Политици и журналисти подписват споразумение срещу езика на омразата по време на изборите

Политици и журналисти подписват споразумение срещу езика на омразата по време на изборите

© Надежда Чипева, КапиталПри наличието на едно много ясно законово регулиране и криминализиране на езика на омразата в Наказателния кодекс, ние сме свидетели на разцвет в употребата му в обществото, в медиите и в политическата реч. Това означава, че рестрикциите, които се налагат в тази посока на практика са доста неефективни. За последните 5-6 години в страната има едва десетина души, които са осъдени по член 162 на НК, който криминализира употребата на речта на омразата. Може би саморегулацията ще е по-успешният път. 


Това коментира медийният експерт Орлин Спасов при представянето на инициативата за подписване на Споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори. Автори на споразумението, което ще бъде подписано следващата седмица от депутати и представители на медии, са дванайсет медийни и неправителствени организации. Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" и др. 

Споразумението призовава политиците и политическите партии да не използват враждебна реч, а журналистите - да не я отразяват. Когато гост в ефир на живо предаване отчетливо подбужда към ненавист към някаква определена група хора, журналистът е длъжен да го изобличи и прекъсне, защото в противен случай става съучастник, коментираха специалистите. 


Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира, че това е пръвият опит за провокиране на саморегулация сред политическите сили. Според него враждебната реч трябва да бъде дефинирана и забранена и в законите за регулация на медиите, не само в Наказателния кодекс. 


Според Орлин Спасов споразумението и дали ще се спазва то е вид тест за страните по него. Може да бъде успех или провал, но и в двата случая ще могат да се направят изводи за състоянието на журналистиката у нас. За тази цел по време на предизборната кампания ще се прави мониторинг специално по ключовите думи за ксенофобията и словото на омразата. В случай че тази саморегулация проработи, ще се мисли и за дълготрайното й прилагане и разширяване на обхвата на споразумението, допълни той.
Според председателя на Съюза на издателите в България Теодор Захов (и съиздател на "Капитал" и "Дневник") тестът ще е на две нива - първо за това кой ще се отзове на поканата за подписването на споразумението, и след това вече - дали ще се спазва. По думите му медиите, които ще подпишат, са тези, които така или иначе спазват журналистическия етичен кодекс и не използват враждебна реч, така че споразумението няма да промени редакционната им политика. Всички членове на Съюза на издателите ще сложат подписите си, даде пример той.


Целта е да се върви към нормализиране на медийната среда в България, обобщи Захов. 


От страна на депутатите и политическите сили досега има потвърждение от депутати от ДПС, от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, както и одобрението на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Експертите изразиха съмнение на срещата за подписването на споразумението другата сряда да се появят партиите с националистически възгледи. Очакват се обаче дипломати и представители на Европейската комисия в България. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  Просто да ползват език на възпитанието.
  А той си е задължителен за възпитани хора.

 2. 2 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Не трябва споразумение само заради изборите, а да е задължение завинаги!

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 942 Любопитно

  За омразата ясно , а за истината кога .Или може да се поднасят лъжи по възпитан начин , а когато се каже истината че от някоя партия крадат това е невъзпитано и се използва "езика на омразата".

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Такива да ги нямаме! Троловете трябва да съскат, да със-кат на воля!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1756 Весело

  Ай стига с тези глупости бе. Без "език на омразата" хората даже няма да отидат да гласуват !!!! Те сега си говорят злостно и безогледно към коалиционните партньори та стойте та гледайте, какви коалиции ще се зaформят, ако си сключат споразумени да се говори на "езика на любовта" !

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Извън темата - във Фейса да видите отдел Агитация и Пропаганда каква мащабна атака за заразяване с дяволския вирус са предприелии....ще ви падне шапката!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Косинбродската афера .

  С любов от .........

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 8. 8 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Според председателя на Съюза на издателите в България Теодор Захов (и съиздател на "Капитал" и "Дневник" тестът ще е на две нива - първо за това кой ще се отзове на поканата за подписването на споразумението, и след това вече - дали ще се спазва. По думите му медиите, които ще подпишат, са тези, които така или иначе спазват журналистическия етичен кодекс и не използват враждебна реч, така че споразумението няма да промени редакционната им политика. Всички членове на Съюза на издателите ще сложат подписите си, даде пример той.
  Без съмнение едно добро начало. Тези които не подпишат споразумението сами ще се изложат на обществено порицание.

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  [quote#3:"lout66"]За омразата ясно , а за истината кога[/quote]
  Казано ти е! Ха, някой е казал истината, ха са го осъдили за "престъпление от омраза".

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Глупости! Аз не съм подписвал, че няма да ги мразя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  "При наличието на едно много ясно законово регулиране и криминализиране на езика на омразата в Наказателния кодекс"
  Къде в НК пише "език на омразата"? Да не би лъжци, пропагандатори и манипулатори като Орлин Спасов да искат по силата на закона гражданите да ги любят? Щото в чл. 162, ал. 1 има шест хипотези, които трябва да се доказват с доказателства, а не с внушения или хрумвания на водещия:
  - проповед - трябва да се докаже, че е проповед, а не коментар, предложение, жалба, възражение, реплика, дуплика, послание, изказване;
  - "подбуждане", а не призоваване (за гласуване), насърчаване, поощряване, награждаване;
  - дискриминация, че не е еманципация, привилегии, помощи, равноправие ( "парите следват само наши хора) и други поощрителни и отличителни практики (предпочитание към един от листа с 20-25 кандидати);
  - "насилие", а не изпълнение на воински и граждански дълг в защита на "родината, демокрацията, правата, справедливостта и правовия ред";
  - "омраза" - няма граница между "омраза", "мразене", "отвръщение", "погнуса", "нехаресване". Да не говоря, че интелигентни и чуствителни хора могат да изразят/разберат омраза и с/от една мимика;
  - "основани"/ обусловани - всеки един от нас е носител на "забранените признаци" - раса, етнос, народност, поради което всяко едно наше мнение може да бъде тълкувано, че е в защита ... на народа ни, примерно.
  " Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  (4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

  (5) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., отм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.)"

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ами защо само по време на предизборни кампании.Това си е морално-етичен кодекс,който тка наречените журналисти изобщо не спазват.

  Tony
 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  [quote#7:"deepblue"]С любов от ......... [/quote]
  Правилното е:
  С "любов" към "Кюстендилската хрущялка" и "Европейския дръглест лимон" няма да допуснем такива НЕОМРАЗНИЦИ за кандидати на националното (народно се зачерква) събрание.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  О, я стига плосък хумор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  [quote#8:"shule"]не използват враждебна реч[/quote]

  Какво означава "връждебна реч"? Еквивалетно ли е на "език на омразата"?
  Ако г-н Местан предложи изучаването на чужд език или г-н Сидеров предложи отпадане на изучаването на чужд език, като и двамата се позоват на "народност" - в единия случай на значимостта на народността, а в другия на "европейската практика" на народите (няма директива на турски език), КОЙ (длъжностно лице), КОГА (с право на възражение/обжалване в двуседмичен/месечен срок или безапелационно) и КАК (постановление на прокуратура, заповед на кмет/министър или разпореждане на полицай, журналист, гражданин, циганин) ще сенкционира "враждебния език"?

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  [quote#14:"Николай Теллалов"]О, я стига плосък хумор...[/quote]
  Плосък, плосък колко да е плосък!? 15 хиляди евро Съдът в Страсбург е осъдил България със спекулации и вариации на "престъпеание от омраза". В действителност, държавата е осъдена заради това, че прокуратурата не е спазила процедурата по отговаряне на частни жалби, ама цялото дело е като Мирча Кришан и "краставицата", вместо която е изпълзвано "език на омразата" към чуждо вероизповедание.

 17. 17 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Олее, Местан ако подпише, ще трябва да мълчи. Как ще агитира без да използва: "Езика на омразата".

 18. 18 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Кое спада под категорията на омразен език?

 19. 19 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  да видим какво ще излезе. обичайно се наглеждаме на доста омраза по време на изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK