Екоминистерството с антинаграда за непрозрачност

Екоминистерството с антинаграда за непрозрачност

© Цветелина БелутоваМеждународният ден на правото да знам бе отбелязан за 13-ти пореден път с церемония по раздаване на положителни и анти-награди на граждани, институции и журналисти за работата им със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 


Международният празник се чества у нас от 28 септември 2002 г. Инициатива се отбелязва в повече от 50 страни.


За пръв път от 13 години представител на институция идва да получи анти-награда: "Катинар". Става дума за Министерството на земеделието и храните, които отказват да дадат достъп до заповедта за определяне на служител, който пряко да отговаря за предоставянето на информация по ЗДОИ и длъжностната характеристика на съответния служител и то с абсолютно неоснователен аргумент - със заявлението се иска копие от документи, а не обществена информация. По – малката награда "Срамота" отиде при 30 общини, които получиха колективна номинация за непредоставяне на информация по електронен път.
Категорията за хумористични и абсурдни откази на институциите също бе оспорвана -  "Вързан ключ" . Наградата "спечели" Министерство на околната среда и водите, което заема позиция, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. 


На второ място - грамота получи - Областна дирекция МВР – Перник, които след искане за предоставяне на копие от заповедта за определяне на служител по ЗДОИ и неговата длъжностна характеристика, те отказват да дадат цялата информация, тъй като тя съдържала лични данни. Накрая изпращат документи със заличените имена на служителя. 


В категория за журналист, където имаше и най – много номинации, логично се раздадоха и повече награди. 


"Златният ключ" бе спечелен от Здравка Маслянкова, вестник "Янтра днес", Велко Търново.Награждаващите я отбелязаха повишената трудност на това да бъдеш журналист в провинцията и факта, че нейните усилия трябва да бъдат още по - високо оценени. Благодарение на разследването "Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица", направено с помощта на ЗДОИ, беше спряно изграждането на завод за хлор в града. 


Спас Спасов, кореспондент на "Дневник" и "Капитал" във Варна получи грамота за работата си със ЗДОИ в редица свои материали, с които отразява и контролира дейността на местната администрация, изкарвайки на показ съмнителни сделки и договори.  


Юлиан Христов от OFFNews бе другият отличен с грамота в тази категория. Чрез закона за достъп до обществена информация той е разбрал колко е платила държавата заради изчезването на Петко Сертов (бивш директор на ДАНС), както и колко струва армията на границата. 


Специална награда получиха от "Господари на ефира" за разследването им по случай с полицейско насилие. Той касае задържане на момиче и момче, станали жертви на полицейски произвол, а после – обвинени в насилие над полицай. 


Грамотите при активни граждани отидоха при Красимир Русев от Търговище, "бодил в петата на местното общинско ръководство. Той не се уморява да подава заявления за достъп до информация, които касаят дейността на администрацията, подписани договори за продажби на терени и атрактивни имоти".


След неговата активна дейност пред обществеността бяха осветлени договорите за продажба на бивш пазар за нехранителни стоки на доста атрактивно място в Търговище, неизгодна сделка и договор за продажбата на бивша механа и други.


Втората грамота в тази категория получи Иван Петров от София, ветеран в използването на ЗДОИ. През 2008 година той отново бе отличен с такава грамота. В рамките на последните две години Петров спечели две дела, след които администрацията му осигури достъп до търсената информация.


Петров има и текущи дела срещу откази на Столична община да му предостави информация за една конкретна командировка на кмета, за изплатените застрахователни обезщетени на наематели на общински жилища, за заповедта за назначаване на Главния архитект на СО на длъжността му и др.


Голямата награда бе спечелена от Милен Чавров, София - заместник - председател на Националната пациентска организация и председател на фондация "Надежда срещу СПИН". В последните няколко години Чавров не само непрекъснато търси информация от Министерство на здравеопазването, Националната каса и различните съвети и комисии, разглеждащи проблемите на правата на болните от СПИН и на пациентите като цяло, но и насърчава всички пациентски лидери и организации да търсят правата си, най-вече правото на достъп до информация. Ефект от работата му е и това, че пациентските организации много по-често използват механизмите за достъп до информация, знаят ЗДОИ и познават консултанти и нестопански организации, към които могат да се обърнат за помощ при отказ на информация или при по-специфични проблеми в тази област.


Грамоти в категорията на неправителствените организации получиха Център за защита правата в здравеопазването и Асоциация "Приятели на железопътния транспорт", които имат подадени десетки заявления за достъп до обществена информация и които обещаха да не спират да се борят за правата на гражданите в здравеопазването и за качествен железопътен транспорт с помощта на ЗДОИ. Златният ключ в категорията бе за гражданска инициатива "Да спасим Кара дере". Съставена от млади хора с различни професии, те се борят с институциите, дори и когато почиват.


Последна бе раздадена наградата в категория институции. Миналата година, граждани се оплакват на организаторите, че след като в началото дадат техните награди, те напускат събитието и не оставят да чуят проблемите и борбата с администрацията на гражданите и неправителствения сектор, които биха били полезни за тях.


Грамотата отиде при Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград, а златният ключ при Министерството на отбраната, като нейн представител бе заместник министъра Орхан Исмаилов. Пограма "Достъп до обществена информация", в следствие прверките си, които организира всяка година констатира положителни резултати при предоставянето на информация от тези институции.


Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма Достъп до информация не присъстваше на церемонията, но поздрави гостите чрез предварително заснет клип. Причината за отсъствието е поканата на омбудсмана на Украйна да присъства на тяхното честване на международния празник и споделяне на българския модел за отбелязване на деня.


Специален гост бе бившият омбудсман Константин Пенчев, който сподели своя опит в съвместната работа с фондацията, датиращ от 12 години, първо в качеството му на председател на Върховния административен съд, а след това и като национален омбудсман. Отбеляза ефекта от 15годишния Закон за достъп до обществена информация и работата на Програмата, благодарение на които институциите са далеч по – прозрачни днес, гражданите все по – често и информирано търсят и защитават конституционното си право, а адвокатите, подпомагащи фондацията предизвикват и създават съдебна практика.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Любопитно

  От таковзи министерство има нужда бизнеса!
  Инак до сега хиляда пъти да бяха затворили "Монтюпе" в Русе

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Добре, че има и активни граждани! Честито на Спас Спасов!

 3. 3 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 405 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK