Управляващите след среща с работодателите: Разбрахме се за намаляване на разходите в енергетиката

Управляващите след среща с работодателите: Разбрахме се за намаляване на разходите в енергетиката

© Юлия ЛазароваСлед срещата на управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок с работодателските организации партиите съобщиха, че са се разбрали за намаляване на разходите в енергетиката.


В Закона за енергетиката ще се запише текст, че при установяване на злоупотреби и измами на централи, които имат преференциални цени и дългосрочни договори, тяхната електроенергия няма да се изкупува повече на преференциални цени, заяви пред журналисти председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ), цитиран от "Фокус".


Той посочи, че дефицитът в сектора е смъкнат от 800 млн. лева на 300 млн. лева. Според него е трудно да се каже какъв ще бъде финансовият ефект от допълнителните мерки, които планират. "Те няма да имат финансов ефект, ако не бъдат доказани злоупотреби и не бъдат изключени централи, които мамят", уточни той.
Като по-важна задача Добрев постави през следващите месеци да бъде довършена либерализацията на енергийния пазар, така че производителите да бъдат поставени в условия на пазарна основа. "С участието на работодателските организации в бордовете на държавните дружества се надяваме да съкратим допълнително разходите в тях", каза още Делян Добрев.


Ще подкрепим предложението за отпадане на преференциалните цени за изкупуване на енергия, тъй като има наредба на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" и те ще получат подкрепа от Европейския съюз в размер на 70 млн. евро, за да финансират такъв тип централи. "Тоест преференциални цени вече не са необходими", каза още Добрев.


Попитан дали това ще се отнесе за вече действащи или новоприсъединени централи, Добрев коментира, че от момента на публикуване на закона в Държавен вестник ще престанат да съществуват преференциалните цени. "Този, който се е присъединил до този момент, ще ползва преференциални цени, който след това – няма да ги има", уточни той.


Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че с работодателите са коментирали затварянето на вратата за нови ВЕИ на биомаса от оборска тор. "Тези, които подкрепят нови ВЕИ на биомаса от оборска тор, ще бъдат отговорни за бъдещето поскъпване на тока", каза той.


По думите му другата идея, която са обсъждали, е публичността в енергетиката - да е ясно кой е собственик на дадена централа и какви са сумите. "Вече има регистър на всички договори", обясни той. По думите му с работодателите са се разбрали, те да подкрепят две предложения на Реформаторския блок. "Едното е за намаляване на разходите в държавната енергетика. Това е, което записахме в закона - намаляване с 10% на административни разходи, за което чакаме наредба от Министерския съвет сега. Второто нещо е, че на топлофикациите трябва да им се изкупува само високоефективно производство", каза той и посочи, че трябва да се монтират уреди за това до 15 октомври тази година.


"Ние чухме достатъчно аргументирани предложения, свързани с промените в енергетиката, за решаване на тежките проблеми", заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов след срещата с работодателските организации. "Естествено, че ДПС очаква конкретните законодателни промени, които ще обсъдим и ще вземем решение за подкрепа или неподкрепа на отделни елементи в тази законодателни предложения."


Имамов уточни, че един от основните проблеми е ограничаването на непазарните елементи на електроенергията в България. Той подчерта, че от ДПС са готови да работят, но когато стане дума за конкретни елементи в системата на ценообразуването, това е въпрос, който предстои още да се дискутира.


Алиосман Имамов посочи, че на този етап въпросът с исканата оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов предстои да се обсъжда. "На този етап този въпрос не стои и нашият отговор не е "да", уточни депутатът.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Защо трябва да има преференциални цени?

  Защо, след като са установени "злоупотреби и измами" трябва да им се плаща?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Ами ще видим какво сте се разбрали.Някак си много бързо и лесно стана всичко.Тепърва ще има да разбираме,когато сте се разбирали какво сте се разбрали и кои ще плащат разбирателството.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  А работодателите обещаха ли да работят върху енергийната ефективност.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  До коментар [#1] от "minas.aram":

  Не се задълбочàвайте в предизборни лакърдии / ще...ще престанат ..ще се запише..Ще подкрепим предложението .../

  [email protected]
 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Един kW=R*I /за един h. Или квото кажат работодателите.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]А работодателите обещаха ли да работят върху енергийната ефективност.[/quote]

  Не бе.Щели да вигат заплатите ,ама друг път.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В Закона за енергетиката ще се запише текст, че при установяване на злоупотреби и измами на централи, които имат преференциални цени и дългосрочни договори,"
  Ще се обърне ли най-после внимание на Марица 1 и 3 , чрез които американските "инвеститори" са се впили като пиявица в българската енергетика и смучат от бедния български народ, продавайки на тройни цени спрямо нормалните централи ?
  Защо не отидат да си ги играят тези игрички зад океана, ами са "заклещили" бедния ни народ да им изхранва "демократичната" икономика. На нас ли опряха да забогатяват по този начин ?

 8. 8 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Няма ли измами, няма финансов ефект.

  Тука е така.

 9. 9 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Едното е за намаляване на разходите в държавната енергетика. Това е, което записахме в закона - намаляване с 10% на административни разходи, за което чакаме наредба от Министерския съвет сега."
  --------------------------------------------------------

  Прах в очите на работодателите и който и да е друг, че с тази, т.нар .мярка ще се повиши КПД - то на държавните дружества в енергетиката.
  Нищо подобно. Схемите и кражбите са на входа и изхода на НЕК , Марица Изток -2, ВЕЦ-ве и др., които , съответно водят до прехвърлянето на тези " извънредни разходи" в цената за МВТ за краен потребител.
  А ако под "административни разходи" , се има предвид и намаление с 10% на заплатите на работещите там, то това ще ги настърви още повече да крадат входно изходно и не само, която кражба, както вече отбелязах, ще увеличи, при това ЗАКОННО, сметките ни.
  Та те така с тази "мярка"....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  животът на всеки политик преминава плавно от "ще" в "щях"

 11. 11 Профил на x6
  x6
  Рейтинг: 0 Неутрално

  След изборите токът ще скочи с 40%.
  Статията е предизборен цирк за наивници.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Гневно

  [quote#11:"x6"]След изборите токът ще скочи с 40%. [/quote]После други хора пак ще скачат и ще се палят ...
  Пази Боже = някои трудно се учат от историята

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  [quote#5:"deepblue"]Един kW=R*I /за един h. Или квото кажат работодателите.[/quote]В 8-ми клас е така ...
  За промишлеността се отчита :
  Активна нощна
  активна дневна
  активна върхова
  реактивна взета нощна
  реактивна взета дневна
  реактивна дадена

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  На Домусчиев му порязаха приходите, и сега прави всичко възможно да прецака и другите!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Тепърва ще има да разбираме,когато сте се разбирали какво сте се разбрали и кои ще плащат разбирателството. [/quote]
  ++++++

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Промишлеността е на свободния пазар, там няма дневна и нощна. Договаряш се с производителя за някаква цена, и това е. На регулирания останаха малките консуматори и бита, затова е смешно за какво реват сега големите работодатели, и защо не реваха когато ТЕЦ-а на БИОВЕТ (Кирил Домусчиев) продаваше енергия на преференциални цени, той тогава не беше ли загрижен за колегите си, другите работодатели? Ако някой има основание да се оплаква, това е малкия бизнес, и преди време, и сега. Отделно в Турция и тока и горивата са значително по-скъпи, отколкото в България, но икономиката се развива по-добре, и произвеждат и изнасят яко, очевидно не е това основната причина.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 226 Неутрално

  За да се прекратят спекулациите, решение ще е публикуването на списъка с привилегировани потребители, купуващи енергия на свободния пазар.

  Иначе мрънкат, че и те ще плащат "надбавка".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  "С участието на работодателските организации в бордовете на държавните дружества се надяваме да съкратим допълнително разходите в тях"

  Е кво, гербавите бутнали т.нар. "държава" на концесия, м? А отвсякъде оглушително мълчание... ми, браво, браво... Киро Гела щял да показва на държавата как се управляват ефективно средства хахаха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK