Депутатите одобриха създаването на нова институция - Национален инспекторат по образованието

Депутатите одобриха създаването на нова институция - Национален инспекторат по образованието

© Георги КожухаровНационален инспекторат по образованието на държавна издръжка и под шапката на Министерски съвет ще бъде създаден, когато новият Закон за предучилищното и училищното образование влезе в сила. Това решиха депутатите днес в пленарна зала, където продължава второ четене на образователния законопроект. 


Националният образователен инспекторат ще е орган за външно инспектиране на детските градини и училищата. Директорът му ще може да да разработва, одобрява и усъвършенства критерии и индикатори за инспектиране, също и да организира и провежда проверки в учебните заведения. Той ще се назначава (или освобождва) с решение на министър-председателя. 


Освен сам да определя критериите и дестинациите на инспекциите, директорът на новата администрация ще може да дава оценки и насоки на инспектираните детски градини и училища, както и на регионалните структури на Министерството на образованието. Институцията ще предоставя на министъра на образованието и на Министерския съвет анализи за качеството на образованието в инспектираните заведения.
Всъщност много от функциите й ще дублират тези на ведомството, аргументираха се по време на дебатите депутати от Патриотичния фронт.


Дебатите по закона ще продължат на извънредното заседание във вторник. Очаква се тогава депутатите да успеят да приключат с целия текст. Това ще сложи край на законодателния процес, който започна още в края на миналата година с внасянето на проекта от депутати от ГЕРБ. Ще постави обаче началото на дълъг процес по имплементиране на новите правила. Само за учебниците ще са необходими около две години, за да бъдат модернизирани.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK