Работа без договор установила всяка осма проверка по морето

Работа без договор установила всяка осма проверка по морето

© Анелия НиколоваНарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на специалната инспекционна кампания по морските курорти, съобщиха от Главната инспекция по труда.


Традиционно институцията засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.


По време на кампанията са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от миналото лято. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети лица в тях.
Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка.


Не може да се отчете обаче превантивният ефект от проверките, тъй като се наблюдава практиката масово да се сключват договори след обявяване на кампания. Има и тенденция след проверки работодател, при когото са установени наети без трудови договори, да регистрира такива и за други работници, които не са били открити на работните им места от контролните органи.


Когато се установи нает без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно.


Има и един случай, когато едни и същи хора са установени два пъти да работят без договори. Подобно поведение предполага и по-високи санкции, които могат да стигнат до 15 хил. лв., а при липса на съдействие от страна на работодателите и до 30 хил. лв.


Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от Инспекцията по труда и съответно без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс.


Установените по време на кампанията нарушения, свързани с разпределението на работното време, са 606. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден.


За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават. По заплащането на труда са установени 144, най-често за незаплащане на положен нощен труд и на по-високи надници за работа в почивни дни. Съставените актове са 390.


Продължава тенденцията работещите да подават сигнали за нарушения след прекратяване на трудовите им правоотношения или когато вече са напуснали работа.


От инспекцията напомнят, че за да може да се защитят правата на работниците и служителите, те трябва да полагат труд в момента на проверката. Няма как контролните органи на Инспекцията да докажат, че са работили без трудов договор, ако не бъдат установени на работните им места. Правомощията на Агенцията са много ограничени и след прекратени трудови правоотношения, когато работниците и служителите могат да претендират за дължими суми или незаконност на уволнението си единствено по съдебен ред.


Други чести сигнали са свързани с искания за изплащане на заплати или обезщетения, договорени устно. Когато липсват писмени доказателства за дължими и неизплатени суми, контролният орган отново няма правомощия да се намесва.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Сигурно проверяващите са били много изненадани.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Е и?Работещите защо са се съгласили?

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Особено в туризма, пък и особено на морето, това си е световна практика и при добра координация наемател-наемник е по това време и двете страни си стискат ръцете доволни.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Контрол му е макята,инак закони има.
  "Не може да се отчете обаче превантивният ефект от проверките, тъй като се наблюдава практиката масово да се сключват договори след обявяване на кампания. Има и тенденция след проверки работодател, при когото са установени наети без трудови договори, да регистрира такива и за други работници, които не са били открити на работните им места от контролните органи. "

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 497 Весело

  Да им дадат ваучери за по на ден нали и тези са сезонни работници както селскостопанските. Няма ги делите инак си е дискриминация.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Значи по морето могат да работят без договори, а на полето им искат договор за полудневна смяна. Толкова недомислици и такива простотии, че направо да се чудиш на чиноивническата "гениалност". Чиновническа държава, това сме ние,.

 7. 7 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#6:"proza"]а на полето им искат договор за полудневна смяна[/quote]
  Оглупелите ни управляващи не оставят хорицата по слабо населените места и селията, поне да си изкарват хляба, за да не им се налага всички да емигрират към големото град.
  Той бай станчо с нивичката, дет наел 2-3 цигани да оберат доматете, ще наеме и счетоводителка, да им пусне договори за 2-3 дни. Побъркаха малкия човечец тия, с техните глупости.
  При мен нещата са фирма голям град, разбираемо е договори има и счетоводство, ама онези хорица от какъв зор ги измъчват и не им дават поне ляба да си извадят не знам.

 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Всеобщо, шефовете без договор, плащат по-малко нето. Мен ме интересува да се плаща пенсионната вноска, затова само и единствено легално.
  Ако забележя, че шефа ми иска нелегални, има къде да се оплача, ще му излезне скъпо. Много съм гаден понякога

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Оствам анонимен, забравих да кажа, жефа няма как да разбере, че съм аз предателя. Прокуратурата оттам наттатък се занимават с него, без да ме споменават. Ако той не ми плати, получавам парите си от агенцията по работа, те оттам си искат парите от него

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#8] от "slan77":

  едва ли някой ще те вземе на работа другарю , особено ,ако си издънил някого , не винаги работата ти отговаря на желанията ти ,вкл хиляда лева заплата и някой да плати и още 400 лв осигуровки отгоре ,които вие работниците на някого не ги броите за нищо ,е ,това няма как да стане ,като тегля калема на моите работници се оказва ,че години съм им плащал пълна заплата и осигуровка ,а те са си спестявали само от прякото работно време поне по 2 часа дневно ,е ,вече не съм съгласен с това ,съкратих 3 ма ,сега ще съкратя една другарка ,която след като отгледах първото и дете в майчинство и и наплатих над 6000 лв заплати ,неустойки ,да подготвям втори човек ,да му давам и на него неустойки и т н ,тя ме изненада на 6 тия месец от идването си на работа пак с бременност , е ,чакам я и веднага ще я съкратя ,да си търси работа в район в който има 50% безработица и никой няма да и брои по 600 лв за работа от 4 часа на компютър с 8 ми клас ,работодателите ги вземате за пълни идиоти в тази социалистическа страна

 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#10:"edin drug"]едва ли някой ще те вземе на работа другарю , особено ,ако си издънил някого , не винаги [/quote]

  Аз ходя на работа, заплатата ми е среден стандарт и знам какво ще направя, и ще остана анонимен, никой няма да разбере. Вече се случвало при нас, за да знам, хората си признават, иначе си мислеш, финансовата служба има съмнения за точно деклариране на приходите и разходите.
  Това, че ако не ми плати, ще си получа заплата от Агенцията по работа, също няма да знае, освен ако аз не се издам. Иначе няма как, освен ако фирмата е 3 човека, тогава шефа знае. Но при 24 няма как

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Не мога да търпя работодател да не ми плаща пенсионните вноски, ако трябва, рискувам работата, следващият след мен на мое място може. При мен не става. Правя си всяка година декларация във финансовата служба и там виждам платените пенсионни вноски

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#11:"slan77"] и ще остана анонимен, никой няма да разбере. [/quote]
  Ха ха Оптимист ! Ако пожелаят, знаеш ли колко бързо получават името ти ? Явно си много бос в тая работа.

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Любопитно

  [quote#13:"jovanoty"]Явно си много бос в тая работа. [/quote]

  Не съм бос, и не съм го правил аз. Но с колеги, които са го правили на друга работа. Даже не са искали парите от агенцията по работа, а директно през съда, имат правова застраховка. Там на работодателя му излиза много скъпо, а още в пъти ако обжалва. Правова застраховка за дела с работодател струват от 25€ на година, едно дело е около 800 €. Защото съм съдил работодател и съм спечелил, както казах, гаден съм. Знам правата си, както и работодателя. Целта на съда е да реши кой има право при срещуположни становища.

  В последно време Марио Драги с тези ниски лихви едва ли не направи бизнес, работодателите да не плащат заплатите. Откъде ги намират тези спекуланти от Голдман Сакс?

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тези "работодатели" дето не могат да намерят пари за осигуровки, някой ги е излъгал, че разбират от предприемачество и бизнес. Да ходят да работят за някой, който може да прави легален печеливш бизнес и да не вдигат врява колко са безценни за икономиката.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  Ей заради такива като тебе, пишман работодатели, България ще се затрие като нация.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Открили топлата вода.Че то това да не е от вчера.Това са хотелиерите и ресторантьорите,дето все реват,че държавата не им помага и сезона е слаб.

 18. 18 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#16:"rapidfire"]До коментар [#10] от "edin drug":

  Ей заради такива като тебе, пишман работодатели, България ще се затрие като нация. [/quote]
  Ами действай де ! Остави го него и след като той е пишман работодател, стани ти свестен. Отваряй фирма, наемай хора и бъди примерен и ларш работодател. Ще се радваме да работим при такива като теб.
  Само да не се окаже после , че и ти ще си като него , даже и по-зле.

 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "slan77":

  Я сега ни разкажи и как доносниците на ДС съсипвали живота на хората и трябва лустрация за тях?

  Въпросът не е в размера на осигуровките, а в естеството на работата. Идва някой, представя се за готвач, но без трудов договор не може да го вкараш в кухнята за да направи един омлет. От друга страна ако го назначи и не може да направи и омлет не може да го уволниш до края на сезона. За сервитьори се представят хора, които една чаша вода носят с две ръце. Друг проблем е, че може да назначиш някой, но утре си намира по-хубава работа и изчезва, а ти си в пълна невъзможност да го уволниш.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Кога една държава става богата? - когато има икономическа свобода. Кога една държава става бедна? - когато няма икономическа свобода. Несъществува пример в историята на тая планета които да противоречи на това изказване. Дефиницията на понятието лудост е да повтарвяш едни и същи неща и да очакваш различен резултат. От 25 години повтаряме едно и също, може би са нужни още 25, или можеби 50, 100 или 200 години още за да опитаме нещо което работи. До тогава Африка ще са е развила вече а сега развитите страни ще се развиват на други планети, ние още ще се чудим защо икономиката ни не расте, можеби трябва още правила.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#19] от "др. Иванов":

  Глупости на търкала.Винаги може да го назначиш с договор на изпитателен срок до 6 месеца в полза на работодателя, при което работодателя може да го уволни когато поиска без предизвестие.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 22. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#19:"др. Иванов"]без трудов договор не може да го вкараш в кухнята за да направи един омлет[/quote]
  Ko?
  [quote#19:"др. Иванов"] може да назначиш някой, но утре си намира по-хубава работа и изчезва, а ти си в пълна невъзможност да го уволниш[/quote]
  Ko?

  Aaa, това било другаря Иванов, ясно защо пише нелепости.

 23. 23 Профил на cerro_torre
  cerro_torre
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  Абсолютно съгласен!!!
  Писна ми да гледам пишмат тарикати да се опитват да развиват бизнес. За съжаление нещата няма да стават по - добре, защото всичко са причинно следствени връзки. Такова отношени и заплащане в общият случай от страна на работодателя води до безхаберно и ниско качествено изпълнение на възложената работа и стигаме до максимата - "те ми лъжат че ми плащат, аз пък ги лъжа че работя", което не води до нищо градивно.
  За съжаление повечето ми колеги от университетаи и от работните места в БГ, които ставаха за нещо вече не са в България и много скоро няма да има кой да им работи на тарикатчетата.

  Едно нещо не се научиха пишман фирмаджиите в БГ, а и много други хора - Качествената работа си има своята цена. Аз лично уважавам времето си много и не се продавам евтино, а да работиш за някой означава точно това - да продаваш n часа от живота си всеки ден. Това е дълга и за съжаление болна тема...

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1964 Разстроено

  [quote#2:"xmm"]Работещите защо са се съгласили?[/quote]
  Лесно е да бръчкаш безработен съгласен на всичко. Български работодател не води преговори и все едно какво сте се разбрали - си прави каквото си е решил. В частните фирми никакви закони, кодекси и правила за безопасност не се спазват. Радвайте им се ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Когато говори др. Иванов, за вас Уважаемият другар Иванов, сме се разбрали да се съсредоточите върху четенето, нежели върху писането.

  Готвачът може да направи омлет в твоя апартамент или неговия, може и на улицата, но без трудов договор и здравна книжка даже не може да влезе в кухнята на заведението.
  Договорът със срок за изпитване може да се прекрати и без известие, ако такова не е уговорено, но трябва да се връчи. Докато не се връчи струва колкото салфетките на масата.
  Когато някой си вдигне чукалата може да го уволниш дисциплинарно, но трябва да даде обяснение. За това обяснение си длъжен да го поканиш, а това става с нотариална покана връчена при условията на ГПК, по постоянен адрес, което отнема между един и два месеца и стотина лева.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#18] от "jovanoty":

  "Отваряй фирма, наемай хора и бъди примерен и ларш работодател. Ще се радваме да работим при такива като теб.
  Само да не се окаже после , че и ти ще си като него , даже и по-зле. "

  Засега в моята фирма има един шеф и един работник, обаче кой знае?
  Но винаги, когато ми се е случвало да бъда шеф, верно не в мои фирми но се е случвало, винаги се стараех да уважавам труда на мравките, които работят под мене и ЗА мене. Защото, ако искаш да правиш нещо наистина по-голямо, не можеш да си сам юнак на коня.
  А да оставяш на улицата майка с две деца, само защото е дръзнала да роди втори път е равносилно на национално предатлство, при тоя демографски баланс, друже мой.
  Някой от вас, работодателите замисля ли се по тоя въпрос? После да не чувам рев искърцане със зъби, че се топим като нация. Коя жена ще е луда да ражда, ако знае че я "чакат" за да я съкратят "в район където има 50% безработица"?
  И като дойдат религиозните празници, не палете свещи дебели колкото китката ви, няма да се откупите, а се замислете, че тия горе признават само такива неща.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#23] от "cerro_torre":

  Така е.
  Обаче при 80% работодатели със средно образование в България (честно казано цифрата ме потресе, дори и аз не бях такъв песимист), няма какво друго да се очаква.
  Останалите не могат да не пеят в общия хор, а дори и да има някой светстен, при всеобщата на нагласа на работниците спрямо "чорбаджиите" е много трудно да запази човешко лице за дълго време.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "rapidfire":

  Говорим за съвсем различни неща, аз ти говоря в една посока, ти си пускаш сълзливите терзания в съвсем друга посока, която не касае моя коментар. Не ми се занимава !

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#28] от "jovanoty":

  А, не че очаквам.
  Как беше - сит на гладен не вярва.

  Но това не са сълзливи терзания, а бруталната истина.
  Демографският баланс най-ясно го показва.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  [quote#10:"edin drug"]работата ти отговаря на желанията ти ,вкл хиляда лева заплата и някой да плати и още 400 лв осигуровки отгоре ,които вие работниците на някого не ги броите за нищо ,е ,това няма как да стане ,като тегля калема на моите работници се оказва ,че години съм им плащал пълна заплата и осигуровка ,а те са си спестявали само от прякото работно време поне по 2 часа дневно[/quote]
  хе , хе типичен меринджей . не те са спестявали . ти не си им създал условия и възможност да уплътнят работно време и постигнат производителност . ако ги беше "хванал " какво ? най мъдрото ти решение да ги пратиш да слугуват на жената и детето ? разберете го най после , ако си недоволен (в твоя случай жестоко "ощетен" ) от работника , то проблема е в меринджея , ет , собственик , управител ... затова ти вземаш заплата , печалба , бонус . ако работника сам върши това , то е редно да получава твоите права .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  [quote#27:"rapidfire"]Обаче при 80% работодатели със средно образование в България (честно казано цифрата ме потресе, дори и аз не бях такъв песимист), няма какво друго да се очаква. [/quote]
  ами не това е проблема . проблема е че с вишу и вече си мениджър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Единственото задължение на работника е да отиде на време на работа и да си тръгне навреме от там. Всичко останало е работа на работодателя. Ако той не му осигури работа е достатъчно работникът да седи на работното място и работодателят е длъжен да му плати. Некадърността и неграмотността на работодателя не могат да се плащат от работникът иначе пазачите ще ги назначават като пилоти и защото няма самолет ще трябва да седят на обекта 8 часа (от 12 до 14 в България) без да им плащат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  И що треба да плащат на Чоко шестте апартамента и на Боко милиардите....

 34. 34 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Явно тия работодатели не бръснат европейските ценности!
  Майтап, голям...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2027 Весело

  [quote#13:"jovanoty"]Ако пожелаят, знаеш ли колко бързо получават името ти ?[/quote]
  И като го получиш какво? Ще платиш за имената на всички такива работници, или всички работодатели ще платят за такава информация, а? Май бъркаш България, с места дето има по-нормални закони.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2027 Весело

  [quote#18:"jovanoty"]Ами действай де ! Остави го него и след като той е пишман работодател, стани ти свестен. [/quote]
  Ако фирмата ти зависи от укриването на едни данъци и осигуровки около работника, то... нямаш нито фирма нито бизнес, а просто преритваш. Нищо де, както народите си заслужават политиците, то и работниците си заслужават работодателите (и обратното).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2027 Весело

  [quote#32:"др. Иванов"]Единственото задължение на работника е да отиде на време на работа и да си тръгне навреме от там. Всичко останало е работа на работодателя. Ако той не му осигури работа е достатъчно работникът да седи на работното място и работодателят е длъжен да му плати. Некадърността и неграмотността на работодателя не могат да се плащат от работникът[/quote]
  Др. Иванов, не мога да ви позная.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#10:"edin drug"]ще съкратя една другарка ,която след като отгледах първото и дете в майчинство и и наплатих над 6000 лв заплати ,неустойки ,да подготвям втори човек ,да му давам и на него неустойки и т н ,тя ме изненада на 6 тия месец от идването си на работа пак с бременност , е ,чакам я и веднага ще я съкратя ,да си търси работа в район в който има 50% безработица и никой няма да и брои по 600 лв за работа от 4 часа на компютър с 8 ми клас ,работодателите ги вземате за пълни идиоти в тази социалистическа страна[/quote]
  Не е виновна другарката, а трудовото законодателство, което прехвърля ей такива неприсъщи разходи на работодателите. Държавата плаща болничните, ама без първите три дена и хайде работодателят вади парите от джоба всеки път, като някой си вземе болничен от сряда до петък. Държавата има политика за насърчаване на раждаемостта, ама хайде работодателят бъде така добър да пази две години работното място, да назначи заместник, ама после да не уволнява заместника, да поеме всички негативи от деквалификацията на мамата и общо взето да носи служителите си на ръце.

  Раждането на дете, освен всичко друго, е огромен финансов ангажимент (не коментирам малцинствата и държавната политика спрямо тях, а нормалните работещи хора). Ако можеш да си позволиш да отглеждаш дете, си раждаш дете, ако не можеш - не раждаш. Наистина е изумително как държавата зорлем прави работодателя ко-спонсор за последните шест месеца от бременността и първите две години от раждането.

  Естествено, форумните писачи никога не са вадили пари от джоба си да платят заплата на някого и всеки им е длъжен, затова ще лющят минуси, но пиша просто за да знаеш, че съм напълно съгласен с твоето решение. Ти имаш задължения към себе си и твоето семейство, а не към отглеждането на чужди деца.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 39. 39 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  не е заради мене ,а заради мързеливи работници ,10 години ме принуждаваха чрез договор с НЗОК да държа трима полувисшисти ,които трябва да ги имам на брой население ,разбираш ,че те не идваха на работа изобщо ,но не пропускаха да си вземат заплатите края на месеца , когато ги накарах поне 2 пъти в седмицата да отворят кабинетите си ,за които съм харчил сума ти и пари поне по 2 пъти седмично ,работното им време стана от 12 без 10 до 12 и 20 колкото да си изпият кафето и да видят 2 ма три ма човека ,разбира се приходи от такси бяха за джобовете им ,така след10 години пълни заплати и осигуровки им дадох пътя , сега имам пак същия казус ,пълни заплати и осигуровки на поне 8 човека ,от които 3 ма не ги виждам изобщо ,а другите работят до обяд ,когато ги контролирам ,след това го удрят на протяжни обяди , почивки и разбира се си тръгват поне 1 час по рано , това са лица ,сестри фелдшери ,които са единствени в малка община ,знаят ,че без техните дипломи не може и мземат поне по 700 чисто ,е ,сега и пълни осигуровки ,ми става много ,просто ще ги съкратя и не желая да се въртят в района ми ,няма да стане ,аз да работя на 7 места денонощно ,те да прибират пари и осигуровки ,защото така искала държавата ,те от тук нататък ще са безработни най законно ,а аз ще спя спокойно като човек нежелаещ да бъде работодател ,преживял съм поне 4 много изненрвящи проверки от инспекция по труда ,които търсят правата на работниците ,когато им обясних как мен ме карат най незаконно с договор от държавата години да работя 24 часа без почивки и заместници ,ми обясниха ,че за работодателите трудов кодекс не важи и законите за мен не важат ,е ,щом не важат ,да си търсят работа другаде .

 40. 40 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иван Арнаудов":

  това е вярно ,вече посмъртно няма да назначавам жени ,които имат вероятност дори да забременеят ,всяка такава ми е поне 6000-8000 лв ,аз не съм толкова богат да им плащам и осигуровки и заплати за времето ,през което не са ми работили нищо ,а са си гледали децата в къщи ,егати законодателството ,държавата като иска да подпомага някой ,да го подпомага с нейния бюджет ,нали плащаме затова данъците и осигуровките ,а то както ,плащаш ,след това работодателя пак плаща .

 41. 41 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 194 Неутрално

  То да беше само по морето... Никакъв контрол няма. Докога ще се стимулира тази сива икономика?

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  [quote#41:"bokalcho11"]Никакъв контрол няма. Докога ще се стимулира тази сива икономика?[/quote]
  Докато има безумно бюрократично разтакаване на хората и безсмислени хартии за попълване и разнасяне насам-натам. Тури корупция и беззаконие в рецептата, и няма как да я пребориш.
  Баси, може да поръчаш стока от другия край на света, да я платиш без да излезеш от дома си, ама за една хартийка трябва да ходиш на пет места и то за да ти вземат пари. Ха върви прави легален малък бизнес, дето да поема много нискоквалифицирана работна ръка и да нямало структурна безработица. Ей тези два-три проблема ги реши на 80% и ще имаш съсипан сив сектор, оправена пенсионна и здравна система и кинти в бюджета. Сега що не го искат това нещо политиците (тези, сегашните) сам се сещай...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK