Полицейските шефове в Асеновград и Първомай са прикривали престъпления

Полицейските шефове в Асеновград и Първомай са прикривали престъпления

© Красимир ЮскеселиевНачалниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай - Димчо Темелков и Васил Налбантов, са арестувани за множество престъпления по служба, водещи сред които са потулване на престъпления, лично укривателство и търговия с влияние. Това каза на пресконференция апелативният прокурор в Пловдив Иван Даскалов, цитиран от БТА. 


Той уточни, че образуваните досъдебни производства са по материали на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. По думите му събрани са достатъчно данни и доказателства за неправомерни действия на полицейските служители и в двете районни управления. До момента са арестувани още трима полицейски служители, както и 10 цивилни лица, на които са прикривани престъпленията и срещу които е започнато активно разследване. 


Като по-фрапиращи престъпления от страна на шефа на РУП в Асеновград Иван Даскалов посочи оказване на помощ на 5 лица да избегнат наказателна отговорност за кражба на коне на стойност 1000 лева, което обаче довело да извършване на убийство на крадеца. Потулена е кражба на дизелово гориво, срещу което полицаите са зареждали личните си автомобили, на други лица са давани указания как и срещу какво да избегнат наказателна отговорност за шофиране след употреба на алкохол. 
Началникът на РУП в Първомай се разследва за прикриване на извършител на ПТП след подмяна на лицето, за упражнена принуда и лично укривателство срещу подкуп от 800 лева. 
В тези две РУП са се случили доста обезпокоителни неща в дълъг период и е време да кажем, че ще проявим нулева толерантност към всички наши служители без значение от техния ранг, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Той подчерта, че констатираните нарушения са дисциплинарни и извършителите им ще понесат дисциплинарни наказания. Като притеснително посочи масовото отказване за завеждане на жалби за извършени престъпления, като средно по 10 са случаите на седмица, при които сигналите не се обработват и не се докладват на прокуратурата. 


Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че акцията е извършена след разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и в нея са участвали шестима прокурори, 12 следователи и 35 служители на "Вътрешна сигурност" и ДАНС. Попов добави, че почти 80 на сто от полицаите в Първомай извършват частна стопанска дейност, констатиран е и т.нар. "феодализъм" и срастване на полицията с местни влиятелни хора. При един от случаите е извършено прикриване на две престъпления, извършени от син на местен бизнесмен, срещу което шефът на полицията е получил в дар лек автомобил. Полицаите от Първомай са обвинени и в потулване на обвинение за кражба на стойност над 3 милиона лева срещу извършител, близък до началника им. Попов уточни, че става въпрос за незаконно добиване и продажба на инертни материали в продължение на години. 


Разследването на двете районни управления започва след като в дирекция "Вътрешна сигурност" започват да постъпват информации от униформени и цивилни лица за работата им. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK