Подалият оставка подуправител на касата предсказва проблеми на лекарствения пазар

Димитър Петров

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Петров"Напуснах, защото не искам да нося отговорност за събития, които предстоят, ако нещата продължават така", заяви по БНР подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров, който вчера обяви, че подава оставка. 


"Практически аз съм подал молба по взаимно съгласие. Естествено, че имаше и натиск от страна на министъра. В тази ситуация и в положението на тези непреодолими различия, реших, че е по-добре да напусна, за да не създавам излишно напрежение на управителя и оперативното ръководство на касата с министерството и евентуално да възникват някакви проблеми на политическо ниво." обясни още Петров. Той допълни, че тъй като НЗОК е независима институция практически министърът няма право да уволнява хора от там, така че не са верни слуховете, че се е готвило уволнението му. 

За политиките, с които е несъгласен Петров, той коментира, че не помни в последните 15 години "такава брутална намеса" в работата на касата, каквато има в момента. 


"От 7-8 месеца министерството неистово се опитва да наложи някакво национално споразумение между фирмите за лекарства. Този вариант на споразумение, който беше лансиран, определено облагодетелстваше 2-3 фирми, които правеха голям растеж, като останалите трябваше да го поемат, включително и генериците. Тези текстове никой не ги приемаше и те не минаха през пленарна зала. Депутатите ги отхвърлиха. Вместо това трябваше да започнем договаряне на отстъпки по една наредба, която трябваше да се приеме от касата и да се публикува от министерството. Вариантът, който ние направихме, беше изключително добър, приет от всички. Вместо този вариант на наредба, министерството след това публикува съвсем друг, в който пак  беше заложено национално споразумение, без да има никакви законови основания за това. И вторият опит със закон да се наложи това беше отхвърлен от депутатите. Не мога да разбера тази упоритост на какво се дължи", заяви вече бившият подуправител на НЗОК. 


По думите му с това споразумение действително би се гарантирала някаква финансова макрорамка вътре в касата, обаче не е ясно какви са рисковете извън нея. "На касата не й е все едно какво плаща с парите за лекарства, с които разполага", поясни той и даде пример, че със споразумението за отстъпки фирмите могат да започнат да изтеглят по-евтините и ефективни лекарства и да започнат да предлагат по-скъпи, за да наваксат отстъпките. Вече имаше няколко подобни скандала, обяви Петров.


"Вторият проблем е, че с промените в закона, които министерството предложи, в момента заболяванията, които касата лекува, вече няма да се определят с наредба на министъра, а само с критерии. На база на проектът за наредба за критерии, който те публикуваха преди около седмица, касата трябва да определи нов списък със заболявания. Ако те се приложат дословно, ще отпаднат няколко големи групи пациенти, чието лечение в момента се поема от касата", коментира още той. "Ако се приложат буква по буква, целият ревматоиден артрит ще отпадне, да речем. Касата ще бъде поставена в условията на "лошата", а тя или трябва да изпълнява тази наредба или да си затвори очите,   да ги остави в списъка, и да стане уязвима спрямо институции като Сметна палата и др.", допълни той.
По отношение на болничната помощ също има проблеми, заяви експертът. По думите му методиката за финансиране, която беше приета в края на годината по настояване на министерството е "връща историческото административно бюджетиране" в касата, което не е работа на тази институция и ще даде явни негативи в последното тримечие на годината. Освен всичко друго "така наречените основен и допълнителен пакет са в никаква фаза и касата не може да направи проектобюджета си, нито могат да започнат преговори по Националния рамков договор, а министерството, вместо да направи тези пакети, се занимава с остойностяване на дейности", заяви още лекарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 401 Весело

  "Напуснах, защото не искам да нося отговорност..."

  Да четем ли по-натам =))

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Невиждана досега намеса от страна на министерството в работата на Касата, опит за налагане на схема в полза на най-големите фирми за лекарства - ако е така, министър Москов трябва да си подаде оставката.

  То не е като да се хилиш пред журналистките с фанелка на Челси (или Арсенал беше).

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Браво а така ! Сега някой от тарикатите под крилото на министъра които продават прескъпо лекарства у нас няма ли да се откаже от бизнеса си ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Касата, в последните 15 години се превърна в търговско дружество, в което се въртят далавери и алъш вериша на лекарствената мафия. Ако Москов успее да разбие тази мафия, може да се радва на изключителен успех.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Мхм... Сигурна работа. Напуснах по взаимно съгласие, ама министърът ме помоли..


  Или както се пее в една песен - ... обрасла от досадни храсталаци, вещаят бури, а цял живот пълзят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Касата се източва главно ,чрез лекарствата и всеки ,който се опитва да направи нещо ,предизвиква ответен удар.Надявам се Москов да успее.

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  от цялата работа разбрах само че Москов се опитва да прецака перфектно работещата НЗОК... познах ли?

 8. 8 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":


  [quote#6:"hodounski"]Надявам се Москов да успее.[/quote]

  Москов е корумпе. Т. нар. здравна карта е начин той лично да казва кой е "на картата" и кой не. Сещаш ли се какъв ще е критерият? Този закон нямаха сурат дори БКП да го предложат, камо ли гласуват. Светещите очички обаче е тръгнал с гомята торба. И освен че е главен ... лицез на Тиквоча е и 5-тия му провал в област здравеопазване.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#7] от "extraCACA":


  [quote#7:"extraCACA"]Москов се опитва да прецака перфектно работещата НЗОК... познах ли?[/quote]

  Не, иска да котрнолира финансовите потоци на 100%. Лакомията му ще го погуби.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#7:"extraCACA"]от цялата работа разбрах само че Москов се опитва да прецака перфектно работещата НЗОК... познах ли? [/quote]

  Не знам , ама има масова липса на лекарства , игрите на Москов стават за сметка на пациентите , доколкото съм чувал кара фирмите да продават под себестойност , а те от своя страна просто спират да продават , и ква е далаверата от това, че Москов е намалил цените , след като няма лекарства , на времето комунистите действаха по същият начин , цените бяха ниски , но пък нямаше и стока по магазините.

 11. 11 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":


  [quote#5:"Darth Plagueis"]досадни храсталаци, вещаят бури, а цял живот пълзят[/quote]

  За Москов говориш, нали? Или ще ми кажеш че Москов е дърво? Досега, освен че уволни директора на ЕДИНСТВЕНАТА печеливша болница и предложи най-корупционния текст след търга на Орешака с Прасето за ЮП, какво по-точно е направил? А-а-а, от РБ е. Е хубаво, ще мълчим и ще се радваме. От комунистите по-гадни са само ДС служителите, организирали СДС и пръкнали се отново под формата на РБ. И понеже без Тиквоча власт няа да видите, ще му изближете ... каквото там ближете. Големи реформатори, мани! Сол-таш...к на банкянския лумпен и лизачи на ...

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#9:"misho73"]Не, иска да котрнолира финансовите потоци на 100%. Лакомията му ще го погуби. [/quote]

  Лакомията не е лошо нещо, но примесена с простотия , става опасна. the best capitalist is greedy and honest, , а бат Петю засега е само лаком и простоват.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Досега, освен че уволни директора на ЕДИНСТВЕНАТА печеливша болница и[/quote]

  Хахахах, олеле, каква тъпота неземна...

  Фуражка, като говориш за ДС първо си научи урока. В нито една от партиите в РБ няма ченгета и това е на уставно ниво. Бегай да си гледаш милиционерщината и не идвай неподготвен.  [quote#10:"takeshi303"] доколкото съм чувал кара фирмите да продават под себестойност [/quote]
  Ей го и тоя експерт... Чувал е!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]От комунистите по-гадни са само ДС служителите, организирали СДС и пръкнали се отново под формата на РБ. [/quote]

  Истината е , че за 25 години , най комунистическият министър на здравеопазването е Москов . Начина му на работа е все едно гледам министъра на здравеопзването на НРБ преди 1989 , централизиране и чиновнически произвол.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#14] от "takeshi303":

  Централизиране?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#13:"Darth Plagueis"]Ей го и тоя експерт... Чувал е!!! [/quote]
  Ами това съм чувал, но това , което знам със сигурност е , че няма много лекарства , вчера в аптеката стана такава патаклама , защото лекарството на една жена го няма , а след като се обадиха на доктора да го смени, той каза , че друго лекарство за нейният случай няма , и ги оставих да си решават проблемите, на една позната съпруга й е кардиолог от най търсените в страната , хора със сериозни проблеми , а той е бесен , защото не може да ги лекува , защото няма нужнните медикаменти по аптеките , викал как да ги лекувам тези хора без лекарства. И това, което ти го казвам всеки може да ти го потвърди, не пиша на ангро за липсата на медикаменти, докато за цените са слухове , на които съм склонен да вярвам, предвид масовата липса на медикаменти.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#16] от "takeshi303":

  Нужните медикаменти си ги има. Само че бяха заменени тези, които се поемат от НЗОК. Бяха заменени скъпите с генерици. Затова сега много фирми пищят, и съвсем логично, Димитър Петров, като част от една от най-големите такива фирми - Търговска Лига, съвсем логично и той пищи.

  Това е ситуацията. Лекарствата си ги има, просто са по-евтини.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":


  [quote#13:"Darth Plagueis"]Фуражка, като говориш за ДС първо си научи урока. В нито една от партиите в РБ няма ченгета[/quote]

  Фуражка ще наричаш баща си, ако го познаваш.
  Снахата на кой е снаха, драги? За Мегленчето говорим. А всички заместници на Москов какви са? Или не знаеш че Бойко Пенков е ченге? Картонче, ти си изясни нещата първо. И престанете да лижете на Тичквоча нещата под пояса, ясно?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 19. 19 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":


  [quote#13:"Darth Plagueis"]Фуражка[/quote]

  И друго ще ти кажа - началника ви е генерал, с фуржка, съвсем истинска. От Бянкя. И бивш член на БКП. И милиционер, който вече не приема нито един европейски лидер. И охрана лично но Тодор Правешки. И вие сте им гърба. И защо се вързахте с него, а? Идеи, ала-бала. За пари и за власт! Сега ви клатят освен гробарите и ДПС. Защото ви знаят цаката - за власт и кинти лягате. Като Снахата.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#19] от "misho73":

  Не е бивш, а настоящ член, и не на БКП, а на БСП. Само че повечко прилича на твой началник, на мен трудно ще ми го припишеш.  [quote#18:"misho73"]Снахата на кой е снаха, драги?[/quote]
  Уау, ей това беше феноменален аргумент! И кога му стана снаха? Нещичко по темата казаха ли ти, или не?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#21] от "misho73":

  Тоя съвсем заби.. Кой какво ще киха бе? Каква ти е драмата със Софиямед? Чел-недочел, регулации вика, мракобесни, само дето почти всичко е челен опит от немско..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":


  [quote#20:"Darth Plagueis"]Само че повечко прилича на твой началник[/quote]

  Тей е премиер и по конситицуя е началник на Москов. А на теб какво ти прилича си е твой проблем. Докато светещите очички е министър, Буда му е шеф. Свикни с мисълта че се продадохте/ви продадоха за не 30, а за 3 сребърника. Аер Мегленчето като не и приха закона да подаде оставка ... Смехорани, никога няма да го направи, защото без Буда отивате на 2 кместки места. Това не е най-тъжното, тъжното е че властта и парите са ви мотива. РБ не е дясна бутикова партия, а керван карумпета, съюзили се да се представят на Цар Тиква.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":


  [quote#22:"Darth Plagueis"] Каква ти е драмата със Софиямед? [/quote]

  Никаква. Имам драма с това, че Москов и Кунето ближат едни неща на една мутра. И проблем с хора като теб, които виждат че не са прави, но понеже са е пре..али да гласуват за РБ и сега им е кофти да си признаят че ги изментиха.
  А да видим дали правителството, дето Кунето ви е вице ще затоври поне мустакатия пезевенк, срещу когото протестирахме. Цецко Василев. К'во направихте с БНБ? М? Всичко се покрива и ви лашкат за власт. Признай си го и ще ти олекне. И не ми хвали Тичкова и Гоце, с когото също сте в коалиция. Или забрави? С Буда и Архара движите политика.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 25. 25 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  Аре за последно. РБ е политически труп. Не виждам откъде ще намерите 4% балъци, които ще гласуват за РБ за да направят Тиквата премиер. И Гоце да връщат на бял кон?!? Ако ми е мил Тиквоча, ще си гласувам направо за него. Посредници не ми трябват. Със или бес светнали очички и комунистически закони. Защото здравната карта е изящество по системата Семашко. И Сталин е казвал колко и какви болници да има. В наши дни - Москов, десния. Десния та..ак на Бабуина.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#25] от "misho73":

  1. Какво ти виждаш е без значение.
  2. Виждам, че не можеш да формулираш ясно мисълта си в едно мнение и ми пелтечиш в три след всеки мой пост.
  3. Темата беше съвсем различна, но когато дойде време за конкретика, ти като типичен комуняга реши да бягаш в удобното поле на опорните точки са снахи, зетове и подобни тъпотии.
  4. Цялата здравна реформа намери силна подкрепа от ЕК. Щото била по Сталин.
  5. Мрънкалникът с оставката беше хващан няколко пъти в далавери с глюкомери и подобни. Драмата му е, че далаверата свършва.
  6. Не вървиш, ниска топка си, прочетена книга, потъвай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":


  [quote#26:"Darth Plagueis"]не можеш да формулираш ясно мисълта си в едно мнение[/quote]

  Формулирам я ясно: РБ е в коалиция с Гоце, а Буда ви е налчалник. По конституция. Меглена НЯМА да подаде остава, заради това че закоха ѝ го изхвърлиха. Защото е жанда за власт.

  Още по ясно: Боклуци. Помощно колело на истинската коалиция - ГЕРБ+ДПС. Вие сте мажоретките, дето хвърлят прах. Тези дето върнаха Румен Запалката и Гоце, Тичквоча. И които осигурявате спокойствие за това Мамин Прасчо да доизкупи медиие в БГ, вече официално, защото прикривате мафиятската коалиция.


  [quote#26:"Darth Plagueis"] Цялата здравна реформа намери силна подкрепа от ЕК[/quote]

  Няма никаква реформа. Тя мина и замина по времето на Костов. Оттогава няма никакви проемни, освен корупционни. Има желание на Москов да казва кои болници ще работят и кои не. Без критерии, без акредитация. В министерстовто. И никакъв ЕС не ви е пдокрепял, недей да лъжеш. Шефа ви няма нито една среща с лидер от ЕС. Има енда командировка в Азербайджан. И по принцип ЕК не си бута гагата в социалните сфери, ако въобще нещо отбираш от ЕС договори и правомощия.
  ----
  Не си виновен че не рзбираш, вродено е.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#27] от "misho73":

  Миличкия.. продължи с опорните точки и нищо съществено. Дори не прави разлика между ЕК и ЕС, некви букви там. И да, никога, ама никога не е подкрепял реформата, щом казваш.


  Знаеш ли, като те гледам, наистина си мисля, че здравната реформа поне в психиатричната помощ е много зле.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":


  [quote#28:"Darth Plagueis"]продължи с опорните точки и нищо съществено[/quote]

  Няма опорни точко. Има факти:
  1. В коалиция сте с ГЕРБ и АБВ.
  2. Никакви реформи не се правят, но не подавате оставки. В т.ч. заради закона на Кунева. Виж него го подкрепиха, цели 17 посланика на ЕС държави. Ама сотавка нямаме. Покорно пред Цв.Цв. които ви устрои провала в ПГ
  3. Вече дори не се криете че властта ви е единствената кауза.
  4. Аферата КТБ се покрива яко и ще бъде платена с прословутите 16 млрд., с вашие участие. Оставихте шефа на надзора, който гарантирано носи вина за КТБ.
  5. Москов гласува регулации, обратното на предизборните оебшания за по-малко регулации.
  6. Здравната карта е корупционен текст.
  7. Уволнението на Петров е с цел овладяване на паричните потоци на НЗОК.
  8. Регулацията на аптеките се грижи да няма вериги, за да е удобно на дистрибуторите, за да всички да са малки и да нямат пазарна мощ да организират паралелен внос ако дострибутора иска майка си и бащаси.
  ---
  Малко ли ти е? Кое точно сопорваш? Освен да ме нападаш лично, нямаш нищо. Откъм аргументи дрънчиш на тенеке. Както и цялата РБ, дето дори не е партия а клуб на властолюбеца-шмекер.
  "Миличкия" наричай това в гащите ти, ако го намериш И ако ти е мил

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#29] от "misho73":

  Потрес..

  1. Факт. И?
  2. Напротив - съдебната реформа. Здравната. И дори въпросният антикорупционен закон - той ще бъде приет така или иначе. Ако не бяхме в коалиция или имаше оставка нямаше да бъде приет.
  3. Кауза? Власт? Гений...
  4. Кви 16 милиарда? Кога е взет какъв дълг? Има парламентарно решение при какви условия да се взима. Сега чакам от теб да ми кажеш кога точно са взети, като си такъв гений.
  5. Действията на Москов са 1:1 с предизборната му платформа по темата.
  6. А? ХАХАХАХАХАХ
  7. Уволнение няма. Министърът няма власт над НЗОК, а самият напуснал казва, че това е по взаимно съгласие.
  8. Имайки предвид, че най-влиятелните вериги аптеки са на дистрибутор, то тази точка може би е връх в цялостната мозъчна повърня, която написа.

  Съвет - намали кафетата, излез и подишай чист въздух. После смени водещия си офицер, че тоя, дето в момента ти набива мозък в тиквата не се справя.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Москов да разкара ВСИЧКИ ВЕРИГИ и аптеки на СВОИ КОЛЕГИ от болниците!
  Няма болница,в която да не доят средствата горецитираните!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK