"Изпрани" антики от Сирия се търгували без проблем в е-bay и от международни аукционни къщи

Международни и български експерти отново отбелязаха днес, че преди да разрушат древните храмове в Сирия, ислямистите изнасяли от тях ценни движими антики и с продажбата им финансирали терористичната си дейност. Сателитните снимки показвали и стотици незаконни археологически разкопки в търсене на артефакти, които да бъдат незаконно изнесени към Европа, САЩ, Аизя, напоследък дори Япония и богати хора в Близкия Изток

© Associated Press

Международни и български експерти отново отбелязаха днес, че преди да разрушат древните храмове в Сирия, ислямистите изнасяли от тях ценни движими антики и с продажбата им финансирали терористичната си дейност. Сателитните снимки показвали и стотици незаконни археологически разкопки в търсене на артефакти, които да бъдат незаконно изнесени към Европа, САЩ, Аизя, напоследък дори Япония и богати хора в Близкия ИзтокЗатварянето на пазара на незаконни антики от Сирия и пресичане на "изпирането" на нелегалните културни ценности. Това е най-сериозният проблем с незаконния трафик на антики от Сирия, който набелязаха на конференция в София днес международни и български експерти в борбата за опазването на културното наследство. Те посочиха, че такива ценности, от продажбата на които ислямистите финансират терористичната си дейност, често биват продавани публично из известни аукционни къщи и от дилъри в Европа, САЩ и дори Азия, както и в сайта за електронна търговия е-bay. За антиките обаче поне формално били осигурявани някакви документи и фалшив произход, което не се преследвало достатъчно стриктно и дори често не бивало законов проблем.


В момента международните мерки са съсредоточени в работата в страните на произход на нелегалния трафик, акцентира се също на връщане на изнесеното там, откъдето е било откраднато, но това са мерки, които работят в мирно време, не и по време на война, посочи д-р Нийл Броуди от Scottish Centre for Crime and Justice Research в университета в Глазгоу. По думите му пък сега наложените нови рестрикции са твърде закъснели и не работят за пресичане на мрежите за трафик.


Той отбеляза, че няма, а трябва да има единен подход към антиките от целия регион на Близкия изток и Турция, не само в Сирия. Например за антики от Ливан, Турция, Йордания няма ограничения за търговия. Той показа пример как
в момента в е-bay се предлага антика


която според митническите документи е от Ливан, но по-сериозен анализ показва, че тези документи нямат нищо общо с предмета и просто се прикрива неговият сирийски произход.


През февруари тази година в Лондон пък имало напълно легален търг  на обекти с предполагаем сирийски произход, но документите били от Турция и това не било проверявано или оспорено. Полицията тогава обяснила още, че нищо не може да направи в този случай, тъй като за експонатите се твърдяло, че са внесени в страната далеч преди наложената забрана за търговия с предмети от Сирия.


Затова според Броуди международните усилия трябва да се насочат именно към пресичане на пазарите и по-сериозно следене на нелегалните документи. И налагане на сериозни санкции на дилърите при разкриване на нелегален канал. Както и да не се набелязват страни на произход на ценностите, които е забранено да се търгуват, а да се говори за целия регион и за списък на обекти и на видове предмети, с които е незаконно да се търгува.


Мнението му беше споделено и от проф. Рубина Раджа от Университета в Орхус, Дания. По думите й още през 2011 се забелязва възход на черния пазар на антики от Сирия. Тя каза, че тогава аукционната къща "Кристис" например предложила скулптура, която идва от Палмира, но се твърдяло, че всъщност е от стара частна ливанска колекция.Тези


частни ливански колекции


изобщо не съществуват, те само целят измисляне на произход и това не е трудно, особено за територии, които не се следят твърде много, допълни тя. И Раджа даде още примери с антики, които според данните на университета са със сирийски произход, но никой не следи както произхода, така и автентичността на документите към антиката. "Никой не го е грижа, няма законови органи за проверка на произхода, на документите", заяви тя. Раджа, която в момента работи в Йордания, също настоя за единна политика към ценностите в целия регион, не само в Сирия.


Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза по време на форума, че настояването на организацията също е за по-стриктни и единни мерки и


затягане на режимите за внос


на антики на територията на всички страни от ЕС, както и на търговията с тях. Тя определи случващото се в Сирия като културно прочистване и недопустимо престъпление срещу цивилизацията. Бокова разказа за сателитни снимки как ислямистите копаят нови и нови дупки в земята, търсейки незаконно културни ценности, които да продадат и да финансират терористичната си дейност.


Всъщност ние нито знаем какво е изнесено от Сирия, нито какво предстои да бъде изнесено, няма данни за антиките, те не са в никакви регистри, не се крадат от музеи например и това силно затруднява пресичането на трафика, отбеляза Бокова. Затова към ЮНЕСКО предстои в скоро време да се сформира международен екип от експерти, които да помагат на всички международни организации при


идентификацията на ценностите


и съответно техния произход, съобщи Бокова.


Според директора на сектора за борба с трафика на културни ценности към ГДБОП в България Андрей Младенов идентификацията действително е един от проблемите при борбата с незаконната търговия с антики от Сирия, но далеч не е основният. Най-сериозното според него е именно "изпирането" на артефактите и осигуряването на някакъв вид поне формално легални документи и съответно легален пазар. И той подкрепи международните учени, че основната дейност трябва да е насочена към пресичането на пазарите. Както и към затягането на режимите в страните, където се намират тези пазари. По думите му не случайно ценностите от Сирия се насочват към аукциони и


пазари в Лондон, Цюрих, Женева, Мюнхен


където например не се следи достатъчно стриктно за автентичността на документите за произход.


Според експерта от ГДБОП в момента съществуват два пътя за трафик на ценности от Сирия. Единият е Балканският от Турция през България или Гърция, Македония, Сърбия към Западна Европа. Той бил сравнително по-нов - от 90-те години на миналия век.


Традиционният маршрут


който функционирал доста по-отдавна и групите в него били с доста по-богат опит, бил по море към Италия, Франция и Холандия. Младенов нарече тези канали "аристократичните" и по тях минавали най-ценните и скъпи предмети. Трафикантите го избирали, защото пътят бил доста по-безопасен именно заради по-либералните режими в страните, откъдето минава стоката.


По думите на Младенов освен традиционните пазари в Европа и САЩ в момента се забелязва и засилване на азиатските пазари, в Япония, а дори и в Близкия изток в съседни на Сирия страни, където богати хора попълвали частните си колекции.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Кой купува петрола от ИДИЛ??????????????

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Остава българските експерти по някое време да се загрижат и за нашите антики...

 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#1] от "klatikurti":


  [quote#1:"klatikurti"]Кой купува петрола от ИДИЛ??????????????[/quote]

  Ти ????????????????

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Неутрално

  ИД превзема петролни кладенци, петрола на американските борси поевтинява. ИД превзема антични градове - ибей пращи от антики?

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мдам. Да си дойдем на думата....

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#1:"klatikurti"]Кой купува петрола от ИДИЛ??????????????[/quote]

  Ердоганчо

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"sa6"]ИД превзема петролни кладенци, петрола на американските борси поевтинява. [/quote]

  Если вдруг упал протон, то виновен Вашингтон....

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#3] от "deepblue":

  Тц, помислете пак, ако можете и опитайте отново!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 9. 9 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#1:"klatikurti"]Кой купува петрола от ИДИЛ???[/quote]

  САЩ .

  [quote#4:"sa6"]ИД превзема петролни кладенци, петрола на американските борси поевтинява.[/quote]
  ИД са наемната армия на САЩ, и за сега добре си вършеха мръсната работа, да ограбват страната им. Нека да не се заблуждаваме, че американците не могат да видят такива големи съоръжения, танкери и цистерни, които изнасят петрола от териториите владени от ИД. Защо никой не им взривява тези доставки ?? Ами защото как САЩ да взривят нещо, което те самите после ще купят.
  С антиките въпроса е друг, наистина са дребни и лесно преносими неща. Но вижаме пак към какви пазари се насочват. Не отиват в Дубай или Китай, а в Европа и САЩ.
  Мръсната картинка е повече от ясна.

 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#9] от "jovanoty":

  аз понякога се замислям дали решиха че в целия свят живеят идиоти или просто вече не им дреме.

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#10:"sa6"]аз понякога се замислям дали решиха че в целия свят живеят идиоти или просто вече не им дреме.[/quote]
  За тях сме едни маймуни, а не идиоти. И да. Не им дреме какво мислим ние останалия свят. Толкова са силни, че мнението на останалия свят не ги интересува. Унищожават държави, ограбват народи, ислямизират континенти, трепят си който и където им изгодно, защото са силни и за сега никой не може да ги спре. А ако някой се опита да им се "опъне", веднага се включват "независимите" медии да го изкарат диктатор, черен, касапин, за да му намалят шансовете за съпротива.
  Една икономическа върхушка , скрила се зад облика "демократични" ценности, чрез машата си САЩ управлява по един отвратителен начин целия свят. За тях думата справедливост е просто шега.

 12. 12 Профил на x6
  x6
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Терористите поне имат малко срам - изнасят тайно.
  Божидар Димитров и Вежди рашидов изнесоха българските антики без война и контрабанда - директно в Лувъра.

 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#10:"sa6"]аз понякога се замислям дали решиха че в целия свят живеят идиоти или просто вече не им дреме. [/quote]
  Раята го е докарала дотам, че в Европа да посрещат мюсюлманските нашественици с торбички Харибо и плакати за "добре дошли". Раята сме пълни идиоти и никой от началниците няма причина да ни взима насериозно.

 14. 14 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За пореден път Чичо Сам е подбудител и съучастник в мерзки дела.

 15. 15 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 334 Весело

  антики от Сирия се търгували без проблем в е-bay и от медународни аукционни къщи
  ------------------------------------

  Медународни къщи? Предлагат мед или що?

  Оправете си заглавието, Дневник!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  След четири години безогледен грабеж сега се сетиха? Сега заговориха? Някой трябва да получи златен медал по лицемерие. Сринаха и разграбиха изцяло една изключително добра държава, унищожиха инфраструктурата и икономиката й, разрушиха домовете и мечтите на един цял народ, четири години се бълват лъжи и манипулации и сега се сетиха?

 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всяко зло за добро. Поне ще се запазят тия антики, част от историята на човечеството.

  chavo64
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#15] от "Читател на "Раб. дело" - 1 месец баня Съни бийч!!":

  Ами е-бау-бау? Явно чрез някое куче се продават...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 19. 19 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "sa6":

  Мислят си,че са недосегаеми!

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  антики.. те изнесоха децата, съсипаха християнството там... седнали да ми мислят за антиките..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK