Съдът по правата на човека предупреди България да не събаря единствените домове на ромите

Повече от 40 незаконно построени ромски къщи бяха съборени във варненското гето Максуда на 20 август т.г.

© Спас Спасов

Повече от 40 незаконно построени ромски къщи бяха съборени във варненското гето Максуда на 20 август т.г.Европейският съд за правата на човека е уведомил българското правителство, че ще изиска спиране на събарянето на ромски къщи ако преди това не бъде поет "твърд ангажимент" за осигуряване на алтернативен подслон. Това съобщиха адв. Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на сдружението "Инициатива за равни възможности" и адв. Александър Кашъмов


Искането за налагане на т.нар. привременни мерки във връзка с планираното събаряне на ромски къщи в Пещера и Дупница е било отправено от двамата на 14 септември т.г. То е трето поред за последните два месеца, след разрушаването на къщи в Гърмен и гетото "Максуда" във Варна.


Според адв. Михайлова съдът в Страсбург на два пъти е изискал отговор от българското правителство какви мерки за алтернативно настаняване са предприети преди планираните събаряния на къщи в ромските махали. До този момент обаче по нито един от случаите не са били представени убедителни доказателства за спазване на изискванията на Европейската конвенция за правата на човека.
"Депозирането на поредното искане за привременни мерки пред Европейския съд за правата на човека бе предприето като възможност за защита на засегнатите семейства, след поредния категоричен отказ на отговорната администрация да бъде преосмислено взетото решение за събаряне на единствените домове на хората", каза Даниела Михайлова.


Според Александър Кашъмов тези действия са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната.


"Изразяваме възмущението си от твърденията на Министерство на регионалното развитие, че процедурите по премахване на незаконни строежи засягат всички извършители, при положение, че само по отношение на ромите се предприемат разрушения на единствено жилище, написа в профила си във Фейсбук адв. Даниела Михайлова. В същото време останалите незаконни строежи, които се премахват представляват гаражи, огради, кладенци, навеси, въздушни съоръжения, стопански постройки и остъклени тераси".


Според Михайлова и Кашъмов подобно селективно отношение представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство.


"Приканваме българското правителство и отговорната администрация да преосмислят своите решения по отношение на единствените домове на ромите, като започнат изпълнение на приетата от българския Парламент Национална стратегия за интеграция на ромите, гласи постингът във Фейсбук, подписан от Михайлова и Кашъмов. Те трябва да влязат в диалог със засегнатите и с представителите на неправителствените организации, за да планират и изпълнят смислени дългосрочни мерки за решаване на жилищната ситуация на ромите".

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Абе това "алтернативно настаняване" откъде се взе? Може ли пък човек хич да не го е грижа за дом и къде ще растат децата му?

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Това ще е много трудно за разбиране от някои членове на правителството. Да не кажем на всички. И на всички гербоподобни....

 3. 3 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Изразяваме възмущението си от твърденията на Министерство на регионалното развитие, че процедурите по премахване на незаконни строежи засягат всички извършители, при положение, че само по отношение на ромите се предприемат разрушения на единствено жилище, написа в профила си във Фейсбук адв. Даниела Михайлова.
  ---
  Което си е така - така е. През целия преход съм чул само за бутане на отделни постройки от едно митничарско село край някакъв язовир. А дали е само там?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 4. 4 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А ако Михайлова и Кашъмов лъжат за подобно решение,
  могат ли да бъдат осъдени?

  Попътен вятър в главите!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Тъй,тъй.Съгласен съм,трябва да се събаря всичко незаконно,не само на ромите.

 6. 6 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пожелавам им на Михайлова и Кашъмов в техен имот цигани да си направят къщи за да им погледам и послушам реакцията!

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Ами да вземат да ги снимат тези единствени "домове" на циганите и да ги представят пред този съд, че да видим дали достопочтените съдии ще сметнат това за домове.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Гневно

  То какво стана,циганите имат само права,задължения НЕ.Може да строи където си иска,да ползва ток,вода без да плаща,да краде всичко без последствия защото било под минималната заплата,да получава жилище без пари,да взема помощи и т.н.Е ДО КОГА ТАКА???

 9. 9 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  България да задължи адв.Михайлов и негоподобните да приютят в своите домове индивидите с бутнати къщи. Държавата така изпълнява задължението си да осигурява алтернативен подслон. Да продължават с бутането! Част от циганите с бутнати къщии да бъдат пренасочени към имотите на членовете на Европейския съд. И след време искам пак да ревизират настощите си решения.

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Съдът по правата на човека предупреди България да не събаря ЕДИНСТВЕНО ДОМОВЕТЕ на ромите.". Така ще има повече смисъл.
  Мутренските дворци по плажове,морски градини и язовирни чаши нещо не ги "фаща" радарът.Тъпо,жалко и смешно.И нито един опандизен от тарикатите от разните строителни контроли и от Министерството на Регионалната Деградация..

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#8] от "mentra65":

  Завинаги. Те са електорат, а българите - плебс, който трябва да бъде мачкан. Докато не се промени системата и политическият елит, все така ще е.

 12. 12 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЕС както винаги се грижи за горките роми.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  от кога заграбването на имоти стана право на ромляните

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  кажете ако има нещо такова, харесал съм си парцелче в Борисовата градина

  Може и в Княжевската, но ще трябва да изрина МОЧА

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези двамата са поредните,които търсят сензация.
  Как ще отговорят на фактите,че циганите не искат да живеят в подсигурените им временни жилища? Как ще обяснят отказа на циганите да озаконят тези бараки? Как ще обяснят неплащането на данъци и нежеланието за такова за напред? Как ще обяснят всички плазми и сателитни антени на и в бараките,а после рев до небесата,че нямат пари?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Инициатива за равни възможности" - Демек равни възможности за нарушаване на законите. Така де, не е важно, че постройките са незаконни - важното е, че не трябва да се бутат, защото имало и други незаконни ! Юридически едното няма общо с другото.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  Апропо,
  НА МИТНИЧАРИТЕ,
  дето им СЪБОРИХА ВЕСЕЛОТО СЕЛО
  Осигуриха ли им
  АЛТЕРНАТИВНО СЕЛО ЗА НАСТАНЯВАНЕ

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Как не е се е появил един бежански лагер на роми-"бежанци от Сирия" на центъра не знам

  Аз лично не притежавам жилище, така че според тези идиоти
  мога да се настаня някъде и да си живея, това ще е мое човешко право ...

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 984 Неутрално

  С две думи излиза, че то си е в правата на човека да си построиш незаконно къща, и ако тръгнат да те гонят да ти направят друга, законна.

  Fail with honour then succeed by fraud
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3243 Весело

  [quote#19:"#fff"]С две думи излиза, че то си е в правата на човека да си построиш незаконно къща, и ако тръгнат да те гонят да ти направят друга, законна. [/quote]
  Точно така излиза
  И трябва България да си мобилизира адвокатите
  да поведат сичкото сиганин на катун
  в Париж,Лондон или Брюксел.
  После нека оттам да им спретват
  малки спретнати къщурки с по две липи отпред

 21. 21 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какъв е този смешен плач! Балконите са частна собсвеност и не нарушават собственоста а са нарушение на архитектурните норми! Ерде Стамбул ерде Ямбол!

 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 804 Неутрално

  1. Предлагам Михайлова и Кашъмов да бъдат изпратени като "специални представители на ООН" в Сирия, за да се борят за човешките права там.
  2. Предпочитам да плащам глоба в Стасбург за събарянето на незаконни постройки, вместо да плащам социалните помощи на етноса без задължения.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Според Александър Кашъмов тези действия са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната."

  Ами Кашъмов защо условно не "изравни възможностите", като сезира когото трябва за въпросните имоти?!
  Още повече, незаконните постройки на индивиди, които не принадлежат към циганския етнос нямат характера на гета!...

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Европейският съд си върши работата. Постройките са не цигански и български а законни и незаконни. Ако се събарят гърменските кортори да се съборят и незаконните луксозни вили и хотели на морето и по язовирите.
  На кой му стиска да ги бутне? Какво стана с една показна акция с полети на хеликоптери и оглеждане на язовирите от високо. Бутнаха на хорицата фургоните и пчелините а вилите и хотелите на баровците се узакониха.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Остъкляването на балконите и слагането по фасадите на климатици е абсолютно незаконно, но понеже лобито на българите е прекалено силно, никога не се е стигало до масово разрушаване на остъкляването на балконите, сваляне на климатиците и плащането на солени глоби! Дори обратното, при санирането държавата съзнателно оставя незаконното остъкляване и климатиците.

  В същото време на ромите без проблем им се отнема единственото жилище и се оставят на улицата.

  И това са хора, които по принцип претендират да са християни, но в същото време се държат като животните в джунглата!

 26. 26 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Алтернативните домове се намират в Германия и Швеция

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1842 Разстроено

  "Според Александър Кашъмов тези действия са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната."

  На такава формулировка няма какво да възразиш-действително този двоен стандарт изглежда като яка дискриминация. Но тези, които дават основания за такива трактовки-батко, братко, шурата и баджанака, които нагло строят където им попадне, и техните корумпирани ортаци във властта, които си затварят очите пред това,не чувстват и капка угризение, че техните действия поставят България в такава неизгодна и уязвима стойка.
  Но,рискувайки да стана банален, ще кажа, че все пак в основата на всичко е българската съдебна система. Тя създаде тази атмосфера на всепозволеност и безнаказаност и докато там нещата не заприличат на европейски, ще бъдем "европейци" само на думи, колкото и да се стараем и пъчим!

 28. 28 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "rldkfl":

  Можеш,опъваш палатка на някой герен и се установяваш там и след някоя друга година като ти се потрие палатката почваш да я укрепваш и става колиба и същевременно си правиш адресна регистрация на герена с регистрацията си откриваш временна партида за ток и вода или се прикачаш към някое частно енерго и вейка, и след 25 години като дойдат да те събарят са длъжни да ти осигурят дом.ДОМ е мястото кадето е минал целият съзнателен живот на човек.
  Това е национален проблем и трябва да се реши на национално ниво.Единствено в Стара Загора се опитват някак си цивилизовано да се разреши проблема, въпреки че от там се почнаха събарянията.Общината им отреди парцели с отстъпено право на строеж срещу заплащане,където да си построят къщи законно.

  Мой те предци са се заселили по тези земи като са ги завладели
  и са се установили на завзетите места.Други са ги уземли ли след освобождението. Така че да го узаконят не е прецедент.
  Важно е проблема да се реши веднъж за винаги.

 29. 29 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 804 Любопитно

  [quote#25:"Ал Бънди"]И това са хора, които по принцип претендират да са християни, но в същото време се държат като животните в джунглата! [/quote]

  Каква е връзката между религията и правото - не разбрах.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 416 Весело

  Аз се чудя на компетентните ограни. Абе сковете им няколко бараки в някоя нива на майната си. Бараките задължително да са от нискокачествен шперплат, а конструкцията от алуминиеви елементи. Така точно след месец или шперплата ще е изгнил от първия дъжд, или конструкцията ще е разкостена за вторични суровини, или и двете, което е по-вероятно. Така всякакви правозащитници или каквито и там да се водят на щат могат да вървят на ******* си ***** с искането за „алтернатвен дом".

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Съдът по правата на човека предупреди България да не събаря единствените домове на ромите"
  Маа му стара, откога съдът може да разпорежда като изпълнителна власт. Съдът би следвало да може само да отсъжда по вече случили се събития.
  Туй нещо , разделението на властите, изпълнителна, законодателна, съдебна, основата на всяка демокрация между другото, къде отиде , та се не видя.

 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Един куп администрация и бивши и настоящи кметове са за съд. Няма как многобройните незаконно построени цигански жилища и колиби да са се случили,ако някой си беше свършил работата. За фалшивите обещания на политици преди избори за узаконяване или затваряне на очи няма смисъл да говорим.
  Сега отново предизборно се бутат къщи и бараки,само цигански,като някой се цели в по-широкия "етнически български" електорат.
  И в двата случая политици,администрация,общинари са за съд. Губещи са България,нейните граждани и имиджът на страната. И в двата случая определени хора де факто насаждат етническо напрежение и омраза между българи и цигани, докато преследват отделни тяснопартийни и кариеристични цели.
  За хваналите се на въдицата тук във форума,да повторим още веднъж - България,както и всяка друга държава от ЕС е длъжна да подсигури алтернативно жилище, ако по дадени причини разрушава единственото такова на определено семейство или индивид.
  Втората заблуда,която масово се насажда в медиите е, че видите ли циганите не искали да си узаконят постройките и че те се намират само върху заграбена частна земя. Къде са хилядите ощетени собственици тогава? Къде са делата, които е трябвало да се точат 10-20-30 години?
  В никакъв случай не оправдавам незаконното строителство, но в случая се върши масова манипулация и тиражират неверни и вредни за обществото тези. Защо за пореден път бедни семейства от най-изостаналата общност в страната биват оставени без дом и алтернатива и с още по-нелепи шансове за излизане от затворения кръг и възможностите за минимална интеграция,като същевеменно държавата и общините нарушават собствените си закони и правила? А същевременно незаконни палати и хотели на престъпни мултимилионери,а и не само, остават недокоснати?
  П.п. Сигурно близо 50% от къщите и различни постройки на т.н. "етнически българи " по селата и малките градчета са незаконни. Какво првим с тях?

 33. 33 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 416 Весело

  [quote#6:"penchoo"]Пожелавам им на Михайлова и Кашъмов в техен имот цигани да си направят къщи[/quote]
  ... и тези къщи да се окажат техния единствен „дом".

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 34. 34 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ако искаме да сме нормална държава трябва да се бутнат тези постройки. Не може всеки да си прави каквото иска и после да се оплаква. Ина си процедури за разрешение за строеж да си ги следват. Да, сигурно има и по-големи проблеми за решаване в държавата, но все от някъде трябва да започнем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на арх. Виктор Чолаков
  арх. Виктор Чолаков
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Откъде накъде? Значи едни трябва да се блъскат цял живот за подслона над главите си, а на други трябва да им се осигури "по право"! А какво да кажат стотиците и хиляди бездомници, които живеят под мостовете и в шахтите? Те явно нямат права, на тях няма нужда да им се осигурява подслон, защото не са си построили незаконни къщи, за които после да протестират, че им ги събарят. С извинение, но това не е никакъв европейски съд за правата на човека, а по-скоро съд за двойните стандарти.

 36. 36 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Имаме наследствен имот в селски район в Севелна България.Родителите ми са пенсионери и ходят да си"наглеждат"имота.
  В него почти уж няма нищо за крадене,но за комшиите роми,явно има.
  Заварват в двора ни да брусят орехи и ябълки.Да си правели пюренца за бебето!
  Нагли!Аз ли да им издържам детето???
  Моите родители,за да избегнат конфронтацията се усмихвали тъжно.
  На другият ден единият ром дошъл и им казал-Много сте добрички,дори не ни се скарахте!
  Нагли!
  Без коментар.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А бе щом ще се прилага стриктно закона, тези адвокати що не подучат засегнатите цигани , да почнат да пускат жалби за не законно строителство, срещу другите, който се мислят за закони.
  Обзалагам се че 80% от постройките за поне частично незаконни и трябва да бъдат събаряни.
  И аз съм частично не законен и постоянно пускат жалби срещу мен.Като поставя въпроса как трябва да се процедира и по какъв начин трябва да стане законно и се спира до тук , щом трябва да се дадат писмени указания, и така вече 25 години.
  В държавата е пълен батак с строителството.

 38. 38 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 507 Любопитно


  [quote#25:"Ал Бънди"]В същото време на ромите без проблем им се отнема единственото жилище и се оставят на улицата. [/quote]

  Придобитото в нарушение на закона не се обезщетява, наясно ли си? И не виждам на каква база приравняваш остъкляване на балкон с незаконно настаняване в чужда собственост? Според теб нарушенията еквивалентни ли са по своята тежест? Да почнем да даваме доживотен затвор за дребно хулиганство, кво ще кажеш?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#32:"thepirineagle"]Защо за пореден път бедни семейства от най-изостаналата общност в страната биват оставени без дом и алтернатива[/quote]

  еФтин популизъм на макс...Е може ли да ми отговориш ако си останат в копторите каква ще им е алтернативата? Може би ще почнат здраво да бачкат, ще теглят заем и ще си узаконят постройката? Децата им, бъдещи вишисти ще станат лидери на обществото...По селата работа дал Бог, ама най-изостаналата общност не и се работи и затова гледа да се засели там където може да открадне или изкяри нещо. Затова по селата гета няма, има само в градовете. Та това им е алтеранативата - кражби.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 41. 41 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Казусът със събарянето на незаконните цигански бидонвили е перфектен пример за отвличане на вниманието от същността на проблема. А той, проблемът, не е в ликвидиране на няколко стотин незаконни дупки, а какво правим с циганите изобщо. Това са хора, които никъде по света не спазват законите, така е било и така смятат да живеят. Това означава, че беззаконието в страната ще расте право пропорционално на множащата се циганска популация. Какво мислите ще настъпи в един момент? Отговорът е доста прогнозируем. Ще настъпи взрив, кървав, зловещ, като в беззаконието ще се включат абсолютно всички, на които е писнало от циганията. Това е проблем номер едно, това е проблемът с най-висш приоритет за решаване от държавата. Ако бъдещите управляващи са от същото тесто като като миналите и настоящите продажни кретени, които се правят на разсеяни, все едно че тоталната вече цигания не съществува, страната ще престане да съществува. Интеграция се прави с принуда, дори репресия. Има закони. Те са за всички. Включително за циганите. Инак незачитането на закона ще се пренесе от циганските бидонвили в домовете на всички. И тогава трябва първо да се избесят свинете, които се заоват управленци. А едно голямо говедо да престане с лентичките и магистралите и да се заеме с циганската напаст.

 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мърмор":

  с ромляните нищо не може да правим, но с незаконните бараки би трябвало да можем!
  една от дебелите причини да не се интегрират в обществото е, че им се позволява да престъпват закона както си искат
  ако трябва да си купуват и плащат всичко, както правят всички останали хора по земята, без дебелите комунисти и ДС агентурата, ще придобият силно желание за интеграция

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 766 Неутрално

  1. От кога държавата има задължение да осигурява безплатни жилища, че аз не съм разбрал да се възползвам?!
  2. И това, че не всички нарушения на закона се санкционират означава ли, че трябва да се толерират циганските такива?!
  3. Може ли, това че един крадец не е в затвора, това да служи, като оправдание за други?!
  Уви!
  Точно подобни 'правозащитници' сипват вода в мелницата на Сидеров и т.н.

 44. 44 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Европейският съд по правата на човека има ли свободни къщи да ги настани.
  Смотаняци.
  Ама не са виновни те - така им е описал случая някой от безбройните комитети и си е заслужил бакшиша от чичо Джордж.
  Ама внимавайте, че балонът много взе да се надува.
  Да не гръмне...

 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Според Михайлова и Кашъмов подобно селективно отношение представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство.
  ...
  Аз пък твърдя, че подобно "селективно отношение" няма, и че тия двамата минават всякакви възможни граници !
  Със сигурност през годините са съборени десетки пъти повече незаконни строежи, собственост на българи и други етноси, отколкото на цигани !
  Всъщност, съборените цигански коптори се броят на пръсти, но се почва - телевизии, други медии, адвокати, и какви ли не тъпизми ...
  Някой питал ли е тези двамата има ли такова решение на съда /би било публикувано някъде/, за да се види какво пише в него, вместо да ни го "преразказват" те ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  [quote#40:"borko_to"]По селата работа дал Бог, ама най-изостаналата общност не и се работи и затова гледа да се засели там където може да открадне или изкяри нещо. Затова по селата гета няма, има само в градовете. Та това им е алтеранативата - кражби.[/quote]Колегите роми си работеха в заводите от 8 до 17 часа като спомагателни звена и ВиК = не крадяха, заживяха уседнало. Даваха им ведомствени жилища, както и на българите /които изплащаха/. Защо закрихте заводите ?! По селата също - настаняваха ги в общински къщи - работеха в ТКЗС и то ЦЕЛОГОДИШНО. Системата за интеграция си работеше при соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "ali_ibn_isa":

  Ми има, прочети конституцията.
  Ако си социално слаб и безимотен, си подай молба за настаняване в общинско жилище, има много общински жилища за целта.
  Почти няма Българин безимотен и социално слаб,а циганите и да работят са социално слаби защото не се осигоряват.

  Има друг феномен ,че младежката безработица е много висока и мама и тате ги издържат, а не се регистрират като безработни и социално слаби и да получават помощи, като циганите.Някой неща са под достойнството на човек.

 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#46] от "dark'star":

  глупости на търкалета другарю,
  заводите са закрити, защото са фалирали и неизгодни.
  ако можеха да работят, червените ДС бизнесмени одма
  щяха да им станат собственици.
  а ромляните бяха пуснати да правят каквото си щат,
  с цел да се създава напрежение сред народа, много хитър ход на КГБейските възпитаници.
  Нищо не стана случайно у нас в т.нар. "Преход"

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читателят":

  а ако не лъжат, вас могат ли да ви осъдят за глупост?

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  [quote#48:"rldkfl"]заводите са закрити, защото са фалирали и неизгодни. Ако можеха да работят, червените ДС бизнесмени одма
  щяха да им станат собственици.[/quote]Да имаш поне един пример където фалирал завод не е станал собственост на "червените ДС бизнесмени" ?! За жалост назначените "бизнесмени" не могат продаде и чифт налъми , ако не е по държавна поръчка за соц пазар. Те не го могат, ... а други не се допускат в бизнеса. Проблема не е "леви и десни", а "НИЕ" и "ТЕ". Докато не осъзнаете, че общият за "леви и десни" проблем на България НЕ е вашият съсед комуне, а олигархията = сме толкоз и до тук ! Подължавайте да си крещите "червени боклуци" срещу съседи и братовчеди ... и няма да мръднем още четвърт век на никъде. Все някой ден ще проумеете за какво ви говоря.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  Всъщност това предупреждение е отлично оправдание за разчистването на гетата по законен път. Избира се терен, построява се МВР (полицаи имаме предостатъчно), около него се подреждат фургони за живеене и се започва изселване и събаряне на незаконните, опасни постройки (не, не са къщи защото не отговарят на никакви стандарти). Според мен, всички роми ще бързат да подпишат декларация, че незаконните обекти не са им единствено жилище...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Единствения дом трябва да е законен, Спасе.

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  [quote#46:"dark'star"]Колегите роми си работеха в заводите от 8 до 17 часа като спомагателни звена и ВиК = не крадяха, заживяха уседнало.[/quote]
  Пак послъгваш. Много роми плащаха рушвет, да ги водят на работа заради печата в паспорта, а не щото искаха да работят за едната заплата. Подбираха такива работни места, където можеше да се отсъства лесно и незабелязано. Жилищата дето им даваха, и тях ги разсипваха в рамките на няколко години... това съм го виждал на живо.
  Истината е, че на сила хубост не става.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на idr46470833
  idr46470833
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нарочно не узаконяват къщите си, за да не плащат ток и вода.

 55. 55 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "Съдът по правата на човека предупреди България да не събаря единствените домове на ромите"

  Наглост и несправедливост. Циганите отново са на почит.

  Да живее България и българският народ.
 56. 56 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Мога ли да си продам панелката и да си построя единствена къща пред сградата на Европейския съд по правата на човека?

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 57. 57 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1432 Весело

  А, какво стана със "свободна и демоктратична България"?!?
  Незаконните хотели по морето не ги бутат, пък циганските коптори да ги бутат! Не може така, "български граждани европейци". Сега ще ви настаним и "бежанци" та да има с какво да се занимавате?
  "Да живее новата вековна дружба ни с "Европейски съветски съюз" !!!

 58. 58 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  сега вече няма да има управия,когато издаваш някакви препоръки трябва да мислиш,а те са оперирани от това,сега вече съвсем ще правят каквото си поискат и само ще искат а ние ще даваме ,а бе останахме си роби, в това ни превърнаха

 59. 59 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  няма как толкова бързо нещо да мине пред съда за правата на човека, досега всичко се е проверявало и влачило даже с години, сега през 2 дена имало решение все едно онези не спят заради циганите в Гърмен

  Cogito ergo sum :)
 60. 60 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 336 Неутрално
 61. 61 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Я как бързо реагират!!!
  За правата на белите се мотаят с години , тук са се изказали само след два дни!

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Разстроено

  [quote#53:"gost22"] това съм го виждал на живо. [/quote]... и аз съм го виждал на живо ... работеше и поне 70 % бяха започнали да се интегрират. Пак е повече от нищо. Да има други предложения? Без социална заетост в продължение на поколения само ще репродуцираме поколение крадци. За жалост затрихме резултата от половин век усилия при соца, вместо да продължим на база вече постигнати резултати

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Този съд как се произнася за нарушаването не на правата,а на законите.

 64. 64 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#51] от "gost22":

  Да,но тогава бързо ще мине "че тези постройки не са достатъчни за нормален начин на живот-еди колко си трябва кв метра за голям,един колко си за хлапе".....................накрая под 300-400 квадратни метра с басейн няма да са достатъчни.
  Просто един мощен шут на всякакви такива паразитни организацийки и масово прилагане на правото/законността.

 65. 65 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 507 Любопитно

  [quote#46:"dark'star"]истемата за интеграция си работеше при соца[/quote]

  работела тя, трънки - сегашните цигани нали са деца и внуци на "интегрираните" по времето на соц-а? Ние всяко новородено ли трябва да интегрираме?!? Нон стоп викаш интеграция, пари да се усвояват...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#62] от "dark'star":
  Ами за съжаление тук си абсолютно прав. Не разбирам за какво ти праскат минуси. Родителите на всички мои цигани познати от детството работеха наравно с другите - шлосери,шофьори,техници, строители,общи работници и т.н......И 95% живееха в що годе нормални жилища. Това бе загубено по време на т.н. преход. Сега положението в Бг е по-зле дори от ситуацията с румънските цигани.

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  [quote#66:"thepirineagle"]И 95% живееха в що годе нормални жилища. Това бе загубено по време на т.н. преход. [/quote]
  Това се загубваше още през соца. Лично съм виждал как новото се превръща в разсипано (не остаряло и захабено, а точно разсипано и разкостено) и то още на втората-третата година през същия този славен соц. От друга страна, как пък други етноси не дръпнаха назад след соца? Да не би за останалите да продължава социализма? Сума деца учат в чужбина хем сме най-бедни в ЕС, а ромчетата ще ги примамват с ядене да ходят на училище, сякаш е капан за мишки. Според мен, интеграцията минава в равното отношение към всички, ама равно и от към наказания.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#47] от "bigspout":

  1. Общинските жилища не са безплатни и не се даряват на т.нар. "соц. слаби", а с наем, па макар и символичен. Та да ти осигурят подслон е нещо съвсем различно от това да ти узаконят незаконен имот.
  2. Сам пишеш: "да подадеш молба", че ала-бала си някакъв си безимотен. Тук активната страна е въпросния безимотен и ролята на държавата е не да издирва подобни индивиди, а да им разгледа и евентуално удовлетвори молбата. Това не означава, че държавата трябва да им узакони самонастаняването нейде.

 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#47] от "bigspout":

  И изобщо да не повдигам въпроса, как безимотни и соц. слаби могат да издигат къщи на по два ката?!
  Явно някой се прави на такъв.
  Очевидно, че въпросните лица се правят на такива, а фактически не са.
  Абсурдно е да се оправдават циганските беззакония само защото:
  - са извършени от цигани;
  - или защото някъде в държавата имало други несъборени незаконни постройки;

 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#67] от "gost22":
  За да промениш нещо при подобни общности или да интегрираш въобще групи с различни културни и т.н. разлики, обикновенно отнема поне 2-3 поколения. Ние говорим в България за едно, и то правено малко или много на сляпо. От началото на промените първи го отнесоха малцинствата...
  Явно мнозинството в България не осъзнава дългосрочните последици от неинтегрирането на големи групи хора в едно общество....

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  До коментар [#70] от "thepirineagle":

  Отнема едно поколение. В Япония горе-долу за толкова са се справили с огромните гета от роми (японци но с манталитета и действията на нашите роми, което е било вековна традиция заради кастовата система на обществото им). От друга страна, в Япония няма джебчии, нито някой си позволява да ти прескочи в двора или да ти влезе в къщата... което обяснява защо "ромството" не върви по онези места.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на Mariola Ognyanova
  Mariola Ognyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Те какво си мислят в Европа,че на българите не са събаряли постройки ли.Ама българите не се тръшкат като мангалите ами безропотно си чистят строежите.За 20 см по висок етаж накараха съседа да си събори етажа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK