Георги Вайсилов оглавява изпълнителния съвет на фонда за наука

За председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" единодушно беше избран проф. Георги Николов Вайсилов. Той е представител на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от факултета по химия и фармация. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.


От МОН уточняват, че изборът е станал на първото заседание на новоназначения Изпълнителен съвет на Фонда "Научни изследвания".


Проф. Вайсилов е изтъкнат български учен, председател на Хумболтовия съюз в България до 2015 г., а сега негов почетен член. Носител е на наградата "Питагор" за утвърден учен в областта на природните науки и математиката, гласи официалната му визитка.
От 2012 г. е председател на работната група към МОН за изработване на проект на нов Правилник на Фонд "Научни изследвания". За периода 1991-2015 г. проф. Вайсилов има 98 публикации в реферирани научни издания и 2261 цитирания.


За заместник на проф. Вайсилов е избран чл.-кор. проф. Костадин Ганчев Ганев - представител на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.


Проф. Ганев е член на Европейската асоциация по изучаване на замърсяването на въздуха (EURASAP). Член е на дружеството на физиците в България и е главен редактор на Българското геофизично списание. За периода 2000-2015 г. проф. Ганев има 132 публикации в реферирани научни издания и 177 цитирания.


В последните години фондът се прочу с множеството нарушения и съмнения за проведените от него процедури по финансирането на научни проекти. През лятото предходният му директор беше арестуван за убийство. През миналия месец постът бе зает от Геновева Жечева.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 874 Неутрално

  На проф. Вайсилов един от рецензентите на голямата му докторантура е проф. Венелин Енчев, което по-скоро е добра новина.
  Този път Библиотекарския университет е представен по-слабо - без проф. Николов и проф. Тотоманова. Но пак имат скрита лимонка - проф. Димитър Христозов. Официално сигурно се води от Американския в Благоевград, но е на щат и в Библиотекарския. Освен това е съавтор на много книги със Стоян Денчев. Още от преди 1989 г. включително. Били са колеги в социалистическа структура "Информа", която ми звучи ченгеджийско. Също като Стоян Денчев е бил в Бъркли да изучава тайните на "капиталистите".

  Миша
 2. 2 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вайсилов несъмнено е добър учен, но подвизите му като ръководител на т.нар. работна група на МОН са разочароващи. Тази работна група започна по времето на Игнатов и в нея бяха и Гюров, и Хр. Петров и още много видни личности. Оттогава все ръководи някаква работна група, но никой не знае състава й. Истината е, че за 3 годининяма нито смислен Правилник, нито друг регулативен документ. Наследството, което получава от приятеля си Енчев е воденичен камък, съставът на ИС е слаб. Ще има ли сили и желание да почисти "фондовите обори". Там нещата са за прокурор.
  Човекът на Милошев пък, според съобщение на МОН имал индекс на Хирш = 6! Поне да бяха го премълчали. А е член-кор. и дори професор.
  Най-интересното е, че в съобщението на МОН всеки член на ИС е представен като представител на някаква организация/университет. А тези хора трябва да представят единствено науката.

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Това е една добра новина, един истински учен начело на ИС най-после.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK