Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

© ReutersБългария сама е поискала "гореща точка" за бежанци и имигранти. В България може да се отвори регистрационен център за бежанци. Не, не е поискала "гореща точка", искала е превантивна подкрепа. А парите, които ги харчим - от бюджета, докато Италия и Гърция получават евросредства? Имаме центрове...


А какво всъщност е "гореща точка"?


Днес - часове след съвета на държавните ръководители от ЕС по темата за бежанци и имигранти, говоренето по горните теми заля медиите. Но какво всъщност е договорено, какви ангажименти е поемала България и кой кого не е разбрал, има ли изобщо неразбрани?
"Дневник" се опитва да обобщи изказванията и да даде повече яснота за случилото се на срещата на най-високо ниво в Брюксел, базирайки се на точните думи на участвалите в разговорите. 


Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

© Reuters


Заради късния час на приключване на разговорите, резултатите от тях бяха изнесени пред медиите от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя съобщи, че България сама се е сложила към групата държави, които да бъдат подпомогнати при справянето с бежанска вълна и криза.


Ангела Меркел: "Обсъждахме какво може да направим в границите на ЕС. Ако имаме така наречените "горещи точки" на място - това беше широко дискутирано и имаме голяма степен на съгласие. Казахме че тези държави които са на границата на ЕС, на външната граница, като например Италия, но също и България. България отбеляза, че не е в Шенген, но има обща граница с Турция. Също и в Гърция ...За "горещите точки" - ние говорихме за Италия и Гърция. А България посочи, че те също имат външна граница с Турция и са под огромно напрежение/натиск що се отнася до бежанските потоци. Ние сме отворени за подобно предложение. Ако България желае да разкрие такава гореща точка, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия. Но не е сякаш ние сме се опитали да наложим нещо на България, самата България заяви: "Ние имаме проблем, защо не и при нас". И е напълно разбираемо, че те ще мислят по този начин" .


Думите на канцлера бяха разбрани в България, че страната ни сама е пожелала при нужда да отвори нови регистрационни центрове за бежанци. И едва ли не


да поеме нова тежест и отговорност около бежанските потоци.


Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

© Reuters


Часове по-късно премиерът Бойко Борисов пожела да уточни, че това всъщност не е така, няма нови отговорности, няма променени позиции. От думите му се създаде впечатление, че притеснението му е основно около това кой ще финансира новите мерки и как ще се отразят на бюджета на България.


И да, сам е повдигнал въпроса, че и България трябва да бъде разглеждана като страна с потенциален проблем и "гореща точка", каквато всъщност вече е. Да получи нужното признание.


И евентуално средства:


Бойко Борисов: "Досега на срещите се говори само за Италия и Гърция. И аз вчера няколко пъти попитах - ние не сме ли външна граница, каква граница сме. Риторично попитах - трябва ли в България да влязат 100-200 хиляди души, за да поискам свикване на извънреден съвет и да дискутираме България като "гореща точка". И в момента България е "гореща точка" и изградила различни "горещи точки" - центрове за регистрация и настаняване на имигрантите. Имаме такива "горещи точки". България е инвестирала милиони както за охрана на границите, така и за регистрация и прием на пристигналите. Имигрантите и в момента са там, в центровете, в "горещите точки", приемаме ги, регистрираме ги, храним ги, поим ги. Ние сега охраняваме границите съвестно, като членове на Шенген, въпреки че не ни искат, инвестираме милиони допълнително за тази охрана и това сякаш се приема в Европа като даденост.


След като казах, че България трябва да бъде третирана като външна граница и подобно на Италия и Гърция, бях попитан означава ли това, че България иска да има "горещи точки". Тогава им казах - не е въпрос  дали искаме, това са реалностите, аз съм длъжен да отчета и предупрежденията на турския си колега. И какво, ако в България влязат 200-300 хиляди, Гърция и Италия ще си получават финансовите средства, а ние ще харчим нашия бюджет?".


Така Борисов даде да се разбере, че действително сам е повдигнал въпроса за положението на България. И сам е поискал европейска подкрепа. Но превантивна подкрепа. И то при нужда. Както и равно третиране с останалите страни по външните граници на ЕС.


Заговори и за подкрепа под формата на финансови средства заради миграционния натиск. Нещо, различаващо се като акцент от разбирането в Брюксел за "горещите точки" и съответната подкрепа.


Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

© Reuters


А какво са всъщност "горещите точки"?


Неразбиране и разноговорене дойде и от това какво всъщност са т. нар. горещи точки, те нови центрове за новопостъпилите бежанци ли ще са, тепърва ли ще се изграждат, с какви средства, колко ще са...


Канцлерът Меркел обясни, че това ще са центрове, в които ще бъдат взимани данни за имигрантите, включително пръстови отпечатъци. "Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система", допълни тя.


Борисов пък обяви, че ние вече имаме такива "горещи точки" и те всъщност са центровете, които и в момента работят - където се регистрират влезлите чужденци, настаняват се, снемат им се отпечатъци, придвижва им се процедурата и т.н. Премиерът използва "гореща точка" и в геополитически смисъл - за описание на положението, в което страната ни се намира - погранична на Турция, където милиони хора са бежанци от Сирия и вероятно немалка част от тях ще тръгнат към Европа.


"Горещите точки", както ги обясни Европейската комисия, засега са предвидени за Италия и Гърция при справянето с имигрантските потоци. Те не са центрове (за задържане или подслоняване), а екипи за подкрепа, съставени от европейски институции, работещи по миграционните въпроси и граничния контрол, поясни в отговор на въпроси говорителят на ЕК Наташа Берто, предаде БТА.


От думите й се разбра, че помощта не се състои в това да се отварят нови центрове, предполага се вече да има такива. А ЕС ще подпомага страните с екипи, които да работят там, където прииждат много имигранти, в сътрудничество с властите на съответната държава.На този фон едно от най-изненадващите "уточнения" на случващото се и договореното дойде от евродепутата Ева Паунова, която се оказа и в ролята на преводач на голяма част от разговорите. Пред журналисти в Народното събрание Паунова (ЕНП/ГЕРБ) обясни, че вчера е присъствала на срещата на Европейската народна партия преди заседанието на лидерите на страните от ЕС и, доколкото е запозната, България не е поискала такова нещо. В същото време тя вкара допълнително объркване в ситуацията, заявявайки че въпросните "горещите точки", трябвало да бъдат разположени извън общността. "Това трябва да е много ясно. Горещите точки за центрове за приемане на бежанци, са ситуирани извън ЕС", каза евродепутатът.


Всъщност, зони извън ЕС действително се обсъждат, но те не са въпросните "горещи точки", а се говори за обособяване на зони за сигурност, както в самата Сирия, така и в близки до нея страни. Целта е голяма част от бежанците да се задържат там и да се върнат по-лесно в Сирия при нормализиране на положението там. За момента обаче решение за зоните за сигурност няма.


Залутани в интерпретацията: Искала ли е България "гореща точка" за бежанци (обобщение)

© Reuters


"Горещи точки" вече има


"Горещите точки" са част от решението на проблема, а не единственото решение", коментира тези дни италианският премиер Матео Ренци.


В страната му вече функционират такива – на четирите пристанища, посрещащи спасени в Средиземно море имигранти: Поцало, Порто Емпедокле и Трапани на остров Сицилия, както и един на остров Лампедуза. Предвиждат се още две – в Аугуста и Таранто, които трябва да са готови до края на годината.


Има план скоро такъв пункт да бъде издигнат на пристанище Пирея край Атина, спори се защо още няма нищо подобно на острови като Кос или Лесбос, където на ден слизат хиляди нелегални имигранти. "Ню Йорк таймс" разказа в последния си брой, че офисът на Frontex в Пирея има само 6 служители с ограничени правомощия, които безсилно наблюдават как гърците стоварват хиляди хора с фериботи и директно ги насочват да продължават към Македония.


До всяка "гореща точка" трябва да има центрове за настаняване на имигранти с капацитет от 1500 души. Изданието Еuobserver дори ги нарича "центрове за карантина" и твърди, че финансирането за тях ще идва от ЕС. Според изявления на европейски лидери от сряда вечерта обаче средствата ще са за командированият персонал, докато национално задължение е издигането на местата за настаняване.


Основната функция на "точките" е да се помогне на местните власти да регистрират имигрантите, да опишат документите им и да снемат пръстови отпечатъци. Затова персоналът за тях ще се предоставя от Европейската служба за подпомагане на търсещите убежище (European Asylum Support Office или EASO), агенцията за подпомагане на граничния контрол (Frontex), агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество (Europol) и Агенцията на ЕС за правно сътрудничество (Eurojust).


В крайна сметка на тези места трябва сред имигрантите да бъдат "филтрирани" тези с основание да искат бежански статут и защита и идващите само по икономически причини и търсене на по-добър живот.


Това е ключово място за началото на процедура за екстрадиране на хората от втората група, за които се предполага ,че са мнозинството от имигрантската вълна това лято.

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Требе да се консултираме с Дедо Божко ...

 2. 2 Профил на bzylvz554q
  bzylvz554q
  Рейтинг: 8 Неутрално

  я дя видим кво Борисов и Калинка Паунова са излъгали Меркел за България

  https://www.youtube.com/watch?v=0X6q8u98bvY

  основно след 13:00, и малко след 3:00

  именцата на аудио стриймчетата са омазани ма 1 е немски а 2 енглиш и француский /леф/десен/ канал

  сорс
  http://defiris.ec.streamcloud.be/findmedia/03/109223/LR_I109223INT1W.mp4

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 550 Весело

  Кой лъже?
  Меркел +
  Боци -

 4. 4 Профил на Доби
  Доби
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ще има голем бъдещ бизнес...

  НЕ СЕ ПОТИМ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Боко ни вкара в много грозен фетишистки сериал с тази "гореща точка"...
  Сега и да каже, че няма сестра, ше има белезници, мазало, а в някои случаи, електрически ток...

  Форумът е в будна кома...
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Залутани в обясненията, по-скоро...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Б.Б. е "изгубен в превода", но всичко най-сетне е ясно. Не е казвал онези сакрални думи, за които го бламираха цял ден. Меркел най-сетне внесе яснота,но от това не ни става много леко, защото се оказва, че другите ще получат пари, а ние както винаги нещо друго.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Весело

  А защо не пише как Боце им е рисувал карти?

 13. 13 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 355 Любопитно

  Да обобщим: поискали сме европейско финансиране за административен офис за обработка на документи (според пояснението на ЕК). Паунова говори за демилитаризирани зони за сигурност. ББ си мисли, че става въпрос за нов лагер за настаняване от общежитиен тип (като тези двата, които вече си имаме). А пък във форума се заформи мнението, че ще строим нещо като лек затвор с ограничена мобилност на "клиентите". Прелест! Дяволът е в детайлите

  Imagination is as important as knowledge.
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Риторично погледнато и казано на шега, ама не съвсем... В общи линии Боко си е поискал парички превантивно.. Показал е географската карта и е предявил претенции да ни се дадат пари за гореща точка която не иска и няма да може да построи..Е, на това му се вища тарикатлък.. А пък Меркел се не е усетила, че искаме пари за нищо и предположила, че вярно искаме пари за нещо реално..Колко е наивна горкичката. Грешка, ама не в превода, а в натурата на двамата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Това става и за тук.
  Тази, около горещите точки и позицията на ББ на срещата, взе да става като с Калинка Илиева, та може и да има препъване в превода.
  Да започнем с "преводачката", по съвместителство и евродепутат.
  „Това трябва да е много ясно. Горещите точки за центрове за приемане на бежанци, са ситуирани извън ЕС”, каза още Ева Паунова.
  Извинете, калинката може да е симпатична, но самата тя не е разбрала за какво иде реч, а какво точно е превеждала при това "разбиране" става непонятно...
  При Борисов е още по-сложно. Човекът говори като на матряла. С образи. При тази му интелигентност и професионален преводач може да се препъне, та така.
  Въобще, държавата и международната ѝ политика е поверена на симпатични дами с нулев интелект, превеждащи на и от овцевъди и картофопроизводители...
  Е, светът разбра, че си искаме гореща точка, но дали е разбрал, че някои са мислили за G-точка ще разберем по-късно.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Достатъчно е на всички мигранти да им се каже, че ако не мируват ще ги изпратят в България ... на "топло" в горещата точка ... макар че "проблемна" точка би било най- правилното име. У нас освен че нямаме достатъчно средства за такива мигранти, но и самите хора нямат и изграден манталитет да ги приемат, макар че на хиляди от тях ... я жената, я мъжа или най- често децата им са такива

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 17. 17 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Трябва ли сто пъти да напиша, че Меркел се направи на умряла лисица и се хвана за думите на Борисов и тази "гореща точка", за да го изкара едва ли не желаещ, че искал в България да има такъв център, а то всъщност става въпрос за съвсем друго. Меркел, потъваш, потъваш ...

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  едно изречение от типа да/не щеше да свърши по-добра работа от целия този текст

 19. 19 Профил на Доби
  Доби
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#11] от "barcelonski":

  Нещо рационално да напишеш... Много брътвежи и мисли невежи,... а навън валежи...

  НЕ СЕ ПОТИМ
 20. 20 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Каквото и да си говорим в момента всеки политик който открито заяви че ще окаже пълно съдействие по приемането "отглеждането"и т.н на бежанци е изхвърлен директно на следващите (в най-добрия случай)избори и ли веднага така че нашия колкото и да е какъвто и да е има инстинкт за самосъхранение

  Колкото до мЕРКЕЛ тя вече е политически труп

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Любопитно


  Подаване на молба в такъв горещ център от типа на Меркел, разглеждане и обследване на молбата ( законов 1 - 3 месеца); Обжалване при отхвърляне (законов срок 1 месец); Депортиране (неопределен); Разпределение за местоживеене в ЕС при одобрение (законов 1 месец).
  Горе долу така стои картинката ....И като си представите, че тези срокове се забавят, особенно при голям наплив.
  И около този център да гравитират минимум 40 - 50 хиляди емигранти, чакащи по 1 година резултат.
  А на мястото на решените случаи идват нови и нови....и в България перманентно да има ядро от десетки хиляди мигранти. Направо ще ни се разгони фамилията...както никога до сега!


 23. 23 Профил на bzylvz554q
  bzylvz554q
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"Graf"]Извинете, калинката може да е симпатична, но самата тя не е разбрала за какво иде реч, а какво точно е превеждала при това "разбиране" става непонятно...[/quote]

  +++

 24. 24 Профил на bzylvz554q
  bzylvz554q
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"Graf"]Въобще, държавата и международната ѝ политика е поверена на симпатични дами с нулев интелект, превеждащи на и от овцевъди и картофопроизводители... [/quote]

  +3

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Весело

  не е искала е ,но всъщност е искала ,ама не съвсем ...точно и ясно по герберски

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дрън, дрън. Бойко не познава онези немски тикви...Нито как ще му разберат хумора, хиперболите и шменти капелите му...И ето резултата.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  [quote#21:"mr.circle of hands."]Слушах пресконференцията на Борисов по БНТ и четох изказването на Меркел.
  [/quote]

  и аз го гледах - 20 минути реч, отложени новини, организатор - н'ам си къв придворен "институт", един от хилядите... съвсем сериозно съветвам гербавите да се отърват от инициатора на подобни идиотщини, 21 век сме колкото и да им е трудно да го проумеят... да не говорим че бай Гойко пак започна с една теза и свърши с друга... и всичко това на фона на останалите глупости през деня

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 597 Гневно

  Меркел квото каже, наш Боце изпълнява. Къде е президента, какво мисли той по въпроса? Защо все някакви мекотели ни управляват?!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#10:"proza"]всичко най-сетне е ясно[/quote]
  ясно ти е моме, та чак се не види... ей тука е малко по-прегледно систематизирано виж там, може и да помогне

  http://jelev.info/about/%d0%b3-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b0/

 36. 36 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#28:"barcelonski"]Дневник проведе пореден
  ДОЛНОПРОБЕН МЕДИЕН ДЖИХАД
  с манипулации, полуистини и подтикване към цвъцкания.Remix на >
  Цецомобилите - Флашките - Бюлетините
  Подслушванията и Костинбродският Преврат.
  Бяха превъзбудени > ДСБ-ари и БСП-ари
  за да налагат Опорните Евразийски Точки и да цвъцкат срещу Борисов.Задминахте Свинските Медии ...... [/quote]Човек, трудно следя полета на мисълта ти и рядко чета коментарите ти, защото ми приличат на телеграфски текст от по-миналия век и не схващам защо е нужна подобна форма на изразяване, но както и да е!
  По същество! Виждам, че цял ден се хвърляш на амбразурата и ни обвиняваш във всички възможни грехове!
  Няма опорни точки, няма джихат, а има потрес и страх, че с едни непременени приказки, породени от лош изказ, от недоразумение или от откровено плещене без да се мисли много, много, се стига до нещо много тревожно. Канцлерът на Германия в прав текст казва, че ние едва ли не на колене молим да се правят бежански центрове в Бг. Тази интерпретация не е наша, а на един от водещите политици в ЕС! А на фона на отговорната към народите си източноевропейски лидери, това изглежда, като предателство към нас, към народа! И тука няма ДСБ,ГЕРБ, ПФ, БСП и тяхните интереси, тук има НАРОДА на Бг и неговия интерес е над всички, а той беше грубо погазен!

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  който и да е...

  #КОЙ ПОРЪЧА лъжата?

  До коментар [#3] от "neznaiko.bg":

  Кой лъже?
  Меркел +
  Боци -

 38. 38 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако не беше тъжно ще е смешно, звучи като Бай Тошо,
  Сега завод за по - лу проводници', догодина за цели.

 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пак не ми стана ясно. Ще ставаме ли гореща точка или не. Щото горещата точка както я обяснява фрау Меркел е нещо като депо, център за карантина за който Европата ще праща специалисти по дезинфекция, иначе ние ще трябва да си ги дандуркаме, докат ни кажат, стига толкова.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Тато не ходи ли с официален преводач?
  Лъсна уличното му възпитание с "канцлерката" и два пъти "Марги".
  Не чух да произнесе , че Меркел лъже, или че преводачката не разбрала. Както винаги излезе от ситуацията с някакви притеснени брътвежи.
  Времето ще покаже кой какво казал.
  Всички са увесили носове, в ЕС не се целуват и обичат толкова силно вече.
  Разпадане на нищото предстои.

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "mr.circle of hands.":

  Самият факт, че вместо новините от 20 ч. по БНТ даваха оправданията на Борисов говори достатъчно.
  Споделям мнението че нашичкия е разбрал, че някой ще дава на някого пари и е решил да си поиска и той.

 43. 43 Профил на xxl
  xxl
  Рейтинг: 8 Весело

  "Риторично попитах - трябва ли в България да влязат... "
  Ей това "риторично" ни изяде държавата, колкото е останала. Ако беше попитал "реципрочно", друго щеше да е... Сиреч.

 44. 44 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От прочетеното разбирам, че объркването идва от там, че Борисов хем е заявил да се помогне на България ПРЕВАТИВНО, хем ... че "България ВЕЧЕ Е "ГОРЕЩА ТОЧКА".
  Дали това е следствие на неправилен изказ, на опит за дипломатично говорене или объркано мислене всеки сам може да опита да прецени.
  Иначе ако трябва да сме обективни няма лошо да се напомни в ЕС и за нашето положение, и че и българите сме хора и в ЕС, и че и ние, а не само гърци и др. се нуждаем от реална и навременна европейска помощ и солидарност!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Първо : "............ това ще са центрове, в които ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци. "Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система",
  Малко след това : "Борисов пък обяви, че ние вече имаме такива "горещи точки" и те всъщност са центровете, които и в момента работят - където се регистрират влезлите чужденци, настаняват се, снемат им се отпечатъци, придвижва им се процедурата и т.н."
  И за финал : "Горещите точки",..... не са центрове (за задържане или подслоняване), а екипи за подкрепа.."
  Ако се приеме ,че няма да НАСТАНЯВАМЕ мигранти ,вероятно тези екипи ще работят с виртуални такива ! Изглежда ,че зад тази логорея се крие простия факт ,че мигрантите влизат ,проверяват им се документите ,през това време те трябва да се настанят ,хранят ,лекуват и т.н. Затворен или отворен тип лагери не е ясно. След неизвестно колко време част от тях се разселват ,останалите чакат депортиране. С какви пари ,какъв транспорт и за чия сметка отново не е ясно. Изглежда ни се готви един доста продължителен период на действие на горещи и студени бежански лагери на територията на България. На който му харесва, да си го нарича "точка".

 48. 48 Профил на so
  so
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Повечето от тези откровени идиоти (не само от наша страна), дори не разбират за какво говорят, за какво са там, какво става, къде са... Наивно е да се очаква, че ще генерират някакво решение на този все по-заплашителен проблем. И на следващия Нюрнбергски процес се надявам да ги видя подведени под отговорност за насилието и ужасите, които неизбежно ще последват в Европа поради тяхната неволна или умишлена неадекватност.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Костинброд № 1...

  Паник бутона на Мая за съмнителни бюлетени ли имате предвид,
  или на Елена - по повод неканен клошар в Драгалеци?

  Незабавно прокуратурата отреагира
  и др. Костов се оплака в Мрежата,
  но и едното и другото... отшумяха.

  пп
  Прокуратурата дълго работи по случая и заключи:
  фалшива алрма ("съмнителните" бюлетини).

  пп
  Напразно Боце те тормозят
  и пробват как да го изложат.

  До коментар [#21] от "mr.circle of hands.":

  Слушах пресконференцията на Борисов по БНТ и четох изказването на Меркел.

  Като се има предвид важността на темата и 4увствителността на хората към нея, материалът на Дневник е 4ист саботаж!

  Като добавим дружният вой на комунета и ДСБ- арки- нещата заприличват на Костинброд 2.

  Приликите с Костинбродската манипулация са твърде много, за да ги подминем с лека ръка!

 50. 50 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България не е искала, но Бойко е клекнал под натиска ...
  Бойко да си взима думите назад или да си хвърля оставката !!!

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 700 Неутрално

  " Ако България желае да разкрие такава гореща точка, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия."

  Не знам дали причината е в мисълта и изказа на Меркел или на преводача , но от цялото повествование не се разбира нищо за пустите му горещи точки . Какво е гореща точка и има ли почва у нас . Според това , което разбирам / ако изобщо съм го разбрал / Простия / според признанието му / иска да получава средства за това , което е извършил според изискванията на правилата на ЕС - държавите , явяващи се външна граница на съюза ТРЯБВА да я охраняват . Както си искат - с ограда или без ограда . България избра - с ограда . Но не е гореща точка . Гореща точка ще стане , когато НЕ МОЖЕ да се противопостави на бежанския или какъвто и да е натиск на границата . Ами хвалим се че сме въвели ред и затова бежанците ни ИЗБЯГВАТ . Което означава че натиск няма . Ама ще стане страшно , ако Турция ни прати 200- 300 хиляди бежанци . Ами няма да ги прати . Защото няма как да ги прати на себе си . В смисъл да затруднява икономически и ПОЛИТИЧЕСКИ петата си колона у нас . А цигулката превантивно иска не друго , а да ни третират като Гърция и Италия . Финансово , естествено . И затова милионите , които споменава като разходи пред Меркел и сие , прераснаха в милиарди пред пресата , отразяваща някакъв форум на някакъв Институт по проблемите на миграцията или нещо подобно . Няма пари , поне докато на границата не заври от бежанци . Което едва ли ще стане . Липсва интерес - и от бежанците , и от тези дето насочват потока .

 52. 52 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Панически опит за замазване на положението от страна на някои уж независими медии... Работата явно е бая сериозна този път. А истината е проста - Вождът се е сложил на Меркел, за да изкяри някое друго евро за крадене и същевременно да угоди на нео-османските си господари, които го държат ... за шлифера, да кажем. С един удар, три заека, само дето накрая работата от горещата точка доста се развоня... Да изчакаме до ноември и ще видим в чии заден двор ще е горещата точка...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 53 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#45] от "mr.circle of hands.":

  Не, не ме дразнеше пресконференцията.
  Напротив.
  Това което видяхме е един кризисен PR.
  Използва се когато някой някъде се е наср@л.
  Стига този някой да знае какво да говори, а не да се кълне че става въпрос за "превантивна мярка" , а 2 минути по-късно да обяснява че вече имаме "горещи точки" ("Маргото ще го потвърди"

 54. 54 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Опорната точка "Меркел лъже" може да мине за пред умния и красив матрял на територията, но хайде някой да й прати какво плямпат нейните протежета на тееиторията и ще видим колко голям ще го вадят след това!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Боце не лъже! Той просто е неразбран. А и ... често си сменя мнението, та ...

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 56. 56 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Да го кажем директно-Боко е искал пари за това че можело в бъдеще да има мигранти, а фрау Меркел си го е интерпретирала, че за тях той искал да прави горещи точки сега, защото за това ставало въпрос и за това се дават парите... Калинките и шефът им просто са няколко нива над разните му там евролидери...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 57. 57 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#49] от "dnevnikar":

  Много боли, кат са та сгащили натясно, нале, гербаф Всички видеха палети с фалшиви бюлетини, адресирани/даже и за чужбина имеше/, сложени чинно на палетите, чакащи сал един мотокар да ги натовари на камионите. Кофти, но..истината е тази - някой се опита да си напечата 500 хиляди фалшиви бюлетини. Кой е този палавник))))

 58. 58 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "staska 27":

  Гоялам грешка направи, като натири каката. Бъчваровата му "изпираше" лицето много успешно. Сега няма кой..

 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 700 Неутрално

  " България е инвестирала милиони както за охрана на границите"

  Но преди това даде двойно и тройно за премахване на същите тези граници . Сега разбрахте ли защо границата се е охранявала с оръжие и се е стреляло по нарушителите ? Разбрали сте го отдавна , ама трябваше да ви полазят акари , та да с е сетите че трябва пръскане с ДДТ . ,

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2054 Неутрално


  [quote#47:"fvi03474382"]Малко след това : "Борисов пък обяви, че ние вече имаме такива "горещи точки" и те всъщност са центровете, които и в момента работят - където се регистрират влезлите чужденци, настаняват се, снемат им се отпечатъци, придвижва им се процедурата и т.н."
  И за финал : "Горещите точки",..... не са центрове (за задържане или подслоняване), а екипи за подкрепа.."
  Ако се приеме ,че няма да НАСТАНЯВАМЕ мигранти ,вероятно тези екипи ще работят с виртуални такива ! [/quote]

  Правителството на Баце има сериозни проблеми в комуникацията във външната политика! Тази неадекватност ще ни докара сериозни проблеми тази зима!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на bzylvz554q
  bzylvz554q
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#55:"staska 27"] Боце не лъже! Той просто е неразбран. А и ... често си сменя мнението, та ... [/quote]

  Сам се не разбира

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  ВСЕ ТАКА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА
  В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ

  Слуховете за разпад на нищото са преувеличени.
  Засега ссср се е полуразпаднал... няколко пъти.

  Всеки с периода си "цикъл".

  До коментар [#41] от "azmatahari":
  Тато не ходи ли с официален преводач?
  Лъсна уличното му възпитание с "канцлерката" и два пъти "Марги".
  Не чух да произнесе , че Меркел лъже, или че преводачката не разбрала. Както винаги излезе от ситуацията с някакви притеснени брътвежи.
  Времето ще покаже кой какво казал.
  Всички са увесили носове, в ЕС не се целуват и обичат толкова силно вече.

  Разпадане на нищото предстои.

 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1542 Весело

  [quote#53:"Virgin"]Това което видяхме е един кризисен PR. [/quote]
  бухаха, при това на принципа криза криза избива... гениално

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "А ЕС ще подпомага страните с екипи, които да работят там, където прииждат много мигранти, в сътрудничество с властите на съответната държава."

  Пари нема , действайте . Утвърден принцип .

 65. 65 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#58:"Сиянието на Мрака"]Бъчваровата му "изпираше" лицето много успешно.[/quote]


  Да, бе, голямо изпиране пада- тая го набута в скверната коалиция, която управлява днес.

  И първа ще го напусне , кат се издъни на изборите.

  Номерата край нямат!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "mr.circle of hands.":

  Имах предвид, че е много начетена, културна и диалогична жена. Забелязал съм, че като я чуя да говори, даже и да съм ядосан за нещо, усещам как гневът стихва полека у мен. Чесно. Много я харесвам и много се ядосах, когато Баце я хвърли на арената с тигрите..

 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#27] от "Stewie":

  Някой е посъветвал Бокова да не използва пак номера с "фалшивите" подписи на "сделките" с недвижими имоти. Защото все пак това е Меркел. Иначе, много лесно щеше да се избърше с някой негов подчинен.
  С Меркел щеше да стане супер скандал. Затова върти и суче.

 68. 68 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Весело

  "Изгубени в превода"! Нова екранизация на ДЕФА. С Ангела Меркел в ролята на Скарлет Йохансон и Бойко Борисов в ролята на Бил Мъри!

 69. 69 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Неутрално
 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#44:"info111"]Дали това е следствие на неправилен изказ, на опит за дипломатично говорене или объркано мислене всеки сам може да опита да прецени. [/quote]

  Това е следствие на характеристиката , дадена от баща му още в младежка възраст . " Як си сине , ама си ... " Дори ме е срам да го цитирам докрай.

 71. 71 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#65] от "mr.circle of hands.":

  Абсолютно вярно. Борисов също го знае.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на eastside
  eastside
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някога псевдо бежанците плюеха в пазвата като си помислят да ходят във Германия, а сега пъпа на Европа е разграден двор управляван от евроталибани и превръщащи люлката на човечеството във детска играчка за ислямисти.
  https://www.youtube.com/watch?v=CkHzpTXRS9k

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  ТАСС 2.0

  Наш Баце има проблеми,
  че не пита Правителството си.

  Външния министър, да речем.
  Военния министър.
  Бившия министър на МВР.
  ...

  Култ към личността... си.
  Команданте сред либерали корпократи.

  До коментар [#60] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Правителството на Баце
  има сериозни проблеми в комуникацията във външната политика!

 75. 75 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#10] от "proza":

  Интересно тогава това как го тълкуваш:

  "Но не е сякаш ние сме се опитали да наложим нещо на България, самата България заяви: "Ние имаме проблем, защо не и при нас". И е напълно разбираемо, че те ще мислят по този начин"

 76. 76 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Весело

  Боко:
  "Имаме такива "горещи точки". България е инвестирала милиони както за охрана на границите, така и за регистрация и прием на пристигналите. Имигрантите и в момента са там, в центровете, в "горещите точки", приемаме ги, регистрираме ги, храним ги, поим ги. "

 77. 77 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "mr.circle of hands.":

  Абе какво коментираш какво е казала Европейската комисия, когато тук става дума за това, което е казал премиерът ни?
  Ти цитираш Европейската комисия, чиято говорителка е заявила, че все още не е искала официално Европейският съюз да създаде на нейна (на българска) територия „гореща точка“ за приемане и разпределяне на мигранти, ...

  АМА БОРИСОВ В ПРАВ ТЕКСТ Е КАЗАЛ, ЧЕ "ВЕЧЕ ИМАМЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ТАКИВА ГОРЕЩИ ТОЧКИ"!
  От което следва, че или ЕС, респ. Европейската комисия, или Бойко Борисов не са наясно с това що е "гореща точка" и има ли тя почва у нас и говорят на различни езици, или някой от тях (или и двете страни) лъже!

  Тази история ми напомня за онази около изтеклите записи за "Мишо Бирата", където Борисов отричаше най-напред изобщо да е имало такива разговори, след това ги обяви за манипулирани, и след като за 6 месеца главният прокурор, който "той си и збра" успя да го оправи и потули случая след като поотшумя, Борисов ... НАЙ-ИЗНЕНАДВАЩО ВЗЕ, ЧЕ СЕ ОТПУСНА В ЕДИН РАЗГОВОР И ПУБЛИЧНО СИ ПРИЗНА, ЧЕ СИ МЕНКАЛИ ТЕЛЕФОННИ РАЗГОВОРИ И УСЛУГИ С ГОЦЕТО, ВКЛ. ЗА МИШО БИРАТА!

  Просто трябва много внимателно, прецизно и точно, премислено и отговорно да се говори и действа в тази кризисна уникална ситуация, и ясно се вижда, че дори и политици като Меркел, да не говорим на Борисов, правят тежки гафове и са объркани, не са на висотата на изискванията на времето, позициите и претенциите им!

 78. 78 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#76] от "stenli1":

  Мислите на Баце сякаш са му сипани в главата със самосвал - все са в..насипно състояние, що тъй

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  Некои Съображение

  Ако често си сменяш мнението,
  неизбежно се натрисаш я на лъжа, я на истина.

  До коментар [#55] от "staska 27":

  Боце не лъже! Той просто е неразбран. А и ... често си сменя мнението, та ...

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Борисов се загубил в превода.Ще се загуби,като не знае друго,освен български.

 81. 81 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#55] от "staska 27":

  Горкия "неразбран"

 82. 82 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#80] от "rosiraycheva50._":

  Банкянски

 83. 83 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#74] от "dnevnikar":

  Вече се изяснява ,че срещу "опорните точки" на комунистите Светиня Му ще вади "горещите точки". Изобщо голямо точкуване ще падне и то между последователи, все на бивши членове на БКП. Остава само да си оправите комуникацията между лявото и дясното полукълбо.

 84. 84 Профил на xxl
  xxl
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#44:"info111"]объркването идва от там, че [/quote]
  ... назначаваме за преводачи девойки, които превеждат буквално, а тънките и реторични мисли на Бойко не са разбираеми за всяка пача с мимолетни спомени за бройката минати... глаголи. Апропо, стигне ли се до там, да обясняваш че си реторичен - пИши я бегАла тая кауза...

 85. 85 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 277 Весело

  Евалата, Дневник! 24 часа след събитието най-накрая разбрахме какво е казала кака Меркел. На това му се вика професионализъм. Поне си направихте труда да разследвате, за разлика от останалите родни медии.

  Чета и се смея, бълнувате някаква опорна точка как Борисов твърдял, че Меркел е лъжкиня. В статията са цитирани и двамата. Аз разминаване в думите им не виждам - България има нужда от финансова помощ за справяне с бежанския поток. Борисов е повдигнал въпроса за страната ни като граница на Европа и ЕК е потвърдила това.

 86. 86 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#81] от "stenli1":
  [quote#81:"stenli1"]Горкия "неразбран"[/quote]

  Пациентите в психокабинетите имат същите оплаквания.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#78] от "Сиянието на Мрака":

  Не зная, да не се е брицнал докато е чел "Винету"? Защото няма от коя друга книга да е.
  Иначе голяма "кофа" има

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  кeywords:

  hot spot hub паток

  До коментар [#51] от "papyre":
  " Ако България желае да разкрие такава гореща точка, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия."

  Не знам дали причината е в мисълта и изказа на Меркел или на преводача , но от цялото повествование не се разбира нищо за пустите му горещи точки .

 90. 90 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  До коментар [#81] от "stenli1":
  [quote#81:"stenli1"]Горкия "неразбран"[/quote]
  Такъв е той ... скромен, неразбран, потъващ като Титаник.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 91. 91 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 459 Неутрално
 92. 92 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#84] от "xxl":

  Ама какви "девойки", тази е цяла евродупетатка. При това от ГЕРБ - партията, която ще "печели изборите и през следващите 50 г.
  Тази кака набързо извади Гърция и Италия от ЕС. ГЕРБ са наложили стандарт

 93. 93 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В интерес на истината, Борисов е прав- не може да сме външна граница и да ни наказват, че си пазим границата, като не ги пускаме. А Меркел търси как да си повиши рейтинга , та нищо чудно да изопачава казаното, за да се докара на своите повече. Но Борисов трябва да е твърд в отстояването на националния интерес- запари му под 4-те букви и се притесни. Що се беше скрил тези дни?! Що не стана и твърдо да каже в Брюксел "така и така"? Хем иска да е любимецът на Брюксел, хем иска да спечели изборите тук- няма как да стане в момента.

 94. 94 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Бойчето къв фалцет извади днес да се обяснява 22 минути преди новините по БНТ. Даже в национален ефир излъчиха в прайм тайма тъпите му селски обяснения, какво бил казал, какво бил наредил на САЩ и Русия. Тоя човек не разбира, кога се излага като куче..ясно е, че говори глупости и никой не го е разбрал, нито в Европа, нито у нас. Изборите идат със страшна сила, обясненията трябва да станат доста по-ясни и пространни. Лицемери до дупка и до един - стига кокала да им е в устата!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 95. 95 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#93] от "bee":

  Какво означава "прав"? Той цяла година си драпа макарите, никаква работа не е свършил.
  Докато на Орбан му пушеше главата, нашия играеше тенис, за купата на "Връх".
  Орбан за 2-3 месеца построи 200 км ограда и продължава да строи. И в същото време.се опитваше да налее акъл на Евро лидерите. А нашия 1 мисла не можа на каже на същите

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Весело

  МОЧА имени whatever

  Гарантирано.

  Фандъчкина разпореди портрет на Бойча
  на всеко бюро в Столичная.

  До коментар [#92] от "stenli1":
  До коментар [#84] от "xxl":

  Ама какви "девойки", тази е цяла евродупетатка.
  При това от ГЕРБ - партията, която ще "печели изборите и през следващите 50 г.

 98. 98 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Че е поискал - поискал е. Само не е предполагал, че Меркел ще обяви това на пресконференцията. От голямото замазване на гафа му в пресата никъде не видях Меркел днес да се отказва от думите си. Просто заглавията на статиите подвеждат. Интересно колко процента ще загуби на изборите заради това.

 99. 99 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има няколко неясноти които никой не обсъжда:

  1. Понятиен апарат. Какво значи "гореща точка" ? Център за регистрация и временно настаняване или какво ? В правото дори на ЕС няма такава категория. Нашите нямат ли юристи да ги консултират ?
  2. Какво се случва примерно със 100 000 нелегални имигранти от Близкия Изток, чиято самоличност никой не може да установи реално? А с 1 000 000 ? Ахмед твърди, че е от Сирия защото е мода, а всъщност е Мохамед от Афганистан. Ами нас какво ни интересува например Еритрея ? Там си се бият и колят от 20 год. например. Сириец с перфектен български , който от години живее в България обясни, че реално от т.нар. "бежанци" само 10-15% идват от Сирия. Всичко останало е гмеж. С извинение за израза, но не съм виждал чернокож сириец.
  3. Чисто технологично, като дойдат в т.нар. "горещи точки", които следвало да бъдат "на границите на ЕС" - от коя страна на границите ще бъдат - от външната или от вътрешната ? Това е също ключ към бараката. Защото ако минат държавната граница са на българска суверенна територия. Давате ли си сметка, че т.нар. "горещи точки" са на практика центрове за нелегални имигранти ?
  4. Какво става след като ги регистрират (те не знаят дали това е Ахмед или Мохамед) и им снемат пръстови отпечатъци ? Къде ще живеят, кой ще ги храни и издържа ? За колко време ? И ако богатата Европа реши в един момент, че и стигат толкова и не ги допусне повече? Какво? България да се превърне в депония за нелегални имигранти примерно. Или службите на леля Меркел ще прави интервюта и ще подбира читавото, а останалата паплач ще ни я връща на нас.
  5. Не е случайно, че някои "умници" тук цитират Директива на ЕС, която уж забранявала "да се отблъскват искащите да преминат границата". Защитата на границата е защита на националния суверенитет. Границата се преминава през ГКПП с редовни документи. За останалите, които тичат незаконно през полето и балкана е предвиден затвор до 3 години .
  6. Проблемът е сериозен. На Борисов трябва да му дадат компетентни съветници включително юристи, които да му обяснят сложността на проблема, а не да се гъне пред леля Меркел, а след това пред българската общественост. И да не ни говори , че загражденията нямали ефект - имат и публикуваната статистика го сочи. Телена ограда, вишки, кучета, въоръжени на границата, включително армията. И стига са се оправдавали, че не могат да строят загражденията - правели "отчуждителни процедури" за частни имоти - смях.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK