Депутатите удължиха срока за предложения между четенията за конституцията

Министърът на правосъдието Христо Иванов по време на гласуването на първо четене в парламента на промените в Конституцията.

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на правосъдието Христо Иванов по време на гласуването на първо четене в парламента на промените в Конституцията.Депутатите очаквано удължиха с още три седмици срока за предложения между първо и второ четене на промените в конституцията. Миналата седмица текстовете бяха приети със 184 гласа "за". Най-вероятно народните представители ще се върнат към конституционните текстове в началото на ноември.


Според правилата, приети от Народното събрание, депутатите имат до седем дни да отправят до председателя на Народното събрание своите предложения за изменения и допълнения на различните текстове.


До 14 дни след това водещата комисия внася доклад, съдържащ становище по направените предложения, както и предложения на комисията, в случай че тя е приела такива. За удължаване на срока гласуваха 103 "за", а петима се въздържаха.
Народните представители днес заседават извънредно, като кворум беше събран едва от четвъртия път. Депутатите искат да наваксат със законодателна дейност заради двуседмичната ваканция, която си гласуваха заради местните избори. Последният им работен ден вероятно ще е девети октомври, а официално народните представители ще са във ваканция от 14 октомври до 25 октомври. 


През тези две седмици сроковете не текат, включително и гласуваният днес удължен триседмичен срок.
Това означава, че подробното разглеждане на текстовете в основния закон на второ четене ще започне най-вероятно в началото на ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK