Искров и Радев получиха заключенията на Сметната палата за банковия надзор

Председателят на Сметната палата.Цветан Цветков е връчил документа на бившия и настоящия управител на централната банка.

© Анелия Николова

Председателят на Сметната палата.Цветан Цветков е връчил документа на бившия и настоящия управител на централната банка.Сметната палата е готова с проекто доклада си за състоянието на банковия надзор между 2012 и 2014 г., период, в който беше допуснат първият банков фалит след кризата от 1996 - 1997 г., се разбира от съобщение на одитната институция.


Одитът беше възложен на Сметната палата с решение на парламента от 29 април 2015 г.


Първи с него ще се запознаят бившият и настоящият управител на БНб Иван Искров и Димитър Радев, на които днес е връчен документът. 
Окончателният доклад за ще бъде внесен в Народното събрание до края на октомври и ще бъде публикуван на интернет страницата на Сметната палата.


Засега тя няма право да огласи заключенията си, защото по закон Искров и Радев имат двуседмичен срок, за да възразят или за да дадат писмени обяснения. 


След приключването на тази законова процедура Сметната палата ще разгледа още веднъж текста и ще приеме окончателния одитен доклад. Първоначалните констатации на палататабяха,  че в последните години създадените процедури не са били прилагани стриктно, а работата не е била ефективна. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK