Детство без решетки - започва кампания за реформа в детското правосъдие

Детство без решетки - започва кампания за реформа в детското правосъдие

© Надежда Чипева, Капитал"Калина е на 17 години. Израснала е само с баща си, който я е подлагал на системно насилие. При поредния скандал през септември 2011г., когато Калина е на 14г., баща й я удря със стъклена бутилка в главата. Момичето е откарано в болница, по-късно е настанено последователно в кризисен център, при чичо си и в дом за деца, лишени от родителска грижа. Калина бяга на няколко пъти от дома. През 2012 е настанена  във възпитателно училище-интернат с решение на съда – не за противообществени прояви, а заради бягствата й и притеснението, че може да повлияе негативно на останалите деца в дома.


Калина на няколко пъти бяга и от интерната. Не може да свикне с лишаването от свобода. Многократно е заявявала, че животът за нея е свършил с влизането в интерната. През ноември 2013 г.  пред очите на всички деца и служители без колебание скача от третия етаж. В следствие на което има счупен таз и гръбначен прешлен. Операцията на гръбнака е успешна. След болницата я настаняват в хоспис за възрастни хора."


Това е една от многото истории, принудили неправителсвтения сектор да започне мащабна обществена кампания за незабавана реформа в детското правосъдие.
Страната ни е критикувана многократно от различни международни и национални организации за своята неадекватна към правата на детето правосъдна система.


Българският хелзинкски комитет, Институтът по социални дейности и практики и Национална мрежа за децата застават зад кампанията. Те със заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева – Русева, събраха днес медии и граждани  за очертаване на основните проблеми в работата с деца в конфликт със закона.


Липса на компетентни експерти, остарели методи и практики, липса на координция между двете успоредно същестуващи системи, нарушение на правата на децата при разпит


– това са част от причините за необходмостта от законодателна реформа, които очерта професор Нели Петрова, социален педагог.


Професор Петрова напомни, че това е закъсняла реформа и борбата за нея се води вече 20 години, но важното сега е да се даде гласност и да се достигне до здравословен общесвтен дебат, тъй като сега се вижда и политическа воля за реформиране на системата.


Тя отбеляза, че, от една страна, имаме наказателната система, в която попадат деца, извършили деяния, които законът определя като престъпления, от друга страна, имаме Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, по който се разглеждат не престъпните случаи. Първият проблем е, че двете системи, работят успоредно и без особена координация помежду си.


От друга страна, няма легална дефиниция на понятието противообществена проява и то се тълкува произволно. Като резултат във възпитателни училища-интернати и социално-педагогически интернати попадат деца на 7 или 8-годишна възраст. Според Наказателния закон лица под 14 години са наказателно неотговорни и не подлежат на предвидените в закона наказания, настаняването обаче в тези институции има ефект на лишаване от свобода и трябва да се заложат ясни законодателни дефиниции и процедури за прибягване до този метод.


Една от най-важните първи стъпки към промяна е


обучаването на специалисти – съдии, прокурори, полицаи, социални работници.


Професор Петрова вижда сега действащата система по Закона за борба с противообществените прояви като остарял другарски съд от непрофесионалисти, които извършват всички действия по разследване, доказване и вземане на решения и се контролират сами. Призовава към преосмисляне на термина "деца в конфликт със закона", и подчерта, че трябва да се възприемат като деца в риск и да получават закрилата на Закон за закрила на детето. Разбира се, има и такива с криминални нагласи и точно това ще е основната дейност на експертите - да направят разлика между юношеска криза и  нагласи. Обикновено тези деца нямат достъп до защита, а  би следвало да им бъде осигурена винаги. Достъпната правна помощ е основно право на всеки гражданин.


Грижа, където тя е възможна, трябва да се насочи и към семействата на тези деца, тъй като родителите излизат от същия порочен кръг, беше отбелязано още на обсъждането.


Заместник-министър Вергиния Мичева – Русева информира за направеното до момента и сроковете за предстоящото. От началото на годината има създаден кризисен щаб от неправителствения сектор, който подготвя текстове на законопроект. Тя призна, че е изправена пред голяма сложност, тъй като


реформа трябва да се извърши в много министерства, не само в правосъдното.


Интернатите са към Министерството на образованието, а  здравеопазването и социалните грижи са другите  ключови проблеми за децата в конфликт със закона.  Трябва да се отмени  60-годишният Закон за борба с противообществени прояви и да се приеме нов специален закон. Зам.-министърът се надява до края на есента  да са готови добри текстове, които да се подложат на обществено обсъждане и след това да бъдат внесени в Народното събрание.


Обучение на съдии и прокурори в момента се провежда благодарение на българо- швейцарски проект от 2011г.


От 1 октомври работа ще започнат пет пилотни съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй със специални състави за дела с участието на деца.


Неправителствените огранизации съвместно са изпратили отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание и отделни министерства с общи насоки за необходимите промени. А петицията, част от кампанита "Детство без решетки", може да бъде подкрепена на нейния сайт.


Защото всеки ден без реформа в детското правосъдие е един ден по-малко детство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Когато видях БХК просто спрях да чета.

 2. 2 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всеки да си носи отговорностите!
  А БХК-плитък гроб за тях!

  Долу евроатлантическите ценности!
 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Аз искам наказателно преследване за религиозно посегателство върху деца.


 4. 4 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тази гнусна останка от комунизма Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни трябва директно да се отмени ,а възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати да се закрият.Съответно да се прецизират текстовете за наказателна и административно наказателна отговорност на непълнолетни,както и да се предвиди изрично,че за деяния,които не са престъпления или административни нарушения не подлежат на никаква санкция

 5. 5 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Калина може ли да чете? В кой клас е?

  Свободата да скита и да проституира ли е?

  Ако има проблем - лошо смейство, защо иска да се върне в него?

  Настанена е заради бягствата и, но преди това дали се е прибирала до 20:00 и дали си е учила уроците?

  Баща и пречел ли и е да си учи уроците и да стане свестен човек? 6. 6 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "- Седни и си напиши домашните.
  - Няма. Ще кажа че ме биеш. Ти си длъжна да ми даваш джобни! Ти нямаш право. Трябва да дадеш пари за подарък за рожден ден на ....."

 7. 7 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "годината има създаден кризисен щаб от неправителствения сектор, "

  Стига де ... Това е стария проект за нов закон за закрила на детето, отхвърлен от обществото през 2012 година като социално-фашистки, в който отсъстваше думата "родител".

  Отново се говори за нов закон с анонимни засега автори ... Така беше и миналия път.

  А ако не се приеме, тогава същите тези ще се опитват ли да го прилагат и без да е приет .... Да влизат в училищата под формата на проетки за борба с насилието...

  Да не съм против борбата с насилието?

  Не разбира се, ама как не се намери една фондация за безплатен или по-добър английски една година за децата в училище. Напротив, целта на проекта е да се улесни пласмента на вече напечатаните учебници на разни издателства, да се пращата на платени курсове като несправилите се деца ще се насилват да ходят на психлог, вместо в училище да се нормализират нещата .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK