Фармацевтичните дружества не искат да връщат в здравната каса 10% от цената на лекарствата

Фармацевтичните дружества не искат да връщат в здравната каса 10% от цената на лекарствата

© Анелия НиколоваЗдравната каса и фармацевтичните компании не успяха да се споразумеят за задължителни отстъпки на скъпоструващи медикаменти без аналог, съобщи БиТиВи. Според нова наредба на Министерството на здравеопазването индустрията е задължена да връща в бюджета на касата поне 10 на сто от цените на медикаментите. 


Двете страни разполагаха с 20 дни, за да се договорят, но едва 15% от фирмите са изявили такова желание.


"Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез присъединяване към национално споразумение отпада и НЗОК преминава към следващ етап на договаряне на отстъпки по реда на наредбата", пише в официално съобщение институцията.
Сега компаниите ще бъдат задължени да направят отстъпка от 20% до края на годината на медикаментите без аналог и 10% от следващата година. Касата разчита, че до края на годината по това перо ще влязат допълнително 45 млн. лв. в бюджета и така ще се запълни част от дефицита.


Годишно Здравната каса плаща около 620 млн. лв. за медикаменти без аналог. Преди дни ресирният министър Петър Москов съобщи, че разходите за лекарства през 2015 г. са се увеличили с 15%, при среден ръст за Европейския съюз 3%.


Ако компаниите не се съгласят да направят отстъпки, по регламент НЗОК ще прекрати договора си с тях и няма да плаща за медикаментите.


Ако това се случи, е възможно пациентите да се наложи да плащат за лечението си сами. Министерството на здравеопазването не допуска подобен сценарий.


Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков няма голям риск компаниите да спрат доставката на лекарства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK