Над 11 700 бежанци са потърсили закрила в България от началото на годината

Светослав Малинов (ЕНП/РБ)

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Светослав Малинов (ЕНП/РБ)386 бежанци, регистрирани на територията на България, са върнати на територията ѝ от други държави - членки на ЕС, от началото на 2014 г., както изисква Дъблинската регулация, регламентираща получаването на убежище в общността. Това показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).


През 2014 г. по силата на Дъблинската регулация в България са върнати 174 души, а за първите осем месеца на 2015 г. - 212, съобщи председателят на ДАБ Никола Казаков по време на конференция, посветена на европейските мерки за справяне с кризата с бежанците.


Най-голяма част от изпратените обратно идват от Белгия, Австрия и Германия. В същото време запитванията за прилагане на регламента са много повече от реално върнатите бежанци – до момента за 2015 те са 6963, а за 2014 г към българските власти са били изпратени 7851 запитвания. (Запитванията са от други държави в ЕС България да поеме отговорност за обратно приемане и касаят лицата, които са изявили желание за закрила в друга държава членка, но съгласно разпоредбите на регламент Дъблин III тази държава членка счита, че България е отговорна за разглеждане на молбата за закрила - бел. авт.)
Според ръководителя на агенцията оградата, разположена на българско-турската граница, не спира, а регулира потока имигранти, като ги насочва към контролно-пропускателните пунктове. Затова "тя представлява технически начин за борба с каналджийството", заяви още Казаков.


За 5 години България одобри 14 630 бежанци


За 2015 г. (до 23 септември) общо 11 742 души са потърсили закрила на територията на България, от които на 486 е бил отказан както хуманитарен, така и бежански статут. Броят на подалите молба за убежище през 2014 г е 11 081 души, като отказите са 500.


За периода от началото на 2010 г до септември 2015 г. бежанците, получили убежище са 14 630 души.


Най-голяма част от "българските бежанци" са от Сирия, Афганистан и Ирак, като броят на иракчаните рязко е нараснал от 2014 г. до 2015 г. – от 608 до 2648 души до август.


56% от потърсилите закрила са мъже, 13% - жени, а 31% - деца. Според статистиката на ДАБ в мнозинството си бежанците в България до август 2015 г. са с нисък образователен ценз - 24% са без образование, 30% са с начално образование, 26% с основно, а с висше и полувисше са 6%. 


В отговор на въпрос Казаков уточни, че "от всички граждани от Сирия, кандидатствали за убежище в България, около 75% са с кюрдски произход".


Той коментира още, че проблемите, предизвикали сериозна критика срещу ДАБ, са разрешени – вече всички центрове разполагат със здравни грижи и преводачи, а в момента България има капацитет за настаняване на още 5130 души.


Малинов: Европа ще остане любима на имигрантите


Краят на военния конфликт в Сирия няма да сложи край на бежанската криза за Европа. Европейският съюз ще остане притегателна сила за хората, които искат да живеят и останат тук, защото Европа е най-доброто място за живеене. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов по време на конференцията, организирана от него.


"Европа е икономически гигант и политическо джудже", цитира Малинов думите на бившия белгийски министър Марк Ейкенс и запита: "Как е възможно нещо икономически толкова силно да бъде толкова слабо политически? Това е изборът, който е направил Европейският съюз. Безсилието е избор, избрали сме да бъдем слаби и да си прехвърляме отговорностите."


"Ние сме част от предната линия на държавите в рамките на имигрантската вълна, но засега решенията, които взехме, са добри за България. България стана добър пример в управляването на кризата, ако вземем предвид от какво ниво започнахме, коментира още Малинов.


Вълната не е чак толкова многобройна


Имиграцията е естествена и желана, когато е управлявана добре, а имигрантите имат положително влияние върху страните, които ги приемат, ако са интегрирани, напомни Радослав Стаменков, който ръководи мисията на Международната организация по имиграцията (МОМ) за България.


Наблюдава се безпрецедентен интерес към европейските програми за доброволни връщания на имигрантите, сочат още данните на МОМ.


"Дори и да си мислим, че целият свят чука на вратата на Европа, това не е така. Броят на бежанците, пристигнали до момента, е незначителен в сравнение с ресурса и размерите на Европа", заяви още Стаменков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK