Граждани и общинари настояват децата от SOS селището в Дрен да не се местят в града

Снимката е илюстративна

© Дневник

Снимката е илюстративнаАвстрийското SOS детско селище в Дрен, което съществува от 20 години и е приемен дом за над 70 деца, лишени от родителски грижи, е обект на частни интереси и децата ще бъдат преместени в големи градове. Това предупреждават граждани и представителите на община Радомир пред камерата на Би Ти Ви, макар че организацията, стопанисваща селището, вече обяви намеренията си през февруари, като част от стратегията им за по-добро интегриране на децата.


По разказа на приемен родител в селището, поискал да запази анонимност, децата вече се превозват рано сутрин до училища в София и се подготвя местенето им в блокове в София и Перник. Според него това ще ги лиши от здравословната, приятелска и подходяща за игри среда в Дрен, а в големите градове ще се чувстват некомфортно и бързо ще пропаднат, особено тези със специални нужди. 


Селището е построено с дарения от Австрия и се поддържа частично от държавния бюджет, но се управлява от частно дружество. Освен това къщите са на общинска земя и има споделена отговорност, така че смяната на предназначението на имота не може да стане без становището на кмета. От общината заявяват за Би Ти Ви, че ще настояват да се спази договора и децата да останат, но пък предстоят местни избори, така че окончателното решение по-скоро ще зависи от следващото ръководство. 
В Дрен е създаден Инициативен комитет за запазване на SOS детското селище и срещу смяната на неговото предназначение. "Изглежда, че има частен интерес към апетитния имот. За нас е най-важно децата да останат тук в здравословна за тях среда", казва Ивайло Шопски от инициативния комитет. На въпрос какво мисли частното дружество да прави с имота, той отговаря, че има много слухове и неколкократно е задаван този въпрос към ръководството му, но засега няма официален отговор.


Всъщност на пресконференция в началото на февруари тази година сдружението "SOS Детски селища България" обяви, че планира да изгради нов модел детско селище - интегрирано в градска среда.


Промяната се налага от променените тенденции в грижата за децата на световно ниво - децата да се интегрират в градската среда, където има повече възможности за социализация и здравни и образователни услуги. "С подкрепата на международно ниво и съдействието на държавните институции традиционният модел на SOS детско селище, който бе изграден в с. Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище", обявиха тогава от сдружението.


"Въпросите за бъдещето на земята, сградите, работата на хората от село Дрен са важни и трябва да намерят своя отговор, но за нас на първо място трябва да са правата, нуждите и интересите на децата, за които семейството е най-добрата среда за развитие на детето, а социалното включване на децата е от първостепенно значение", заяви още през февруари директорът на неправителствената организация Дани Колева. Тогава от организацията разясниха, че въпросът за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен ще бъде решен съвместно с община Радомир и са готови да обсъдят всички възможности, а докато това стане ще продължат да поддържат имота.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Важното е далаверата да върви. Децата кучета ги яли.

 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  В града лесно могат да научат мурафетите на градските деца - пиене ,пушене , наркотици , курвалък. Това ли е целта ?

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Според него това ще ги лиши от здравословната, приятелска и подходяща за игри среда в Дрен, а в големите градове ще се чувстват некомфортно и бързо ще пропаднат, особено тези със специални нужди."Ами може и да вярно,нищо не пречи да се мисли.

 4. 4 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Абсолютно безотговорно решение. Тези деца трудно ще растат във враждебната среда на София, както е трудно за всички деца, независимо че имат подкрепата и обичта на родителите си.
  Отново се правят опити за обслужване на нечии финансови интереси.
  Този опит трябва да бъде спрян.

 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Едно свестно място имаше за сирачета и някой умни глави бързат да го разсипят....сигурно е ,че има някаква далаверка в това .

 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  Какво става с децата когато напуснат дома в Дрен.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  "Всички възрастни са били деца, но малцина си го спомнят"
  Антоан дьо Сент Екзюпери.

 8. 8 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Оскотяване по български

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 9. 9 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И за да си запазят работните места всички в Дрен дружно ревнаха против преместването. Същия цирк го гледахме в "Изоставените деца на България" в дома „Св. Петка“ в село Могилино, където общинари и жители на селото със зъби и никти бранеха работните си места вадейки от девет кладенеца вода да ни обясняват как дома не трябвало да се мести и децата трябвало да останат на село.

 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И аз съм бил дарител и събиращ дарения да такова селище. Според мен се получи добра среда за тия деца. Защо унищожават работещо нещо?!

  chavo64
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Лудите и крадците в тази държава никога няма да свършат.На кого пречи това селище.Децата там са щастливи,имат дом, семейства и чист въздух.От какъв зор трябва да бъдат затворени в панелките и мръсния въздух в София,само защото нялой е решил да присвои дома им.

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#9] от "eldred":

  Моля ти се намери малко снимки от Могилино и малко снимки от Дрен, намери седемте разлики и чак после се изказвай неподготвен!

  Нищо свято не остана в тая държава бе, д...!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  За по бавно загряващите: Не казвам, че условията в домовете са еднакви, а мотивите с които искат да ги запазят са еднакви. Работните места които осигуряват, а не доброто на децата са движещата сила тук.
  Организация като "SOS Детски селища България" с годините е доказала, че знае много по-добре кое е добре за тези деца от разни селски кметове и форумни всезнайковци. Ама нали по форумите всеки знае повече от доказано международна организация която се занимава с това от десетилетия в толкова много държави.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Нешо хубаво да се направи в тази дрржава и веднага се намират ламтурници да го заграбят и съсипят

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Едно такова решение е направо бих казала корупционно престъпление,което си играе и с живота,и със съдбата на SOS decata ,uchitelite,obshtestvoto kato tsialo!
  SEAM za BULGARIA!!!

  Tony
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "eldred":

  И кое е по-добро бе, злато?
  Панелките на Перник и Овча купел?
  И като знаят толкова кое е добро и кое не, що се срамуват да си кажат какво ще правят със селището?
  Я недей да ни баламосваш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  П.С.
  Ти местните не ги мисли. Каквото и да направят със селището, за тях работа винаги ще има независимо дали ще е защитено селище, лицей за богати, бежански лагер или бардак.

  Ама за децата не е все едно дали ще растат на това място или в миазмите на София и Перник. Да не говорим че самият акт на изгонване и разделяне е ОГРОМЕН стрес, но това явно твоите прехвалени специалисти въобще не ги ..е.

  А и да попитам, къде е Агенцията за закрила на детето?
  Или са много майстови, ако трябва да вземат децата на някоя самотна майка, щото не сварила да си плати тока, ама когато е за "частни интереси" мълчат като биени ....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  Форумните сульо и пульо естествено знаят всичко и всички конспиративни теории са на линия. И какво ще парявят със селището? Нека специалистите по всичко ни просветлят какво ще правят и откъде са получили тази информация. О, всъщност нямате нямате никаква идея и не може да дадете никакви факти, ама нали всеки е големия разбирач не може да пропусне да обясни из форумите, че ги има тия работи.
  Между другото селището се управлява от частно дружество. Защо всички критици с големи усти не вземете да си основете едно такова и да настанявате деца по села и паланки както смятатае за добре. Така де, вашата частна организация ще създаде алтернатива на другата. И като гледеам колко сте много възмутените специалисти няма да имате проблем да съберете пари. Ооо забравих. Сульо и пульо са голяма работа само в интернет и да плюят и критикуват доказана с дейността си организация го могат. Но да направиш нещо по-добро е трудна работа. Не е като да си съчиняваш по форумите.
  И естествено, че града е по-добро място за децата от забутано село като Дрен. Не случайно по целия цивилизован свят така постъпват.

 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Не могат да дишат, докато не съсипят всичко работещо и смислено.

  "Обект на частни интереси". Абе я кажете чии точно интереси са, това много ще помогне и ще получите подкрепата на много от нормалните граждани.

 20. 20 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#18] от "eldred":

  Аха, частните интереси се появиха и във форума.

 21. 21 Профил на Георги Танев
  Георги Танев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#18:"eldred"]о и пульо естествено знаят всичко и всички конспиративни теории са на линия. И какво ще парявят със селището? Нека специалистите по всичко ни просветлят какво ще правят и откъде са получили тази информация. О, всъщност нямате нямате никаква идея и не може да дадете никакви факти, ама нали всеки е големия разбирач не може да пропусне [/quote]
  Хайде да си спреш пропагандата ако обичаш.

 22. 22 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "chavo64":

  Не съм много запознат с детайлите, но какво ще правят тези деца в село Дрен след като напуснат дома?
  Очевидно е, че няма много възможности за реализация на село.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "eldred":

  Ок, аз съм Сульо Пулев и нямам проблем с това.
  За твое най-голямо съжаление, обаче мога да събера две и две.
  И какво като центърът се финансира от частна фондация?
  Това са човешки съдби бе, .....!
  Или до днес на някой му беше интересно да си играе на благотворител щото отнейде са падали некви пачки, па от утре е време за сериозен бизнес и кой откъде?
  А ТИ кой си бе, пиленце?
  Някой от заинтересованите? И като АЗ няма информация, що не я дадеш ти, а?
  Що не вземете да се скриете бе, толкова сте гнусни, че ми се драйфа от вас ....
  Даже не заслужавате камък да изцапа човек в кратуните ви...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "eldred":

  Толкоз ли си тъп, че да не виждаш кражбата на имота или си от техните?

  Заговори, за да те видя!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK