От втори опит парламентът събра кворум и започна работа (обновена)

От втори опит парламентът събра кворум и започна работа (обновена)

© Георги КожухаровОт втория опит - в 9.10 часа, парламентът събра кворум и започна работа. В 9 часа в пленарната зала се регистрираха 117 - по-малко от необходимите 121 депутати за начало на заседанието, тъй като БСП и ДПС не натиснаха копчето.


Председателят на парламента Цецка Цачева насрочи нова регистрация след 10 минути. Тогава в залата се регистрираха 126 депутати и Цачева откри заседанието.


След проваленото вчера извънредното заседание на депутатите заради липса на кворум и днес прогнозите бяха, че трудно ще може да се осигурят 121 народни представители в залата. Причината - БСП и ДПС са против приемането на новите правила за училищата и искат да саботират гласуването му, а управляващото мнозинство не е в пълен състав, заради предизборната кампания, включително и като кандидати за местната власт.
Затова и осигуряването на кворума в следващия месец докато трае предизборната кампания, ще е голямото предизвикателство пред управляващите. По тази причина беше решено и последните две седмици преди изборите парламентът да не заседава.


Вчера бяха нужни четири опита и час и половина за откриване на заседанието, но то продължи малко над час, тъй като много бързо след това привиканите от ръководствата на парламентарните групи от мнозинството депутати напуснаха сградата на парламента. Миналия петък - деня на официалното откриване на кампанията, парламентът отново имаше проблем с осигуряването на кворума.


В проектопрограмата на депутатите за тази седмица е още първото четене на новия закон за обществените поръчка, както и окончателното приемане на новите закони за Държавната агенция "Разузнаване" и за военното разузнаване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK