Как прокуратурата (не) работи срещу престъплениятa от омраза

Как прокуратурата (не) работи срещу престъплениятa от омраза

© Георги КожухаровДевет души.


Толкова си спомня Назир. Имали са метални боксове, с които му нанасят удари през септември 2013 година. Той е от Ирак и е част от първата по-голяма вълна мигранти, които дойдоха у нас. Търси убежище.


Девет дни.
Назир остава в болница след нападението. Претърпява две операции. Жалбата му не е регистрирана от полицията. Полицията е в болницата,  но не му снемат обяснения. Казват му, че ако не си ходи в Ирак, ще го изпратят обратно.


Неизвестни. 


Такива остават виновните за побоя над Назир. Случаят му е описан в последния доклад на международната организация "Амнести интернешъл" като пример за абсолютния провал на българските правоохранителни институции за разследванията от омраза. България се е провалила в разследването на престъпленията от омраза, като така подхранва страха, дискриминацията и насилието, а жертвите не съобщават на властите, тъй като не им вярват, пише още в документа.


Проблем съществува, но за него не се говори  официално. Примерите през годините се натрупват, а обяснение защо не се отделя ресурс да се разследват престъпленията, провокирани от омраза към чуждите, различните, са въпрос на лична интерпретация, а не на задълбочен анализ. Осъдени няма, а за година и половина (2013 - 2014) са образувани 80 досъдебни производства по подобни случаи.


Наскоро проучване показа, че почти всеки човек (лесбийка, гей, бисексуален или трансполов) в България, който е бил потърпевш от насилия или заплахи, не е уведомил полицията.


В българския Наказателен кодекс съществува текст, който предвижда лишаване от свобода до четири години и глоба до десет хиляди лева за този, който "употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения". В законодателство обаче няма текст за престъпления с мотив хомофобия. В почти всички случаи разследващите квалифицират деянието по хулигански подбуди - по-лесно доказуеми, но с по-малко наказание.


България вече е осъждана няколко пъти от Европейския съд по правата на човека заради отказа си да разпознава, преследва и наказва престъпления от омраза. Един от последните случаи беше от февруари тази година, когато по водено от адвокат Маргарита Илиева, ръководител на правната програма на БХК, дело България беше осъдена заради нападението на "Атака" над софийската джамия "Баня баши" през 2011 г. (четете интервю с Илиева утре). Становището на правителството по случая беше (изготвено в мандата  на правосъдния министър Зинаида Златанова), че активистите на "Атака" "не са преминали "изискуемия минимум на грубост, така че това да доведе до нарушаване на правото". Делото беше образувано по жалба на един от пострадалите мюсюлмани - Вели Караахмед, който не получи никаква адекватна реакция от българските правозащитни институции.


Каква е причината?
Според адвокат Маргарита Илиева "това е плод на психосоциалния феномен на отричането (на английски език установено понятие - denial): нацията ни, в лицето на законодателния си орган, се преструва, че такова нещо като хомофобски и женомразки насилия няма. Пак отричането е причината расистките престъпления институционално да се прикриват като хулигански – и далеч невинаги тежки". Според Илиева "обществото ни действа не чрез законодателя си, а чрез прокуратурата – тя е тази, която отразява обществените нагласи на отказ да се признае истината за това, че българите не са "толерантни", а редовно тормозят и насилват различните". 


Прокурори, с които "Дневник" разговаря, споделят, че причините за липсата на разследвания срещу престъпленията от омраза е, че липсва съдебна практика. Повечето обвинители предпочитат "да стрелят на сигурно, защото е важно да нямаш оправдателна присъда". Друга причина е, че това е сложно и трудно за доказване престъпление - трябва много внимателно да се проследи какво е провокирало конкретни действия у извършителя - с какви хора се е виждал, как се е стигнало до ситуацията. "Не се изследва по никакъв начин подбудата - основният признак, който може да отличи престъплението от омраза от хулиганските подбуди. Като трета причина, казано с по-притихнал тон, някои прокурори споделят, че всъщност между тях има и расисти. "Прокурорите са част от това общество и има такива хора".


През 2013 година отдел "Аналитичен" на Върховната касационна прокуратура издава методически насоки към обвинителите как да разследват престъпления с дискриминационен елемент. Повод за тях са събитията в Катуница, научи "Дневник". В тях се описва разликата между престъпления по хулигански подбуди и такива с дискриминационен характер.


Според насоките основната разлика с престъпленията по хулигански подбуди е мотивът, като


дискриминационната подбуда се формира от стереотипни пристрастия и предразсъдъци.


В насоките има описани признаците, по които да се различава това престъпление. Според документа дискриминационната подбуда може да има и външни признаци, а мотивът може да бъде изразен и чрез генерално виждане против определена група, включително и със заявяване на определено емоционално отношение или опит за аргументирането му с привидно обективни аргументи.


Още по-интересното е, че в насоките е записано, че основният начин за превенция на тези престъпления е информираността. "Традиционната нечувствителност на българската правораздавателна и правоохранителна система към дискриминационната престъпност произтича от стереотипи, внушени при различна степен на осъзнатост от културата на мнозинството, към което принадлежат повечето служители", е записано в документа. Според прокуратурата типичните грешки са свързано с предварителни предположения на разследващите, прибързани техни изводи и липса на достатъчно проверка на всички факти.


Прокурори коментираха пред "Дневник", че съществуването на правила е много добре, но след като няма контрол дали те се изпълняват или не, стават безсмислени. Обвинител сподели, че си спомня за пример от негово обучение в чужбина. В него, говорейки за справяне с корупцията, се казва, че примерът трябва да идва "отгоре", а системата така да е организирана, че всеки, който има корупционни нагласи, да се чувства чужд и отхвърлен. Така че следващият въпрос е: има ли пример отгоре и системата така организирана ли е, че да осигури спазването на правилата.

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Няма ли някакви случки от още по-древни години,с които да ни запознаете?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То като гледаме как буксува следствието по случая Христо Бисеров...какво да кажем за иракчанина Назир??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Не знам как квалифицира прокуратурата побой над имигранти, но го квалифицира някак. Обаче, въобще не квалифицира наглото потъпкване на законите от страна на имигрантите! Двоен, троен и четворен аршин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]То като гледаме как буксува следствието по случая Христо Бисеров[/quote]

  За Христо Бисеров очавам един хубав ден да осъмнем с новина от средните страници, че делото е прекратено поради неспазване на някакви процедурни срокове или пресрочена давност

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Тази статия разпалва омраза срещу една българска партия, която защитава националните интереси. Тя пледира за това всички български граждани да са равни пред закона.

  Тази партия се обяви срещу насилието, проявено към циганите през това лято лято.

 7. 7 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тъй, тъй, дойдохме си на думата. Всякакво споделяне на несъгласие с политиката за приемане на бежанци- на прокурор. Натискат там, където е по-лесно - законопослушните граждани, а не капсулираните около религията си общности от имигранти.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  Прокуратурата въобще работи ли?

 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#1] от "rurade":

  Е, ако се разровиш тук там, може да намериш с какво е известен и днешният Председател на "ГЕРБ" и понастоящ Министър Председател на Република България.

 11. 11 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#4:"InmoInvestments"]българия е позната в цивилизована европа, като място населено с ксенофобско настроено население[/quote]

  Такива обобщения са си точно ксенофобия.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Ембака фанаха ли го? Или убиецът на момчето от Борисовата градина?

 13. 13 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "convince":

  С какво?Дай линк!
  А бе ти преследваш ли ме?

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Любопитно

  Чудя се ще мине ли ден без в "Дневник" да се появи статия подробно обясняваща какви долни и безчувствени расисти, хомофоби, ислямофоби, ксенофоби, убийци на деца, канибали и като цяло абсолютни изроди, дяволски изчадия, срам за Човечеството сме българите? Още малко ще потърпя тази поредица, продиктувана от ОМРАЗА към хората с българско самосъзнание (както разбираме от текста проблемът е с "мнозинството" - явно там ги сърби от БХК и Дневник, че все още сме мнозинство, друго са се надявали като се пръкнаха) и ще спра да го чета тоя парцал.
  Каква е тая журналистика не мога да разбера? Стоял си Назир мирно и тихо пушейки наргиле, и изведнъж дошли девет души расисти и го смляли от бой. Сигурни ли сме, че е така? Е как - той така каза, значи е вярно. Ама че може и да има и други подробности нас не ни интересува, щото тезата ни харесва. Че например може да се е отварял и за това да е изял боя, че може да е откраднал нещо и да са го хванали, най-важното - че може въобще да не са българи а негови сънародници, които да са си разчиствали някакви междуплеменни сметки - на кой му пука? Искаме да са расисти. Айде стига вече с тоя лов на вещици. Откъде на къде всяко престъпление срещу дадено малцинство задължително трябва да е от омраза? Един единствен път в живота ми са набивал шамари на хомосексуалист и то беше за нещо нямащо нищо общо със сексуалната му ориентация, а заради обиди към моя приятелка. Добре че тогава БХК още не получаваше толкова грантове, че щяхме още да се влачим в съда за правата на човека сигурно. Разбрахме че някои хора много страдат в обкръжентието на българи и въобще в България - айде бегом-марш към "развитите европейски общества" заедно с нелегалните от Африка и Азия. Е - там ще слугувате за половин заплата, щото "толерантните" европейци хич не ви се кефят, ама поне ще сте заобиколени от правораздавателни органи гонещи до дупка "престъпленията от омраза". Е - като бели, хетеросексуални християни няма как да се възползвате и вас всеки може да ви бие спокойно, ама нали за сирийците, иракчаните, негрите и гейовете ви е зора, не за вас....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  От статията:

  "...отказ да се признае истината за това, че българите не са "толерантни", а редовно тормозят и насилват различните".

  Няма такава истина. Някои българи са нормални и толерантни, други са расистки тъпанари. Не можем просто да приписваме характирестики на цели народи - иначе какво ще ни отличава от расистите?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2730 Весело

  До коментар [#6] от "faraon":

  Е напиши й името щото аз се сещам за няколко

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 969 Весело

  Най-важно е БХК какво са казали

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Я да се обадят ограбените и бити продавачки,за да добием пълна представа.

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  [quote#4:"InmoInvestments"]българия е позната в цивилизована европа, като място[/quote]

  от където идват най-сервилните лакеи от целия познат свят, които за един одобрителен поглед и малко евро отгоре над заплатката са способни да се отрекат от род и Родина и да забавляват местните с подлизурството и мазненето си. Обикновено са и с доста малък потенциал, та за това се опитват да компенсират с подмазване и интригантство. Чувал съм го от доста колеги и партньори от Западна Европа и САЩ, които са се чудили как българите в България сме толкова готини и на нас може да се разчита, а тия дето те познават в страните си са ужасни и не могат да ги понасят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 402 Неутрално

  http://urod.ru/news/63701/ - я да видим назировците как се справят в Гърция.
  Пък да не пускам едно друго клипче, дето един клет нагличанин го смляха от бой, защото им бил влязъл в квартала.

 22. 22 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Илати да жувейти у Хасково! Тука пристапления от омраза няма! Само от либоф към парити!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  [quote#8:"nikero"]Дреме ми на оная работа.[/quote]

  Това гастарбайтерите не можещи да се впишат в страната в която са отишли не могат да го разберат. На тоя ти и аз сме му виновни, че местните не го приемат, пък той е толкова готин, разбираш ли. Ама те понеже са чували колко е лоша България и за това той го отнася незаслужено. Иначе естествено че няма да ти пука какво си мислят на майната си за теб. И аз от опита си с французи и белгийци ги мисля за егати некадърните, мързеливи и високомерни л...на ама това няма никакво значение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  [quote#2:"oporna_to4ka"]То като гледаме как буксува следствието по случая Христо Бисеров...какво да кажем за иракчанина Назир?? [/quote]

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Поръчкова статия.

 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредната статия. А стига де Дневник, колко облъчване си мислите че можем да понесем.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  хубава статия за вестник, който само дето не пише на заглавната си страница "Убий бужанците!" или нещо подобно, а във форума му всяко второ мнение е подсъдно в оная част на Европа, на която съселяните ни щедро завиждат

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално
 30. 30 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И снимката към материала е майсторски подбрана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#21] от "grem":

  Ти си егати расиста. Гърците са ксенофоби, които не приемат "различното" - това идва от "културата на мнозинството". Какво ми реве тая, че не можели децата да ходят на училище - мултикултурализмът е по-важен. Европейски ценности са това, ееее!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Това са изкуствени понятия изсмукани от пръстите. Ако човек пребие своя комшия защото го мрази това не е ли "престъпление от омраза"? Ако фенове на Левски пребият фенове на ЦСКА това какво е, нали се мразят? Ако митингуващи от Атака пребият активисти на ПФ, не е ли "насилие поради политическо убеждение"?
  Или е задължително жертвите да са от чужд етнос и религия, иначе си е обикновена битова престъпност и хулиганство?

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 881 Неутрално

  След като вероятно иракчанина Назир е излъгал на границата, че е сириец, как да му вярвамена всичко което казва? Разбира се побоя не е за толериране. Както не е за толериране и нашествието. За геноцида над българските старци по селата от цигани обаче нито дума от Амнести и Хелзингския комитет.

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "То като гледаме как буксува следствието по случая Христо Бисеров..."
  А делото "Сапард" - водено от 2006, провалено от прокуратурата въпреки доказателствата, изпратени от Германия?
  А Вальо Топлото?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Престъпленията от омраза се наричат "престъпления" и са наказуеми според НК. Омръзна ми да слушам за "престъпления от омраза", като че ли ако ударя бял мъж наказанието ми е едно, а ако ударя имигрант сириец, значи го мразя на расова основа и наказанието ми трябва да е пет пъти по-тежко.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Като трета причина, казано с по-притихнал тон, някои прокурори споделят, че всъщност между тях има и расисти. "Прокурорите са част от това общество и има такива хора".
  ..........................................................................................

  Ха-ха, имало прокурори - расисти, демек поради това нямало осъдени за престъпления, извършени от омраза!? Добре де, къде се дянаха прокурорите, които не са расисти, защо те не поемат подобен род дела? Тъжно твърдение, биещо по авторитета на българите.

  В България расисти няма или ако има изобщо, те са единици. Проблемът е, че законите важат за едни граждани, за други не. Това е положението.

  Няма нужда да се насажда омраза между българите!

 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най- добрата превенция срещу насилиетио пред джамията щеше да бъде, ако полицията своевременно беше разчистила улицата от тия, които всеки петък я блокираха с килимчета и вирнати към небето задни части.
  Останалото, колкото и грозно да беше, беше естественото развитие на нещата.
  Ако небеше оня откаченяк, щеше да е някой друг, някой друг ден.
  И ако цялата тази кампания по измислена толерантност не спре, ще видим къде, къде по-големи чудеса.
  Законите трябва да важат еднакво за всички.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#7] от "nikero":
  Несъгласие за приемане на имигранти и конкретизираните в европейските и съответно в българското законодателство престъпления на омразата нямат нищо общо. Но рзбира се е много удобно за неандерталците да слагат знак на равенство на всичко,което им разваля самовнушеното чувство за изключителност и "чистота"/на Балканите?!/
  Иначе тотално оплюваната цацаратура / и с право / ,при случаи на расизъм,ксенофобия и т.н. явно получава мълчаливо, а понякога и гласно одобрение от мнозинството при заравянето на главата в пясъка.....

 42. 42 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#38:"faraon"]Проблемът е, че законите важат за едни граждани, за други не. Това е положението. [/quote]
  Точна дефиниция за изпусната държава (failed state). Мафията така двйства. За теб закон, за нея-не!

 43. 43 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  Много свестни хора са си тук, а освен това голяма част от тях не страдат от излишен нарцисизъм и не се стараят да изпъкнат. Свестните не вдигат шум около себе си.

  Между другото, тези дни попадам на Ваши коментари под няколко статии и много им се радвам. Може и да ми се прииска да поспоря с някои от тезите Ви, но това са подробности.

 44. 44 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#41:"thepirineagle"]Несъгласие за приемане на имигранти и конкретизираните в европейските и съответно в българското законодателство престъпления на омразата нямат нищо общо. Но рзбира се е много удобно за неандерталците да слагат знак на равенство на всичко,което им разваля самовнушеното чувство за изключителност и "чистота"/на Балканите?!/ [/quote]

  Защо хората "неандерталци"? Разберете едно, никой не е против емигрантите, бежанците. Нормално е да има постепенно движение на хората по света. Но когато се зададе огромна бежанска вълна, която е в състояние да разбие икономиките на тези държави, става опасно.

  Защо САЩ не приема бежанци от Сирия? Нали са най-големите демократи, най-богатите са на света? Швейцария и Полша приемат ли бежанци?

 45. 45 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":

  на кого ще викаш ти расизан, ей. Веднага те уволнявам от Европата.

 46. 46 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#44:"faraon"]Защо хората "неандерталци"?[/quote]

  Защо наричате хората "неандерталци"?

 47. 47 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "persifedron1":

  Много правилен коментар, точно щях това да напиша. Същият безумен аргумент, който расистите ползват - "понеже една част от оная група са такива, значи всички са такива". Автогол в тая статия.

  По-големият проблем обаче е, че според това, което съм видял в коментарите тук под статии на Дневник за бежанците(и още повече като се има предвид, че четящите и коментиращи тази медия се водят по-образовани от хората, които четат Пик), съотношението е около 25%-75% в полза на хората, пропити с омраза. :/

 48. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#39] от "rapidfire":
  Е, какво "естествено" намирате в това представители на друга / явно от Вашата / религия да бъдат нападани физически и обиждани по време на молитва? ! В една държава от ЕС?! И защо Столична община още не дава разрешение за нова джамия при явно недостатъчно място в съществуващия храм място за всички желаещи да се молят и посещават мюсюлмани???
  Става въпрос за основно конституционно право. Дори и в Пут*инска Русия спазват известно приличие в това отношение.....

 49. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Поправка:"/явно НЕ от Вашата /" към пост #48

 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "thepirineagle":

  Е, какво "естествено" намирате в това представители на друга / явно от Вашата / религия да бъдат нападани физически и обиждани по време на молитва? !

  Намирам за съвсем естествено, ВСЕКИ, който натрапва СВОЯТА религия на останалите по един крайно безочлив и смущаващ нормалния живот на останалите начин, да бъде възпрян моментално.
  И тъй като официалните власти се правиха на умрели лисици, нещата се решиха от самосебе си.

  "И защо Столична община още не дава разрешение за нова джамия "

  Защото в Бг джамии има вече достъчно. Не знам дали не са повече от черквите.
  И пак ще перифразирам премиер-министъра на Австралия - Нека на всички да е ясно, че България е християнска държава и който има проблем с това е свободен да напусне.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 850 Любопитно

  ако прокуратурата работеше върху престъпленията от омраза ,джамбазки ,расате ,каракачанов и редица други български "топ политици" вече да бяха подгонени от нея

 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  " Като гледаме как буксува следствието по случая с Христо Бисеров ..."


  Въобще не буксува ! Всичко е по план !
  Мислиш ли, че някой ще посмее да търси истината за един от най- големите перачи на Доган ? Мислиш ли, че Цацаров ще позволи някой да му рови под носа ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#44] от "faraon":
  Ама Вие явно не четете,а бързате да пишете? Никъде не оспорвам правото на мнение, нито пък споря по въпроса за имигрантите и вълната в момента. Говоря за неандерталците,които аплодират неспазването на европейските и българските закони, за онези които вярвайки в караконджули, прозовават да плюем на закони и цивилизованост. Иначе пък имат огромни претенции за "културност","историческа изключителност" и т.н.

 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално


  Девет човека с метални боксове, срещу един с голи ръце ...???
  Или аз съм много старомоден, или става въпрос за злобари - комплексари ...
  Дали случайно горните не са от пасмината на Боян Расате или от Атака, или е съвместно " мероприятие " ?!
  ДЕВЕТ СРЕЩУ ЕДИН ...?!?!?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#54:"niksan1"]Дали случайно горните не са от пасмината на Боян Расате или от Атака, или е съвместно " мероприятие " ?!
  ДЕВЕТ СРЕЩУ ЕДИН ...?!?!?![/quote]

  Твърде глупави внушения. Това лято Атака публично призова своите симпатизанти да не се поддават на антиромските настроения и да не участват в мероприятията срещу тях. Друга партия направи ли същото?

  Атака е за равенство на всички български граждани пред закона. Погледайте телевизия "Алфа" и после пишете съчиненията си.

 56. 56 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#50] от "rapidfire":
  Не Вашият или моя вкус и предпочитание определят дали има достатъчен брой храмове от една религия или не. Може да има достатъчно джамии в мюсюлманските села и градчета, но явно не в София, щом се налага вярващите да се скупчват около храма и няма място вътре...
  П.п. България / като цяло / може да е страна с мнозинството от населението изповядващо или имащо корени в християнската традиция, но държавата е секуларна и всяко вероизповедание равнопоставено пред закона.....

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#53:"thepirineagle"]Говоря за неандерталците,които аплодират неспазването на европейските и българските закони[/quote]
  Точно ти ли, омоилинденски боклук ще говориш за закони? Коментарите ти проповядващи омраза на етническа и политическа основа са хиляди. Част от тех толкова вулгарни че дори са изтрити (ако че следваш "правилната" за Икономедия идеологическа линия).

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 59. 59 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  тия дето ги пишат подобни статии били ли са в ислямска държава където хората са супер 'толерантни'...и толкова мили че незнам ... хора идващи от абсолютно диви племенни и средновековни общества където бият с камшици още и да обясняват че не сме били толерантни,ами ако се случи някое бедствие в европа и ние хукнем към 'прекрасния ' ислямски свят....мале ще ни газят с багери ,а ако си жена не ми се мисли...бил съм на такива места че като се сетя за толерантност и мюслита....не ми се повдига а по лошо ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 60. 60 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  Значи хем не си расист и хомофоб, хем всички бежанци, обратни и нехристияни да си ходят. Заради такива малоумници като теб ни се носи славата на една от най-ксенофобските нации. Аз съм против християнството и религиите като цяло, очаквам да дойдеш да ме изгониш от дома ми

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 61. 61 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Ужас!Ако така продължава,не само,че няма да идват бежанци,но и вече дошлите ще избягат!

 62. 62 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#58] от "България подкрепя тероризма?":
  Е, като игнорираме собствения ти "висок стил", може би ще ни ощастливиш поне с един пример,подкрепящ забавните ти твърдения
  Подобни представители на пещерното инстинктивно мислене са една от основните пречки за трансформацията на България в нормално общество, но акъл и култура се взимат,не се дават....

 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#55] от "faraon":

  " Погледайте телевизия " Алфа " и после пишете съчиненията си "


  А, след като погледам телевизия " Алфа " , да послушам и Сидеров ...? Или дует " Сидеров - Кобзон " ...?
  Мерси !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поредната статия в модерния черноморски код кафяво. Все пак да напомня, че не сме палили газовите камери и нацистките концлагери. Но в духа на европейската преса днес и Дневник да не изостане от модата, всеки , който не иска ислямски престъпници е ксенофоб и расист. Само че, олеквате още повече, като цитирате само БХК- най-компрометираната организация. Промиването на мозъци не сполучи напоследък- 90% от коментарите са анти-имигрантски и Дневник решиха директно да удрят. Не съм расист и ксенофоб и затова тези квалификации не ме обиждат- ако бяха китайци, корейци или японци, надали щяхме да водим тези полемики тук.

 65. 65 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Любопитно

  пасито каза между 2 и 5 милиона че очаква да приемем , как ще стане без медийна канонада ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 66. 66 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако мразя съседите си и им хвърля татул в двора, това престъпление от омраза ли ще бъде? хахахаха

 67. 67 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#64:"bee"]Поредната статия в модерния черноморски код кафяво.[/quote] , много точно !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 68. 68 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#60] от "TM27":

  Какво ще кажеш за Словакия, Унгария, Чехия, които на държавно ниво заявиха, че не искат ислямски престъпници...имигранти как е модерно да ги наричат? И протести имаше там, със солидно присъствие. Да не говорим, че ПЕГИДА имаха протести в цяла Германия - само в Дрезден бяха над 10000, но естествено медиите не го отразиха това, щото не е правилния митинг. Мед ви капе от устата да плюете България... смешни сте и жалки

 69. 69 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#60:"TM27"]Заради такива малоумници като теб ни се носи славата на една от най-ксенофобските нации. [/quote]
  Най-вече сред евреите , какви хора пишат тук не е истина .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 70. 70 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#55] от "faraon":

  Хаха ми щом Атака иска всички да са равни, тогава трябва всички да ходим на плаж във Варадеро и да живеем в хотелски апартаменти по 10 000 долара на нощ, не само нискостебления ви фюрер, превърнал се впоследствие в жалък и трагикомичен глашатай на колхозните интереси.

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 71. 71 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  България е провалена държава, страна, в която мафията си има държава!
  Едно от най-мощните, традиционни оръжия на мафията е омразата, насаждането на конфронтацията, разеднинението и настройването на едни бългсри и хора срешу други и СТРАХЪТ! ("Разделяй и владей!"
  Поради невъзможност да използват открито репресивните си органи и структури за тези цели, те ги блокират и пасивират, за да могат да осъшествяват намеренията и целите си!
  Ако България не бе в Европа, в ЕС и не се водеше демократична държава и червената ДС-КГБ мафия, която е овладяла всички власти и институции, сега щеше да осъшествява открити репресии и диктатура чрез МВР< службите, прокуратурата и главния прокурор. Сега им е малко по-трудно, защото има Интернет, много хора могат всеки момент да заснимат техни действия, има европейски и международни институции, западни посланици и посъбудено гражданство, затова ослушването и бавенето на топката и внимателно наблюдение на обстановката и издебване на момента за поредното активно мероприятие и така, наредени от босовете на мафията са основните им занимания!
  Проблемът с бежанците е добте дошъл за да се отклонява вниманието от престъпленията на мафията в България и благодатна почва за раьделение и конфронтация, а провокиране на инциденти и поддържане на страх и омраза сред хората!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#70] от "TM27":

  Сидеров е ходил в известни курорти, но шефовете на други партии са много по-често там. Че даже скъпи имоти са си накупували, за милиони. Смешно е да се обвинява ВС в подобен "грях".

 74. 74 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#72] от "TM27":
  Не знам кой се тези катили , но употребявайки епитети издишаш като пробит плондир

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ние, или поне аз, не влезнахме в ЕС за да се учим от страни като чехия, Словакия, Полша или Източна Германия, където винаги са управлявали тоталитарни режими. Май търсехме свобода и демокрация.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 77. 77 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#74] от "zmii4e":

  Ти издишаш с аргументите си, което е много по-лошо от употребата на епитети

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 78. 78 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Наскоро проучване показа, че почти всеки човек (лесбийка, гей, бисексуален или трансполов) в България, който е бил потърпевш от насилия или заплахи, не е уведомил полицията.
  ..............
  Започнахме от малкият Насир, стоплихме сърцата на будала-читателя и
  веднага си дойдохме на думата...
  Пробутахме в стопленото сърце нашите копеленца, темичката за лявата резба и нейното насаждане в обществото. А ужким ставаше дума за пребито дете...
  Това е възможно най-гнусната манипулация, този който е написал статията спешно трябва да се прегледа, това е психопат, мразещ психопат.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 79. 79 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#77] от "TM27":
  Не мисля , апропо скучен и невъзпитан си , айде чао .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 80. 80 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "faraon":

  Фюрерчето яхна расистката вълна в политиката с ясната цел че тя ще му донесе персонални облаги, и когато започна да залязва, внезапно направи завой на североизток за няколко милиона рубльонки. За радост на всички нормални хора, залезът на Атака и подобни антибългарски образувания, е неизбежен!

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Двама сирийци са се клали в центъра на София, това престъпление от любов ли ще се таксува от прокуратурата?

 83. 83 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#80:"TM27"]Фюрерчето яхна расистката вълна в политиката с ясната цел че тя ще му донесе персонални облаги, и когато започна да залязва, внезапно направи завой на североизток за няколко милиона рубльонки.[/quote]

  Пълна лъжа, дайте доказателства за расизъм и персонални облаги от страна на Сидеров.

 84. 84 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#81:"bns20473527"]Ти наистина си лумпенизиран! Къде видя в статията да се споменава конкретна партия?[/quote]

  Прочети статията и ще разбереш.

 85. 85 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#74] от "zmii4e":
  Не знам кой се тези катили , но употребявайки епитети издишаш като пробит плондир
  ............
  Вярно е, някои от спасените евреи са били палачи в Народния съд и са екзекутирали спасителите си.
  Но други са били адвокати на обвиняемите, като проф. Фаденхехт - дъщеря му е майка на Й.Сърчаджиев.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 86. 86 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#79] от "zmii4e":

  Моите епитети са отношението ми към малоумни расистки комплексари, и не нарушават логиката на аргументите ми; твоите са просто израз на интелектуална нищета, защото нямаш никакви аргументи, само ми загуби времето... Отивай да викаш с останалата жалка измет "Евреите на сапун" и се надявай че винаги ще останат със спомена от спасяването им, както и да ги наричаш.

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 87. 87 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 549 Неутрално

  След като местното население се оплаква, Назирчо на какво се е надявал? Сори, но всеки е длъжен да бъде умен - да бил проверил предварително в държава с какво правосъдие е решил да се изтърси. Никой никого не е длъжен да обича и да харесва, с кандърми, манипулации, обвинения и заплахи се постига точно обратния ефект. Назировците преди ми бяха безразлични, сега вече са ми неприятни.

 88. 88 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#85] от "СДС":
  Струва ми се че не проследихте внимателно размяната на реплики , потребителя визираше гражданите към днешна дата .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 89. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#84] от "faraon":


  [quote#6:"faraon"]Тази партия се обяви срещу насилието, проявено към циганите през това лято лято. [/quote]
  Няма насилие към циганията.

  Няма и спомената партия, освен донякъде бсп/дпс-оод, но само в частта за годината 2013-та, 2014-та, когато временно властваха и правиха жалки опити да оцелеят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#88] от "zmii4e":
  Струва ми се че не проследихте внимателно размяната на реплики , потребителя визираше гражданите към днешна дата .
  ..................
  Възможно е, да.
  Не мога да повярвам, че авторката е слязла толкова ниско и прилага такива пошли манипулативни техники по тема, която и без това е тежка и сложна. С това инструментало ползване на детското нещастие за лансиране на платена хомопропаганда - светлина върхо и без това достатъчно усукан въпрос, не се хвърля , госпожо.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 91. 91 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "thepirineagle":


  [quote#48:"thepirineagle"] И защо Столична община още не дава разрешение за нова джамия[/quote]
  Дава, доколкото знам, но в краищата на София.
  Няма място и нужда от нова джамия в централните части на София.
  Ония със сочещи Сатурн задни части, ако са истински вярващи ще идат където е храма им.

  Ще е интересен резултата, ако бъдат прекарани през детектора на лъжата с въпроса "Вие яли ли сте кебапче в България".

  Това ще отговори на всички въпроси за мюсюлманството в България и има ли нужда от толкова много празни джамии в България като цяло.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#89:"Росен (путлер капут)"]Няма и спомената партия[/quote]

  А това какво е?

  Един от последните случаи беше от февруари тази година, когато по водено от адвокат Маргарита Илиева, ръководител на правната програма на БХК, дело България беше осъдена заради нападението на "Атака" над софийската джамия "Баня баши" през 2011 г. (четете интервю с Илиева утре).

  ---------------------------------------------------------------------------------

  Имаше стълкновения между българи и цигани на няколко места в страната, като ръководството на партия Атака няколко пъти се обърна към симпатизантите си да стоят на далеч.

 93. 93 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#48] от "thepirineagle":

  Ще стоим джамии за гласоподавателите на ДПС?

  Еми, що пък имигранитите да седят по-високо от нас. И те като нас си патят от полицията и от липсата на правосъдие подкрепяна от ДПС.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Прокурорското безхаберие не е само по отношение на делата от омраза.То е по принцип,за всички дела,които не касаят мафията и силните на деня.

 95. 95 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#90] от "СДС":
  Направи ми впечатление че събитието в фейсбук във връзка с бежанците беше разпространено доста сред ЛГБТ движението , така че уклона на статията не ме учудва .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 96. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#68] от "bee":
  Какво означава да "плюете България"??? Да си затваряме очите,че за пореден път ключови българскиинституции не изпълняват основни европейски и български закони? И, отново, в статията не става въпрос за вълната от имигранти, а за престъпления на омразата. Това,че подобни на Вас изместват темата и директно и индиректно защитават поредните своеволия на цацаратура и "съд", само защото нещо свири на тънката струна "този или онзи е чужд/не от нашите" говори достатъчно....

 97. 97 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Защо не пишат какво стана с "бежанците" които нападаха магазинчета да ги обират и как подсвиркват по улиците по жените

 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да, прав си.
  Има го в статията за Атака.

  Аз просто прескачам по навик като видя Атака да пише, но този път не е от това. Четох, но не съм видял.

  Атака трябваше да бъде забранена заедно с дпс-оод като анти български партии, защищаващи интересите на Русия в България, но тя (Атака) така или иначе си отива на следващите избори.
  И без друго влезе в парламента с клизма и поради ниският процент на гласували българи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]прокурори споделят, че всъщност между тях има и расисти. [/quote]

  Какво повече да се каже?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 100. 100 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#93] от "deni4":
  Ами не, никой не трябва да стои "по-високо" от други по отношение на закона. Нито пък трябва да строим джамии на когото и да е. Доста хора във форума,обаче се опитват да изместят темата. Статията разглежда един от многото "нюанси" на престъпно безхаберие или целенасочени действия на българските институции срещу "свои" и "чужди". Това не е причина да оплюваме нито подобни статии, нито хората, които се борят на различни нива срещу беззаконието на тази територия.
  Ако, обаче мюсюлманите законно и със свои средства искат да си построят нов храм,защо не им се разрешава? А после форумни "лъвове" венцехвалят Сайдеров и реват,че мюсюлманите стояли извън джамията на петъчните молитви / след като вътре няма място за още /, и оправдават директно и неподправено насилие на верска и расова основа / апологетите на червено-кафявия "патриотизъм" в Бг се вдъхновяват от всякакви причини...
  П.п. Когато мнозинството от коментиращите тук осъзнаят,че в една цивилизована държава законът трябва винаги да бъде над всичко и всички - и в буквата,и в духа си, тогава може и България да има претенции за една наистина европейска държава....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK