МиГ ще прекрати договорите по поддръжка на самолетите у нас, ако ги ремонтира Полша (допълнена)

МиГ ще прекрати договорите по поддръжка на самолетите у нас, ако ги ремонтира Полша (допълнена)

© Велко Ангелов, КапиталГенералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети". Това съобщи БТА, като се позова на ТАСС.


В писмото се казва, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети. 


Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.
Пред БНР генерал Михов, нито потвърди, нито отрече информацията. В началото на септември министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че ремонтът на изтребителите МиГ-29 от Полша ще излезе с 50% по-евтин, отколкото ако беше направен от руската РСК "МиГ", която досега поддържаше самолетите.


Според изчисленията на руския самолетостроител, поправката в Русия на всеки от 14-те двигатели би струвала малко над 1 000 000 евро. 


В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега подписаха двустранно споразумение и писмо за намерение за военно сътрудничество. Беше обявено, че догодина Полша може да ремонтира двигателите и агрегатите на шест наши "МиГ 29". По думите на Ненчев, предложената от Варшава цена е с около 30% по-ниска от руската. 


От българското министерство на отбраната потвърдиха, че ще разпространят официално съобщение след писмото, изпратено от генералния директор на руската самолетостроителна корпорация.


"От началото на своя мандат водя последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО и откъсване от зависимостта ни от трети страни". Това заявява министърът на отбраната Николай Ненчев в разпратена малко по-късно до медиите позиция. Коментарът му е в отговор на разпространеното писмо на генералния директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ.


"По силата на решение на Съвета на Европейския съюз от юли миналата година относно мерки срещу Русия, ние не можем да продължим да извършваме ремонта и поддръжката на техниката си в Русия", се посочва още в позицията на Ненчев. 


В отговора на министъра на отбраната е пояснено още, че "Полша сама извършва пълен обем от дейности за поддържане на изправността и летателната годност на самолети МиГ-29. В момента страната ни е в процес на преговори на договор с полската страна. Полша има и възможност да извърши модернизацията на МиГ-29 по стандартите на НАТО".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK