от миналото лято. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети лица в тях.
Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка.


Не може да се отчете обаче превантивният ефект от проверките, тъй като се наблюдава практиката масово да се сключват договори след обявяване на кампания. Има и тенденция след проверки работодател, при когото са установени наети без трудови договори, да регистрира такива и за други работници, които не са били открити на работните им места от контролните органи.


Когато се установи нает без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно.


Има и един случай, когато едни и същи хора са установени два пъти да работят без договори. Подобно поведение предполага и по-високи санкции, които могат да стигнат до 15 хил. лв., а при липса на съдействие от страна на работодателите и до 30 хил. лв.


Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от Инспекцията по труда и съответно без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс.


Установените по време на кампанията нарушения, свързани с разпределението на работното време, са 606. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден.


За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават. По заплащането на труда са установени 144, най-често за незаплащане на положен нощен труд и на по-високи надници за работа в почивни дни. Съставените актове са 390.


Продължава тенденцията работещите да подават сигнали за нарушения след прекратяване на трудовите им правоотношения или когато вече са напуснали работа.


От инспекцията напомнят, че за да може да се защитят правата на работниците и служителите, те трябва да полагат труд в момента на проверката. Няма как контролните органи на Инспекцията да докажат, че са работили без трудов договор, ако не бъдат установени на работните им места. Правомощията на Агенцията са много ограничени и след прекратени трудови правоотношения, когато работниците и служителите могат да претендират за дължими суми или незаконност на уволнението си единствено по съдебен ред.


Други чести сигнали са свързани с искания за изплащане на заплати или обезщетения, договорени устно. Когато липсват писмени доказателства за дължими и неизплатени суми, контролният орган отново няма правомощия да се намесва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK