Обществена поръчка за варненската синя зона е обявена спешно и предизборно

Обществена поръчка за варненската синя зона е обявена спешно и предизборно

© Спас СпасовТочно четири години, след фалстарта си през есента на 2011 г., преди дни проектът за синя зона във Варна отново излезе на дневен ред.


Това стана с обявление за обществена поръчка, публикувано на 11 септември. Нейният изпълнител, също както и преди пет години, ще стане ясен точно в дните около поредните избори за местна власт. Подобни съвпадения винаги будят подозренията, че предстои повторение на вече позната история. Но винаги като фарс.


Прогнозната стойност на поръчката, която ще бъде възложена е 1.65 млн. лв. без ДДС. Срещу тази сума бъдещият победител в търга ще трябва да изработи централизирана софтуерна система за управление на платено улично паркиране във Варна (765 хил. лв. ), да достави и инсталира елементите за нейното функциониране (80 хил. лв.), да обучи служители за работа със системата (31 хил. лв.) и да я поддържа в продължение на 3 години (общо за 774 хил. лв.).
Срокът за подаване на документи за участие в процедурата по тази обществена поръчка е 22 октомври т. г., а първото заседание на комисията, която ще отвори и оцени подадените оферти ще се състои на 23 октомври.


Лошиятспомен


На 3 октомври, но през 2011г., пак в разгара на предизборната кампания за проведените тогава местни избори, Варна осъмна с листовки, които подробно информираха за предстоящото въвеждане на синя зона. Тя трябваше да влезе в експлоатация на 24 октомври с.г. - ден след обявяване на резултатите от вота. В брошурата имаше подробна карта на зоните за паркиране, примерен талон за платен престой, телефони за връзка и дори два адреса за допълнителна информация в интернет. 


Щабът на тогавашния варненски кмет Кирил Йорданов, който бе и кандидат на ГЕРБ за четвърти пореден мандат, реагира истерично. Листовките изчезнаха светкавично, а сайтовете в интернет бяха блокирани.


Причината за тази паника стана ясна след като се установи, че зад листовките стоят местни лидери на ГЕРБ, кандидати за общински съветници от партията и свързани с тях бизнесмени. Всички те бяха организирани в старателно подготвена схема за приватизация на синята зона. Нейното въвеждане трябваше да изпревари встъпването на Йорданов във предизвестения му пореден мандат, но и старта на "неговия" проект за платено паркиране.


Въпреки перипетиите, през които премина подготовката на зоната, тя все пак влезе в експлоатация в началото на май 2012г. Но само дни след официалното й откриване беше отменена с разпореждане на Бойко Борисов, тогава премиер в първия си мандат,.


Макар и подготвяна по съвършено различна технология, сега схемата за въвеждане на синя зона във Варна отново прилича на "продаден мач". Едно от основанията за подобно съмнение е неестествено краткия срок за провеждане на процедурата – по-малко от месец и половина.


"Дяволът" в детайлите


Както вече стана ясно, крайният срок за подаване на документи за участие в търга, обявен на 11 септември, изтича на 22 октомври. А първото заседание на оценителната комисия, ще се проведе на 23 – т.е. два дни преди датата на предстоящите избори.


Това означава, че независимо от развръзката след вота, комисията за оценка на офертите, назначена със заповед на сегашния варненски кмет, ще продължи да работи и след тях.


И понеже "дяволът" винаги е скрит в детайлите, няколко от условията за спечелване на обществената поръчка будят още основателни подозрения.


Според публикуваната документация цената, предложена в офертите, ще има "тежест" от 30%, а техническото предложение – 70%. Но мнението на експерти в подготовката на обществени поръчки, чиято консултация "Дневник" потърси, е, че два от компонентите на техническото предложение могат да бъдат оценени единствено и само на базата на субективното мнение на комисията. Става дума за позициите, определени като "добавена стойност" и "конкретни инструменти".


Според предвидената система за оценка точките, които ще бъдат да присъдени за тях, ще обезсилят напълно процентната тежест на критерия "цена". Така, дори  при по-скъпа оферта, участникът в търга, който успее да си ги осигури, ще разполага с по-висока оценка, за чието присъждане няма как да бъдат посочени обективни критерии, защото не са подробно описани в заданието по поръчката.


Умножение по 7


Работата, която ще трябва да бъде извършена по изграждане на бъдещата синя зона във Варна, включва и техническата поддръжка на хардуера и софтуера, необходими за управлението й в продължение на три години. За тази услуга, както вече стана ясно, победителят в наддаването ще получи общо 774 хил. лв. Размерът на сума подсказва, че тя е предвидена за работа само по първия етап от изграждането на системата с около 3200 - 3500 паркоместа. Според консултанта по реализацията на проекта, компанията "Мотт Макдоналд", този брой трябва да нараства с всяка следваща година. Вероятно докато достигне заложените в схемата от 2011 г. 23 500 места за паркиране.


С други думи, още в следващите няколко години броят на платените паркоместа във Варна може да нарасне близо 7 пъти. А точно с толкова ще се увеличи и сумата, която общинският бюджетът ще трябва да отделя всяка година за поддръжката на електронната система за управлението им.


В чия полза е направена тази сметка – предстои да стане ясно съвсем скоро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  Поредното плачкане за нероден Петко! Първо да я направят "синята зона", после да преминем към оплюване.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Ъъъ софтуер за 770 бона, който вече го ИМА в столицата??!??!??

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нуждата за такава зона във Варна е спешна.

  Лили
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Варна.

  трябва там да се изпрати специална комисия, за да открие тези 10% от гражданите на Варна, които са много интелигентни, издръжливи, дисциплинирани и устойчиви на комунистическа простотия и тимаджийски феодализъм. защото при всичката корупция, престъпност и глупости, които властват във Варна вече 20 години, тези 10% са гражданите, които държат града над водата...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тоя пасквил е написан спешно и предизборно...

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#5] от "testimone":

  Портних, ти ли си бе? Щото е написан спешно и предизборно и затова проследява 4 години назад...

  Гербаво-тимаджийската мафия в пореден опит да се впие със зъби във властта.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  "синя зона е обявена спешно и предизборно"

  Кое не се прави предизборно в последния момент"?

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#3:"Лили"]Нуждата за такава зона във Варна е спешна. [/quote]
  От години.
  Само да не се направи по възможно най-просташкия начин.

 9. 9 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#4] от "полувишис":

  Забрави да кажеш че десетте % трябва и да са млади и красиви...
  Моето мнение е, че Варна е шампион по денонощно оплакване - както тръгне да свършва сезона и няма шарани да им носят на местните по 100 лв на човек на ден и се почват протести, оплаквания, терзания, самозапалвания...
  Скъпи варненци, като пловдивчанин, живеещ в София, женен за варналийка ви казвам: Нито ви е толкова зле, нито сте толкова специални. Вземете се в ръце и се справяйте, имате прекрасен град с милиони туристи и невероятни възможности за бизнес. Стига сте чакали принц/генерал на бял кон/хеликоптер да ви оправя, че накрая ще дойде и ще ви оправи

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 10. 10 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Като купувахте колата, която ще паркирате в синята зона, Вие какво направихте, boby? Най-напред платихте за нея и след това погледнахте под капака й, или обратно?

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  А не може ли поне Варна да остане оазис без синя зона ?

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 659 Любопитно

  (3000 места) Х (само 6 часа на ден) Х (само 600 дни за 3 години) Х (само 1 лв на час) = почти 11 млн. лв. Цена на поддръжката за 3 год.: 0,75М., т.е. около 10 млн. нетен приход - и това е супер песимистична оценка.
  На мен ми се струва доста добра сделка...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  До коментар [#10] от "Спас Спасов":

  Купуване на кола от частно лице и организиране на платена "Синя зона" от Община Варна, са две коренно различни дийности....

  Апропо, поглеждането "под капака" за 99.5% от купувачите на частни МПС, е чиста загуба на време, с опасност да си премажат пръстетатат на лявата ръка, с известно оправдание, ако са мъже, "вижте ме, гледам под капака!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  До коментар [#12] от "Максим Александров":
  Повече от добра сделка и за Общината, затова я и правят "Синята зона" .....
  "Синята зона" не е измислена във Варна ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "Максим Александров":

  Чудесна сделка ако зоната не "нараства с всяка следваща година", както е записано в анализа на "Мак Макдоналд". И ако не последват серия от "договаряния без обявления" за вдигане на цената на поддръжката защото софтуерът за управление на нарастването ще се окаже защитен от авторско право

 17. 17 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Ами изберете си пак Кирчо,бе,тогава съвсем ще цъфнете !

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Аз съм ЗА синята зона, но какво ще правим с местния данък МПС? Защото аз плащам доста висок подобен данък, и насреща нищо не получавам.
  НИЩО!

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#17:"ШпекСаламНароден"]Ами изберете си пак Кирчо,бе,тогава съвсем ще цъфнете ! [/quote]
  Всички в България отдавна имаме чувството, че от нас нищо не зависи (аз съм от категорията граждани които в деня на избори никога не търсят гъби).

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#17] от "ШпекСаламНароден":

  Кирчо, кандидат от Герб ми го предлагаш като алтернатива на Портних, кандидат от Герб.

  Феноменално...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Варна има спешна нужда от синя зона, но не на всяка цена! Портних нали се кълнеше, че ще има платено паркиране само ако е 100% общинско, какви са тези глупости пак.

 22. 22 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":

  Ти май не си от Варна. Запази си нелепите оценки, че подобни глупости определено нямат място в сериозен сайт. Тръгнал да дели варненци на проценти и на категории, той ще ми говори че 90% от варненци били такива или онакива. На базата на какво? На това което ти говорят звездите ли? Обърнахте сайта на махленски клюкарник.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#18:"historama"]Аз съм ЗА синята зона, но какво ще правим с местния данък МПС? [/quote]

  Каквото и в София. Плащате данък, цъкате СМС-и и се усмихвате широко на всичко!

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "orbit":

  разбира се, че не съм от Варна. не ме обиждай.

  кой нормален човек би живял в подобна корумпирана и феодална дупка, в която се превърна Варна през последните 20 години?!?

  я ми кажи, каква заплата получава един мениджър на ИТ проекти във Варна? сега сравни заплатата с подобна длъжност в Пловдив, Русе, Бургас и Пловдив. смея да твърдя, че Варна, освен за долнопробни колцентрове и за нискокачествени туристически услуги, контролирани от ТИМ, не става за нищо друго...

  докато не разкарате комунистическите пиявици в управлението на Варна и на средния и големия бизнес в града, ще си останете един западащ град с оглупяващо население.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#24] от "полувишис":


  До коментар [#24] от "полувишис":

  Ти нормален ли си?Как ще ми сравняваш Варна със София,Пловдив и Русе?Как може човек да живее без да вижда и да усеща Морето?

 27. 27 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#24] от "полувишис":

  Човек, нито си от тук, нито си стъпвал, ама оценки даваш за цял град и за населението му. Боже... Вярваш ли си?

 28. 28 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Съвсем нормално е град като Варна да има синя зона. Колко по-малки градове имат, а Варна няма. По този начин ще се улесни трафика в центъра и няма да спират където и както си поискат. Помня и в София, когато въвеждаха имаше някаква паника, но ако погледнем реално на нещата в момента е много по-добре.

 29. 29 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Ако не беше писанието спешно и предизборно, щеше да пише, че Портних беше един от противниците на схемата преди 4 години, както и че лицата, които я сътвориха тогава, сега често се навъртат около Македония 9 и бистро Европа...

 30. 30 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 768 Гневно

  Честито поредно предизборно крадене на Портних! При въвеждането на предишната синя зоня, всички тези неща бяха направени. Защо сега ще се харчат пари за нещо,което го има? Защо ще откраднат 1.6 милиона? Все въпроси, които са реторични. И после пак вървете и гласувайте за Портних и организирана престъпна група ГЕРБ!

 31. 31 Профил на Todor Dobrev
  Todor Dobrev
  Рейтинг: 232 Гневно

  А #КОЙ ще прибира парите на всички нас във Варна за дълги години напред. #КОЙ???

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "karakurum":
  До коментар [#27] от "orbit":

  а ти откъде знаеш, че не съм роден до морето?

  за мен лично няма друга природна стихия, като морето. за разлика от много приятели, аз много обичам морето и през есента и зимата.

  но това не означава, че трябва да си затваряме очите за това, в което се е превърнала Варна.

  това, че съм критичен към Варна, не означава, че хваля Пловдив, Бургас или София.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#24:"полувишис"]разбира се, че не съм от Варна. не ме обиждай.[/quote]

  Изобщо няма кво да се занимавам с такива като теб.

 34. 34 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последният такъв "спешен, предизборен проект" от общоградско значение във Варна беше завода за преработка на отпадъци. Скоро ще му струваме 10 години откак НЕ Е построен. Между другото както правилно е посочил автора на статията това е третият опит на варненската местна власт за стартиране на проекта "Синя зона". И винаги плетеницата от интереси около него е толкова гъста, че нещата започват да буксуват. Причината е тривиална - неразбирателство #КОЙ варненски #КОЙ ще прибира приходите

 35. 35 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не мога да не поздравя г-н Спасов за илюстрацията към материала. То направо не е нужно да се чете текста.

 36. 36 Профил на AZ
  AZ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "полувишис":

  я ми кажи, каква заплата получава един мениджър на ИТ проекти във Варна?

  Мениджър на какво? Тука е толкова зле, че не ми е известно във Варна да съществува подобна длъжност.. А, ако има то е в някоя специална фирмичка на държавна хранилка.

 37. 37 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#34] от "Драгомир Дончев":

  НЕ Е ли?

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#30:"Станимир Станчев"]Честито поредно предизборно крадене на Портних! При въвеждането на предишната синя зоня, всички тези неща бяха направени. [/quote]
  Защо забравяш партията му?

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#26:"karakurum"]Как може човек да живее без да вижда и да усеща Морето? [/quote]
  Може.
  Който не е виждал море може.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#29] от "testimone":

  А кметът от преди 4 години и сегашният кмет дали не бяха кандидати на една и съща партия?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на лицемеркел
  лицемеркел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нашият град е наричан още и "лятната столица".
  Лятна не знам, дали е, но със сигурност е целогодишната столица на корупцията.

  Имаме даже шанс да попаднем в прословутата "Книга на Гинес" с рекордното постижение по брой опорочени конкурси.
  И от година на година все по-лошо става.

 42. 42 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#24] от "полувишис":

  я ми кажи, каква заплата получава един мениджър на ИТ проекти във Варна? сега сравни заплатата с подобна длъжност в Пловдив, Русе, Бургас и Пловдив. смея да твърдя, че Варна, освен за долнопробни колцентрове и за нискокачествени туристически услуги, контролирани от ТИМ, не става за нищо друго...

  Ъъ, момент, да помисля...Абсолютно един дол дренки, да не кажа, че във Варна може и повечко пари да изкараш. И какъв мениджър ИТ проекти може да стана в Бургас или в Русе? Да не си почнал наскоро в Съдърланд?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#32:"полувишис"]че трябва да си затваряме очите за това, в което се е превърнала Варна. [/quote]
  извинявай, в какво се е превърнала Варна? И ако има нещо неприятно в града, напр. строителството в Морската градина или неяснотите около Алея І, построена с общински средства, т.е. с пари от данъците на варненци, те ли носят вина? Защото у нас така ги направиха нещата, че изборът е между между Лайно, Говно и Фашкия, групировките вече се явяват с по 2, 3 кандидати, все крадливи люде доверени на ДС.

 44. 44 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#36] от "AZ":

  големите предприятия във Варна, банки, финансори и застрахователни дружества, колцентрове, логистични центрове, болници... всички те трябва да имат ИТ мениджъри. и за да им се внедряват ИТ проектите, трябва да имат и мениджъри на проекти.

  нямат ли?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 45. 45 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#42] от "agent0":

  точно ти не можеш да станеш и разпоредител в градска тоалетна

  какво е Съдърланд? Sutherland?
  е, не ме слагай на опашката на колцентровете аз не съм комунист с развален английски, за да отговарям на глупавите въпроси на съветски клиенти на Дойчебанк (или каквото обслужват Съдърланд)

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 46. 46 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 469 Любопитно

  До коментар [#45] от "полувишис":

  Не знам дали осъзнаваш, но коментарите ти ми говорят предостатъчно. В общи линии е невъзможно да се дискутира нормално с такива оригинални калъфки като теб.
  Само се чудя как такъв селски тъпан знае какво е градска тоалетна...

 47. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#46] от "agent0":

  едва ли нещо изобщо ти говори достатъчно.

  след като продължаваш да си хвалиш Варна и да се обиждаш на всяка критика към този пропаднал град и към продажните му граждани.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 48. 48 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Аз се обиждам, когато някакви "полувиши" леваци ме занимават с глупости. Очевадно е, че имаш някакъв проблем с Варна - няма лошо, в България криворазбраният местен патриотизъм най-често избива при такива като теб. Ти дори нямаш мнение по въпроса за Варна, камо ли за синята зона там...

 49. 49 Профил на ponchomoncho
  ponchomoncho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако на някой му трябва доказателство, че Портних е патерица на Кирил Йорданов (освен факта, че КЙ се кандидатира за кмет, за да прибере вот от противниците на Портних) то по-добро доказателство от това няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK