Върховният съд отмени решението на ЦИК за номерата на бюлетините

Върховният съд отмени решението на ЦИК за номерата на бюлетините

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да са еднакви номерата на партиите и коалициите в бюлетините във всички избирателни райони за местните избори на 25 октомври.


Съдебният състав на ВАС с председател Нина Докторова и членове Аделина Ковачева и Бисерка Цанева обявява решението за нищожно, е видно от страницата на ВАС.   Решението на ЦИК предписваше да се тегли централно жребий за номерата на партиите и коалициите, които да са валидни за всички избирателни райони.


Върховният административен съд обяви за нищожно решението на Централната избирателна комисия за теглене на жребий за номера на партиите и коалициите за предстоящите местни избори. Това означава, че всяка Общинска избирателна комисия ще тегли отделен жребий за номерацията в бюлетината.
Жалбите до ВАС бяха отправени от БСП, Реформаторсикя блок и ЕНП и атакуваха  решението ЦИК да определя чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати  в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.


В жалбите се подчертаваше, че решението на ЦИК от 11 септември противоречи на Избирателния кодекс, и дава предимство на партиите пред независимите кандидати и местните коалиции, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и кметове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  Не мина. ДПС+Атака+ГЕРБ ще трябва да измислят друг начин да обяснят на електората си кое квадратче да задраска.

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Оставаше да посмеят да решат нещо друго

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 822 Неутрално

  БОСТАН-джиите ще трябва да учат електората на четмо и писмо с елементи на математика и във всеки град урокът ще обхваща различна част от материала за І-ви клас
  Браво на ВАС!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на whitesnake72
  whitesnake72
  Рейтинг: 381 Весело

  След решението на КС, само в рамките на един ден - две изненадващо адекватни решения на българската съдебна система

 5. 5 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Служебната победа с помоща на неграмотни избиратели се отменя!

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Какво друго да реши. Само не знам с какъв акъл ЦИК взе това решение. Все пак там са уж хора, завършили поне 8-клас.

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Тъй като референдумът с единствен въпрос "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" наближава бих искал да предложа едно допълнение към изборните бюлетини за следващите избори/референдум(електронни в случай на електронно гласуване или хартиени при гласуване на хартиен носител). Предложението е следното: предварително да се генерират определен брой (20-30-50-100) произволно избрани елементарни математически задачи/елементарни текстови въпроса, които да може да прочете и на които да може да отговори пълнолетен български гражданин с основно образование. Според чл. 53, ал. 2 КРБ :"Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително." Горното означава, че следва да се презюмира, че всеки пълнолетен български гражданин е посещавал училище до 16-тата си година и съответно според всички видове образователни конспекти може да прочете с разбиране елементарен текст или да пресметне елементарна математическа задача за 2-ри клас. Примери за подобни въпроси са следните - "Коя е столицата на Република България?" "Какъв е сборът на числата 2+2 (1+3, 1+4" и тн.. - вариациите са много). Идеята за това идва от много интернет сайтове, които изискват преди потребителят да напише/изпрати/публикува някакво съдържание да докаже, че е човек, а не робот/програма. Считам, че контролираният вот, купеният вот и другите наименования на различни нарушения на изборния кодекс, засягат в най-голяма степен неграмотни български граждани и подобна мярка би ограничила значително престъпния резултат от това престъпление, тъй като неграмотен гражданин по всяка вероятност не би могъл да прочете и да отговори на тези иначе елементарни въпроси. Считам, че подобен текст не противоречи на КРБ (Конституцията), защото не би ограничил активното избирателно право на нито един грамотен български гражданин, тъй като непосещаването на училище до 16 годишна възраст би било нарушение на конституционно закрепено задължение, а никой не може да черпи благоприятни последици от отклоняването си от конституционно закрепено задължение (в това число и да гласува ако не разбира/не може да прочете изборната бюлетина).
  Реализацията на горното не следва да представлява проблем нито от финансов, нито от технически или какъвто и да е друг характер. Въпросите ще бъдат генерирани на случаен принцип върху всички бюлетини (елементарна компютърна операция), което ще гарантира анонимността на вота. Времето, което проверяващият така или иначе всяка бюлетина ще отдели за да отчете правилен ли е отговорът (ако има такъв) е незначително. (За всеки случай ще им бъдат раздадени въпросите придружени с верните отговори). За случаите на електронно гласуване въпросът ще бъде също така произволно генериран, а правилните отговори ще бъдат зададени на програмата, която в последствие ще може моментално да отчете гласуването като невалидно в случай на грешка. Естествено има и други въпрос, които трябва да бъдат обсъдени (възможни ли са поправки в случай, че гражданин се обърка и даде грешен отговор и тн.), но считам, че върху предложението си струва да се помисли).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 401 Весело

  До коментар [#6] от "stoiank":

  Еми на принцип "ако мине". Тоя път по изключение не мина.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Явно в ЦИК толкова разбират от закони, по-важно е да угодят на кякого

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#3] от "CINZANO":

  Сега започват да режат въженца

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#7] от "bludniq_sin":

  Това няма да стане.По-лесно е да махнат номерата и да остане само текст.

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#8] от ".!.":

  Все пак са избори!!!
  Цялата страна живее на принципа, ако мине, но поне при избори трябва някакви елементарни правила. Отделно от това решение щяха да спечелят ГЕРБ, които са си по принцип евентуални победители и ДПС, които са най-добре организираната машина за гласуване. Не виждам смисъл да обявиш сам Царят е гол, при условие че ти си царя. Поне елементарен морал трябваше да има в ЦИК. Отделно, можеше да се атакуват изборите в КС, ако беше минало..... Не идиотия, а пълна простотия.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#5] от "rurade":

  Големият им проблем на тези избори ще е преференцията.Ще има 9/9 и 15/15.Прагът е много нисък и ще пада смях.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  мислех си номерата да ги заменят с текст. Примерно 3 да стане "ТРИ". А може и още по интересно да се мисли - 3 да стане "Пет минус две"

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Не мога да не кажа, че съм изненадан...! Приятно изненадан!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво на съда! Когато правиш нещо, което е целесъобразно но е незаконосъобразно, това показва или умисъл или тотална некомпетентност. Има членове на ЦИК, които са гласували против това очевадно превишаване на правата на този орган. Браво и на тях. А тези които за гласували "за", незабавно трябва да подадат оставките си.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  Е тогава ще гасуваме само аз и ти

 18. 18 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#4] от "whitesnake72":

  Конституционният съд не е част от съдебната система. Само информативно, иначе подкрепям написаното от теб.

 19. 19 Профил на whitesnake72
  whitesnake72
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#18:"globetrotter"]Конституционният съд не е част от съдебната система.[/quote] Така е

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Гледам, че гореписалите са на принципа......на Вуте да е зле! По тази логика на ВАС сега на всеки парламентарен избор, ще трябва да се теглят различни номера за всеки многомандатен избирателен район! Голямо дърпане на уши ще има днес-утре!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 21. 21 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Любопитно

  За ДПС ясно що искаха промяна, но се чудя(дали пък), що от ГЕРБ смята , че мнозинството им електорат им е неграмотен, меко казано

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  [quote#14:"bludniq_sin"]мислех си номерата да ги заменят с текст. Примерно 3 да стане "ТРИ". А може и още по интересно да се мисли - 3 да стане "Пет минус две"[/quote]
  Хе-хе!
  А какво ще е ако в бюлетините се вкарат диференциални уравнения?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Тези, първенците с коментарите и плюсовете, дали осъзнават, че всяка кампания се прави с пари. С вашите пари. Усложненията на които се радвате ще се решат сналиването на повече пари. Повече от Вашите пари.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#21:"нуцо"]За ДПС ясно що искаха промяна, но се чудя(дали пък), що от ГЕРБ смята , че мнозинството им електорат им е неграмотен, меко казано[/quote]

  Немой така да приказваш за Ханко Брат.

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Наистина за мнозинството в този форум важи....на Вуте да е зле! Колкото и минуса ми сложите... не променя факта, че не сте прочели решението на ВАС, а сте клъвнали на манипулацията поднесена ви от Дневник! Що не публикува решението, а го преразказва?
  Смешници.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  а ЦИК каква отговорност ще понесе... що за абсурд е приемането на такива решения и къде е гаранцията че в хода на изборите няма да извършат други незаконосъобразни действия??

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Не минА. Боце ще трябва да търси друг начин да обслужи ДПС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  Особено онова на Бернулий - тогава ще трябва да се решава на задната страна на бюлетината. Аз даже искам да е комбинация от Занзибарска история; финикийска аритметика (няма нищо общо с парите), и то в тринадесетична броична система; Вогонска литература и поезия; Кейнс, Маркс, Котлър, Рикардо в областта на икономиката; Мардук, Моргот, Кецалкуатл в областта на религията и за капак - еволюзия от студенокръвни към топлокръвни. Това е само първият от общо 133 теста, дето ще се решават.

  Пак повтарям - демокрацията е за умните - глупавите и да са грамотни, пак ще изберат неподходящ.

 29. 29 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#0:"Изборен кодекс"]Чл. 173. (1) Поредните номера на партиите, коалициите от партии и независимите кандидати се определят чрез жребий от общинската избирателна комисия, проведен в присъствието на представители на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, регистрирали кандидати, не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него могат да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масова информация. При идентичност на партиите и коалициите от партии, регистрирали кандидати за общински съветници или кметове в общинската избирателна комисия, същите имат еднакъв номер на бюлетините за всеки вид избори, за който са регистрирали кандидати на територията на общината.[/quote]До коментар [#23] от "atominfo":

  Този недостатък се отстранява със законодателна промяна, не с издаване на противозаконни актове...

  До коментар [#20] от "chichka":

  Ами тогава да си бяха гласували промени в Изборния кодекс.

  Понякога се питам ползвате ли ги тия глави за нещо друго освен за баланс на тялото... :/

 30. 30 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Абе, чиче, номерата се теглят от ОИК само при местните избори.

  В ИК има отделни раздели за бюлетините при избори за народни представители, за президент, за евродепутати, за местни избори... Когато видиш тема, от която не отбираш, просто я подмини, за да не се излагаш.
  Не е речено, че задължително трябва да имаш мнение за всичко.

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#25:"chichka"]Колкото и минуса ми сложите... не променя факта, че не сте прочели решението на ВАС, а сте клъвнали на манипулацията поднесена ви от Дневник! Що не публикува решението, а го преразказва?
  Смешници.[/quote]

  [quote#0:"Статията"]Съдебният състав на ВАС ... обявява решението за нищожно, е видно от страницата на ВАС.[/quote]

  Иди на страницата на ВАС и го прочети, преди да казваш кой е смешник, че ТИ ставаш смешен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Сега е редно да се махнат номерата от бюлетините. Те са обида за интелигентността на избирателите.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  Сега ми хрумна една страхотна идея:

  Гласуващият влиза в тъмната стая, а там на ксерокс снимки на всички кандидати - дава двайсе стотинки и си ксерокопира избрания, после пуска снимката сгъната на две в плика, като вътре в сгънката слага една или повече банкноти - така ако кандидата се класира ще има финанс да действа, ако не се класира - няма да е капо и ще вложи в подобряването си.

 34. 34 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  Твоето предложение таргетира определени хора, а тяхното всички с поне 5 клас .
  И аз мога да сложа някакви граматични въпроси, но пак ще е дискриминация по образователен признак (как го измислих само)

  www.soundcloud.com/x2805
 35. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Най-сетне едно адекватно решение.

 36. 37 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#5:"rurade"]Служебната победа с помоща на неграмотни избиратели се отменя! [/quote]
  Не се отменя, само малко се затруднява. Ще му намерят цаката...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK